COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 833
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 20 445
  • БГ
Как изобщо го измислиха това да оповестят още сега, че удължават ИП? Какво пречеше да го удължат в последните дни?!
Сега пак ще се започне с писма и се надявам да не се поддадат на натиск отново, защото съвсем ще станат за смях.
Нямат време за повече удължаване. НС си гласуваха да работят само два дни в семицата - сряда и четвъртък. Та МС няма много опции кога да ги иска, защото ще трябва да мине и през вето. Та тази седмица гласуват, ако се наложи вето на удължаването, следващата седмица прегласуват.

# 20 446
Тези дето възхваляват мерките и треперят от вируса изобщо не се интересуват от това, че умират хора от други болести, просто не им пука за тях. Болните от други животозастрашяващи болести да си седят вкъщи моля ти се, че ако отидели до болницата можели да се заразят с корона! Ама толкова е умно това, че направо нямам думи. Нали да не рискува човека, да си умира вкъщи по - добре, да не търси шанс за спасение, защото може да хване и корона, да ама може и да не хване!
Аз не съм от паникьосаните, но онзи ден ми се наложи да си водя детето до ЛЛ, защото имаше признаци на задух и недостиг на въздух. Дали не ми мина живота на лента докато бяхме там? Страха дали не е заразено с коронавирус или страха да не го лепнем. Първо ЛЛ не искаше да ни приеме, вика щом няма други симптоми, не идвайте. Ама след като ММ вдигна температура, пак звъннах и ни прие. Няма им нищо на ММ, и на детето, но стреса, който преживяхме беше кошмарен. Какво остава за хора с наистина реални заболявания, които ги е страх до отидат до болницата или не ги приемат и преглеждат.

Последна редакция: ср, 01 апр 2020, 20:02 от Ели-Мели

# 20 447
  • София - Рим и обратно
Аз попитах за цифри, пак получавам емоционални излияния за броене на трупове. Каква е НАУЧНАТА обосновка тази карантина да продължи до юни, че и юли?
Вие как си я представяте тая работа - става 1 май, правителството отново се паникьосва, че то страшното още не е минало - хайде извънредно до 13-ти юни. Става 1 юни, още не е станало нищо, хайде - до 13-ти юли. И така - до кога? Съвсем сериозно питам - вие докога си представяте това да продължи, без да станат колосални бунтове? До ваксината има поне две години, минимум. Две години в извънредно положение и в домовете ли ще откарате? Всъщност, някои от вас най-вероятно да...
И, да, колкото и да не ви се иска, в момента, в който отворят кръчмите, една сериозна част от народа ще се юрне по тях. Колкото и да не ви се вярва, има хора, които не броят ковчези и не гледат кадри от болници по цял ден, не четат за умрели деца и за хора с изгнили бели дробове, че да си доскапят нервната система. И точно тези хора в първия позволен им момент ще си заживеят живота - ще отидат на кръчма, ще си купят нови дрехи и ще си ги носят. И ще си се върнат към живота, колкото и да не ви се иска и колкото много да ви се ще всички да са се смазали от страх.
Подценявате способността на човечеството да забравя и да преодолява с приказки като "нищо няма да е същото, никой няма да се върне към нормалния живот ей така", защото всъщност това важи само и единствено за вас. Останалите ще се върнат към живота си, точно както когато загубиш близък човек в крайна сметка се събираш, ставаш и продължаваш, защото алтернативата е това - да се затвориш, да лежиш по диваните, да ядеш провизиите и да обясняваш, че нищо не е същото.

П.П.: И само ще помоля пророците от Седмия ден на дивана да не ми говорят за мързел, защото някои нас сме хоумофис и работата е повече от всякога.
Много съм съгласна с тоя пост. За мен лично и моето семейство, дори и сега няма кой знае каква промяна. С мъжа ми работим, малката има онлайн училище, голямата - онлайн изпити и лекции. На мен ресторанти и молове никак не ми липсват. Обаче има хора, които буквално не могат повече да покриват разходите си за сметки, наеми и кредити. Хора,  които няма как да работят “хоум офис”. От творци до фризьорки - много народ е така.
Бързат да увеличат любимото ИП, а кой ще храни тия хора...абе да ядат пасти и да си харчат спестяванията. Пак ще се пишат жалби...мда.
Знам, че няма място за сравнение, но все пак някакси боде очите - братовчедка ми е на свободна професия в Германия, онзи ден държавата й е превела по сметката 5000 евро. Ей така, след едно подадено заявление от нея 2 дни по-рано.

# 20 448
Пирогов вероятно е под обсада защото не връща като другите болници! Някои други болници искат отрицателен тест за прием, за какво говорим изобщо! Който няма пари или възможност да се разправя или да прави тест какво да прави!

# 20 449
И друго ми е интересно. Грипна епидемия - поне в БГ се обявява при 200 заболели на 10 000. Сега с няма и общо 500 случая - бам - взЕми това извънредно положение до шестък. Някой да вземе да ни обясни на по-простите от нас - що така? Че и го удължават - не до шестък, ама до 13ти Май? Или аз съм безумно тъп, или нещо изтрещело ми се вижда всичко...

Пак ще кажа 200 заболели на 10,000 население е епидемия. По нашите нормативи. В момента са 422 на 7,800,000 млн? М? Намирисва ми на обикновена полицейщина, зверски кражби от резерва (финансовия) сумите от ЕС и всичко това без контрол, защото сме в ИП?

Съвсем логично си ми звучи. Не забравяйте #Koй ни управлява. Той няма скрупули. Може и ЩЕ краде по всяко време.

# 20 450
За какво ще удължават ИП? Ние и без това нямаме кой знае каква икономика, ама сега направо да я довършим? И после недоразуменията в министерски съвет да казват, че причината е корона вируса, а не некадърността им?

# 20 451
Някой има ли мнение за създадената Столична Вайбър група за ковид? Доколко има смисъл и е полезна, какво изобщо се публикува там и има ли организация или е говорилня?
https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/sofiya-sas-spetsialna-viber-grupa-za-covid-19

# 20 452
  • Другата България
Ами така и си мислех. Тотално не може да се направи разлика, но важно е да се изкажем и да всеем паника в и без друго панираното население.
Това
Мери Ан, ако не си с линейка на 112 няма как да влезеш вътре. Какви доказателства искаш?
е на километри разлика от това
Пирогов е под обсада - днес говорих с наш близък лекар хирург от там. Каза - нямате шанс да влезете - за влизане в сградата говорим, не за прием. А много хора така са лишени от възможността да бъдат спасени от какво ли не диагнози.
Пирогов е спешна болница, линейките возят спешни състояния, не само коронавирус.
И е нормално, предвид и тук постоянните съвети и призиви да се ходи по болници ако имаш симптоми, и ако наистина има юрнали се хора там, пречещи на медиците да си свършат работата, да няма достъп на други хора. Дори така трябва. Само че помислете защо е така. Дали заради нескопосаните мерки и неработещи протоколи на държавата, или заради продължаващото неразбиране и неизпълнение на това, което се казва - че не трябва да ходиш сам в болница, и то в най-голямата спешна такава на територията на страната.
Ама докато се публикуват жълти сайтове със сърцераздирателни разкази как отвсякъде връщат хора, само в Пирогов приемат "всичко", не само там ще стане възможно влизане само с линейка.

# 20 453
В тази група се публикуват новини, полезни телефони и заповеди. Няма никакви дискусии. Само информация

# 20 454
Няма дискусии във вайбър, само новини и заповеди, полезно инфо Simple Smile

# 20 455
♥ HAPPY ♥, FlameV, благодаря много! Ще се включа, тогава.

# 20 456
Кое е изолирано?!? Аз за разлика от Вас съм бил там, много е далеч от изолираното. И къде по дяволите успяха да сравнят разликите между изолираните хора в държавите и свободните като крайни смъртни случаи?!? Щото няма да е много голяма на края. Гъстотата на населението е по важна, както и манталитета на народите. Испания и Италия се целуват и прегръщат. Шведите на 1 метър като им приближиш и вече си социално прегрешил! В БГ нещата пак са много изкривени!
Георги Дяков, т.е. даваш за пример една доста изолирана държава, в която ковид19 не се е разпространил масово(все още) като пример за свободно разпространение и дарвинов модел?

# 20 457
  • София
Мери, 112 качват само ако им съвпадаш в триажа, който са им задали. Много тежки състояния нямат право на 112. Много онкоболни например.

# 20 458
  • БГ
За какво ще удължават ИП? Ние и без това нямаме кой знае каква икономика, ама сега направо да я довършим? И после недоразуменията в министерски съвет да казват, че причината е корона вируса, а не некадърността им?

13 май, след две седмици ще е с искане 13юни, след още две ще е 13юли.
Нали вожда в началото спрягаше септември - его къде е .

# 20 459
  • Другата България
Мери, 112 качват само ако им съвпадаш в триажа, който са им задали. Много тежки състояния нямат право на 112. Много онкоболни например.
112 никъде не качват.
112 е спешен телефон, на който оператори свързват с ЦСМП-ФСМП, които преценяват за кого да изпратят линейка.
Не е вярно, че тежки състояния нямат право на линейка. Онкоболни да, случва се, но зависи от състоянието, за тях съм съгласна. Но не са само онкоболни тежките състояния.
Какво значи "ако им съвпадаш в триажа, който са им задали"? Не го разбрах това.

Общи условия

Активация на акаунт