Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Успя ли училището да организира адекватно дистанционно обучение?

Опции:

* Гласуването приключено: пт, 27 мар 2020, 09:27

# 15
 • София
 • Мнения: 567
При нас стана готино, щото всеки родител иска различен канал на комуникация. Понеже ползваме Google classroom, предложих да ползваме Hangouts.
Ами не можело, свикнали били със Скайп...Излишни затруднения.
Пък снимки на свършеното, пък качване, истории - ще ти трябва време да изгладим процеса.

# 16
 • Мнения: 4 042
По-вероятно е да се задържат.  Просто напливът няма да е толкова голям.

Поради големите фиксирани разходи (справка - изискванията на МОН за учебната среда), при намалено търсене, цените ще се вдигат. Доста училища ще фалират, а някои ще агонизират известно време, намаляйки качеството на обучение (по-големи класове, "по-евтини" учители, пестене отвсякъде, където е разрешено).
Накрая ще оцелеят малко на брой "луксозни" училища.

# 17
 • София
 • Мнения: 3 877
При предишната икономическа криза училищата /поне някои от тях/ замразиха таксите за няколко години и оцеляха без да намаляват качеството на обучение. Но ти по принцип обичаш да вещаеш апокалипсис, а сегашната ситуация ти предоставя идеална възможност за това.

# 18
 • Мнения: 15
При нас всичко тече по вода, но аз съм свикнал - 8 години фриланс хоме офис с две деца 2-ри и 4-ти клас, работил съм от къде ли не. Децата като гледам си вървят по оригиналната програма. Материалите им са качени в microsoft teams, часовете им започват в 9 и имат 15минути почивки и всичко работи гладко, ъпгрейда на рутера си заслужаваше миналата година Simple Smile

# 19
 • Мнения: 4 042
Но ти по принцип обичаш да вещаеш апокалипсис, а сегашната ситуация ти предоставя идеална възможност за това.
Всъщност - не. Смятам, че със сигурност няма да измрем от този вирус. Виж доста от бизнесите ще кашлят години след "мерките", ако не се гътнат съвсем.
ПС Апокалипсисът в образованието ни не е от вчера. Като изключиме 4-5 ноеви ковчега засега.

# 20
 • София
 • Мнения: 3 877
Дали не вещаеш? “Цените ще се вдигат, училища ще фалират, други ще агонизират, ще намаляват качеството...” Изпотих се докато го чета. Joy

# 21
 • Мнения: 4 042
Дали не вещаеш? “Цените ще се вдигат, училища ще фалират, други ще агонизират, ще намаляват качеството...” Изпотих се докато го чета. Joy

При намалено търсене. Да се надяваме, че няма да намалява Simple Smile

# 22
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 3 140
ОннА, благодаря!!!

# 23
 • София
 • Мнения: 1 698
Включвам се и аз с отзив за ТЕ, 4 клас /копирам го темата за четвъртокласниците, че да не се повтарям/:
Вчера сутринта имаше малко еуфория и надговаряне първоначално, но после се кротнаха и си изкараха всичко предвидено по програма. Часовете се провеждат през Zoom, а файловете със заданията за домашна подготовка се качват в Google Classroom.
Отделно ни изпратиха програмата по дни и часове - кога ще има онлайн занимания, кога самостоятелна работа.
Много съм доволна засега.

Единствено като проблем виждам пълната липса на опит как детето да си организира времето за самостоятелна подготовка. Поне при моето дете явно целодневният режим на обучение доста го е ощетил в това отношение - не е свикнал на ежедневни домашни, които са от днес за утре, и не може да осъзнае, че училищният ден не е свършил с изключването на таблета, а тепърва трябва да пише/учи. Та в това ще е голямата борба, надявам се да свикне за няколко дни.

Онна, благодаря за темата!

# 24
 • София
 • Мнения: 40 949
Да, това е "страничен ефект" от факта, че децата са по цял ден организирани в училище. Трудно им е да се самоорганизират и да се справят относително самостоятелно. А точно в този период, когато е каша в държавата, а на тях им мирише на ваканция, е още по-трудно.

# 25
 • Мнения: 1 169
Ето значи един позитив от ситуацията.
Лека полека моя щурчо започва да схваща положението и все повече се придържа към програмата, която е в голяма степен самостоятелна Simple Smile Ще отнеме време, но като гледам ще имаме такова ...

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 19:25 от Птиците ...

# 26
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 3 140
Сега е моментът децата да се научат да се оправят с време и задачи. Ще се получи.
При нас денят мина добре, включително видео обяснения. Учителите също напъват, вероятно и за тях е трудно. Дано излезем по-силни, по-смели и по-заедно от това...

# 27
 • Houston, TX
 • Мнения: 10 259
При нас удължиха  престоя в къщи до 10 април. От училището никакви наченки за онлайн обучение...само получихме фактурата за месеца с напомняне да я платим.
За държавното обучение тук не ми се говори. Заради скул дистрикта купихме къщата, но не отчетохме, че децата са в частни училища. Кварталното е на две минути от тук, но в класа на синът ми беше ефинственното бяло дете ( над 45% са на издръжка на щата), деца от квартала няма и водят от други райони. Като ни върнаха учебника в първи клас имаха попълнени 10 страни, но го бяха образовали за секс, как те пазят законите и подобни. А половината от данъците ни отиват за училищата.

# 28
 • Мнения: 169
Образованието в UK май не на нивото което ние си представяме.

Гимназиалната степен в UK е 4 години, в БГ е 5 и това оказва влияние. Овен това, обаче, е много по-гъвкава. Математиката и науките могат да се учат на 3 различни по задълбоченост нива (това за деца в един клас). Драма и изкуство са сериозни предмети, а хуманитарните са по-смислени от в БГ (повече анализи, по-малко зубрене на факти).
В резултат младежи избират да се фокусират в каквото са силни и ги интересува. Моето впечатление е, че децата се развивиат по-щастливи и пълноценни хора, за сметка на по-ниски постижения по математика.
Горното по наблюдения на моето дете, прието след 4 клас в СМГ, но вместо това заминахме извън БГ и сега учи в неселективно частно UK училище.

# 29
 • Мнения: 4 042
Относно държавното образование в UK:

Общи условия

Активация на акаунт