Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 44
Здравейте! Мъжът ми иска да
напусне работа без предизвестие на основание неплатено в срок възнаграждение на основание чл. 327, ал.1 т.2 от КТ. До колкото разбрах дори едно закъснение е достатъчно, но в нашият случай закъснението беше миналата година. Притеснението ми е има ли право да подаде молба на това основание след като е минало време? И ако напусне на това основание дали ще има право на 60% борса. Ще съм благодарна ако можете да помогнете, защото и сега не му изплащат цялото възнаграждение, а само минимума по трудов договор Imp, а ако изработи и предизвестие само разходи ще прави, а не е много вероятно да платят нещо.

# 1
 • Мнения: 1 372
Защо не питате в Инспекцията по труда? Порових се в Кодекса, но не намирам указани срокове. От Инспекцията най-малкото ще ви кажат къде да се осведомите.

# 2
 • Мнения: 6 629
Какво значи "минимума по трудов договор" ?
Според мен в случая би следвало да се приложи двумесечния срок за неизпълнение на задълженията, но това не е изрично упоменато в КТ, така че подлежи на интерпретации.

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 21:38 от Нищо лично

# 3
 • Мнения: 1 372
Какво значи "минимума по трудов договор" ?
Явно са спрели да му дават договорена сума на ръка, и е останал със сумата по трудовия договор. Тя и сумата за безработица ще е на база "минимума по трудов договор".

# 4
 • Мнения: 18 443
Здравейте! Мъжът ми иска да
напусне работа без предизвестие на основание неплатено в срок възнаграждение на основание чл. 327, ал.1 т.2 от КТ. До колкото разбрах дори едно закъснение е достатъчно, но в нашият случай закъснението беше миналата година. Притеснението ми е има ли право да подаде молба на това основание след като е минало време? И ако напусне на това основание дали ще има право на 60% борса. Ще съм благодарна ако можете да помогнете, защото и сега не му изплащат цялото възнаграждение, а само минимума по трудов договор Imp, а ако изработи и предизвестие само разходи ще прави, а не е много вероятно да платят нещо.
Смешно е. Преди години ви забавили заплата и вие сега заради това ще напускате.
Реагира се малко по-бързичко.
Питайте в ИТ.
Иначе може да напусне, ама той ще дължи обезщетение на работодателя тогава.

https://pravatami.bg/122

Скрит текст:
В кои случаи е допустимо напускане без предизвестие?
Ако поради някакво заболяване не мога да изпълнявам работата си, здравните органи са го установили и със свое предписание са определили на каква работа мога да бъда преместен, а работодателят не ми осигурява тази възможност.
Ако работодателят ми забави плащания по трудовото правоотношение (тук попадат дължими заплати и обезщетения). За да възникне правото ми на напускане, е достатъчно забавяне от само един ден.
Ако работодателят ми, без мое съгласие, промени мястото или характера на работата, намали уговореното трудово възнаграждение, както и когато не изпълни други задължения, които е поел. В тази връзка следва да се има предвид, че Кодексът на труда в определени случаи допуска работодателят едностранно да изменя мястото и характера на работа (при т. нар. престой, производствена необходимост и в някои други извънредни случаи), така че ако имам съмнения дали промяната е правомерна, е най-добре да се посъветвам с юрист.
Ако в резултат на определени промени в работодателя, посочени в закона, значително се влошат условията ми на труд. Дали има значително влошаване на условията, е въпрос на конкретна преценка.
Ако преминавам на платена изборна работа или постъпвам на научна работа въз основа на конкурс.
Ако продължавам образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпвам на редовна докторантура. В първия случай няма ограничение във връзка с вида на учебното заведение – то може да бъде както средно, така и висше, същественото е формата на обучение да е редовна.
Ако работя по срочен трудов договор за определен срок или за заместване и премина на друга работа за неопределено време.
Ако работя по трудов договор с предприятие, осигуряващо временна заетост, и си намеря постоянна работа. Условието тук е новата работа да е при работодател, който не е такова предприятие.
Ако преди да започна работа при настоящия си работодател, съм бил незаконно уволнен, обърнал съм се към съда и той е признал уволнението за незаконно и ме е възстановил на старата ми работа и желая да се върна при предходния си работодател. За повече информация вж.  “Уволнен съм. Какви са правата ми?”.
Ако постъпвам на държавна служба.
Ако работодателят ми преустанови дейността си. Тук става въпрос за фактическо преустановяване на дейността за 15 дни. Не един или два са случаите, в които работодателят просто изчезва, като работниците му дори не могат да го открият и се оказват обвързани от трудови договори, изпразнени от съдържание. Ако това ми се случи, мога да се обърна към инспекцията по труда, която ще извърши проверка и със свой акт може да констатира прекратяването на трудовото правоотношение, ако това основание действително е налице.
В случаите, когато работодателят ми е предоставил неплатен отпуск без моето съгласие.
Ако съм придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

# 5
 • Мнения: 2 976
Щом го осигуряват на миниума, за сумата, която получава на ръка, ще пие една студена вода. Личен опит и обеца на ухото... въпреки всичките жалби – мои и на колежки до НАП и Инспекцията по охрана на труда. И дори и да има право на пълна борса, ще е минималната. Реално той си получава трудовото възнаграждение по договор, ако напусне без предизвестие, ще трябва да си плати за неотработения срок.

# 6
 • София
 • Мнения: 5 428
Доколкото разбирам, имало е еднократно забавяне. След това възнаграждението, уговорено в договора, се изплаща в срок. За горницата над договорната сума не може да има претенции, както и за еднократното закъснение, след като не е реагирал на момента.

# 7
 • Мнения: 44
За съжаление когато това се случи той подаде молба, но се подлъга и я оттегли, защото му обещаха увеличение с 400 лв, но така и не му ги плащат. Иначе го осигуряват на 700лв но има и още над това както и извънреден труд който го няма никъде. И аз не намерих срокове и затова питам ако има някой запознат с подобен казус. Ще се пробвам с инспекция по труда.

# 8
 • Мнения: 1 372
За съжаление, тези обещани пари, дето ги няма никъде, няма как да претендира за тях. Нечестно и подло е, но факт. Нито в Инспекцията, нито никъде. Само 700те лева се дължат.

# 9
 • Мнения: 6 629
Това още повече утежнява нещата.
Срокът следва да е в рамките на закъснението. Чл. 327 касае напускане при неизплатено възнаграждение. След като възнаграждението е изплатено, а той е оттеглил заявлението си за напускане, всеки ще приеме, че съпругът ти вече не счита работодателя си за неизряден. Месеци по-късно, втора молба на същото основание може да подаде само, ако пак има забавяне.
Проблемът е, че той забавяне няма. Какво е това "още" над 700-те лева не знам, но той може да има претенции само по отношение на изплащане на това, което пише в договора му. Неща, обещани устно, но не документирани, не са задължение, което може да се търси. Нито пък пари на ръка. Не знам също какво значи "има извънреден труд, но го няма"... Но извънреден труд се полага въз основа на заповед, документира се и се заплаща. Ако не му е платен, трябва да докаже, че този труд е извънреден, че го е положил с разрешение или по инструкция на работодателя и т.н.  това става в съда.

# 10
 • Мнения: 44
Благодаря на всички, че отделихте време за моя проблем! Трябвало да подаде молба преди да бъде изплатено възнаграждението. Ще се наложи да работи предизвестие, а за парите нама как да се надявам на институциите, които ще направят проверка и евентуално ще ги глобят, а той сам си е виновен, че не се е осъзнал на време, ама от 20 години работи там и не иска и не иска да напуска. Сега се сети като съвсем станаха на зле нещата. От януари има да получава извънреден труд, но дело няма смисъл да водим, че докато мине делото фирмата ще е фалирала отдавна. Яд ме е, но като има дебела глава, когато напусне каквото му платят това ще е. Притеснявам се, че ако не си намери веднага работа ще му се полага минимума- 9 лв на ден за 20г. трудов стаж без прекъсване, а познавам хора всяка година са на борсата, но то и това не е за всеки. Дано сме здрави!

# 11
 • София
 • Мнения: 5 428
На обезщетение от борсата няма право всяка година, трябва да са минали 3 години от последното изплатено обезщетение.

# 12
 • Мнения: 6 629
Тези хора може да са всяка година на борсата, но не получават повече от тези 9 лева, които споменаваш. За да имат право на 60%, трябва да се регистрират не по-често от веднъж на три години.

Може да поиска да му прекратят договора по взаимно съгласие. Но при положение, че няма работа, по-добре да си пусне предизвестието и да използва този месец, за са си търси следващ работодател.

И занапред да си знае, че щом го осигуряват на 700 лева, обезщетението му ще е към 400 лева, не повече. Защото обезщетението се изчислява на база осигурителния доход. Онова "има и още", не важи.

Общи условия

Активация на акаунт