Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 274 892
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 4 965
Като гледам работещите хоум офис,си се справят и то доста добре.Даже мисля,че много голяма част от тях ги устройва.И работата свършена, и децата си гледат...

# 4 966
Интересно след като Румка дава минималната обедна почивка по Кодекса, т.е. 30 минути за обяд, дали дава и двете други задължителни по 15 минути, т.е. още половин час включен в работното време? Или работниците ѝ не смеят и да питат за тях.
По темата за кризата мисля, че тепърва ще я има. Но някои области процъфтяват, а други тепърва ще се нагаждат към новата реалност. Хубавото е, че в моменти на криза изникват и нови бизнеси и възможности, не е само негатив.

# 4 967
Нейното работно време трябва да е 9 до 17, 30, защото тя говори по телефона с клиенти. И тяхното работно време е такова. Съвсем отделно, че се чува мамо, мамо, мамо, когато се говори за пари с клиенти, и също не е добре.
То горе-долу, това е единствената алтернатива на заетост, която мога да предложа на тази жена. Другата е да се разделим. Тя е тази, която наехме ноември. За времето от ноември до сега, има 2.5 месеца неплатена отпуска, болнични и платена отпуска. Може и малко повече да са. Така че, аз съм си преценила за себе си как да продължа, и това решение ще е както ме устройва мен. И да ти кажа, жената ми е много благодарна, че правя усилия да я задържа на работа, защото преди да почне при нас, е сменяла работата си не знам колко пъти.

Каквото сме преценили за уместно, сме поставили в интернет. Останалото е локално на компютрите ни. Но, благодаря ти за непоисканите съвети.

Не мисля, че коментарът ми е неуместен. По-скоро мисля, че ти гледаш само от твоята си камбанария на наето лице. А аз гледам от позицията на човек, който трябва да плаща справедливо на всички, за да бъдат мотивирани. И се считам за способна да преценя какво е необходимо.

# 4 968
Аз работя с лаптоп, отделно че и той не е задължителен,защото мога да се включа от друго устройство дистанционно. Няма нужда от два еднакви компютъра. Има достатъчно начини за следене на работното време дистанционно, съвсем друг въпрос е дали е нужно, след като аз, подобно на Алена, имам за вършене конкретни неща.
Не знам компаниите какво планират, но достатъчно хора вече сменят работата,за да са дистанционно, и скоро няма да искат да са в офис. Опцията за работа,срещу, комуникация в офиса, вероятно ще се запази, разбира се. Но вероятно дистанционната работа тепърва ще се развива.
За съжаление в България почасовата не е много разпространена. Например в случая на Румка, две дами на по половин ден биха били по-добър вариант.

# 4 969
Хепи,
Мислила съм го, но съм се разубедила.
Защото като захванеш нещо, е добре да го свършиш до края на деня, а не да го оставяш за друг ден или за друг човек. При нас поне е така.
Едните ми доставчици имат човек, с когото да общуваме, който е точно на 4 часа - работи 9 до 13 часа. Силно неудобно е, защото аз може да имам въпрос в 15 часа. И аз когато намеря алтернатива, винаги избирам нея, пред този конкретен доставчик.

И освен това, при нас работата е комплексна. Отнема време да научиш човека да бъде дялан камък. И ако отделя толкова много време, трябва да го умножа по две, за двамата човека. И затова сме се отказали. Инак, идвали са хора за интервю, подходящи, но с искане за 4 часа. Отказвали сме се от тези кандидати. По-склонни сме да вземем човек от 9 до 17 часа, с уговорката че ще си пуска отпуска за този половин час. Отказвали са ми, 2 момичета не искаха да им се води под 8 часа работния ден, а също така и отпуски не искаха. Искаха вместо това, да не си ползват междинните почивки, но ние не сме съгласни. (Защото така или иначе пушат, и пият кафе, и говорят по телефона с познат. Следва това да става в почивката). Според мен, в немалка част от случаите, трябва компромис и от двете страни, но не винаги едната е съгласна на съответния компромис, и тогава не се стига до договор.

# 4 970
Възможно е при вас да е така, няма как да знам естеството на работата,ние говорим по-общо във форума. Твоят казус ме подсети просто колко малко е застъпено почасовото работно време в България.

# 4 971
Възможно е при вас да е така, няма как да знам естеството на работата,ние говорим по-общо във форума. Твоят казус ме подсети просто колко малко е застъпено почасовото работно време в България.
[/quo

Аз даже не се сещам за бизнеси, които имат такава почасова опция извън компаниите за клиентски съпорт. Имало е моменти, в които бих минала на 6 часов работен ден за известен период Simple Smile
Независимо в офис или не, работата ни е такава, че винаги съм позволявала на родителите да си тръгнат 30 минути по-рано да си вземат децата от градина, даже е правило, не изключение, не се питаме. Същото важи за посещение на лекар, отиване до банка или такъв тип ангажименти, които са в работно време. Никой не злоупотребява и даже не ми е хрумвало да си пуска някой отпуска.

# 4 972
Хепи,
Мислила съм го, но съм се разубедила.
Защото като захванеш нещо, е добре да го свършиш до края на деня, а не да го оставяш за друг ден или за друг човек. При нас поне е така.
Едните ми доставчици имат човек, с когото да общуваме, който е точно на 4 часа - работи 9 до 13 часа. Силно неудобно е, защото аз може да имам въпрос в 15 часа. И аз когато намеря алтернатива, винаги избирам нея, пред този конкретен доставчик.

И освен това, при нас работата е комплексна. Отнема време да научиш човека да бъде дялан камък. И ако отделя толкова много време, трябва да го умножа по две, за двамата човека. И затова сме се отказали. Инак, идвали са хора за интервю, подходящи, но с искане за 4 часа. Отказвали сме се от тези кандидати. По-склонни сме да вземем човек от 9 до 17 часа, с уговорката че ще си пуска отпуска за този половин час. Отказвали са ми, 2 момичета не искаха да им се води под 8 часа работния ден, а също така и отпуски не искаха. Искаха вместо това, да не си ползват междинните почивки, но ние не сме съгласни. (Защото така или иначе пушат, и пият кафе, и говорят по телефона с познат. Следва това да става в почивката). Според мен, в немалка част от случаите, трябва компромис и от двете страни, но не винаги едната е съгласна на съответния компромис, и тогава не се стига до договор.
А ти не пиеш ли кафе,разговор с познат?За мен собственик на фирма или мениджър трябва да е еталон, и тогава да изисква.Ама като знам какви ги има ме е за приказване.Криза има и ще има в отделни сектори,в този който работя аз даже има увеличение на работата, но шефа не иска да чуе за увеличение на заплащането.Нали ни бил давал заплатите.

# 4 973
  • София /Абсурдистан
Хората не са роботи, колкото и на някои работодатели да им се иска това.

# 4 974
  • Sofia
Румка, трябва ли да питат за да отидат до тоалетна през работно време или им е забранено?

# 4 975
  • Somewhere far away
Хах, а това за пускане на отпуска за 30 мин направо счупи рекордите. Ей така се прави, "браво"!
... Grinning

# 4 976
аз  пък се чудя, тя с хронометър ли отмерва това работно време!?
още повече,че и с клиенти работи...
2 думички повече, нещо дребно забравено,и ...последният разговор може да мине границата от 17h30-тогава събира ли ги ,за да ги плати като извънреден труд???

въобще, такъв точ в точ работодател,майкоооу....

# 4 977
Ами не, аз и мъжът ми сме единствените в офиса, които не пушим, както и най-новото ни попълнение и той не пуши. Но той е на някакъв хранителен режим при който яде във фиксирани часове по много пъти на ден. Редува някакви неща, така че той все едно, че пуши.
За сметка на това така или иначе, винаги работя по повече часове от останалите.
По отношение на това майките с деца да си тръгват по-рано - това нямам намерение да го допускам да бъде за ПОСТОЯННО в никой случай. При нас 4 от служителките имат малки деца до 5ти клас. Не е редно 3 от тях да си направят организацията за вземането на детето, и да стоят до 17. 30. А четвъртата жена всеки ден да излиза в 17 часа, без това да направи впечатление на останалите.

Не знам вие какво си представяте, но не виждам нищо нередно да искам да се работи в рамките на установеното работно време. Винаги съм проявявала разбиране към личните ангажименти, зъболекари, родителски срещи, лични поводи и други, стига да са в рамките на разумното. Никога не съм цепила нито косъма, нито секундата, нито стотинката. Не знам защо си въобразявате обратното?

Може би този, който ми написа забележката счита, че той/тя е доста ларж, и към майките с малки деца не счита че е проблем, ако всеки ден си тръгват в 17 часа, а той/тя стои до 17,30 всеки ден - без да има някаква разлика в парите или друго? Ако е така - съвсем искрено ти казвам да спреш да си го въобразяваш. Няма да се почувстваш добре, и още на втората седмица ще почнеш да мрънкаш.

# 4 978
И преди съм го писал пази Боже от работодател като теб.Ама ти като те чета,за всеки работник имаш кусури,колко се хранел,колко говори по телефона,колко пъти тоалетна,зъболекар,род среща и т.н.
При теб всичко в извънработно време ли се случва,един път не прочетох да си похвалиш работниците.Ти с мъжа ти управлявате кораба,ама работниците го движат анадънму?Водата в офиса ако е от диспенсър броиш ли изпитите чаши?

# 4 979
]честно,малко ми е трудно да разбера какво си написала,но понеже аз си позволих да коментирам, аз ще ти и отговоря
от обясненията ти само едно става ясно-не делегираш права и отговорности
дали не може,заради естеството на работа ,или не искаш-не бих могла да знам!

от години работя с плаващо работно време
във фирмата,в която съм сега, над 50% от сътрудниците са с плаващо работно време
позволявам си, в дни с малкко работа, да ида с половин час по-късно ако искам, и да изляза,когато си поискам
и аз така, и другите така...
имам само едно да ти кажа- не следенето и гледането на човека под лупа го прави добър работник!
и не стриктното следене на работното време ще го накара да си свърши работата в срок

Водата в офиса ако е от диспенсър броиш ли изпитите чаши?
[/quote
за водата и микровелето в офиса й, май вече се писа....

Общи условия

Активация на акаунт