Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 275 246
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 5 010
  • София
Прав е бил този аматьор, както го наричаш, поне в частта да пита дали ръководството е готово да предостави същата опция и за другите. Уволнение е твърде силно. Ако за Иванчо може половин час, значи и за Драганчо и за Марийка трябва да може.  А ще може ли или само за Иванчо? Защо Марийка да не си го взема този половин час, примерно като тя си тръгва половин час по-рано? Всеки ден по половин час закъснение първо е лош сигнал за останалия персонал, после е и загуба на работно време - за една седмица това са 2 часа и половина работно време. Натрупано за месеца по 4 работни седмици са  9 часа - това е един работен ден.Ехе, и аз искам да ми подарят един работен ден на месеца да не ходя!

# 5 011
  • София
Прав е бил този аматьор, както го наричаш, поне в частта да пита дали ръководството е готово да предостави същата опция и за другите. Уволнение е твърде силно. Ако за Иванчо може половин час, значи и за Драганчо и за Марийка трябва да може.  А ще може ли или само за Иванчо? Защо Марийка да не си го взема този половин час, примерно като тя си тръгва половин час по-рано? Всеки ден по половин час закъснение първо е лош сигнал за останалия персонал, после е и загуба на работно време - за една седмица това са 2 часа и половина работно време. Натрупано за месеца по 4 работни седмици са  9 часа - това е един работен ден.Ехе, и аз искам да ми подарят един работен ден на месеца да не ходя!
Вероятно не се губи, а се мести. Дали остава 30мин повече, след другите или не ползва обедна почивка. Варианти има, стига да има желание.

# 5 012
Този половин час по-късно, удължава работното време с половин час, не се губи. Може да е половин час по-рано и си тръгва половин час по-рано, ако иска 1 час преминава например на 7 часов работен ден, тогава вече се отразява на заплащането. Има толкова много законни опции, които просто трябва да се ползват. А съдействието от работодателя в това отношение когато не пречи на работния процес е само в негова полза. Така е по КТ, има си причини, кога може да откаже и кога не може да откаже.  Инатенето па такива въпроси, когато има възможност говори само зле за работодателя.
Не става въпрос за сега ми се е наложило еднократно.

# 5 013
  • София
Не е така с това как имало варианти. Щом всички трябва да са в 9 часа на работа, то няма как Иванчо да идва всеки ден в 9.30, пък да ползвал по-малко обедна почивка. То е ясно, че няма да ползва по-малко почивка, но всеки друг тогава има право да идва в 9.30, пък дали ще си пие кафето половин час вкъщи или ще си води детето на ДГ или нещо друго си е негова работа. Привилегиите убиват доверието и всяват раздори сред персонала. Защото това идване половин час по-късно както и да се компенсира е привилегия, която е за Иванчо. Вариантът е или за всички, или за никого. Не може някои да са по-равни от други. Спазването на работното време е нещо, което първо хората виждат и са много чувствителни по темата и с времето започват да се дразнят, особено когато на тях им се отказват привилегии. Същото е като това, че колежката ще си тръгва всеки ден един час по-рано, защото трябвало да си взема детето от градина или училище. Хубаво, товага и другата колежка може да си тръгва по-рано - тя също може да има ангажименти, които са важни за нея. Защо да виси до последно и после да е в задръстванията?

# 5 014
Колко от защитниците на индивидуалеб работен ден за всеки служител, реално са управлявали такъв работен ден? Съмнявам се дали има. явно наистина пишете, колкото да не заспите.

# 5 015
Grinning
Не е така с това как имало варианти. Щом всички трябва да са в 9 часа на работа, то няма как Иванчо да идва всеки ден в 9.30, пък да ползвал по-малко обедна почивка. То е ясно, че няма да ползва по-малко почивка, но всеки друг тогава има право да идва в 9.30, пък дали ще си пие кафето половин час вкъщи или ще си води детето на ДГ или нещо друго си е негова работа. Привилегиите убиват доверието и всяват раздори при персонала. Защото това идване половин час по-късно както и да се компенсира е привилегия, която е за Иванчо. Вариантът е или за всички, или за никого. Не може някои да са по-равни от други. Спазването на работното време е нещо, което първо хората виждат и са много чувствителни по темата и с времето започват да се дразнят, особено когато на тях им се отказват привилегии.

Обичайно не се променя обедната почивка, а се удължава работно време.
Grinning Тинтина, графиците влизат в служебните задължения на ЧР, ако я търпи работодателя да не ги прави хубаво, ако не ги търпи ще правят та и ушите им ще пушат.
Когато не се работи на смени или на 24 часов режим какъв е проблема.
А случайно знам, че за целта има и софтуери, като му подадеш данните и да ти го пише и трябва само да пипне тук там.
Не искам и няма как да стане не са едно и също нещо.

# 5 016
В компанията, за която аз работя е точно така, Титина. Германска е. Wake up, sunshine.

# 5 017
  • Deutschland/HE
Много силно впечатление ми направи колко хора в Германия не работят на 8часа, някой са на 75% или на 80%, вариации всякакви. Дори шефката на мъжа ми работеше на намалено работно време и в петък не идваше на работа. Негова колежка ходеше половин час по рано всеки ден и си тръгваше петък следобед порано. Познат ортопед, цялото отделение бяха на 75% и имаха по една седмица свободна в месеца.
Докато съм работела в България винаги е било голям проблем гъвкавото работно време.

# 5 018
  • София
То хубаво гъвкаво, но като ще е гъвкаво, трябва да е опция за всички.
Колегата може да има дете за водене на градина, а аз може да си имам любовник и да искам да прекарам още половин час с него.

Последна редакция: пн, 19 апр 2021, 12:47 от Andariel

# 5 019
Андариел, има си КТ, наредба за работното време, почивките и отпуските, вътрешни правилници на фирмите и там много подробно си пише кога какво може  и не може. Когато не  е за всички, работодателя индивидуално разглежда всяка постъпила молба.

А трябва нормативната уредба да се спазва и от двете страни на трудовото правоотношение и да се ползват възможностите им. Е, там не пише трябва ли шефката да те бройка колко минути си в тоалетната или колко цигари си изпушил или гледането в канчето на другия, на този му разрешиха искам и аз да не съм по-назад, но това са въпроси на елементарно възпитание и уважение между страните. Без тях колкото и да си размахват двете страни кой прав и кой е шефа все си е тая, загубени каузи са.

Такива промени не се правят за ден или за седмица и обикновено причината е основателна, а не например трудно ми  е да ставам рано. Разумен начин да се влезе в положение конкретен служител при някакви обстоятелства в личния му живот да може да извършва  служебните си задължения без притеснения.

А когато е за всички си е упоменато изрично, че плаващото работно време важи за всички.

Много гледате по паниците на другите, за много работодатели е важно свършената работа, а не минутката закъснение за работа или тръгването по-рано. Такива казармени режими се търпят само при заплащане доста над средното за конкретната област или когато е висока безработицата.

# 5 020
Смучете си от пръстите,убеден съм,че закъснението с 30мин всеки ден,се отработва с 30мин повече от тези които идват без закъснение.При нас има хора които идват в 13ч вместо 14 за да могат в 21.00ч да си хванат автобус.Никой от колегите не се е троснал за това.Ами и шефовете си закъсняват ама кой да ги натиска тях,както споменах преди следва да са еталон  за работниците.А иначе някой си тръгнал 10мин по рано да сме си ги обработвали,а колко пъти на ден ходят до мола е отделен въпрос.Не казвам,че навсякъде е така от лични наблюдения в фирмата за която работя.Като се загуби отношението работодател работник губи се хъса за работа.За кризата чудя се на каква база поскъпват продуктите като някои суровини не са с завишени цени а само крайния продукт.

# 5 021
Grinning Тинтина, графиците влизат в служебните задължения на ЧР, ако я търпи работодателя да не ги прави хубаво, ако не ги търпи ще правят та и ушите им ще пушат.
Когато не се работи на смени или на 24 часов режим какъв е проблема.
А случайно знам, че за целта има и софтуери, като му подадеш данните и да ти го пише и трябва само да пипне тук там.
Софтуерът върви със система за достъп. Предположи една цена, сега си престави, че си работодател, имаш до 20 човека работещи за теб....дявол на магаре изплащането и.
Да кажем за голяма компания, се вижда и кой къде е кликал през това време. Софтуерът струва майка си и баща си, българска фирма, средна не виждам как ще си го позволи.

Виждам, че сте специалисти тук, къде в КТ е разгледано плаващото работно време?

Между другото големите международни компании започнаха да връщат хората в офисите.

# 5 022
  • София
Зари, ако ще получаваме равно заплащане за равен труд, то щом може за единия, ще може и за другия. КТ си го има и той е за всички - щом му се полага - ок.
Колкото да цигарите и канчето, тези неща ги броят, те вече са изброени от десетилетия. Ако един пушач на всеки час отделя по 15 минути за ритуала с пушенето, то той работи по-малко часове, отколкото непушача. Тогава на непушача му остава и той да си краде по 15 минути за пушене, защото явно на пушача му се полагат по подразбиране в някои култури. Хората не са тъпи, забелязват ги тези неща, а и доста работодатели го знаят. Затова в много компании преди години са започнали да предпочитат да наемат непушачи - сметнали са колко време и пари губят заради пушачите и ритуала с 15-те минути на всеки час. Идва въпросът за мълчаливата сделка - ако ще си затваряш очите за Иванчо, значи ще си затвориш очите и за Драганчо. Ако не ги затвориш, тогава със сигурност Драганчо ще разбуни духовете и ще намери начин да си го вземе това, което смята, че му се полага, щом се полага на Иванчо. Възрастните са като децата - виж децата в една група как се държат и същото ще го видиш при възрастните.

# 5 023
а, ми щом не работите в Бг, ами в чужбинско - защо не го казахте това по-напред? Ей на, Уиш си мълчи и само дава акъли. Без да каже каква е ситуацията. Ми то е възможно твоят помагач да е някой от чужбина, който има конкретно предимство на конкретно място. или да познава конкретни хора и да ти е много удобен в случая. И - ти щеш, не щеш, ще го търпиш - защото накрая ще си на плюс.

В този случай съм съгласна, че когато е трудно намерен човек с конкретни редки качества, всичко си струва.
Ама в общия случай, не е баш така.

Тъй че, непоискани съвети без да се познава конкретността, са не на мястото си. Или такива, които не са всеобщо валидни за нашата ни действителност

# 5 024

Andariel, това с пушенето на всеки час по 15мин къде си го гледала?
В няколко фирми съм работила и почивките са били строго рекламентирани и нито един служител не е излизал да пуши извън тези почивки.
Ако е някоя държавна аминистрация, предполагам там това евъзможно и редовна практика.
В частна фирма обаче, не виждам как точно ще се случва и кой управител, шеф, ще го позволи.

Общи условия

Активация на акаунт