Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 274 707
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 5 100
  • София
За мен в общи линии най-непредставително, критерият е един - доколко хората са готови и планират да харчат за почивка. Накратко, щом могат да отделят пари за нашенско или гръцко море или някъде да ходят по екскурзии, значи за тях криза няма.

# 5 101
  • София
Повечето хора са с много къса памет. Преди 15+ години хората имаха проблем да си купят ХРАНА! Имаха проблем да си платят отоплението. Заплатите бяха по 200 лева.

А сега ресторантите се пукат по шевовете, всяко кафе стана ресторант и се редят едни трапези.
Хората плъзнаха на почивки по целия свят. Гърция е най-малкото. Сега вече хората ходят по Малдивите и Карибите.
Добре ще е да се извадят статистики, сега, срещу "преди 15 години".

Отделно цените на имотите са х10, сравнено с 15г+. Това означава ОГРОМНИ нови доходи, които преди това хората са нямали.
Също и уредена банкова система, кредити.

И не, не се е случило "на самотек" и защото "сме в ЕС". Случило се е, защото е имало и стабилност и ръст. Имало е външни фирми, които са дошли, инвестирали са, решили са да останат и да развиват бизнеса си и тук.

# 5 102
Да отидеш до Турция с автобус си избива парите за билета в двете посоки и даже е на плюс, защото илач Х там е 4 лв, тук е само 12 лв. Парцал Y там е наполовина, отколкото тук. И пак се води "екскурзия в чужбина", а всъщност хората ходят заради скъпотията тук.

# 5 103
  • София
Колко да си избива парите, като ще изкараш 2 лева.
А на някой надникът му може да е 300лв на ден.
Струва си само ако ще се разхождаш и ти е забавно.
Но примерно в Одрин няма къде толкова да идеш.

Не мисля, че се води "екскурзия в чужбина".
Едно е да отидеш в чужбина за 3 часа, друго е за 5 дена или 3 седмици. Статистиката това може да го отчита.

# 5 104
Колко да си избива парите, като ще изкараш 2 лева.
А на някой надникът му може да е 300лв на ден.
Струва си само ако ще се разхождаш и ти е забавно.
Но примерно в Одрин няма къде толкова да идеш.

Не мисля, че се води "екскурзия в чужбина".
Едно е да отидеш в чужбина за 3 часа, друго е за 5 дена или 3 седмици. Статистиката това може да го отчита.
Отговарям на Андариел, за която ходенето на екскурзия е критерий, че си финансово стабилен. Точно екскурзии се водят еднодневните до Одрин. Те са най-често съботни - в събота надник няма, освен ако не си на нестандартно работно време. Ако за някого няма значение, че си купува нещо на двойна цена, вероятно наистина е много добре финансово. Тези екскурзии бяха обаче масови.

# 5 105
Кризата няма общо с условията на работното място, особено в една недоразвита икономика където и работодател и работник не са много наясно как да се държат в бизнес среда. Естествено че работотаделят "не може да прави каквото си иска", законът осигурява едни условия минимум. Ако на работника не му изнася отива на друго място, почва бизнес, става жонгльор в цирка и прочее ¯\_(ツ)_/¯ .Ако работотаделят върши нещо незаконно, жалваш се по институции или търсиш друг работотадел. Ако виждаш всички работодатели като олигофрени, емигрираш и отиваш там където не са. Или се замисляш дали проблемът не е в теб защото недоразбираш взаимоотношенията на работното място. А тези взаимоотношения се състоят в това, че работотаделят поставя едни условия и работникът ги изпълнява. Ако на работника не му харсева, поглежда в закона дали всичко е точно и се процедира по гореописания ред. Няма вменяване на вина, няма благодарност "че го храни", всичко е бизнес, не са лични неща.

За икономическа криза има определение в уики. Духовна, културна и прочее криза е различно от икономическата, да не ги мешаме Wink

# 5 106
Повечето хора са с много къса памет. Преди 15+ години хората имаха проблем да си купят ХРАНА! Имаха проблем да си платят отоплението. Заплатите бяха по 200 лева.

А сега ресторантите се пукат по шевовете, всяко кафе стана ресторант и се редят едни трапези.
Хората плъзнаха на почивки по целия свят. Гърция е най-малкото. Сега вече хората ходят по Малдивите и Карибите.
Добре ще е да се извадят статистики, сега, срещу "преди 15 години".

Отделно цените на имотите са х10, сравнено с 15г+. Това означава ОГРОМНИ нови доходи, които преди това хората са нямали.
Също и уредена банкова система, кредити.

И не, не се е случило "на самотек" и защото "сме в ЕС". Случило се е, защото е имало и стабилност и ръст. Имало е външни фирми, които са дошли, инвестирали са, решили са да останат и да развиват бизнеса си и тук.
Това е точно така, но не защото имаме супер икономика.
А защото, първо, поради демагогията на управляващите данъците са драстично по-ниски от тези в Европа, например. Това ни поставя в неравностойно положение спрямо колеги в другите държави, които вземат същите заплати, а плащат няколко пъти по-високи данъци.
Второ, огромно ниво на сивата икономика в България. Масово занижаване на декларираните цени за покупка на имоти, коли... Всичко това ощетява държавата, но като Андрешко спестява някой лев, къв е Симеон Дянков да му дири сметка...
Трето -висока престъпност, огромна корупция, наркотици, и тем подобни = огромни недекларирани мръсни пари. Едно е тристаен апартамент в Младост и Люлин, друго са палатите на мафиотите, нали? Лимузини, жени, кръчми, Малдивите...
Гледах ги по време на т.нар. локдаун как мутрите влизат през задния вход на едно популярно централно заведение. И как излизаха пияни и/или нашмъркани посред бял ден, качваха се в огромните си коли и шофираха в това състояние. Няма полиция, няма прокуратура, няма РЗИ, мутрите са над всичко и всички.
Пиша го това не защото омаловажавам родното производство и осезаемия ръст. Аз самата работя в индустриалния сектор, имаме страшно много работа и много добри показатели. Наистина никога не сме били по-добре. Но отвсякъде разни бизнеси се оплакват, сигурно имат основание.

# 5 107
  • София
В България сме първи по оплакването. Не съм сигурен, май и Испания и Италия са така. Културни особености.
Тия колеги с високите данъци не са за завиждане. Това е форма на социализъм. Живях 11-12 години в Канада, плащах високите данъци. Стига ми толкова! Системите на западните страни са неефективни и стават все по-зле и все по-зле. Все повече маймуни се учат да се хранят даром. А средната класа изнемогва. Радвайте се на дясната политика и ниските данъци. Това е, което ни дава живот като държава. Независимо какво врякат на площада. От дясното по-хубаво няма. Природа.

Нямаме висока престъпност! Сравнено със западните държави. Доста по-ниска от САЩ (май в пъти) и сравнима с тази в Канада.
Ама разходете се и навън, бе хора, ама не като туристи, а като жители, работещи. Тези, които най-много се оплакват, с най-черните картини, кракът им не е стъпвал извън България, а по цял ден са заети да обясняват колко страшно и ужасно е всичко. Толкова са заети, че не се досещат да си потърсят работа.

# 5 108
  • Sofia
Не знам дали данъците са проблем, но знам едно. Данъците трябва да на такива нива, че да ти е много по-изгодно да ги плащаш на държавата, отколкото на скъпо платени специалисти, които да ти спестяват част от тях.

# 5 109
Не знам дали данъците са проблем, но знам едно. Данъците трябва да на такива нива, че да ти е много по-изгодно да ги плащаш на държавата, отколкото на скъпо платени специалисти, които да ти спестяват част от тях.
Обикновено скъпоплатените специалисти вземат % от това, което са ти спестили. Така, че много по-изгодно е да се плати на такъв специалист и да ти спести законно данъци към държавата.

# 5 110
Аз се радвам на ниски данъци, и на ниски застраховки, ниски глоби, ниски такси... И то много. Но е кофти, че плащаме само 8% ЗО и здравеопазването тук е на такова ниво. Тъжно ми е и че в училищата нямат тоалетна хартия дори. А на някои места се отопляват с кюмбета от миналия век. Гадно е, че заплатите на полицаите са ниски и се корумпират, няма ред, няма сигурност.
За престъпността по улиците в Лондон например, съм слушала легенди, но това не ме грее. Като знам, че един турски тир по пътищата в България може да убие или нарани човек и ще се измъкне невредим само срещу няколко банкноти. А в Гърция ако не си платиш глоба за елементарно нарушение на пътя отиваш в затвора.

# 5 111
А в Гърция ако не си платиш глоба за елементарно нарушение на пътя отиваш в затвора.

Сериозно ли? Айде да не създаваме градски легенди:
— If you are a non-Greek EU citizen living anywhere in the EU, any outstanding tickets, fines and orders to appear in a Greek court will follow you home. As of December 2010, the ministers of transport in all EU countries agreed to set up a cross-border system to pursue outstanding tickets and collect fines in their country of residence for the following violations: Speeding, running red lights, driving under the influence, using restricted lanes, not wearing a seat belt and using a mobile device while driving. Readers also report that not wearing a helmet is part of this list.
— If you are a non-Greek EU citizen living outside the EU, the likelihood is less though your passport may be flagged.
— If you are a non-EU citizen living outside of Greece, the likelihood is lowest. Greece has checkpoints at its land borders to screen foreign vehicles with unpaid fines but not passports; this may change when the Schengen database is implemented in full by 2014. And if you are a non-EU citizen from a country that can travel visa-free to Greece, the likelihood is very low.

# 5 112
  • София
Част от заводите на Форд Моторс в САЩ спират работа заради недостиг на чипове. Преди месец и БМВ също спирая завод заради липса на чипове. Самсунг не си пусна новият модел пак заради това. Не ми се мисли какво ще стане ако след Ковида липсата на чипове блокира наново икономиката. Гвори се за 70% незадоволено търсене , а нови мощности засега няма.

# 5 113
Абе ние и без новите Форд и Самсунг ще караме, както и всички, но самота затваряне е кофти....
Аз  смятам обаче, че света ще се възстанови бързо;

# 5 114
Преди малко разглеждах официалните икономически данни за пандемичната 2020 година
Знаете, че отдавна обръщам внимание и казвам, че освен здравната страна е добре да се гледа икономическата и да има баланс.
Ами според данните най добре справилата се в региона здравно Гърция е пълен провал в икономическата сфера.

България с дефицит 3.4% и дълг нараснал до 25% от БВП
Гърция с дефицит 9.7% и дълг нараснал до 205% от БВП

Доста страни в ЕС са с доста по лоши икономически показатели от нас и дефицити по 7-10% и видимо нарастване на дълговете, за да си финансират локдауните, защото помощите не растат по дърветата.

Последна редакция: чт, 22 апр 2021, 18:03 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт