Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 275 855
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 4 665
Ако властите бяха направили карантини центрове, нямаше да щъкат по села и паланки.

# 4 666
Ако властите бяха направили карантини центрове, нямаше да щъкат по села и паланки.
Дали да не напомня за Конституцията. Какво карантинни центрове ви гонят, дай и по една жълта звезда да им сложим.

# 4 667
Дали да не напомня за Конституцията. Какво карантинни центрове ви гонят, дай и по една жълта звезда да им сложим.
Можеше да се направи и без да се нарушава Конституцията. Да не говорим, че действащите им мерки нарушават куп права, уж гарантирани от Конституцията.

# 4 668
  • Mediterraneo
Явно в Англия конституцията им е ок да си оставя поданниците и всички влизащи на хотел за 2 седмици. Че и сами си го плащат, за да не противоречат на закона сигурно.

# 4 669
Какво става в Англия, и как им нарушават правата не ме интересува честно. Като гледам по протестите в Англия, хората не са хепи с нещата, които им се налагат.

Между другото, т.нар. конституция на Великобритания е некодифицирана, което означава, че принципите и се сменят много лесно

# 4 670
Много интересно как за да не се нарушава правОтО за свободно придвижване на (примерно) 100 х.граждани в рамките на 14 дни, вече ГОДИНА се нарушават правАтА на 5 млн: - на образование, на придвижване, на работа, на доходи, на достъп до здравеопазване!
Дали правните термини са от първостепенна важност в случая?
И някои други държави организираха групово задължително изолиране на новопристигналите?
Аз понеже много съм им набрала на Занзибарските екскурзианти да попитам пак - утре като плъзне африканската мутация как мислите ще я патим всички вкупом.
И не ме разбирайте грешно - не съм против, че ходят. Да си плащат и да ходят, но да реве ЕДНА туроператорска фирма, че ако правителството наложи задължителна 14 дневна карантина ще им секне бизнеса - еми не мога да се съглася. Нито с оплакванията, нито с ефирното време, което се предоставя, нито с безхаберието на държавата.
И въпроса не е само в налагане на карантина, спазването на която и без това не се контролира. Аз съм за задължителна, държавно организирана и персонално платена изолация.
Как можаха да затворят пролетта на 2020 г цяло Банско? А сега не искат да озаптят 150 бр. екскурзианти.
Не съм против и емигрантите. Да се прибират. Но на същия принцип - 14 дни в затворените и без това хотели и после да ходят където си щат.
И за да е по темата - колкото по-разграден двор сме, толкова повече болни. Колкото повече заразени и болни, толкова по-затворени ще седим, толкова по-неработещи и без доходи ще бъдем.
А познайте как ще ни посрещат в цивилизованата чужбина след разхлабване на мерките, с настоящия ни печален рекорд - на второ място по смъртност от Ковид в света.

# 4 671
В българската Конституция е предвидено въвеждането на извънредно положение и е уточнено кои права не може да бъдат нарушавани, когато е въведено. Карантинните центрове/хотели/мерки не им противоречат.

# 4 672
  • Mediterraneo
Въвеждането на извънредното положение със закон от Народното събрание позволява да бъдат ограничени временно основни права и свободи на гражданите.

# 4 673
Временно ограничавани права, колко временно.
Тук в Канада засега не мина питането за законността на тридневната хотелска карантина при пристигане. Съдията отхвърли искането за injunction. Но ще има скоро конституционно разглеждане on the merits. При първото разглеждане имаше представени 5 случая. Имаше възможност да се гледа по зоом. Като че ли се съсредоточиха върху цената на хотелите, обслужването и храната. Пропуснаха се много неща. Надяваме се, юридическият екип Да се подготви по-добре. Те са млади, занимават се с конституционни въпроси и права. Ще ги покрепям

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 17:34 от Dimana12

# 4 674
Да не споменавам, че чл. 57споменава думата закон, а не заповед. Точно със заповеди регулират нещата сега.

Ще има известна трудност да се представи карантината като "медицински или друг опит".

И, разбира се, след като Народното събрание взе решение за въвеждане на извънредно положение, беше приет Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, в който можеше да влезе /без да се нарушават ничии конституционни права по член 57/ и карантина, но не влезе. Разбира се, не съм сигурна, че карантината трябвада се споменава изрично  в този закон.

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 18:56 от Vapor

# 4 675
За в бъдеще ще има сериозни сериозни съдебни дела в различни страни. Вече има юристи, които обединяват усилията си и създават екипи. 

# 4 676
И паднали в съда глоби за маски.

# 4 677
Дори и да ти бръкнат в носа с медицински тампон е "друг опит".
П.с. Темата за икономика, не за мерки

# 4 678
  • Sofia
Еми тя икономиката е в пряка зависимост от мерките. Simple Smile

# 4 679
Не е. Мерките са за здравната система.

Общи условия

Активация на акаунт