Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 274 678
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 5 130
Имам наблюдения над някои фирми в ИТ сектора. Заплатите имат разлика и като размер се подреждат така София, Пловдив, Варна, Русе и чак тогава Бургас.  София- Варна конкретно разликите започват от 700 лв, по-малка е конкуренцията във Варна. За Русе обяснението е - ами университетът произвежда кадри, а заплатите са ниски за другите професии.
На мен лично никой не ми е правил проблем, че работя не от дома, а от вилата на 100км от града месеци наред и заплатата ми не е пострадала

Имаме познати, които се прибраха в Добрич и Шумен, защото разликата в заплащането беше под размера на наема им тук, а в родните места си имаха готови жилища, ДГ и училища без проблем и като цяло по-спокоен живот.
А познавам вече и варненци, които пътуват ежедневно до Добрич за да работят

# 5 131
  • Варна
Познавам лично няколко програмиста. Сега работят в София, плащат наем. Твърдят, че заплатите там са двойни. Във Варна има чужди IT компании,  в които работят извънредно за 1300 лв месечно.

# 5 132
...

За данъците https://conservative.bg/evropa-i-sasht-smenyat-s-ad-rodniya-danachen-ray/
Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Не ми се вярва това да се случи. В момента точно бизнесът има нужда от подкрепа, за да дръпне нагоре печалбите и да се възстановят икономиките. С вдигане на данъци се постига обратния ефект - убиване на бизнеса. Никой не печели от това, освен може би конкурентите на Европа в Азия. А обща данъчна ставка - няма как да стане също, както и обща минимална заплата.

# 5 133
  • София
Да се надяваме да не се случи, макар че много решения които се вземат Европа се ощетява а печели Азия /случайно или не/  например за нулевите емисии СО2 - Китай увеличава потреблението на въглища, Австралия увеличава износа на въглища...

# 5 134
Имам наблюдения над някои фирми в ИТ сектора. Заплатите имат разлика и като размер се подреждат така София, Пловдив, Варна, Русе и чак тогава Бургас.  София- Варна конкретно разликите започват от 700 лв, по-малка е конкуренцията във Варна. За Русе обяснението е - ами университетът произвежда кадри, а заплатите са ниски за другите професии.
На мен лично никой не ми е правил проблем, че работя не от дома, а от вилата на 100км от града месеци наред и заплатата ми не е пострадала

Имаме познати, които се прибраха в Добрич и Шумен, защото разликата в заплащането беше под размера на наема им тук, а в родните места си имаха готови жилища, ДГ и училища без проблем и като цяло по-спокоен живот.
А познавам вече и варненци, които пътуват ежедневно до Добрич за да работят
Специално за,Русе ниски но не навсякъде.Даже мога да кажа,че вземат доста прилични заплати за града,а в някои сфери са конкурентни на големите градове..Да вземаш 1.5к в Русе е доста добре спрямо 1,5к в Варна или София.

# 5 135
  • София
Да, де, ама ако в Русе ИТ е с 1.5, в София с такива заплати са продавачките. Начинаещо ИТ стартира от 3к. И след това расте стремглаво.

# 5 136
Да, де, ама ако в Русе ИТ е с 1.5, в София с такива заплати са продавачките. Начинаещо ИТ стартира от 3к. И след това расте стремглаво.
Ами то това не е защото софийското ИТ ще произведе по-скъп продукт. А заради продавачките с по 1.5к (твърде надценени, бих казала. Може би заради недостиг на кадри? ...)

# 5 137
  • София
Ами то това е азбучна истина. Не е тайна.
След "износа на ИТ услуга" и вноса на парите от тях има цяла верига от други стоки, услуги, които завъртат тези внесени пари.
Не само касиерки, но и сервитьорки, ресторанти, високи цени в заведенията, готвачи, имоти, заплати на строители и тн, каквото си помислиш.
Но това е съвсем обективно.

И на скорошния въпрос, ИТ компаниите винаги са проучвали разходите за живот в дадена локация, заплатите на ИТ служителите, данъците, и така решават дали да отворят офис, а също и какви заплати да определят спрямо останалите ИТ фирми, а и общо стандартът за страната.
Това е стара политика. Не това, което изкарваш определя каква да ти е заплатата, а това, което би могъл да изкараш при алтернативна работа. Не само при заплатите и при ИТ е така. Това си е стандартна схема.
Аз ако видя цени на домати 10лв за кг в София, няма да тръгна да ги продавам по 2 лева.

# 5 138
Viviana, стартовите заплати във Варна са по 1200лв, освен ако не си се набутал в малка БГ фирма или великият ИТ център на KBC, където повечето само си мислят, че са ИТ. На останалите места заплатите са 1,300*1,5, че и по 2. Рядко обаче има над 3500. Говоря за нето! И аз не познавам няколко, а повечето хора край мен са ИТ.
И говоря за хора дето пишат и тестват код, а не просто анализират данни в Ексел или пускат SQL заявки. #

И да се върнем на кризата - Немските туроператори анулират резервациите за май и юни!
https://www.moreto.net/novini.php?n=438386
Варна и Бургас отиват по дяволите като икономика втора година!

Последна редакция: пт, 23 апр 2021, 13:42 от скаридка

# 5 139
Някой дали ще може да ми обясни с думи прости защо се очаква да има разлика в продуктивността на човек, работещ от дивана в жилище в Сиатъл, Аризона или Украйна?
Outsourcing
Не ставаше ли въпрос за хора, които вече са наети? Останах с впечатлението, че се иска редуциране на заплати, защото WFH локацията е променена с по-евтина такава.

# 5 140
..Начинаещо ИТ стартира от 3к. И след това расте стремглаво.

Преди около 2 г. стартовата заплата за junior програмист беше 1.5 к. Сега може да е по-висока, но чак двойно, не ми се вярва.

Ако при формирането на заплатата на даден служител се отразява и стандарта на живот в дадената страна, е възможно някой работодател да се възпротиви да я плаща при работа от място с по-нисък стандарт на живот.
Само за пример, макар и не точен, защото не е от частния сектор, но заплатите в европейските институции се индексират в зависимост от държавата, в която се намира дадената институция. И за една и съща позиция работещ в Люксмебург взима повече от друг в Полша.

# 5 141
  • София
..Начинаещо ИТ стартира от 3к. И след това расте стремглаво.

Преди около 2 г. стартовата заплата за junior програмист беше 1.5 к. Сега може да е по-висока, но чак двойно, не ми се вярва.

Толкова е - между 1500 и 2000, може да е повече, но не за всяко IT (не всяко IT е програмист и от програмист до програмист има разлика от земята до небето - ако програмирането ти е да пишеш уебсайтове, може да се надяваш за митичните 10 бона заплата до второ пришествие).

3000 лв. и повече вземат много IT-та, но не начинаещи, не за всяка длъжност и не за всеки програмен език.

Освен това и този "пазар" взе да се пренасища, IT-тата станаха с лопата да ги ринеш, така че и там, както във всяка друга професия, за да стигнеш мечтаните заплати от 7-10 хил. лева и нагоре, трябва да си скъсаш някои части от работа, учене и пак работа, и да поизкараш няколко години при работодателя си като минимум. Начинаещи IT-та, които от излизането си от школата започват да ги замерват с хилядарки, съществуват само в богатото въображение на Танграта.

# 5 142
  • София
Ще се повишават цените
Корабната индустрия
https://www.mediapool.bg/korabnata-industriya-prizova-za-danak-v … i-news321052.html
А ЕК са призовали за данък СО2 върху сградите

# 5 143
Чета, че се очаква инфлация заради наливането на пари последната година и съответното им печатане. И съвети да си плащаме кредитите, да не взимаме други и общо взето да се снишаваме. Но не съм попадала на число: каква инфлация се очаква, колко %? Някой да е попадал на такова нещо?

# 5 144
Чета, че се очаква инфлация заради наливането на пари последната година и съответното им печатане. И съвети да си плащаме кредитите, да не взимаме други и общо взето да се снишаваме. Но не съм попадала на число: каква инфлация се очаква, колко %? Някой да е попадал на такова нещо?
Зависи къде четеш. Международни анализи предричат под 2%, което е доста ниско, но в крак с това което става в ЕС, не се очакват изцепки. Няма как да се вдигат цените, защото народът вече пазарува отвън ¯\_(ツ)_/¯

Общи условия

Активация на акаунт