В момента чета ... 64

• 43 620
  • 748
  •   1
Отговори
# 495
И аз бях от тези, които казваха, че няма по-хубаво от хартиената книга. Да, ама си взех Киндъл и тотално си промених мнението. Съдържанието на книгата е едно и също в книжен и електронен вариант, така че удоволствието от четенето си е същото. Но удобството, хора, удобството. Няма такова удоволствие да се излегна на легло/плаж/хамак, абе каквото и да е и да не се чудя как да държа книгата (особено ако е по-обемна) и как да отгръщам страниците. Или метрото - да се държа ли, да разлиствам ли. Аз съм много нетърпелива де, не мога да чакам всичко електронно, така че купувам доста хартиени книги, пък и ми липсва да чета на хартия от време на време, но определено електронната книга ми е далеч по-удобна.

# 496
Аз пък съм потресена. Дано тук не сме представителна извадка.
1. Тираж 15000 в БГ мисля много отдавна не е имало. Може би само на Хари Потър и то не юбилейното му издание.
2. Сметки на бизнеса прави някой на ангро, ей така, с калкулатора в ръка. Да ви кажа само, сметките ви са много неверни.
3. Никой не мисли за персонала, офиса, печата, правата и пр. Разход дето не се вижда, но си е голямо перо.
4. И не на последно място, потресена съм, защото всички - ако разсъждават като изказванията тук (няма да плащам), означава, че сме доста обречена нация. Ни езика ни, ни културата ни ще оцелеят.
5. На някой идва ли му наум колко арогантно и нечестно звучи това? Ами ако някой ползва вашия труд и ви крещи в лицето няма да ви плащам? Как бихте се почувствали?
6. Мен не ме интересува кой какво си купува с парите си, важното е да е честна размяната. А мога да ви кажа, че в БГ цените са МНОГО честни. Същите книги в чужбина струват двойно.
Въобще, няма да плащам, извинявам се, е егоистично и нагло незачитане на интелектуалния труд на някой. Дано ви е спокойно на душата.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 09:57 от alvelly

# 497
  • София
Почти всички тук в хор декларирахме, че сме готови да плащаме за правото да прочетем някоя книга, която сме си харесали, ако това се предлага да стане по някакъв разумен начин. При това същата книга бихме могли да вземем в библиотеката напълно безплатно, но е свързано с редица неудобства - ходене до там, чакане, взимане, връщане, да не говорим за удобството от четенето на книги на четец, с които много от нас вече са свикнали.
Аз имам Киндъл, а българските издателства масово предлагат - поне тези, които въобще предлагат електронни книги, да си закупя книгата във формат EPUB, с DRM-защита, което я прави непригодна за четене на моя Киндъл  - легално закупен електронен четец. За да я конвертирам във формат за Киндъл, трябва да ползвам нелегални програми. Къде е логиката? Плащам легално за нещо, което не мога да ползвам, без да го преобразувам нелегално. Значи издателите не са заинтересовани да ме имат за клиент, готов да си плати и да получи нещо, което да ползва, а са ориентирани към купувачи на книги на хартия, за които има промоции и отстъпки. Е, ами какво да се прави - примирявам се. Те ме губят като купувач, решението си е тяхно.
Припомням за протокола - чета книги основно на руски и чат-пат на английски, така че не ощетявам българските издателства. Ако те решат да ми предложат книги на български на разумни цени и в подходящ формат  - ще си помисля да си купя такива, дотогава се оправям, както мога.

# 498
  • Mediterraneo
Нека не спрягаме цените в чужбина, моля, защото тук не ми е проблем да купувам книги по 10 евро, но в Бг винаги ми е било проблем да дам 10 лв за книга! Цените са двойни в чужбина, но пък заплатите им са тройни поне!

# 499
  • София
Обмислям Сторител и аз. Има ли хубав избор на книги?
Ами не е много голям избора, но все пак има интересни заглавия. Аз го слушам докато готвя, чистя , ходя, пазарувам - все дейности по време, на които не мога да чета. Освен това не мога да си представя някой динамичен трилър как би било да се слуша. Но ще пробвам и това.

# 500
Да обясня за редакторската и коректорската работа при преводните заглавия. Значи, когато говорим за преводна книга, най-напред преводачът си свършва неговата работа - превод на текста. Това, естествено, предполага всичко да се провери, обмисли, изчисти - и смислово, и граматически, и пунктуационно, и във всички отношения, за които се сетите. Но преводачът е донякъде ограничен и не може да погледне на текста отстрани, затова редакцията на превода е задължителна. Това е етап, който понякога се пропуска дори в големи издателства (не по друга причина, а за да се намалят разходите), а друг път - това е най-честият вариант - се прави само стилова редакция, т.е. чете се само българският текст. Най-добрата практика, която съществува все още само на едно-единствено място и може скоро и там вече да я няма, е най-напред да има езикова редакция (преводът се чете заедно с оригинала и се изчиства не само грапавият текст, но и смислови разминавания, и разни логически грешки, които са убегнали на преводача), после стилова (чете се само българският текст), но от друг редактор, не от същия. Така че в идеалния случай има двама редактори. След това текстът отива при коректор, който трябва да е трети човек. Но често един и същ човек изпълнява функцията на стилов редактор и коректор. Така неминуемо се намаляват разходите по книгата и крайната цена, но често се понижава и качеството.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 07:56 от Cioccolata

# 501
Storytel си е бедна откъм избор,може би отнема време да се качват нови.

# 502
  • Бургас
Здравейте! От много време не съм ви чела и не съм се разписвала тук.
Сега разглеждах в Озон и видях, че има нова книга на Юрт и Русенфелд - Жертвите, които правим.
Какви са отзивите за нея?
Сигурно сте я коментирали.

# 503
  • Belgium
Плюс още 100 лева за коректор (това е точно за два дни работа). И това ако са съвестни.

Наистина ли коректурата, дори на най-тънката книжка, е само 2 дни работа? И за 100 лева? Сериозно???
Е, това обяснява все по-грубите правописни грешки, с които се сблъскваме напоследък в книгите...
А даже не стана дума за редактор...

Това е абсолютно невярна информация. Нито се плаща 100 лева на коректор, нито работата е 2 дни.

# 504
"Жертвите, които правим" не е нова. Мисля, че излезе миналата година, април. Хубава е, както и останалите за Бергман. Лошото е, че действа като наркотик. В момента, в който затвориш последната страница, искаш моментално да започнеш да четеш следващата, а следваща още няма 😭

# 505
  • Бургас
Лелееее,Стон,верно ли е от миналият април?
Боже,много съм назад с информацията!
Благодаря ти! Аз така или иначе ще я поръчам,че да ми е  пълна колекцията за Бергман. Фенка съм на книгите на Ю и Р

# 506
И със сериалите е така. Simple Smile Понякога направо ми се иска да не подхващам сериал, който още не е напълно приключен и няма да се снимат повече сезони. А криминалните поредици наистина много ги доят.

# 507
Тъкмо завърших "Съпругата между нас" . Започнах с много резерви и много я отлагах.

Но останах приятно очарована. Започна леко объркващо, но и плавно. После започнах да я поглъщам все по-бързо. Някак си ми напомняше нещо между " Момичето във влака" и "Останалото е мълчание". Мисля, че топ момента беше финала, определено не край на историята, а само финал. Щях да й дам 4ка, но мисля че заслужи своите 5 звездички.

# 508
Аз завърших "И никога не я откриха". Интересна беше, макар че на места ми звучеше малко простовато написана. Но...в интерес на истината ме държеше под напрежение и тъкмо когато си помисля: Ето ги отговорите на мистериозните въпроси и хоп! - пълен обрат. Не знам защо бях предубедена към писателя,но всъщност я прочетох на един дъх. Започнах "Животът и смъртта на Катерина" на Андрю Никол. Нея си я поръчах просто ей така от озон преди време, когато беше почти на безценица. Ще видим дали е интересна.

# 509
  • В полите на Пирин планина
Току-що приключих "Изтръгнати от корен" на Наоми Новик.
Препоръчвам за любителите на фентъзито. Много приятна и я изчетох бързо.

Общи условия

Активация на акаунт