В момента чета ... 64

• 43 621
  • 748
  •   1
Отговори
# 480
О, за мен шведският е сред най-благозвучните езици, но датският ми е много противен (лично мнение, не ангажирам никого с него, а и почти не съм учила датски, макар че при четене разбирам всичко).

# 481
  • София
Което ме подсеща, че трябва да си сваля 4ти сезон. Simple Smile
За да не е само спам: мъча се с "Часовете" на Кънингам, интересна е на моменти, ама на моменти като се отнесе наякъде, чак почвам да прескачам цели абзаци...

# 482
О, за мен шведският е сред най-благозвучните езици, но датският ми е много противен (лично мнение, не ангажирам никого с него, а и почти не съм учила датски, макар че при четене разбирам всичко).
Е, ти ги различаваш явно. За мен и двата са неразбираем шум Satisfied

# 483
  • София
Ето къде мога да попитам нещо, което винаги ми е било интересно.
В книги и филми героите - шведи и датчани, си говорят един с друг без проблеми. Толкова близки ли са езиците?

# 484
Да кажем така: в шведския се произнася почти всичко, което се пише, и то ясно и отчетливо, натъртва се на дълги гласни и съгласни; а датското произношение е много замазано, изяждат се половината букви или се произнасят по странни начини (малко като в нидерландския). Ние нямахме кадърен преподавател по датски, имахме един датчанин, който не беше преподавател, но понеже беше наличен, го бяха убедили да ни преподава. Той прочиташе някоя дума и ни караше да повтаряме след него. Ние четяхме донякъде каквото чуем, донякъде по правилата за шведски. А той все повтаряше: четете датския като шведски, трябва да говорите много по-отпуснато, а не натъртено. Така и не можах да си изкривя езика достатъчно.

# 485
  • София
На мен ми е интересно доколко са близки езиците въобще. Можеш ли на база шведски да разбереш датски - по смисъл поне. За сравнение - българин и сърбин ще се разберат някак, макар че езиците, разбира се, са съвсем различни, с македонец пък още повече няма проблеми. При датски и шведски нещо подобно ли е? Питам като пълен лаик и се извинявам за офф-а..

# 486
Да, разбира се, аз съм с основен шведски и при четене на датски нямам проблеми. Но произношението е доста специфично, така че трябва да го учиш и упражняваш специално - и да произнасяш, и да разбираш при слушане. Норвежкият е доста по-близък до шведския по произношение, но граматически е между шведския и датския (най-лаишки казано).

# 487
  • София
Благодаря ти, беше ми интересно като читател на скандинавски романи и фен на филмите им.

# 488
А на мен шведски и др.скандинавски езици много благозвучни ми идват,харесвам много скандинавското кино,литература,пейзажи,хората са интересни:)
Подкрепям да има сайт с абонамент с налични ел.издания....но и тук ще има пиратстване:)

# 489
Започнах "Съдбовен път" на Кристин Хана. Още първите страници грабват. Ще чета и ще коментирам пак.

# 490
О, да, винаги, когато има електронно издание и е достатъчно търсено, има и пиратство. Затова и много от нашите издателства изобщо не искат да предлагат електронни книги - прекалено лесно е да се изпиратстват.

# 491
  • ул. "Мечтание"
Днес се наслаждавам на "Пук!" на Валери Петров

# 492
Плюс още 100 лева за коректор (това е точно за два дни работа). И това ако са съвестни.

Наистина ли коректурата, дори на най-тънката книжка, е само 2 дни работа? И за 100 лева? Сериозно???
Е, това обяснява все по-грубите правописни грешки, с които се сблъскваме напоследък в книгите...
А даже не стана дума за редактор...

# 493
  • София
Аз също споделям мнението на Тарталета. Реално ми е много трудно за чета на хартия. Понякога купувам много чакана и желана книга от любим автор, но четенето на хартия ми отнема четворно повече време и ми се убива удоволствието. Често чета електронно книги, които имам на хартия. Бих плащала абонамент, бих купувала и  електронни книги на разумни цени, не 1 лев, но 5-10 лева примерно, а не 2-3  лв под хартиената. Освен всичко останало, наистина нямам място да съхранявам повече 20-30 книги. Иначе купувам доста детски книги.
Започнах да слушам "Падение и спасение" на Весела Тотева в Сторител. На Киндъла чета все още с голямо удоволствие " Домът на коприната".

# 494
  • Mediterraneo
Обмислям Сторител и аз. Има ли хубав избор на книги?

Общи условия

Активация на акаунт