Новости на книжния пазар: скоро очакваме.../наскоро излезе...

 • 166 315
 • 484
 •   2
Отговори
 • Мнения: 3 096


Тази тема е предназначена за всички, които искат да споделят информация за новостите на книжния пазар. Тук има място всичко, което излиза до броени дни и очаквате с нетърпение, както и всичко, което току-що е излязло, и искате да изтичате до книжарницата, за да купите, или до библиотеката, за да заемете. Без оглед на автор, жанр или издателство - стига да е ново!

Темата засяга основно българския книжен пазар, но се чувствайте свободни да публикувате информация и за чужди издания, стига да смятате, че ще е интересно на четящите.

Темата няма рекламна цел. Създадена е, за да е полезна на потребителите на подфорума. Затова няма да давам линкове към сайтове, откъдето могат да се закупят представените книги (страниците на издателствата и онлайн книжарници), и моля останалите участници също да не го правят.

Приятно разглеждане! Отстъпвам първата новина на някой друг запален читател.

Последна редакция: нд, 20 авг 2017, 14:43 от Редактор*

# 1
 • София
 • Мнения: 6 210
Благодаря за темата!
Следя разделите "Предстоящо" на няколко он-лайн книжарници, от които купувам. Нищо особено май не ми е направило впечатление, освен някаква нова поредица на Бърнард Корнуел. Обаче тя е на Сиела, а последната историческа поредица на това издателство ми остави горчив привкус  Confused.
Songes, ти искаше да споделиш нещо в другата тема, давай де  Laughing!

# 2
 • Мнения: 3 096
Излезе нова книга от Людмил Станев, "Рязко"FlutterБъдете сигурни, че не съм авторът, нито работя за издателството.  Laughing

# 3
 • Мнения: 3 096
Какво ново от "Изток-Запад"?

Наскоро излязоха:************************************************************

Скоро очакваме:
- издадена на 17.11.2014 г., но в момента няма наличност.

- от 19.03.2015 г.

# 4
 • Мнения: 140
Благодаря за темата   bouquet
Ето аз на кои книги съм "хвърлила око"


Анотация
Няколко месеца делят Моли от осемнадесетия й рожден ден и отпадането й от системата за приемна грижа. Почасовата работа при възрастната вдовица Вивиан е последната й възможност да се спаси от живот на улицата. Въпреки това, Моли не гори от желание да помага на старицата да подреди спомените и вещите си на тавана. Претъпканото с кашони помещение крие следи от бурно минало. Минало, което сближава Моли и Вивиан по неподозиран начин.
Семейството на Вивиан емигрира в САЩ от Ирландия, но всички загиват при пожар. Едва деветгодишна, тя остава сама. Качват я на влак заедно със стотици други осиротели и изоставени деца. Влак, който ги превозва от щат на щат в търсене на приемно семейство.
Вивиан се сприятелява с ваксаджийчето Дъчи. Двамата си обещават да се срещнат отново, когато пораснат. Влакът на сираците отвежда Вивиан в Минесота. Ще бъде ли осиновена от любящо семейство? Или ще бъде обречена на безрадостно детство? Ще успее ли Вивиан да се освободи от болезненото си минало, за да живее пълноценно?
Моли решава да помогне на възрастната жена да намери отговори на въпросите, които не спират да я измъчват през целия й живот...
*На книжния пазар от 27.02 2015г.

Наскоро излязла:


Анотация
„Ан Чарлс е уцелила в десетката. Въвлича ви в историята още от самото начало и не ви оставя нито миг спокойствие до последната страница. Накрая дори искате още! Нищо чудно, че „Похищения и страст” получи наградата „Дафни” за 2010 г.”
„В този бисер има от всичко по малко: криминален елемент, романтика, комедия, неочаквано развитие, дори щипка паранормално. Ан Чарлс е свършила великолепна работа, като показва колко е трудно за сама жена да съчетава работа и домашни задължения и същевременно да си остави малко време за срещи. Нямам търпение да разбера какво готви бъдещето за Вайолет и ексцентричните жители на Дедууд. Ан Чарлс е открила победител в лицето на Вайолет Паркър. Вече си имам нова любимка в криминалния жанр!”
Пъблишърс Уикли

Продължение на "Градина на желанията" - Сара Адисън Алън, не е издавана у нас


First Frost
Autumn has finally arrived in the small town of Bascom, North Carolina, heralded by a strange old man appearing with a beat-up suitcase. He has stories to tell, stories that could change the lives of the Waverley women forever.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 5 886
И аз благодаря за темата. Очаквам пет книги от "Колибри", за които обаче още няма информация кога точно ще се появят:

# 6
 • Мнения: 3 096
И аз чакам с нетърпение "Неграмотното момиче, което можеше да смята". Искам да я подаря на един голям почитател на автора, но май ще я четем едновременно.  Twisted Evil

Не знаех, че ще издават есетата на Вирджиния Улф, много радостна новина.  Simple Smile

# 7
 • София
 • Мнения: 5 429
Благодаря за темата!
tson4eva,много ме заинтригува с предстоящата и предложена от теб книга"Влакът на сираците".Анотацията ми допадна и ще следя за нея.

# 8
 • Мнения: 3 096
Отново нещо интригуващо от "Изток-Запад":
Описание

„Да гледаш болката на другите“ (2003) е последната публикувана приживе книга на Сюзан Зонтаг. В нея тя се обръща към своята известна работа „За фотографията“ (1977), дописвайки, почти тридесет години по-късно, своего рода послесловие към размишленията си върху природата на фотографския образ. Този път в центъра на вниманието е военната фотография, документалните снимки на чуждата болка, нейният смисъл и цел.

На книжния пазар от 16.02.2015 г.

****************************************************

А от декември 2014 г. на книжния пазар еОт сайта на издателство "Рива":

Поезията на Борис Христов...

Двуезично издание, превод на английски от поета Джон Хамилтън.

 

...

Загърнати в парцали от мъгли къде отива
сляпата тълпа, която се представя за човечество?...
Следи наоколо от хиляди посоки -
и ни следа от Пътя.

---

Wrapped up in shreds of fog, where does the blind

mob go, which passes itself off as humanity?..

All around - tracks from a thousand directions,

but not one track from the Road.

...

Навсякъде в небето примки и капани -
богослужебни знаци, псалми и бръмчене.
Навсякъде край нас спасителни камбани...
И ни една душа спасена.

---

Everywhere in the sky snares and wiles –

liturgical signs, psalms and buzzing.

Everywhere beside us, saving bells...

And not a single soul saved.

...

Ще ни се каже Отговорът, но когато
душата литне от угасналото тяло
и чуем как свистенето на тишината
заема мястото, върху което сме живели...

---

The Answer will be told to us, but when

the soul flies out the extinct body

and we hear how the whistling of quietness

occupies the place, in which we lived...
# 9
 • Мнения: 140
Синя слива, планирам да си набавя "Влакът на сираците" и непременно ще споделя впечатления Peace

Ето и още една предстояща:

Скрит текст:
Една година в Париж! Това е сбъдната мечта на Ан, която от дете е очарована от Франция и нейните език и култура и разбира се, от френската кухня. Като съпруга на дипломат Ан е живяла на различни места по света, но нейната първа любов е Франция и възможността да бъде в Париж със съпруга си я прави щастлива. Това, което и двамата не подозират обаче, е, че той спешно ще трябва да замине за Ирак без право на придружител от семейството. Ан страда от тази раздяла, но вместо да се отдаде на лениво униние, решава да се заеме с нещо смислено – да пътува и да изучи няколко района на Франция с най-типичните за тях ястия, и да опише преживянията си в книга. Страстна почитателка на Джулия Чайлд – също съпруга на дипломат и световноизвестна кулинарка, Ан решава да тръгне по стъпките й и умело ни въвлича в изкуството на готвенето във Франция. За нея именно храната е мостът между две култури, но книгата далеч не се ограничава само с кулинарната тема. Авторката обикаля дузина френски градове, изучава историята им, местните обичаи, храната, ресторантите. Научаваме интересни факти за копринената индустрия в Лион, за френското гюведже и старинните комунални пещи, за забравената в България супа от свински крачета. Споменава се пребиваването на Томас Джеферсън във Франция, живописните саги на множество френски кулинарни клубове, историята на бургундското вино. Описани са разговори и срещи с интересни хора, преразказани са местни легенди. Научаваме малко известни факти както от френската кухня, така и от националната история.

Към всяка от десетте глави на книгата има старателно изпробвани рецепти на характерни блюда – говеждо по бургундски, кисело зеле с наденички, палачинки. В повечето случаи това не са някакви претенциозни ястия, но те съдържат важен, чисто френски елемент, който ги прави уникални. Ан Ма буквално ни вкарва в кухнята на няколко парижки заведения, където научаваме кулинарни тайни от първа ръка. Тази завладяваща книга е предназначена за широк кръг читатели – за тези, които искат да научат повече за френската кухня, а и за всички, които се интересуват от Франция и всичко френско.

Ан Ма е работила и като журналист в издателство. Сътрудничи на „Ню Йорк Таймс“, „Интернешънъл Хералд Трибюн“ и др. Разделя времето си между Париж и Ню Йорк.

# 10
 • Мнения: 3 096
Вече на книжния пазар:Информация от сайта на издателството:


Описание
Скрит текст:
Непубликувани песни на Валери Петров за представления, пиеси и филми.

 

    Чета поезията на Валери и ми става понякога тъжно. Какво богатство на рими, на образи, каква звучност, как българският език засиява в неговите стихотворения с целия си блясък. И как всичко това е непреводимо на всеки друг език.
    
    Сега Валери го няма. Отиде си тихо и ненатрапчиво, така както беше живял. Някак не мога да приема смъртта му. Бях свикнал с мисълта, че това няма да му се случи.

    Прииска ми се да направя нещо в негова памет и реших да покажа отново на бял свят нещо уникално, което преди повече от тридесет години публикувах в бургаския алманах „Море“. По моя настойчива молба той събра след дълги колебания и съмнения своите стихотворения (песни), които беше писал за театъра и киното.
    
    Сега, след толкова години, тези песни звучат съвсем съвременно и не просто споменно, а с цялата си игривост и звучност въздействат по един неповторим начин на сетивата ни. И не само на нас – съвременниците. А и на нашите деца и внуци.
    
    Защото Валери Петров е вечен!

 
Недялко Йорданов

Откъс
Скрит текст:
Писмо на Валери Петров до Недялко Йорданов
 

    Драги Недялко,
    не се уплашвай от обема на пратката! Изпращам ти много повече неща, отколкото ти искаше и отколкото аз си представях, че имам. Оказа се, като почнах да се ровя в старите си работи, че успоредно с другите, уж по-важни, неща съм написал сума ти текстове и текстчета за песни (покрай някой филм, някой спектакъл и т.н.), доста от които дори са останали неизползувани, докато други са минали бързо с филма, пиесата, спектакъла. Толкова много са, че дори почвам да си мисля дали не би могло да се направи от тях една самостоятелна книжка...

    Така или иначе, сега, за твоите цели трябва да се подбира. Сам не мога да го направя, защото не зная максималния обем и не мога да съдя за оптималния. Кое ще бъде по-добро: дали да се включат повече текстове, за да се видят разнообразието на темите и пътят на автора в тази област; или да се подбере само най-доброто, това, което има стойност на отделно стихотворение? Тук ти ще ми помогнеш със съвет, но и в двата случая, кои са на най-добрите работи? Пак ти – отстрани – по-добре ще отсъдиш по този въпрос. Аз от своя страна съм степенувал нещата, означавайки с две кръстчета или с едно тези текстове, на които повече бих държал. Сега, като си помисля, ми се струва, че от двата подхода май по-добър ще бъде първият – при него текстовете биха могли да се наберат с по-дребен шрифт (този, например, с който печатате цитатите в критиката си) и с пренасяне от страница на страница; така може би ще бъде по-скромно и ще се подчертае, че става дума за отваряне на старо чекмедже, а не са нова проява.
    
    Това е почти всичко. Обади ми се и ще решим какво да направим. Наредил съм текстовете в приблизителен хронологичен ред. Напечатах ги на дълги ленти, за да бъде по-ясно за печатарите хоризонталното разположение на строфите. Това, което няма да ползуваш, прати ми го обратно, защото копията ми са много лоши. И сега ми дойде още нещо наум във връзка с подбора: може би преди другите ще трябва да отпаднат тези текстове, които имат по-функционален характер, например, свързани с Шекспир и Киплинг, макар някои от тях да са ми много скъпи.
    
    Поздрави,
    Валери
*********************************************************************

В раздел "Очаквайте" на сайта на "Сиела" откриваме нов роман за Джийвс, но не от Удхаус, а от Себастиан Фолкс.

Дата на издаване: Февруари 2015Анотация от издателството:
Скрит текст:
Написано от обичания автор Себастиан Фолкс по поръчка на наследниците на П. Г. Удхаус, идва продължението на историите за Джийвс и Устър, което всички искаме да прочетем.

Бърти Устър се учи да се справя с новините за скорошния годеж на Джорджина Медоус, врекла се във вечна вярност на друг. Но подгонен от леля си Агата, той приема да помогне на стария си съученик Перегрин „Уди“ Бийчинг, затънал в сърдечни терзания до ушите. Но Дорсет не ги приема с отворени обятия и скоро обстоятелствата водят до това Джийвс да се представя за Лорд Етрингам, а самият Бърти да влезе в ролята на Джийвс. И всичко това се случва под покрива на току-що сгодената мис Медоус...

Последна редакция: пн, 23 фев 2015, 22:34 от Songes

# 11
 • София
 • Мнения: 3 318
"Неграмотното момиче, което можеше да смята" и мен ме заинтригува.

# 12
 • Мнения: 1 737
И аз съм си набелязала "Влакът на сираците". Заинтригува ме анотацията.

Аз пък чакам ето тази книжка:Ще излезе на 28.02.2015 г. Тя е последна книга от една тийн поредица, и въпреки че втората книга не ми допадна особено, сигурно ще си купя и тази.  Simple Smile

Анотация:

Пленяващ финал на поредицата от романтични истории с участието на Анна и Етиен и Лола и Крикет.

Безнадеждната романтичка Айла си пада по вглъбения Джош още от първата им година в американската гимназия в Париж. След случайна среща в Манхатън през лятото романтичната развръзка изглежда по-близко, отколкото Айла някога си е представяла. Но със започването на последната учебна година във Франция Айла и Джош се изправят пред предизвикателствата на всяка млада двойка, включително семейни драми, несигурност около бъдещето и съвсем реална заплаха да се разделят.

# 13
 • Мнения: 851
"Влакът на сираците" ще бъде книга на седмицата в Хермес и вероятно ще има някаква отстъпка от цената. И аз съм я набелязала. Извинявам се за отклонението.

# 14
 • Мнения: 3 096
"Влакът на сираците" ще бъде книга на седмицата в Хермес и вероятно ще има някаква отстъпка от цената. И аз съм я набелязала. Извинявам се за отклонението.

Не си се отклонила, Leaves. Напротив, темата е информативна и идеята е да споделяме всички новости на книжния пазар, които ни интересуват и смятаме, че ще бъдат от полза на четящите. Включително неща от рода на "Книга на седмицата", които аз традиционно пропускам.  Laughing Само представянията на книги вероятно имат място в друга тема.

Какво ново от "Ентусиаст"?

Чайна Миевил - "Посланическото градче"


Анотация от сайта на издателството:

В бъдещето хората са колонизирали отдалечена планета, дом на загадъчните ариеки – разумни същества, известни със своя уникален за вселената език, който само малцината човешки посланици могат да говорят.

Ейвис Бенар Чо, момиче от човешката колония, се завръща в Посланическото градче след години на приключения в открития космос. Тя не може да говори ариекийското наречие, но е неделима част от самия език, защото преди много време е била използвана като фигура на речта, ариеките я смятат за живо сравнение от своя език.

Когато междупланетните политически машинации стават причина за пристигането на нов посланик на Ариека, крехкото равновесие в отношенията между хора и извънземни брутално се разрушава. На хоризонта се задава катастрофа и Ейвис е изправена пред предизвикателството да запази верността си към своя съпруг, когото вече не обича, към системата, на която вече няма доверие, към един език, който не може да говори, но който самият говори през нея.

Романът постепенно ни увлича както в заплетени интриги, така и в загадките на философията на езика. Героинята по неволя ще разбере за политиката, логиката и любовта много повече, отколкото някога е искала. В „Посланическото градче“ Миевил е създал не само един свят на затрогващи лични съдби, но също и място, изпълнено с приключенията на контакта с извънземните и войната между различни видове във вселената.

За Чайна Миевил:

Скрит текст:
Чайна Миевил е британски фентъзи писател, роден на 6 септември 1972 г. в Норич, Великобритания. Има двойно американско и британско гражданство. На осемнадесетгодишна възраст, през 1990 г., една година той преподава английски език в Египет, където развива интерес към арабския език, културата и политиката в Близкия изток.

Придобива бакалавърска степен по социална антропология от Кеймбриджкия университет през 1994 г. и магистърска и докторска степен по международни отношения от Лондонското училище по икономика през 2001 г. Преподава творческо писане в Уоруикския университет.

Активен е и в политиката. Миевил членува в Международната организация на социалистите и Социалистическата работническа партия до 2013 г., когато подава оставка. През 2001 г. се явява на избори във Великобритания като кандидат на Социалистическия алианс. Като привърженик на идеите на марксизма той пише дисертация на тема „Между равни права: марксистка теория на международното право“, която е издадена като самостоятелна книга в Обединеното кралство през 2005 г. и в Съединените щати през 2006 г.

Автор е на много произведения, сред които самостоятелни романи, серии, новели, комикси, ролеви игри и други. Носител е на наградите „Артър Кларк“, „Хюго“, „Локус“, на Британската награда за фентъзи и на Световната награда за фентъзи, номиниран е за наградите „Брам Стокър“ и „Небюла“. Някои от произведенията му са адаптирани за филмови сценарии и за театрална сцена.
Общи условия

Активация на акаунт