В момента чета ... 64

• 43 627
  • 748
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Е, честит ни ден на книгата! Simple Smile

Жалко, че книжарниците са затворени, но какво да се прави...
Имам си лек. Ще обходя внимателно всичките си стотици, стотици книги и хууубааво ще ги подуша... Wink

# 466
  • София
Аз чета само на хартия. Нямам ел. четец. На телефон съм чела няколко книги от Читанка, но не ми е удобно; усещането не е същото и после някак ми се губят. Обичам книжното тяло, защото цялостното оформление, шрифт, корица, илюстрации допринасят за цялостното възприемане на текста. Споменът ми за една книга винаги е свързан и с визуалната представа за книжното тяло.
Може ли мнение за книгите от сайта "Българска история". Обмислям да закупя Рибния буквар или друга подходяща книга като подарък за госпожите за завършване на  4 клас. Бях хвърлила поглед също на "Аз съм българка" на изд. Сиела, но май мненията са противоречиви.
По темата- привършвам "Щиглецът" и започвам "Хюга ваканция".

# 467
Когато се купуват правата за книгата, се посочва точно колко екземпляра ще бъдат отпечатани и така се определя и сумата. За електронните книги се плаща отделно и пак се посочва броят на планираните екземпляри, така че няма как да посочиш, че смяташ да издадеш 15 000 х 0,5 евро. Не вярвам някой да сключи договор на такава цена. А ако посочиш, че ще издадеш 1000, а пуснеш 15 000, това е нарушение на договора и е подсъдно.

# 468
И аз  дълго се съпротивлявах на електронните книги, защото обичам книгата и като предмет  още от  дете  - с кориците, илюстрациите. Има много оригинални корици и определено това общуване с книгата се губи при електронните книги. Но полека започнах да свиквам с четеца. И не мога да си кривя душата, че има и доста предимства четенето с него. Отпада проблемът с физическото съхраняване на книгите.  Ако пътуваш често и задълго, можеш  да си вземеш ограничен брой книги, а с  четеца си носиш цяла библиотека.
  За мен е проблем, че няма електронно издание на много от книгите, които ме интересуват. Бих си ги купувала , но  все още е ограничен пазара за електронни книги на български език. Мечтая си да стане , както на други места, всяка книга да излиза и в електронен вариант.
Започвам да чета "Истории,  различни от моята" на Еманюел Карер.

# 469
  • Ямбол
Тегля книги основно от Читанка. Това е библиотека и не намирам разлика с физическа такава. Нямам нищо против да има електронна библиотека с такса 5-10-15-20 лв. годишно. Така, както плащам телевизия, интернет, телефон.
Вече почти не чета хартиени книги и съответно не купувам. Не само заради парите, които ще дам. Една книга я чета само веднъж, после не ми трябва. Нямам място за книги и не искам да съхранявам книги, които няма да отворя повече. Ако си купя нова книга и не ми хареса, защо съм я купила, няма да я чета, а на четеца просто ще я изтрия или върна в библиотеката. Удобство си е четенето на четец - не тежи, буквите са по мой избор, мога да нося в себе си стотици книги, когато пътувам.
Ако издателствата много са го закъсали, няма да държат такива цени, затова изобщо не се притеснявам за тях. Това е пазар и като такъв, трябва да предлагат това, което се търси. Ако не им е изгодно, други по-предприемчиви, ще запълнят нишата. Към момента все още има голямо предлагане и явно имат търсене.

# 470
  • София
Купувам книги хартиени, но чета много и не мога да смогна. Затова и тегля, особено на английски. Електронни книги не купувам, особено на българските.цени. За тази цена си купувам хартиени на промоция. Купувам и адски много.детски книги.

# 471
  • София
+1 за електронните книги и за мнението на Лиляна.
Отдавна не купувам хартиени книги - няма къде да ги държа, а и не виждам смисъл. От както се помня, чета на руски - просто на времето това беше единствения начин да си намериш свободно хубава книга за четене, в книжарниците такива на български се продаваха основно под щанда. Така че в момента пиратствам от руските сайтове, по-рядко - от българските. Електронни книги съм си купувала от Amazon и ЛитРес, бих си купила и български - на разумна цена и в подходящ формат, ако имат защита. Доста хора около мен, включително и в напреднала възраст, също се снабдиха с електронни четци и ако пиратствам книги на български - основно е заради тях, моите си ги намирам на руски.
По темата - прочетох една книга, спомената тук в темата - "Творецът на ангели" от Стефан Брайс. Хареса ми, бих я определила като вариации на теми от Франкенщайн до доктор Моро плюс сериозна доза приложна теология, но всичко това поднесено в стегнат сюжет и добре пресъздадена атмосфера, финалът също не ме разочарова. На места символиката беше твърде прозрачна, а наукообразната част доста неубедителна, но това не ми попречи да си я прочета с удоволствие.
Под формата на почивка от криминалетата продължавам с "Косачи" на Нийл Шустърман, дотук върви добре.

# 472
  • Mediterraneo
Абсолютно съм съгласна с Лиляна!
И аз дълго време си мислех, че нищо не може да се сравни с книжното тяло, винаги съм имала купища книги, купувах като невидяла, винаги съм била записана в библиотеката, филолог съм и животът ми е обвързан с книгите.
Но животът ми се преобърна на 180 градуса и приключих с книжните книги Simple Smile При моето темпо на четене просто няма начин да се снабдявам с "легални" книги в чужбина. Та приемам философски нещата и тегля книги, когато и колкото поискам. Ако направят дигитална библиотека,където да бъдеш член срещу някаква такса, ще се включа.

# 473
  • Чукарландия
Чета само на хартия. Няма друго такова удоволствие да седнеш удобно или да полегнеш с хубава книга в ръка.
Купувам си с различно темпо. Зависи от промоциите в момента. Но аз от години винаги си имам книги, които чакат да бъдат прочетени.

+1.😉

Започнах третата книга от поредицата Милениум - "Взривената въздушна кула".
Не искам да свършва... Поредицата.

# 474
  • София
И на мен четенето на книга ми е несравнимо удоволстие, обаче и с Киндъла ми е много удобно. В метрото сутрин като пътувам, или на почивки.

# 475
  • София
Продължавам с Малкият приятел. Нещо не може да ме заинтригува особено тази книга, но съм на 20% още (чета я на киндъл) и е рано да се каже. Чета бявно, защото работата ми е свързана с много четене на други неща.
Аз също рядко чета хартиение книги, поради изброените по-горе причини. Най-вече нямам място къде да ги съхранявам и често ми се случва да прочета и да подарявам. Едно време нашите са имали връзки в една книжарница (нали само с връзки са се купували хубави книги) и в момента библиотекката прелива. Имам стари издания на много от книгите, които се преиздават в днешно време.
По-горе някой спомена поредицата за Мис Перигрийн. Аз принципно не чета фентъзита, но тази поредица ми беше много интересна. Последната книга още не съм я чела, все я отлагам.

# 476
На мнението на Тарталета и Лиляна съм  Hands Plus1
И аз бях от тези, които години наред отхвърляха четеца и държаха да четат на хартия. Голяма заблуда Simple Smile Откакто съм с Киндъла се родих. Не се съобразявам с пози, светлина, място и какво ли не. Чета си навсякъде и по всяко време. Продължавам да купувам и хартиени издания доста, но скоро ще съкратя тези покупки до минимум. Преди месец си купих току-що издадена книга и  докато чакам идеални условия за четене, тя излезе онлайн. Simple Smile Чета много, преди извънредното положение бях и болничен. Само за този период съм прочела книги за около 2 хиляди лева. Ако беше само на хартия никога нямаше да се случи. Абсолютно съм съгласна да плащам някакъв абонамент и го приветствам с две ръце, но такъв вариант тук още няма.
Иначе продължавам да съм на скандинавска вълна Simple Smile От няколко дни си почивам от четенето и гледам сериала " Мостът", който пак е с участието на Русенфелт.

# 477
Да, чрез абонамент би било доста добре и според мен.

Аз също гледам "Мостът" - най-накрая. Simple Smile От толкова години слушам колко е хубав, но си мислех, че няма да ми е приятно да слушам шведски, а да чета субтитри за датски. И се оказах права, мозъкът ми се настройва по различен начин и понякога трудно превключвам. Но сериалът е интересен.

# 478
  • София

Аз също гледам "Мостът" - най-накрая. Simple Smile От толкова години слушам колко е хубав, но си мислех, че няма да ми е приятно да слушам шведски, а да чета субтитри за датски. И се оказах права, мозъкът ми се настройва по различен начин и понякога трудно превключвам. Но сериалът е интересен.
А "Мостът" е жесток сериал!!!! За нула време изгледах първите 3 сезона. Аз го гледах в английски субтитри. Малко е тегаво, докато свикнеш да слушаш техния език.
А за киндълите - аз съм със старо поколение, без подсветка и ми е супер така. По цял ден съм на телефон и компютър и много ме болят очите, затова предпочитам поне киндъла да не ми свети.
Ей сега напълних кошницата с детски книжки и 1-2 а мен в Озон, ама се въздържам от поръчка, че миналия мсец бая поръчах, а и в сегашната ситуация........

# 479

Ммм да, шведският не е от най-благозвучните Laughing Аз се абстрахирам от озвучаването, до голяма степен и от играта на актьорите, защото пък сюжета ми е много интересен.

Общи условия

Активация на акаунт