Да съчетаем полезното с приятното за най-малките у дома със Storytel

 • 5 954
 • 61
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5
На кого според вас му е най-трудно в сегашната ситуация? На най-възрастните. На необвързаните, които живеят сами и нямат дори котка. На тийнейджърите, които не могат да отидат „на мол“. Всеки страда по своему, но категорично домашната карантина е изключително изпитание за родителите на малки деца, които искат много внимание.

Как да прекараме пълноценно времето си?
Как да запълним цял ден със занимания без разходка до люлките, без баби и дядовци и най-вече без децата да седят залепени пред някакъв екран часове наред? Начинът е да им пуснем да слушат приказка, така както правеха нашите родители някога. Ако сте от последното поколение аналогови деца, със сигурност или у вас, или у някой приятел или съсед е имало грамофон и сте слушали детски приказки на плоча. Колекцията на „Балкантон“ за времето си съвсем не беше малка – от класики като „Али Баба и 40 разбойника“, през „Василиса умница“, до по-нестандартни като „Винтчето Прокопчо“. Сещате ли се кои бяха вашите любими плочи?

Как да се сдобием с интересни заглавия?
Както и с всичко останало, днешните деца имат на разположение почти безкрайно количество дигитални забавления, включително приказки и книги. Един от най-лесните начини да разполагате с мигновен достъп до заглавия е чрез абонамент до библиотека с аудио и електронни книги като Storytel. При това не е нужно да правите отделен абонамент за децата и възрастните. Докато вие си слушате „Да оцелееш като родител“ и се превивате от смях на историите на Елисавета и Красимира от „Майко Мила“, 5-годишните ви близнаци могат да се вълнуват дали Командоршата ще падне във вълчата яма на Емил.

Да четeм книги или да ги слушаме?
Не е ли по-добре децата да четат книги, вместо да ги слушат? Двете занимания съвсем не са взаимоизключващи се. Изследвайки как работи човешкият мозък, учените откриват няколко невероятни неща, свързани със случващото се в главата ни, когато слушаме една история. Ако някой ни изнася лекция, презентация или ни представя друг вид информация, в мозъка ни се активират онези части, които отговарят за езика. Когато слушаме история обаче, започва да работи целият ни мозък, т.е. всички части от него, които биха участвали, ако преживявахме историята лично.

Нещо повече, докато приемаме просто информация или гледаме филм или някакви изображения, мозъкът на всеки от нас отчита различна дейност. Всеки преживява нещо различно и се фокусира по различен начин. Когато обаче пред нас застане някой и започне да ни разказва история, всички отделни мозъци в аудиторията започват да работят на една и съща честота. И в това няма нищо случайно, защото ние просто сме програмирани така. Разказването и слушането на истории е фундаментална част от общуването на човешкия род още от преди 27 хиляди години, когато са открити и първите рисунки в пещерите.

Много образователни системи по света не само не пренебрегват този факт, но го използват в ежедневния учебен ритъм на децата. В т.нар. „свободни училища“ в Германия и Нидерландия например първият урок за деня на учениците винаги завършва с разказването на история от учителя.

В един идеален свят най-доброто за децата би било, ако ние родителите им разказваме (не да четем) истории всеки ден. Но няма как всички да бъдем чак толкова перфектни родители. И не е нужно. Нито трябва да се чувстваме виновни, че не го правим. Дори да имахме цялото време на света, колко от нас могат да разказват наистина увлекателно истории?

Да оставим тази задача на майсторите на словото в комбинация с красивите гласове на актьорите, които да завладеят детското въображение и да накарат мозъците им да затрептят на честотата на приключенията. Час спокойствие за нас, за да свършим всичко, което трябва да се свърши, дори когато светът е спрял. Час полезно и приятно забавление за най-малките, които имат и най-малко вина за ситуацията, в която е човечеството в момента.

Включете се в дискусията на Storytel и BG-Mamma!

Споделете ни: Какви истории обичат да слушат децата ви най-много?
Харесват ли според вас днешните деца книгите, които ние някога четяхме на тяхната възраст? А какво мислите за задължителната литература в училище?

Трима от вас ще спечелят едномесечен абонамент за достъп до библиотеката с аудио и е-книги на Storytel.
Ще обявим късметлиите на 6 април в темата.

Моля, запознайте се с Общите условия на активацията тук.

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 12:56 от Редактор***

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 3 376
Моето дете обича да чете приключенски книги с тайни и загадки.
Харесват и някои книги от моето детство,  други са и неразбираеми.
Задължителната литература за деца постоянно се актуализира,  въвеждат се и нови,  съвременни автори - подкрепям избора на педагозите.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 411
Какви истории обичат да слушат децата ви най-много?
Децата ми, на 3г, обичат да слушат, как ние им четем. А отскоро имаме игра да довършват изреченията от приказките. Като слушат аудио-приказки се разсейват и интонациите ги разсмиват
Харесват ли според вас днешните деца книгите, които ние някога четяхме на тяхната възраст?
Четем им класически детски приказки и определено ги харесват. Имаме е модерни книжки, но ги влече класиката. В момента любима е Котаракът в чизми.
А какво мислите за задължителната литература в училище?
Нямам още мнение

# 3
 • София
 • Мнения: 1 397
Дъщеря ми обича фентъзи истории. Харесва част от книгите, които ние четяхме навремето, но по-скоро предпочитам съвременни автори. Относно задължителната литерата в училище повечето от нещата, които им дават ги харесва, но някои от книгите, които навремето ние сме изучавали са непонятни за нея относно език и начин на живот.

# 4
 • Мнения: 652
Детето ми обожава книги и приказки, вкъщи има много детски книги,а е само 4 години. Пуска си приказки от youtube на български. Харесва приключения, магически същества, супергерои и всичко вълшебно. За задължителната литература, може да се направи едно обновяване, защото тези текстове в читанките, не са много на ниво според мен.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 6 677
Децата ми са на 9 и на почти 7.
Баткото вече има свои предпочитания за книгите и предпочита литература, която е много далеч от мен - фентъзита. Изчерпах се от към идеи какво да му предлагам вече Rolling Eyes
Малката от скоро започна да чете с разбиране вече. Любими са ѝ историите за Барбароните (навремето точно с тях, се учех да чета и аз).
Любими са ѝ класическите приказки на Братя Грим, Шарл Перо, Андерсен...
Разбира се че ги харесват, макар че не веднъж се е налагало да обяснявам непонятни за тях неща ("как така телефон, пък с жица"). И двамата са фенове на Пипи, Емил, Карлсон... Баткото харесва Том Сойер и Хъкълбери Фин.
Абсолютно "За" съм, да има задължителни книги. За съжаление, в днешно време е много рядко, да видиш дете с книга в ръка Sad С баткото имаме споразумение, още от първи клас когато беше - първо си прочита задължителната литература и тогава - каквото си реши Simple Smile Първата лятна ваканция посвети на поредицата за Хари Потър, (с която аз едва сега намерих време, да се запозная. Изцяло по негово настояване), след като прочете книжките от списъка.

# 6
 • Мнения: 13 076
Малката ми дъщеря е на 7 и много обича да чете. Последно проете “Сакъз Сардуня” на Елиф Шафак. Много и хареса! В нея героинята споменава за любимата си кинжка “Децата от гарата” та сега чете нея:)

Аз използвам приложението Сторител от почти година, това са най- качествено похарчените 10 лева месечно ( мисля че толкова е абонаментът)
Препоръчвам с две ръце!
Голямата ми дъщеря на 18 г. също е абонирана, изслуша много книги, които ще са и полезни, като подготовка за зрелостните изпити.

Иначе и двете сме фенове на криминални и трилър романи и чакаме всяка нова книга с нетърпене:)

# 7
 • Мнения: 675
Децата ми са на 10 е 12 години, всички без моят съпруг обожаваме да четем .Без книги не можем малкият ми син обожава поредицата за Дръндьо,големият обича книгите на Роналд Дал и последната, която чете е Топ мистерии  на България. Аз чета фантастика,мистерии  и криминални романи.

# 8
 • София
 • Мнения: 9 850
Нямам деца, но често попадам на предложения за детски книжки/разкази в приложението, което използвам от миналата година. С удоволствие си свалих и изслушах колекциите на Оскар Уайлд и Вилхелм Хауф, с които съм израснала. Върнаха ме години назад, в едно прекрасно време.

# 9
 • Мнения: 1 737
Детето ми си има любими книжки за определен период, после сменяме. Засега сме минали през Барбароните, разни коледни истории, Дядо вади ряпа и Дядовата ръкавичка са сред любимите. Повечето ги знае наизуст, но трябва и да ги чета.

За училищната задължителна литература нямам наблюдения в момента и мнение.

# 10
 • Мнения: 818
Моите деца най-обичат историите на Агата Кристи.

# 11
 • Мнения: 220
Детето ми обича да слуша всякакви истории, най-вече страшни.
Днешните деца ми се струва, че отварят рядко книга.
Задължителната литература в училище е важна.

# 12
 • Мнения: 4 607
Малкият обича да слуша всякакви истории, стига да са поднесени по интересен начин и да го заинтригуват.
Книгите от нашето време... някои му харесват и са му интересни, други не толкова.
Задължителната литература в училище, за съжаление не е това, което беше, когато аз бях дете. Доста автори и произведения с качествено съдържание, включително и български ги премахнаха, а това си е загуба за съвременните деца.

# 13
 • Мнения: 1 009
Дъщеря ми се научи да чете на 5 години и половина. Чете постоянно! Много беше очарована от Карлсон, от Пипи, а когато прочете Мечо Пух, плака, защото нямало друга част. Засега чете основно вечните детски романи. Народните приказки са още малко трудни.
От Storytel изслуша с огромен интерес Феята от захарницата.
На есента тръгва на училище и тепърва ще видим как ще реагира на задължителната литература.

# 14
 • София
 • Мнения: 11 082
Какви истории обичат да слушат децата ви най-много?
Всякакви приказки, но Зайченцето бяло му е любима!
Харесват ли според вас днешните деца книгите, които ние някога четяхме на тяхната възраст?
Не всички.
 А какво мислите за задължителната литература в училище?
В момента нямам наблюдение върху нея.

Общи условия

Активация на акаунт