В момента чета ... 64

• 43 587
  • 748
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Малки големи неща и Normal people са ми в списъка за четене отдавна. Трябва да ги потърся.

# 586
На "Малки големи неща" давам 5/5. Кара да се замислиш за много неща, интересна е, грабва от първата страница и най- важното - има неочакван финал.

# 587

Но всички сме различни. Един търси удоволствие от четенето, друг очаква лошият да си получи заслуженото.

За мен идеалният случай е да присъстват и двете. Е, преживява се и ако лошият не си го получи, но все пак 😂

# 588
  • софия
Благодаря, че споделихте за "Малки големи неща", Ще я включва и аз в списъка за четене.
Някой да е чел "Нощта" на Ели Визел ? Напоследък съм на вълна история.
Също така съм поръчала "Червеното Сари" и "Индийската принцеса" на Хавиер Моро и нямам търпение да пристигнат.

# 589
  • Ямбол
След “Медея и нейните деца” на Улицка (която беше прекрасна!), препрочетох “Кучешко сърце” на Булгаков. Чела съм я преди няколко години, тогава много силно ме беше развълнувала и понеже сега съм в подобно емоционално състояние, както тогава, реших да си послушам интуицията и я отворих отново. Зашеметяваща е 🤷🏻♀, друго не можа да кажа.
Сега подхванах “Зулейха отваря очи”’ на Гузел Яхина. Преди време попаднах на откъс от книгата в един сайт и много ми допадна.

# 590
Майола Бени,
И аз чета същото заглавие в момента, както споменах вчера. На 279 с. съм вече, със смесени чувства.
Ще ми е приятно да споделиш как ти се струва, след като я завършиш.
Приятно четене!

Да допълня, че и аз харесвам много Kучешко сърце, преводът на български е безупречен.

# 591
Малки големи неща на Джоди Пико. Много ми хареса. Не знам как съм я изпуснала.
Благодаря за "Малки големи неща" на Джоди Пико. Прочетох само рецензията и и авторката отиде в гореспоменатия файл "bokluci.txt" Grinning Където е мястото на всички автори, отварящи срещу съответно заплащане поредния прозорец на Овертон - в случая този с либерастията, толерастията и обезличаването на нациите.

А за Дона Тарт, неслучайно има Пулицър. Но всички сме различни. Един търси удоволствие от четенето, друг очаква лошият да си получи заслуженото.
А трети ценим книгите, в които няма точно "добри" и "лоши". Защото, както пише великият Тери Пратчет: "когато разбереш, че всеки човек не е стройна йерархична система от допълващи се възгледи, а сложна, еклектична смес от взаимоизключващи се черти, вече си научил едно от най-важните неща за хората". Пък и предпочитам малко по-реалистични книги, в които нещата се случват по същия начин, както в живота. Затова толкова ми допада Лейф Г. В. Першон, чийто главен герой - комисар Еверт Бекстрьом - е отявлен расист, сексист, хомофоб, националист, атеист, пълен егоист и непоправим курвар, което не му пречи да си живее чудесно, да си върши отлично работата, да се издига в йерархията, да забогатява и да се забавлява всеки ден Grinning

# 592
  • Belgium
Лу, на мен ще ми е интересно да прочета безкрайно дългото ти писане относно "Тайната история".

Лолита, много мило Simple Smile Ако ми дойде настроението някой ден ще понапиша. Но за да се обясни донякъде разбира се, психилогията на читателите, които оценяват и съответно не оценяват светогледа и писането на Тарт ще трябва да се тръгне от митологията (в случая на "Тайната история" древногръцка), да се мине през колежанския роман и как точно тя му придава нова форма и накрая да се стигне до катарзиса на някои от героите. Абе, литературен анализ отвсякъде Grinning
Както каза Грета Ей, има си читатели на обикновен екшън, които държат на чистото забавление, а има и такива, които искат книгата да им "бръкне в мозъка" най-просто казано. Това, което много ме кефеше, едно време, когато романът беше в апогея си на българския пазар е, че дори 15-16 годишни момичета се отъждестяваха с някои от героите, в Хенри всички бяха влюбени, вълнуваха се, масово правеха велики снимки на книгата за Instagram. Аз на тази възраст, признавам си съвсем честно, не бих вдянала почти нищо от идеите на Дона.

Да не се отплесвам обаче, имам друго питане. Покрай много добрите отзиви в темата, а и сред мои приятели от живия живот, започнах книга на Питър Мей - "Ще те защитя". И честно казано засега умирам от скука. Някой, ако я е чел, дали може да ме обнадежди, че няма да бъде така до края? Simple Smile

# 593
  • София
ScroolLock, все едно майка ми слушам. Няма ли поне 5 убийства, ако може садистични, и "расист, сексист, хомофоб, националист, атеист, пълен егоист и непоправим курвар", не е книга, а измишльотина. Ако може и да прилича по дух на соц-криминалните романи, каквито са повечето скандинавски, направо върхът ще е.

Ама Тери Пратчет не мога да я накарам да чете. Не знам ти как го правиш.

Настояща книга:  Ще се удавят в сълзите на майките си, доволна.
Следваща: Жената в каюта 10, щото купих на мама и не я хареса, явно няма сериен убиец.

# 594
  • София
„Ще те защитя” и мен ме умори от скука. Astonished

# 595
Ех, Грета, радвам се, че даваш шанс на Юханес Анюру и че ти харесва. Simple Smile Но имай предвид, че книгата си е тежка де, за хепиенд въобще не може да става въпрос.

# 596
Normal people на мен ми беше много тъжна. Започнах и сериала, засега съм гледала 3 епизода от 12 и също е ....

Иначе завърших The silent patient,  отдавна не бях чела трилър, препоръчвам за любителките на това + криминале.

# 597
Лу, "Ще те защитя" е безумие до самия си безумен край. По-добре я зарежи и прочети трилогията за остров Луис на същия автор.

Аз прочетох  "Знам защо пее птицата в клетка". Първа среща с авторката Мая Анджелоу.
Книгата е любопитно четиво за живота на афроамериканците и сегрегацията от 30-те и 40-те години на ХХ век през очите на едно съзряващо девойче. Дали нещо куцаше в превода, дали в самата книга , не знам , но някак си очаквах повече да ме развълнува историята.
Оценка 3*

# 598
Здравейте, чете ми се нещо с действие малко по-назад във времето Grinning - за плантации, роби и т.н., но да е динамична по възможност. Ако някой може да ми препоръча нещо, ще съм благодарна.

# 599
  • Belgium
Лу, "Ще те защитя" е безумие до самия си безумен край. По-добре я зарежи и прочети трилогията за остров Луис на същия автор.

Миж, а трилогията поне кажи, че е на по-окей ниво като писане? Изобщо не знам дали да се занимавам повече с този автор Simple Smile

Здравейте, чете ми се нещо с действие малко по-назад във времето Grinning - за плантации, роби и т.н., но да е динамична по възможност. Ако някой може да ми препоръча нещо, ще съм благодарна.

Almond Eyes, аз бих ти препоръчала "Подземната железница" на Колсън Уайтхе или "Завръщане" на Яа Джаси. Ако не си чела "Слугинята" на Катрин Стокет, също.

Общи условия

Активация на акаунт