Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • Публикувана: 25 март 2020, 06:39 ч.
 • Последно мнение: 28 юни 2020, 09:46 ч.

Интервално хранене/периодично гладуване/Fasting - тема 9

 • 14 133
 • 259
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 043
Здравейте на всички, които биха искали да се запознаят с идеята на Интервалното хранене. Опитах да събера и синтезирам достъпната на български език литература по въпроса. Постът стана дълъг, но според мен всеки който реши да следва подобен начин на хранене трябва да бъде запознат с всичките му аспекти, с предимствата и недостатъците му, както и евентуалното отражение върху здравето на човека Simple Smile


Какво са интервално хранене, периодично гладуване, Фаст, Fasting?

Из BB team:
Периодично гладуване (ПГ) - Intermittent fasting
Това е методика за редукция на мазнини, която разчита на периодично лишаване от калории за периоди от 20 до 36 часа, които могат да се редуват с нормално хранене за определени периоди от време, а могат и да бъдат всекидневни в система, отново за определен период от време. Методиката има доста разновидности и разностранно приложение, но при всички тях винаги има периоди на лишаване от храна (калории), т.е. гладуване. Причината гладът да е основа на системата е в това, че за кратки интервали от време върши няколко неща, които системното три-четирикратно и повече пъти на ден хранене няма възможност да направи:
Увеличава инсулиновата чувствителност - така по-малко молекули инсулин могат да свършат повече работа и да не се стигне до отлагане на мазнини. По време на глад тялото не произвежда или произвежда малки количества инсулин и те биват достатъчни, за да се свърши цялата работа по транспортирането на вещества в тялото.
Създава отрицателен калориен баланс в мащаба на калорийната седмица и чрез ежедневната активност и основната метаболитна обмяна (BMR) се реализира сериозен разход на енергия. Периодите са достатъчно дълги, за да започне изгаряне на мазнини и недостатъчно дълги, за да започне сериозен спад в общия обем на метаболизма.

Разновидности на Периодичното гладуване
Според дължината на гладуването и периодите между две гладувания методите, ползващи принципа, биват:
Гладуване 1 до 3 пъти на седмица;
Ежедневни гладувания (воинска диета, Leangain, Fast -5);
Смесени методики.
Гладуване в 1 до 3 пъти седмично (1-3/седмица)
Простичко казано, гладува се веднъж до три пъти седмично през ден или през два по 20 до 36 часа, като в периода се включва и времето за сън.
Пример: Ако изберем да гладуваме във вторник, гладът стартира след ранната вечеря в понеделник и приключва с късен обяд в сряда. Тази система е вид калорийна и въглехидратна ротация и притежава всички положителни страни върху инсулиновите нива. Тя позволява постигане на отрицателен калориен баланс на седмичен принцип и по-голям потенциал за снижаване на седмичния порцион килокалории в сравнение с монотонните режими (консумиране на същите ккал/ден всеки ден).
Ежедневни гладувания (Воинска диета, Leangain, Fast -5)
Този тип хранене принуждава тялото да е в режим на ускорен катаболизъм на веществата през по-голямата част от денонощието, най-често активната, през която се изразходва енергия.
Основните калории за деня, включително по-голямата част от въглехидратния порцион се консумира в тесен прозорец от време, от четири до пет часа на денонощие.
Най-често това е времето от късния следобед до вечерята. Конкретиката варира при различните популярни методи, използващи принципа на ежедневните гладувания.
Смесени методики
Тук се комбинират няколко големи гладувания с няколко малки и дни с нормално хранене.
Пример: понеделник, сряда и петък нормално хранене, вторник и четвъртък - глад, а през уикенда глад през активната част от деня и хранене в тесен интервал от време от късния следобед до вечеря.
Съществуват доста различни комбинации. Принципа на разпределение на глада е - в активната част на деня, за да може да се разчита на максимално оползотворяване на мастните депа

Диетологични и здравословни предимства на Периодичното гладуване
Скрит текст:
Подобрява инсулиновата чувствителност. Смята се, че увеличава клетъчната готовност за съпротивление срещу токсичен стрес, породен от кислороден недостиг. Ефектът наподобява резултатите от системно спортуване. В това число има протективна роля върху централната и перриферна нервна система и сърдечно-съдовата система.
Дава възможност за постигане на най-голям калориен дефицит за седмица/месец и минимум забавяне на метаболизма в сравнение с другите известни методики. По-лесно е в сравнение с най-близкия като ефект (забавяне на метаболизма) вариант - ротационни хранителни режими. Не поставя забрани върху храни, стига да се спазват определени норми според периодиката на глада. Работи отлично при обездвижени хора, възрастни хора със свръхтегло (затлъстяване), хора с висок процент мазнини и ниско активно тегло, които не могат да индуцират допълнително енергоразход със спорт заради нисък потенциал за това (липса на тренинг) и/или бавно възстановяване. Ендоморфите печелят най-много от ПГ методиката. Спомага за "изчистване" на храносмилателната система. Отличен хранителен режим за хора с кондиционни или скромни фитнес цели, занимаващи се с интелектуален труд или ниска физическа активност в работния си ден.

Диетологични и здравословни недостатъци на Периодичното гладуване

Скрит текст:
Отразява се зле на гликогеновите депа в мускулите и намалява саркоплазмения прираст в мускулната маса.
По-рядко можете да спортувате и няма как да извършите тренировка с голямо общо повдигнато тегло или енергоразход, защото възстановяването на мускулатурата ще бъде възпрепятствано по време на гладуването. Иначе казано, ако сте атлет с бърз метаболизъм (високо активно тегло + голям обем ккал/ден), дори и да имате 20% подкожни мазнини - този метод на хранене може да ви бъде повече във вреда, отколкото от полза. Използването на ПГ не е в синхрон с висок атлетизъм по отношение на функционални или визуални критерии. Ако искате да сте изчистени или да вдигате тежко, не се захващайте с него.

Ефективността на метода спада рязко при неконтролируем прием на храна в дните с храна. Причината не е в свръхприема, а във възможността да се яде по-малко, отколкото е нужно. Това води до консервиране на метаболизма и редукция на активно тегло. При спортуващи - до претрениране.
Може да доведе до спад в кръвното налягане и снижена кръвна захар.
Не се препоръчва на инсулинозависими диабетици, заради чисто прагматични проблеми в регулацията на инсулиновия прием.
Води до раздразнителност в "гладните дни". Увеличава агресивния поведенчески модел. За хиперактивните и нервни хора е по-добре да се откажат от ПГ. Възможни са пристъпи на "тъпчене с храна".
Гладуването е проблем при язви и гастрити. С ПГ не бива да се занимават хора с нестабилна психика и проблеми със себевъзприятието и приемането. В това число булимици и анорексици или склонни към залитане в крайности.

Научна основа на методиката
Скрит текст:
Изследвания, провеждани с плъхове, показват удължаване на живота при хранене по модела на периодичното гладуване дори и без съществен калориен дефицит.
Смята се, че причината за общото благотворно въздействие на ПГ се корени в намаления обем на приетите калориии и умерената кетоза.
При изследванията с лабораторни животни, подложени на няколко седмици ПГ се споменават следните потвърдени биохимични параметри: увеличена инсулинова чувствителност, намалени нива на глюкоза в кръвта, увеличен растежен фактор IGF-1, намалени нива на лептин, увеличени нива на бета-хидроксибутират.
Ефектите са по-добро оползотворяване на инсулина, увеличени стимули за растеж, намаляване на отлагането на мазнини, увеличена активност на мазнините в метаболизма, увеличена антиоксидантна активност и по-добра защита срещу токсини и срещу свободни радикали. Изследванията с хора са в самото си начало, но потвърждават голяма част от откритията при животните
.

Повече за видовете периодично гладуване/интервално хранене (Наричани още фастинг протокол).

Войнска диета. Информация от BB team и Петър Савов:
Скрит текст:
Воинската диета (т.нар. Warrior Diet) е нетрадиционен хранителен режим, който се обръща към вродените човешки инстинкти и се отличава със свободата, която предлага. Създателят на диетата г-н Ори Хофмеклер черпи идеите си от начина на хранене на древните римляни и гърци.
Фазата на недояждане
Този етап трае през по-голямата част от деня – от момента на събуждане до 16-18 часа, като продължителността й зависи от индивидуалната адаптация към такъв начин на хранене. По време на този период се приемат много течности – вода, кофеинови напитки (по желание), пресни плодови сокове. Храната включва сурови плодове и зеленчуци с нисък и среден гликемичен индекс. Те се приемат в умерени количества при наличие на глад. Важно е да отбележи, че гладът е контролиран – целта е пречистване на тялото. Адаптираният към този режим организъм не усеща глад и е с повишена умствена и физическа енергия през целия ден. Не бива да се стига до моменти на  сериозни енергийни спадове или болки в стомаха.
Какво се случва с тялото, докато е в зоната на недояждане?
Понижават се нивата на инсулин, което позволява по-ефективно изгаряне на подкожни мазнини.В същото време се повишават нивата на глюкагон и на растежен хормон, които ускоряват допълнително мазнинното разграждане. Организмът се пречиства от токсини. Елиминират се мъртви и ненужни клетки (включително туморни). Засилва се имунната система. Малките количества плодове и зеленчуци увеличават ензимната активност. Ензимите подобряват усвояването на храната в следващата фаза и забавят процеса на стареене. Засилва се концентрацията и цялостната работа на нервната система.
Фазата на преяждане
Тя се случва в момента, когато тялото е подготвено за пълноценно усвояване на голямо количество храна. От значение е да знаем как да преяждаме. Препоръчително е вечерята да започва със салата, след нея – храни, богати на протеини и мазнини, и накрая – въглехидратите. Най-добре е в менюто да се включва възможно най-разнообразна храна по отношение на вкус, миризма, твърдост и температура. Естествените храни винаги са по-добрият избор за сметка на преработените. Спрете храненето, когато започнете да се чувствате много по-жадни, отколкото гладни. Повтарям - няма броене на калории, няма страх от въглехидрати.  Ако след първата вечеря имате желание за втора или дори трета – така да бъде! Слушайте тялото си, то знае кое е добре за него.
Как контролираното преяждане влияе на тялото? Попълват се запасите от гликоген, за да може тялото да има енергия за следващия ден. Подобрената усвояемост на белтъчините ускорява покачването на мускулна маса. Обилното хранене наведнъж ускорява метаболизма. Въглехидратите, приети в края на вечерята, не се преобразуват в мазнини. Значително се увеличава емоционалното удовлетворение от храненето. Обърнете внимание, че гладът и храненето са контролирани. Подходите на диетата имат конкретни цели и научна обосновка. Адаптацията към Воинската диета трае между няколко дни и 2-3 седмици. В периода на приспособяване могат да се приемат ядки или малки количества протеин (месо, яйца) по време на фазата на недояждане. По-лесно се свиква, ако този период постепенно нараства – в началото, например, поддържате контролиран глад до обяд и с всеки изминал ден увеличавате продължителността с час. Най-удачно е тренировката да е в късния следобед или около час преди вечеря. Така се постигат оптимални нива на растежния хормон.

Диетата 5:2 – Fast 5:2 diet д-р Майкъл Моузли
Идеята е същата, като другите видове периодично гладуване, но в теорията на д-р. Моузли в дните на фаст са позволени до 400-500 калории за жените и 500-600 за мъжете. Имам книгата, ако някой се интересува мога да дам по-подробна информация.
Източници на английски език – сайт на д-р Моузли, в който има книгата на английски език и още полезна информация https://thefastdiet.co.uk/

20 часа фаза на нехранене –
Яж, спри да ядеш
- http://www.eatstopeat.com/?utm_expid=.wXlKXQOLTG673G9-6R7ExQ.0&a … Fwww.google.bg%2F

И книгата в pdf формат : https://newsstand.joomag.com/en/eat-stop-eat-pdf-ebook-free-down … 48836001493714027
Информация на български от Инес Субашка
24 часа фастинг
Какво представлява?

24 часа фастинг е точно това, което си мислите – не ядете в продължение на 24 часа. Ако последното ви хранене е в събота, в 8 вечерта, това означава, че следващото ви хранене ще е в неделя в 8 вечерта. Препоръчва се да се практикува между 1-3 пъти в седмицата. Някои хора правят комбинация от ежедневен фастинг (16 часа фастинг с 8 часов прозорец за хранене) и правят 1 ден 24 часов фастинг.
Всеки, който се е интересувал от 24 часа фастинг е чувал за Брад Пилон и книгата му Еат Стоп Еат.
Не искам да ви обременявам с мнението си, но четох книгата и честно казано не ме впечатли. Може би заради начина, по който е написана, но определено не беше от книгите, които нямам търпение да затворя, за да приложа наученото на практика.
Какви са ползите от 24 часа фастинг?
На практика е доста лесно – просто решаваш да е ядеш 24 часа и го правиш. Няма кой знае какви правила и ограничения, с които да се обременяваш.
Другият плюс е, че 24 часа без храна, определено понижават приема на калории за седмицата. Ако всеки ден ядете по 2,000 калории, това прави 14,000 калории всяка седмица. Ако правите 24 часов фатсинг два пъти в седмицата, това означава, че ядете 4,000 калории по-малко и дори и някой от дните да се опитвате да компенсирате, със сигурност ще бъдете в калориен дефицит. Това в комбинация с повече движение, определено води до резултати.
В книгата си, Брад Пилон, споделя за изследване, според което най-големите плюсове от фастинга идват след 18-тия час. В схемата можете да видите графиката и как продължителността на фастинга(м/у 18ч. И 24 ч.) има правопропорционална зависимост със степента на изгорени мазнини. На практика най-големите ползи са, че този протокол е гъвкав, може лесно да се пригоди към начина на живот и е подходящ за хора, които не могат да си наложат ежедневен фастинг, но въпреки това искат да получат част от ползите от този краткотраен пост.
Този протокол е много подходящ и за хора, които практикуват .Ако имате чийт ден, бихте получили доста ползи от това да направите 24 часа фастинг след пируването.


16 часов фастинг с 8 часов прозорец
Инес Субашка
Какво представлява?

Скрит текст:
При този протокол фастингът е 16 часа, последван от 8 часов прозорец за хранене. През прозореца за хранене, могат да се ядат 2-3 хранения (ако се налага и 4, макар че според мен 4 е изключение).
Какви са ползите от този протокол?
Най-голямата полза от този протокол е, че е доста приемлив и не е труден за спазване, като отново се получават всички ползи от хормоналния статус по време на поста. Освен това е подходящ и достъпен за ежедневно практикуване.
Този протокол позволява да се изгради ежедневна рутина. Не се преминава през остри пристъпи на глад и позволява 2-3 хранения, които дават възможност приема на храна да се разпредели равномерно. Това води до усещане за лекота и енергия, а не за тежест и преяждане.
Какви са недостатъците?
За сега не мога да изтъкна някакъв недостатък. Може би за разлика от другите два протокола има малко повече „правила“, като препоръката за тренировка по време на фастинга и препоръката първото хранене да е веднага след тренировка.
Недостатъците се появяват, ако си изградите режим, който следва график, несъвместим със разпространеното социално поведение и навици. Какво имам предвид? Ако разпределите фастинга така, че последното ви хранене да е в 4 ч. следобед, тогава ще ви е по-трудно. Повечето хора се събират и излизат вечер с приятели. Повечето социални събирания са свързани с ходене в ресторант. Освен това, ако си лягате в 11ч. вечерта, ще са минали 7 часа от последното ви хранене и е много вероятно да сте гладни. Лично аз не мога да заспя, ако усещам глад. Затова е важно как ще разпределите прозорците.
Допълнителни материали:
WATER FASTING: The Complete Guide (Fastest Fat Loss Method) https://www.youtube.com/watch?v=DghrZNUP5vo&t=676s
Лечение на организма със собствени сили, Филанов, Сергей http://www.spiralata.net/biblioteka/?fbclid=IwAR0zL60FOm24bhyO4E … exmfXS72xazXjyjkQ
Предишни теми:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=531176.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=519862.new
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=513525.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=508651.0
http://www.bg-mamma.com/?topic=718672
https://www.bg-mamma.com/?topic=1005169
https://www.bg-mamma.com/?topic=1132225

Моля, всеки който реши че иска да се присъедини, да сподели какъв тип начин на хранене и гладуване е избрал, за да няма недоразумения, защо едни от нас ядат нещо, а други не ядат нищо в периода на гладуване.
Успех на всички Simple Smile)

# 1
 • Мнения: 354
Запис. Вчера приключих с храненето с 18,45. Днес ще обядвам към 12 -12.30, зависи как се чувствам. Старая се всеки ден да правя по 16 часа между последно хранене и първо за следващия. През останалото време се старая да съм на НВВМХ. Днес ще обядвам омлет с домати за гарнитура.

Опитвам се да поддържам някаква дисциплина предвид положението - по цял ден у дома плюс висока тревожност често може да завърши с преяждане Sad

Поздрави и успех, момичета!

# 2
 • Бургас
 • Мнения: 4 503
Благодаря за темата!
Втори ден фаст 16 ч. Яденето в прозореца не е за казване.
Още си влизам в дънките Joy

# 3
 • Мнения: 3 111
Преди няколко години си наложих подобно хранене - по съвет на ММ. Приключвах в 16 часа с храненето за деня. Сутрин не се хранех по-рано от 8 часа. През часовете на хранене не съм спазвала никакви ограничения, много обичам сладки неща и си похапвах. Резултата беше минус 15 килограма за по-малко от година (вярно, че си имах и доста излишни). За съжаление в един момент зарязах този начин на хранене и си ги върнах. В момента събирам сили да започна пак.

# 4
 • Мнения: 211
Това са резултати  ми от началото на моето фаст пътуване Simple Smile

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 10:15 от Чукове на съдбата

# 5
 • Мнения: 824
Супер резултати !

# 6
 • Мнения: 354
Чукове, супер резултати! По 36 часа фаст също си е сериозно усилие. Затвърждава ми се мнението, че трябва да си удължа периодите (в момента правя 16/18).

# 7
 • Мнения: 824
Ти имаш хормонални проблеми,помисли хубаво за дългите фастовете .

# 8
 • Мнения: 242
Здравейте! При мен се получи почти естествено фастване от 16-18 часа след започване на ВМНВХ. Понякога 20-часово, когато съм била заета, но сега не са такива времена Smile Преди не успявах да си наложа по-къси прозорци на хранене, макар от доста години да чета статии за самоубеждение.
Засега имам голямо подобрение в съня, за което се радвам, имах проблем със заспиването и съответно - ставането. След около месец часът ми за сън се измести, заспивам сравнително бързо и се събуждам в достатъчно добро състояние, та съм доволна. Имам и изчистване на мазнини, но не следя килограми и мерки, просто така се усещам и напипвам Smiley
Целите са ми постигане на автофагия някога във времето (планирам да имам и по-дълги фастове), подобрена инсулинова чувствителност и повече енергия. Качественият сън го броя за вече постигната цел, нивото на енергия също е по-високо, но има още какво да се желае. Привличат ме и споделените истории за подобряване на концентрацията и паметта.
Успешно фастване Flowers Hibiscus

# 9
 • Мнения: 6 570
Бонжур, след малко завършвам 24 часа, но ще стискам още до утре сутринта, че тая седмица изядох 2 сладоледа (че ги и гарнирах с по 2- 3 бисквити), под претекст, че трябва да освободим място във фризера за замразени зеленчуци Grinning

# 10
 • Мнения: 211
Ти имаш хормонални проблеми,помисли хубаво за дългите фастовете .
Здравей Simple Smile
Какво те навежда на мисълта за хормонален дисбаланс?
Според теб, трябва да преустановява дългите фастове ли?

# 11
 • Мнения: 824
Не беше към теб поста .Теодора беше споделила ,че има проблеми .Ти се справяш супер ,3 кг с 5 фаста е чудесно Simple Smile

# 12
 • Мнения: 354
Аз съм с поликистозни яйчници и ИР Confused Влади - аз чета, че постовете са много полезни от гледна точка на контрол на инсулина. Как биха могли да навредят по-дългите?

# 13
 • Мнения: 211
Не беше към теб поста .Теодора беше споделила ,че има проблеми .Ти се справяш супер ,3 кг с 5 фаста е чудесно Simple Smile
За съжаление не са 5 фаста, правя всеки понеделник и четвъртък от 03.02 до сега, приложението показва само последните. От 03.03 до днес (почти месец) нямам никаква проняна Cry

# 14
 • Мнения: 824
Чукове ,трябва да внимаваш и с храната .Ако я компенсираш в дните на хранене ,няма да сваляш.
Теодора ,върху ИР добре влияе .За поликистозата обаче ,не съм сигурна .

# 15
 • Мнения: 4 512
Дух, благодаря за темата 🌺
тази сутрин си мислех къде изчезна 💫

аз правя ОМАД, засега съм много доволна, защото не съм качила килограми за двете седмици карантина. В други ситуации, 10 дена вкъщи са били катастрофални
днес ми е нещо мрънкащо и тъпо, ям от сутринта, определила съм си да е до 14 часа и край
в понеделник ще ходя и до офиса, значи и с 36 часовият ще се получи

# 16
 • Мнения: 1 006
Здравейте,аз също правя фастове от скоро и то без да съм запозната с идеята въобще.Просто знам,че след 17 часа не е ок да се яде,ако иска човек да отслабне и така започнах.Питанката ми е,дали може да си докарам някакъв проблем на стомаха,тъй като ям само веднъж на ден?И то е на обяд,към 12 ч.Понякога гризвам нещо към 4,но основното ми хранене е едно.

# 17
 • Мнения: 161
Херцен, и аз минах на ОМАД от 2 седмици. Бездруго не съм гладна през деня и карам на кафе, чай и вода. Малко се притеснявам обаче да не би да приемам твърде малко калории. Дай примерно меню какво хапваш на еднократното хранене и колко калории стигаш. 10х! Joy

# 18
 • Мнения: 4 512
срам ме е да кажа Mr. Green
лесно ги гокарвам, аз си се храня ВМ-НВД, а там калориии лесно се трупат
вечер и бира пия, та съвсем ги докарвам

# 19
 • Мнения: 161
И аз съм НВ ВМХ, и аз пийвам алкохол, много ясно, Grinning но нещо май все съм под 1200 калории...

# 20
 • Мнения: 824

Доволна съм,ще видя до колко часа ще го докарам,че не мога да измисля какво ми се яде .

# 21
 • Мнения: 5 606
Аз от няколко дни гладувам 16:8, засега се справям. Не ми е проблем.

# 22
 • София, Лагера
 • Мнения: 2 418
Момичета, кои фастове са най-ефикасни за сваляне/поддържане на килограми? По-дългите интервали на гладуване, или по-кратките "прозорци" на хранене? Намам да свалям много, просто да разкарам мазнинките, появили се от началото на карантината.

# 23
 • Мнения: 824
За мен над 24 часа ,под тези часове не броя за фаст нищо.Начина на хранене също е много важен.Blush

# 24
 • Мнения: 1 321
Момичета, кои фастове са най-ефикасни за сваляне/поддържане на килограми? По-дългите интервали на гладуване, или по-кратките "прозорци" на хранене? Намам да свалям много, просто да разкарам мазнинките, появили се от началото на карантината.
Ако до сега не сте правили, може да започнете с 18/6. След адаптация може и с по-къс прозорец на хранене. Не се нахвърляйте от началото на дълги фастове, защото може да няма резултат и да се демотивирате. Преди около година за 6 месеца свалих 10 кг само с 18/6.

# 25
 • Велико Търново
 • Мнения: 5 354
Аз съвсем неусетно започнах да фаствам, като вечерям към 19.30- 20,00ч. и обядвам към 12-12.30ч. За мен си е фаст, особено като съм се хранила досега около 3-4 пъти дневно. Годините ми са 43, а килограмите, които са ми повече - около 3-4. Не са много, но свалянето и поддържането им е доста трудно. Храня се предимно с млечни, месо/но не често, покрай Дюкан и ВМ хранене започна да ми се отяжда/, зеленчуци, плодове почти не ям - случва ми се 1-2 пъти месечно, яйца ям почти всеки ден.

# 26
 • Мнения: 2 950
Започнах и аз активно да използвам приложението, за да следя фастовете, сега съм на 18/6 и го спазвам като време.
Храненето обаче в тия 6 часа е .... мазало!
Бях +2кг, сега се опитвам малко по малко да ги сваля.

# 27
 • Мнения: 53
Може ли някой отново да сподели как се казваше приложението?

# 28
 • Мнения: 53
Да, намерих го, сори за оффтопика.

# 29
 • Варна
 • Мнения: 589
След толкова дни в къщи, и килограмите в +, които стават все повече с всеки ден, и аз започвам с фастинг, 16/8 като за начало. Предните 2 години правих 2 пъти 90 дневната диета, от която и двата пъти си връщах килограмите, но и "почивката" не успявах да спазвам и двата пъти. Последно пробвах НВ ВМХ и го спазвах стриктно, около месец и нещо-два, и резултата беше -2 кг., което ме демотивира рязко в един момент Sad  Дано сега имам по голям успех.

Последна редакция: пн, 06 апр 2020, 14:10 от teddyblue

# 30
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 3 985
Здравейте. При режим 20/4 всеки ден ли се спазва, или може да се прави да кажем през ден, или да се редува с 16/8?

# 31
 • Мнения: 362
Можете да си фаствате така ежедневно, например при OMAD, храненето е веднъж на 24ч. Може да редувате, 20/4 и 18/6, ако първото ви затруднява ежедневно. Аз правя 18/6 (понякога не успявам, но такава е идеята Blush), за да си почива храносмилателния тракт и да намаля среднодневния калориен прием. При мен действа като задържане на теглото, не свалям, но и както казах, не съм стриктна. Свалям, когато включа на режим - one meal a day, но не успявам да го правя няколко поредни дни, а през 2-3 дни примерно, т.е. редувам, ама без план Joy

# 32
 • Мнения: 3
Здравейте, аз спазвам от 10 дни 18:6 и искам да попитам нужно ли е да сме и на НВД, понеже аз съм веган и въглехидратите немога да ги изключа, ще трябва да ям само зеленчуци

# 33
 • София
 • Мнения: 587
Фаста няма нищо общо с нисковъглехидратното хранене.
Не пречи да бъдеш веган. Внимавай за калориите все пак.

# 34
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 3 985
Предполагам, че спортуването трябва да се прави в прозореца за хранене? Ако се прави 18/6 - в тези 6 часа са 2 хранения - едното в началото и другото в края? Ако се прави 20/4 - едно хранене? Ама в тези 4 часа, ако се разположи 1 хранене, да кажем в началото, после остават 3 часа без храна до момента, в който започват следващите 20 часа - следователно по-дълъг период на фастване. Как го правите вие?

Днес ми е 2-ри ден на фаст - 18/6. Вчера направих 20/4, обаче с 2 хранения. Проблемът беше, че направих спортуването след второто хранене, когато вече започнах новия период на фастване и след няколко часа вече бях гладна.

# 35
 • Мнения: 824
Ще свикнеш.Когато започнах фастове ,отначалото правех 20\4 ,после 24 ч.,тоест ОМАД.После минах на 2х36 ч.Нормално е да не ти се яде ,стомаха се свива .Аз пия топъл чай ,ако много огладнея .Аз имам 36 ч.досега ,но ще ги докарам на 40+ .Апетита го няма никакъв.

# 36
 • Мнения: 1 006
Извинявам се,но какво е ОМАД?Може да е писано,по принцип чета всичко наред,но нямам спомен?
И още един въпрос:това с храненето веднъж на ден може ли да докара проблеми със стомаха,чели ли сте нещо по въпроса?

# 37
 • Мнения: 8 673
Мисля, че е one meal a day... Wink

# 38
 • Мнения: 725
Извинявам се,но какво е ОМАД?Може да е писано,по принцип чета всичко наред,но нямам спомен?
И още един въпрос:това с храненето веднъж на ден може ли да докара проблеми със стомаха,чели ли сте нещо по въпроса?

Едно хранене на ден е, да. Аз го правя доста
месеци, проблем нямам.

# 39
 • Мнения: 2 043
Извинявам се,но какво е ОМАД?Може да е писано,по принцип чета всичко наред,но нямам спомен?
И още един въпрос:това с храненето веднъж на ден може ли да докара проблеми със стомаха,чели ли сте нещо по въпроса?
На първа страница пише какво е ОМАД Simple Smile Може да го срещнеш още и като войнска диета.
Предполагам, че спортуването трябва да се прави в прозореца за хранене? Ако се прави 18/6 - в тези 6 часа са 2 хранения - едното в началото и другото в края? Ако се прави 20/4 - едно хранене? Ама в тези 4 часа, ако се разположи 1 хранене, да кажем в началото, после остават 3 часа без храна до момента, в който започват следващите 20 часа - следователно по-дълъг период на фастване. Как го правите вие?

Днес ми е 2-ри ден на фаст - 18/6. Вчера направих 20/4, обаче с 2 хранения. Проблемът беше, че направих спортуването след второто хранене, когато вече започнах новия период на фастване и след няколко часа вече бях гладна.
Не е нужно да спортуваш в прозореца за хранене. Можеш да направиш тренировката непосредствено преди да го отвориш. Аз ги правех преди да ям. Но е имало дни, в които си ги правя сутрин и после си ям чак вечерта - много зависи от колко време спортуваш и от колко време фастваш и с какво е свикнал организма ти.
Никой не е казал, че за 4 часа трябва да е едно хранене. Можеш да ядеш и 1 но дълго и спокойно, а може да си хапнеш и два пъти.
ПС
Днес е пълнолунието, подходящо е за фаст.

# 40
 • Мнения: 6 570
Супер, точно днес съм на 24 часа Grinning Вчера се теглих и съм точно -9.9 от както почнах. Още малко и ще имам юбилей GrinningVery Happy

# 41
 • Велико Търново
 • Мнения: 5 354
Здравейте, дами! Аз напредвам с четенето на старите теми, много интересни и полезни Flowers Hibiscus
До скоро винаги се хранех поне 3 пъти дневно, но установих, че след 40-те храната ми идва в повече и не слабея, а дебелея. Пробвам от известно време 16/8, но се стремя да направя 17 часов прозорец с 2 хранения в интервал 4-5 часа, и най-късното ми ядене да бъде до 18.00-19.00ч. Предвид трикратното хранене преди, малко ми е трудно с нагаждането и преодоляването чувството на глад до обяд, но се надявам с времето да свикна.
За цел съм си поставила да огранича максимум/да спра силно се съмнявам/ сладкото и тестеното/последното не ми е проблем/, защото оттам калорийния прием се завишава значително. Податлива съм на емоционално хранене и вероятно ще ми бъде нужно доста време да свикна, но се надявам да успея. Благодаря на всички списващи в темата за споделеното!

# 42
 • София
 • Мнения: 1 078
Чудя се - лимон във водата, или чая прекъсва ли фаста?
Без да го хапвам, само за вкус...

# 43
 • Мнения: 824
Не,не го прекъсват .Аз си слагам лимон в чая .

# 44
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 3 985
Здравейте, дами! Аз напредвам с четенето на старите теми, много интересни и полезни Flowers Hibiscus
До скоро винаги се хранех поне 3 пъти дневно, но установих, че след 40-те храната ми идва в повече и не слабея, а дебелея. Пробвам от известно време 16/8, но се стремя да направя 17 часов прозорец с 2 хранения в интервал 4-5 часа, и най-късното ми ядене да бъде до 18.00-19.00ч. Предвид трикратното хранене преди, малко ми е трудно с нагаждането и преодоляването чувството на глад до обяд, но се надявам с времето да свикна.
За цел съм си поставила да огранича максимум/да спра силно се съмнявам/ сладкото и тестеното/последното не ми е проблем/, защото оттам калорийния прием се завишава значително. Податлива съм на емоционално хранене и вероятно ще ми бъде нужно доста време да свикна, но се надявам да успея. Благодаря на всички списващи в темата за споделеното!

И аз съм така. Последните месеци спрях спортуването и качих няколко килограма.  При мен проблемът е, не че не мога да издържа 17-18-20 часа без да ям, а да не си наваксвам пропуснатото ядене в прозореца. Особено след спортна дейност...Тоест тялото ми се опитва да възстанови пропуснатите калории на един път. Няма смисъл 20 часа да не ям, ако после за 4 часа вкарам 2000 калории.

# 45
 • Велико Търново
 • Мнения: 5 354
Аз затова установих, че като хапна към 13-14.00ч., и после към 18.00- 19.00 не ми е толкова зверски гладно за вечеря и ям по-малко. Лягам към 22.30-23.00 за да не се надигне гладът отново Simple Smile

# 46
 • Мнения: 6 570
Ще ви пейстна една картинка, която горе-долу обяснява какво се случва по време на гладуването в различните часове, на мен ми беше много полезно да се  мотивирам.

Само че аз не тренирам, тъкмо бях почнала да тичам на пътека във фитнеса и затвориха фитнесите, така че не знам как се отразява, ако тренираш по време на глад, както е писала на картинката.

# 47
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 3 985
В тракера, който ползвам аз, ми дава, че от 12 до 18 час е етап на кетоза. Гликогенът е изразходен, а тялото влиза в кетоза, тоест черният дроб трансформира мазнините в кетони - вид алтернативна енергия за тялото. Този процес се засилва с часовете, например към 18 час 60% от енергията за организма идва от мазнини. В 18-24 час се влиза в дълбока кетоза - нараства нивото на кетони. Това е моментът на най-силно изгаряне на мазнини. От 24 до 48 час е процес на автофагия - клетките се самопочистват и се отстраняват стари и болни клетки, формират се нови. Нататък няма да ги описвам етапите, не вярвам някой да фаства по 48-56-72 часа.
 Аз го разбирам така - трябва фастването да е около 16-20 часа, за да се изгорят все пак мазнините. От време на време бих пробвала над 24 часа, за да стигна до автофагия.

# 48
 • Мнения: 242
Ето и видео, в което се обяснява:
https://youtu.be/vhmtoAYVRSo

48 часа е добър фаст и го смятам за най-оптимален, под 24 часа и аз не го броя за фаст. Но всеки според целите и нуждите избира, съответно променя периодите, комбинира и т.н.

# 49
 • Мнения: 5 427
Някой може ли да сподели резултати от дълготраен intermittent fasting с едно хранене на ден?

# 50
 • Велико Търново
 • Мнения: 5 354
Аз фаствам 19/5, като първото ми хранене е около 14.00ч., а последното към 19.00. Ще се опитам да изместя от 15.00 до 20.00, защото за вечеря ми е по-удобно. Не отчитам някакви резултати, защото тези дни в прозореца хапвах доста калорични неща - козунаци, сладкиши...но нямам и покачване на килограми. Ще ги намаля до минимум, за да почна все пак сваляне на досадните 3 -4 кг. Иначе, започвам все по-рядко да изпитвам глад/само като си спомня, че до скоро закусвах редовно../, имам енергия, а ако ми пригладнее пия повече вода или чай. С тренировките не съм редовна, но вкъщи нямам особен стимул, преди извънредното положение тренирах в зала, и там ми идва мотивацията.

# 51
 • Мнения: 824
Някой може ли да сподели резултати от дълготраен intermittent fasting с едно хранене на ден?
Привет !
В зависимост колко имаш да сваляш ,но общо взето съм сваляла 7-8 кг за 7-8 седмици .Като е важно и каква храна ще приемаш ,аз хапвах и ВХ ,но без тях сигурно по-бързо ще се сваля .Резултата при 2х36 часа седмично и всеки ден на 24 часа е еднакъв според мен .

# 52
 • Мнения: 5 427
Храня се високобелтъчно и целта ми е свалянето на около 10кг, но със запазване на мускулната маса. Мерси за споделянето, килограм на седмица не е зле, с диетата в момента на социално дистанциране е много удобна.

# 53
 • Мнения: 354
bratan, това е много индивидуално. Колкото повече килограми има за сваляне, толкова по-лесно върви. Грешно е да се мяташ веднага на дълги фастове. Започни на 14, 16, 18 часа.....Иначе има шанс да се почувстваш зле и да се откажеш.
Пий много течности: вода, чай, добавяй по малко сол във водата. Домашен бульон, дори сок от кисели краставици. Никой не е почнал на 36 часа пост. През останалото време гледай какво ядеш - най-добре нисковъглехидратно.

# 54
 • Мнения: 5 427
Моето меню се състои на 80% от млечни и яйца - просто така съм свикнал от години. Водата си я набавям достатънчо, но честно казано притеснението ми е да не си забавя метаболизма, тъй като съм викнал да ям поне 4 пъти на ден и да не си прецакам храносмилателната система, че сега съм постигнал перфектната нирвана с едно сутрешно акане на ден Grinning

# 55
 • Мнения: 725
Някой може ли да сподели резултати от дълготраен intermittent fasting с едно хранене на ден?

20 свалени килограма за 6 месеца.
Сега пак се налага за съжаление, от време на време правя и по 48 часа.

# 56
 • Мнения: 354
Всичко е индивидуално - старото клише - но постене на мен ми се отразява много добре и на здраве, и на фокус, и на всичко. Досега човек с прецакан метаболизъм от постене не съм видяла. За другото - повечко фибри и вода и би трябвало да запазиш нирваната Simple Smile Ленено семе също помага.

# 57
 • Мнения: 1 700
Някой може ли да сподели резултати от дълготраен intermittent fasting с едно хранене на ден?
Аз съм на OMAD от година и един месец. Ям само вечер. Изяждам първо порцията си с месо,  най-често около 300-400гр (може и 500гр да е) свински вратни пържоли (3-4бр.). След което вече не съм гладна,  ама щото нали не можело без въглехидрати,  бучвам по няколко вилички салата или някакъв плод. Аз нямах много излишни кг,  но влизайки в менопаузата започна да ми се образува малък корем.
Изчистих паласки и мазнини - 4кг. С една седмица carnivor в края на февруари пък  заслабнах толкова,  че дъщерята като ме видя в пробната на 8-ми март,  изпищя че съм почвала да ставам анорексичка. Викам си,  айде,  ще вдигна малко въглехидратите,  и един килограм се залепи ак на корема.
Но много добре си се чувствам на OMAD. По цял ден не мисля за ядене. И да черпи някой в офиса,  вече ме знаят,  че там не ям.
Обаче вечер,  вечер изпитвам истински глад и се наслаждавам на месото,  най-вкусната и засищаща храна. Не случайно е и най-скъпата в човешката история.

# 58
 • Мнения: 11
Аз не ям месо и големи количества животински продукти. Протеина си го набавям от тофу/сейтан/бобови киноа. Понякога хапвам сирене яйца и масло. Просто организма ми функционира така, не храносмилам добре месото, а на кето направо ми се възпаляват бъбреците. Искам да сваля 5 кг за 20 дена. Планът ми е да имам само 2 хранения на ден. към 13 и към 17-18 часа. Ще гледам да ограничавам ако мога леко порциите, и да започвам с зеленчуци или салата, не с нещо сладко.
Много искам да се получи.
Най-трудно ми е без сладко и шоколад. Имам също ИР и малко възли на щитовидната жлеза(хипотироидизъм) както и слаби надбъбречни жлези, слабо адренално изтощение.

кг:64
години:20-25
височина:164
Скрит текст:
Някой може ли да сподели резултати от дълготраен intermittent fasting с едно хранене на ден?

20 свалени килограма за 6 месеца.
Сега пак се налага за съжаление, от време на време правя и по 48 часа.
survivordraco
Абсолютно всеки ден без почивка ли фастваше? Как можеше да работиш ?

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 14:26 от AnMary

# 59
 • Мнения: 5 427
Третият ден на 24 часовия фастинг отмина. Реших да се храня се в прозореца между 11:00-12:00. Имам намалена енергичност, но нужда от по-малко сън. Малко по малко намалява апетита, но липсващата вечеря се усеща. Чайчето закърпва работата.
Ще редувам три вида основно хранене с високо протеиново съдържание и ще ги въртя на всеки три дни:
Млечни и яйца
Месо/Риба и зеленчуци
Плодове, бобови и ядки

# 60
 • Мнения: 4 512
survivordraco
Абсолютно всеки ден без почивка ли фастваше? Как можеше да работиш ?

много лесно, глада изчиства и изостря мисълта
започни полека, след две седмици си готова

и умната, без въглехидати, или поне без бързи въглехидрати

# 61
 • Мнения: 824
И аз това щях да кажа .Аз без храна съм по-енергична .
bratan,след седмица-две изобщо няма да чувстваш лека отпадналост .

# 62
 • Мнения: 89
Момичета мисля да правя първи фаст, ако закусвам утре, следващото ядене ще ми е неделя сутрин нали?
Може ли да пия кафе утре и чайове?

# 63
 • Мнения: 242
Ако искаш да е 24-часов, да. Не съм сигурна обаче дали ще се получи със закуска, особено ако е въглехидратна, или по-скоро би било трудно, поне на мен. Може да се пият чисти кафета и чайове.

# 64
 • Мнения: 89
Мисля да си направя омлет от 1 Цяло яйце и 1 белтък + авокадо и малко прясно сирене. Дали е ок?

# 65
 • Мнения: 5 427
И аз това щях да кажа .Аз без храна съм по-енергична .
bratan,след седмица-две изобщо няма да чувстваш лека отпадналост .
Имам лекия страничен ефект, че много ми се доспива като хапна Simple Smile
Направих си омлет с 4 яйца, сирене и една голяма салата с риба тон и ако бях полегнал, със сигурност щях да заспа и да си пропусна бизнес срещите следобед Simple Smile

# 66
 • Мнения: 242
Съншайн, ако ги направиш 2-3 (че и 4, но на някои хора им е екстремно) цели яйца и авокадо според мен би било по-добре + краставица, чушка и/или някакъв друг зеленчук.

# 67
 • Мнения: 89
Закусих 2 яйца+ белтък, 5 маслинки + едно мн малко авокадо.
Засега държа ......обаче....... сме на “пикник” импровизиран и изкуших с мн малко бяло домашно вино..
Прецаках нещата....

# 68
 • Мнения: 2 307
Нали е било много малко и течност, не си прецакал/а нищо за сега...

# 69
 • Мнения: 3 070
И аз се връщам към този метод. След дълго 16:8, тая седмица съм решила да пораздвижа нещата и ще правя 22:2 през идната седмица. За след това съм измислила друго нещо, но да мине една седмица. Храненията ще ги правя вечер, че така ми е най-удобно. Този път съм решила да смятам и калории.

# 70
 • Мнения: 4 512
Блеки, какво мислиш за яйца и протеинови шейкове в 4ри часов прозорец ( 10 дневен екстрийм)
на мен 22:2 ми е гладно, не че ми се яде, но след 2- 3 седмици тотално обърках режима храна- сън - алкохол ( знам, знам, че не пиеш)
и като си направих ревизия, установих, че аз практически почти не ям

успех!
споделяй, моля, резултати и количества, за ОМАД се боря Hug

# 71
 • Велико Търново
 • Мнения: 5 354
Аз минавам само да отчета 1.5 кг. минус - за две седмици. На 20/5 съм, първото ми хранене е около 14.00, последното 19-19.30ч. Като качество на храна има още какво да се желае, ако ям въглехидрати, гледам да е първото хранене, а последното - протеин +салата. Съгрешавам с някой боклук, но поне е рядко.

# 72
 • Мнения: 3 070
Блеки, какво мислиш за яйца и протеинови шейкове в 4ри часов прозорец ( 10 дневен екстрийм)

Аз съм с особено отношение към протеиновите шейкове. Като цяло съм "за" пиенето им, когато не може човек да си докара дневния протеин от храна. Масово протеините обаче са суроватки - най-евтина суровина са и ако не е качествена марката, идват ред проблеми - подуване, газове, такива екстри. Е, има и суроватъчен изолат, но мен той лично ме запича. В този смисъл аз лично съм фен на телешкия изолат, понеже при мен поне ги няма тези екстри. По-големият проблем обаче са подсладителите в протеините. Масово се използва сукралоза, която не е много изследвана, както стевията, малтитол, ксилитол, еритритол и дори аспартама,  но и малкото изследвания върху сукралозата не казват положителни неща за този подсладител - на някои места пишат, че е канцерогенен, на други, че унищожава чревната флора, на трети - че вдига инсулин и помага да си дебелеем. Изкуствените подсладители обаче със сигурност натоварват черния дроб. Така че аз лично бягат от него. Ако ще поръчвате протеини, дори да пише, че са със стевия, гледайте им съдържанието. Например GymBeam в протеините със стевия има и сукралоза.

Та като цяло не съм фен на протеините за диетични цели в смисъла на отслабването. Което не значи, че в кухнята си нямам протеини. Намерих една страхотна българска марка, SingleCelled, които обаче са доста нагоре с цените заради качеството. Протеинът им е качествен, grass fed е, а подсладителите, където ги има, са или стевия, или сушени плодове. Ако трябва да сме напълно честни, и стевията оказва влияние на инсулина, но понякога, когато приритам за сладко, си позволявам. Но SingleCelled имат протеини и без подсладители, например какаото им е така. Има вкус на горчив черен шоколад. От по-достъпните марки MyProtein имат също само със стевия, без сукралоза, но пък там е наистина доста сладко, а и произходът на самия протеин не може лесно да се проследи.

Аз лично бих правила този 10-дневен екстрийм само с яйца и/или пилешко месо/телешко. Притеснителното за мен са и малкото калории в тази схема, не знам. Струва ми се, че с яйца и протеин трудно се правят и 1000 калории. Аз лично със сигурност ще се целя над 1200 сега с моето 22-2. Искам бързи резултати, затова ще карам само на месо, яйца и зеленчуци, без млечни. А избрах 22-2, защото понякога вечеряме в 19:30, друг път 20:30, на практика и аз ще съм ОМАД, просто с плаваща вечеря.

# 73
 • here, there, everywhere
 • Мнения: 806
Блеки, как ги поръчваш тези протеини? Гугъл ми дава една страница,която пише, че е демо.

# 74
 • Мнения: 4 512
благодаря ти Simple Smile
аз около 1300- 1500 се целя, не искам да падам на ниски калории,
но затвориха скарите около нас, а ходя на работа
само с яйца губя пауър и в офиса мислех да ги съчетавам

тизи ми е протеина, Сискиния Simple Smile

# 75
 • Мнения: 3 070
Да, нещо сайтът на SingleCelled не работи, явно нов правят. Аз така или иначе през Instagram профила си поръчвам. А в тая демо страница цените са в евро Grinning По принцип цифрите са същите, но в лева.

# 76
 • Мнения: 1 006
Ако си изместя храненето вечер между 8 и 10 часа,дали ще се забави отслабването?Сега ям веднъж между 12-1 на обед.Но ако е вечер и след това лягам...незнам дали е ок?

# 77
 • Мнения: 3
Здравейте , на някой случвало ли му се е да има проблеми със съня? Аз спазвам 18:6, но се стремя да ям около 800/900 калории и често се будя и изпитвам глад, или спя 4/5 часа и се събуждам и немога да заспя повече, а преди не съм имала проблеми със съня

# 78
 • Rock 'n Roll Land
 • Мнения: 3 921
Здравейте и от мен, присъединявам се към вас за подкрепа и повече инфо. Simple Smile
Преди две години правих 16:8 (без даже да знам за този принцип) + кето. Резултатът беше близо 15 кг. за 8 месеца, много бях доволна и почти достигнах оптимални килограми.
Сега съм се отпуснала и искам пак да си възвърна резултатите. Ще ви чета и споделям. Simple Smile

# 79
 • Мнения: 2 043
Здравейте , на някой случвало ли му се е да има проблеми със съня? Аз спазвам 18:6, но се стремя да ям около 800/900 калории и често се будя и изпитвам глад, или спя 4/5 часа и се събуждам и немога да заспя повече, а преди не съм имала проблеми със съня
И защо за Бога ядеш по 900 калории?!?!

# 80
 • Мнения: 3 070
Моля да ме поправят момичетата, които имат повече и знания, ако греша, но идеята на фаста не е ли да си приемем калориите, но в един определен часови интервал?

Моят първи ден с 22-2 мина успешно. Стана по-скоро 23,5-05, но важното е, че удържах. Не бих казала, че ми беше трудно, де, бях си се настроила много добре и не ми беше тежко. Вечерята беше 1,5 урфа кебап (аз си го направих), зелена салата с варено яйце и доста маслини и патладжан със зехтин и оцет. Сега като го пиша,  не ми се вижда много, но вчера се чудих как за Бога съм направила толкова много.

Днес продължавам, менюто ще бъде същото. Следя си часовете с приложението Fasting Tracker. Много интересно е дадено в него по level-и какво (би трябвало да се) случва с тялото по време на момента, в който го гледаш приложението. На отделно място пък има всички level-и и от 56-ия до 72-ия час го дава за супер прозорец за инсулинова чувствителност. Да понапредна малко и мисля да пробвам и това.

# 81
 • Велико Търново
 • Мнения: 5 354
Аз не следя калории, не се и храня безразборно, но е два пъти дневно и пак отслабвам. Чувствам се отлично и не виждам смисъл от прекалени рестрикции, особено в дългосрочен план.

# 82
 • Мнения: 811
Идеята не е да се гладува, а определен период от време да не се приема храна.
Не броя калории, не гладувам и не се събуждам от глад.
Не вечерям, но ми се е случвало (снощи) да съм гладна и хапвам по някое яйце/кашкавал.
 Това е, когато или на обяд не съм се нахранила добре или съм хапнала нещо неподходящо.

# 83
 • Мнения: 895
Здравейте! И аз реших да опитам да се храня така. Вече втори ден съм 16/8, като към 8 и нещо сутрин закусвам, после обядвам към 1-2, хапвам нещо малко преди 4 и това ми е последното хранене. Добре се чувствам, няма глад. И аз не броя стриктно калории, но си записвам и гледам да не превишавам 1300, защото целя сваляне все пак.
Исках да попитам дали е ок да пия неподсладен чай след 4 следобяд или да се придържам само към водата?
Благодаря Simple Smile

# 84
 • Мнения: 354
Исках да попитам дали е ок да пия неподсладен чай след 4 следобяд или да се придържам само към водата?
Благодаря Simple Smile

OK e Simple Smile

# 85
 • Мнения: 3
Здравейте , на някой случвало ли му се е да има проблеми със съня? Аз спазвам 18:6, но се стремя да ям около 800/900 калории и често се будя и изпитвам глад, или спя 4/5 часа и се събуждам и немога да заспя повече, а преди не съм имала проблеми със съня
И защо за Бога ядеш по 900 калории?!?!
Защото съм 49/50 кг на ръст 166 и искам да стана 45 и е невъзможно ако ям повече калории

# 86
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 3 985
Здравейте , на някой случвало ли му се е да има проблеми със съня? Аз спазвам 18:6, но се стремя да ям около 800/900 калории и често се будя и изпитвам глад, или спя 4/5 часа и се събуждам и немога да заспя повече, а преди не съм имала проблеми със съня
И защо за Бога ядеш по 900 калории?!?!
Защото съм 49/50 кг на ръст 166 и искам да стана 45 и е невъзможно ако ям повече калории

Под 49 кг на тази височина ще се загубят и мускулите. Аз съм същата височина и на 49 кг изглеждах като тапет и арматура. За 45 кг...не знам, вие си преценете.

# 87
 • Бургас
 • Мнения: 4 503
Здравейте , на някой случвало ли му се е да има проблеми със съня? Аз спазвам 18:6, но се стремя да ям около 800/900 калории и често се будя и изпитвам глад, или спя 4/5 часа и се събуждам и немога да заспя повече, а преди не съм имала проблеми със съня
И защо за Бога ядеш по 900 калории?!?!
Защото съм 49/50 кг на ръст 166 и искам да стана 45 и е невъзможно ако ям повече калории
И мислиш ли, че ще изглеждаш добре на тези килограми? А дали е здравословно?
Рядко се бъркам на някой в храненето, ама в случая не се с държах.

# 88
 • Мнения: 811
И аз не се бъркам в храненето на хората, но на глад не се издържа дълго време. Най-добре е нещо "до живот", а да се държат килограмите под нормалното не е до живот.
Иначе може да се залети в крайностИ (и двете).

# 89
 • Мнения: 89
На мен след 24ч фаст ми беше много зле чисто физически, трудно заспах, на другия ден дори след закуска чувствах глад, постоянно ми стържеше корема, сякаш организма ми искаше да си наваква за гладуването предходния ден.
За напред ако искам разтоварващ ден може би ще си нарежа 2-3 краставици и това ще ям цял ден, с лимон отгоре само и това е.
Всеки сам си преценя за себе си, аз ще пробвам по този начин края на седмицата, щото миналия фаст беше в Събота, сега може би ще е в Неделя.

# 90
 • Мнения: 242
Съншайн, доколкото помня, ти беше пийнала и вино, което оказва влияние. Но фаст след закуска си е трудно нещо, особено ако е първи опит с фастването. Успех в откриването на твоята формула!

И според мен е неуместна  рестрикция на калориите при такива физически данни, като се забави метаболизмът ще е трудно за оправяне. Но предполагам, че потребителката е млада.

# 91
 • Мнения: 5 427
На мен чудесно ми прилегна 24 часовия фаст. Чувествам се изключително добре вече повече от седмица, дори спортувам активно.
Храня се на обяд. Днес обядът ми беше 8 белтъка, 4 жълътъка на омлет с около 200 грама сирене, 300гр салата от червено цвекло и моркови, чаша айрян и 100гр боровинки. Не съм преял, но това е добре засищащо меню за 24 часа.

# 92
 • Мнения: 8 673
Аз бих започнала фаст първо с пропускане на едно хранене и постепенно да се увеличава времето. Също, по-лесно е да се започне фаст след вечеря, защото част от времето де факто е сън. Така започнах всъщност.

# 93
 • Мнения: 3 070
Проблеми с 24-часов фаст съм имала само, когато храната ми е била твърде малко. Тогава си беше чист глад. Сега се радвам, че съм се поучила от грешките си. Имам енергия и за спорт, спортувам си. Иначе от опит знам, че концентрацията ми е друга, когато съм на фаст и един вид умът ми е по-бистър. Грешка е обаче да се скача директно на 24-часов.

# 94
 • Мнения: 824
Sunshine ,избери си режим и го следвай ! Пишеш в 100 теми ,ден си на БВД ,после на друго .За да подейства които и да било режим трябва да мине известен период от време .Няма как да дебелееш години и да искаш за часове да свалиш .

# 95
 • Мнения: 89
Хаха:) Ами режима който си го спазвам е, без сладко и въглехидрати, + 1 ден съм решила да е фаст ( като ще си направя мой начин за "фаст"). Това е
А и съм 170, около 60кг, на 28год, не съм нещо огромно над 80кг или повече, така че смятам така ако карам до 2-3 месеца ще махна 5 кг Simple Smile
Успех на всички, дано този път ми се получат  нещата, че все тръгвам и се намери някой сладолед да ми развали режима Wink ха ха

# 96
 • Мнения: 6 570
Аз тази седмица съм на фаст след закуска. По-лесно ми е въобще да не ям, ужасно ми е това със закуската и после нищо. В четвъртък имам работен обяд, та поне там ще сменя закуската за обяд.

# 97
 • Мнения: 2 043
Здравейте , на някой случвало ли му се е да има проблеми със съня? Аз спазвам 18:6, но се стремя да ям около 800/900 калории и често се будя и изпитвам глад, или спя 4/5 часа и се събуждам и немога да заспя повече, а преди не съм имала проблеми със съня
И защо за Бога ядеш по 900 калории?!?!
Защото съм 49/50 кг на ръст 166 и искам да стана 45 и е невъзможно ако ям повече калории
А знаеш ли какви ще са последиците, ако "искането" ти се реализира с "невъзможно, ако ям повече калории".

# 98
 • Мнения: 811
Най-лесно е да се изтегля постепенно вечерята или да се избутва закускат.
И да е сит човек. Няма начин да издържа фаста, ако съм яла преди това салата или солети. Ако е пък ябълка "фаста" ще ми е точно 30 мин. Брои ли се за фаст?
Сега, по празниците пропуснете някое и друго хранене, по-лесно е и след това се свиква.

# 99
 • Мнения: 3 070
Минавам да споделя, че започнах 4-и ден с 24-часови фастове. Добре ми е. Видимо се поприбрах, нямам проблеми с глад и енергия. Според мен обаче почвам да имам проблеми със съня. Будя се по малките часове, е, после заспивам, де. Това обаче със сигурност е от кетозата, а не от фаста сам по себе си. Въглехидрати почти не ям. Почти, защото все пак си ям салата от марули, краставици, да речем, но там са много оскъдни. Определям решението си за фаст в този период като доста удачно, тъй като съм хоум офис и има дни, в които не излизам изобщо. Въпреки че тренирам, не мисля, че това компенсира цялостната липса на движение.

Започнах да правя и коремни вакууми. Идеята им е да се стегнат вътрешните коремни мускули, онези зад плочките. Така също се прибира визуално корема. Ето и повече инфо, ако на някой му е интересно
https://www.bb-team.org/exercise/3577_vakuumki-za-pribirane-na-korema

# 100
 • Мнения: 5 427
Започнах да правя и коремни вакууми. Идеята им е да се стегнат вътрешните коремни мускули, онези зад плочките. Така също се прибира визуално корема. Ето и повече инфо, ако на някой му е интересно
https://www.bb-team.org/exercise/3577_vakuumki-za-pribirane-na-korema
Много е важно да ги правиш правилно.

Скрит текст:

# 101
 • Мнения: 811
Потвърждавам за вакуума, че върши чудеса.
Това е стара йога-техника (дори в гимназията в едни далечни времена учител по физическо ни караше да го правим) и може да се прави и легнал по гръб (свити крака) и прав.
Комбинирано с упражнения за проблемни области е тъкмо за мързеливи като мен.
Пример (на руски)
https://youtu.be/ghBxrwCEFP4

# 102
 • Мнения: 8
Да се разпиша и аз.
Горда гладуваща от понеделник 27.04 😂
Следвам диетата OMAD 23/1.
Нямах възможност да се изтегля на кантара, но пък си записвам мерките.
За моя изненада, след всеки ден метърчето отбелязва с - 1см.
Много съм доволна 💪
Нямам нито световъртеж, не изпитвам глад, то и кафето и цигарите го убиват.
Нямам фиксирани килограми, ще продължа до когато съм доволна с отражението си.
Успех на всички.

# 103
 • Мнения: 219
Да се разпиша и аз.
Горда гладуваща от понеделник 27.04 😂
Следвам диетата OMAD 23/1.
Нямах възможност да се изтегля на кантара, но пък си записвам мерките.
За моя изненада, след всеки ден метърчето отбелязва с - 1см.
Много съм доволна 💪
Нямам нито световъртеж, не изпитвам глад, то и кафето и цигарите го убиват.
Нямам фиксирани килограми, ще продължа до когато съм доволна с отражението си.
Успех на всички.
Здравей, аз също спазвам ОМАД. Каква храна ядеш?

# 104
 • Мнения: 8
Еми нормално, но в по малки количества уж 😂
Да се разпиша и аз.
Горда гладуваща от понеделник 27.04 😂
Следвам диетата OMAD 23/1.
Нямах възможност да се изтегля на кантара, но пък си записвам мерките.
За моя изненада, след всеки ден метърчето отбелязва с - 1см.
Много съм доволна 💪
Нямам нито световъртеж, не изпитвам глад, то и кафето и цигарите го убиват.
Нямам фиксирани килограми, ще продължа до когато съм доволна с отражението си.
Успех на всички.
Здравей, аз също спазвам ОМАД. Каква храна ядеш?

# 105
 • На острова
 • Мнения: 699
След 2-3 години на 16:8 вече е време за нещо по-различно. Ще пробвам постепенно да смалявам прозореца, вчера направих 20:4 и се чуствах ОК. В 16 ч ми беше първото ядене - омлет с кашкавал и ме държа много сита до вечерта. А към 20 ч много пържолка със шепа задушени зеленчуци и за предястие чушка със сирене. За десерт си хапнах шепа сурови ядки. В интерес на истината очаквах днес да се чуствам по-лека, но не. Чуствам се издута.

Като бях млада и зелена си лунувах успешно всяка седмица, сега не мога. Майка ми каза, че сигурно е от годинките. То аз и с апетита се отплеснах последните месеци и замазах усилията от предни години. Заформих и чудесен корем, та всички дрехи ми стягат. Не се оправдавам с локдаун-а. Наближавайки номер 40 😀, стана ясно, че въглехидратите не са мои приятели вече.

Целта ми е чрез намаляне на прозорците да успея да правя, ако не седмичен фаст, то поне по един ОМАД. Съчетано с нещо ниско-въглехидратно.

# 106
 • Велико Търново
 • Мнения: 5 354
Миа, сподели каква ти беше целта и какви резултатите, когато започна с 16:8 ? Какво изключи от храните и какво добави, евентуално? Ще ми е интересно. Flowers Hibiscus

# 107
 • На острова
 • Мнения: 699
*Biskvitka*, Hug

Цел конкретна нямах, по-скоро за поддържане на кг. след втората бременност. Успях доста бързо да вляза в чудесна форма и 2018 бях 54.700 кг с балансирана диета, броене на калориии, плюс повечето пости през годината.

Сега съм загладила косъма на 60 кг., предимно оливане с въглехидрати. Сега ще заложа на удължаване на дневния фаст и поне един ОМАД, плюс ниско-въглехидратен режим. Цел: 56 кг.

# 108
 • Велико Търново
 • Мнения: 5 354
Благодаря ти, Миа Kissing Face
И аз попрекалих с въглехидратите и за сетен път се уверявам, че след 40-те не са ми приятел. Все още не съм стигнала до ОМАД, гледам да не си давам зор и засега кротувам на 18:6, или 19:5, както дойде. Вече съм 59 кг., а оптималното ми тегло е 56-57, и естествено, тези 2-3 кг. най-трудно падат, а още по-трудно се задържат.

# 109
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 3 985
Благодаря ти, Миа Kissing Face
И аз попрекалих с въглехидратите и за сетен път се уверявам, че след 40-те не са ми приятел. Все още не съм стигнала до ОМАД, гледам да не си давам зор и засега кротувам на 18:6, или 19:5, както дойде. Вече съм 59 кг., а оптималното ми тегло е 56-57, и естествено, тези 2-3 кг. най-трудно падат, а още по-трудно се задържат.

Точно в същото положение съм и аз. Аз се харесвам на 52-53, сега съм 59...със сигурност има едни 3-4 кг мазнини, които са излишни и супер трудни за изчистване. Една година спортувах ожесточено по 3 пъти в седмицата...и нищо. Без регулиране на калориите и въглехидратите няма да ми се получи. Другото, което установявам за моето тяло е, че фитнес упражненията за изграждане на мускули не са моето. Редовното кардио натоварване + хранене дават по-добри резултати при мен. Аз вече 3 седмици правя 18-6, но през уикендите не спазвам.

# 110
 • Велико Търново
 • Мнения: 5 354
gadamer, и при мен фитнесът не върви...Аз ходя /ходех, сега покрай ИП не съм/ три пъти седмично на тренировки /груповите ги предпочитам, за стимул Wink/ - степ аеробика, пилатес и йога. Също като теб, установих във времето, че кардио натоварването/като аеробиката/ + комплексни упражнения за цяло тяло дават най-добър резултат.
Калории не мога да броя, а и не искам да се затормозявам и с това, съблюдавам само вида храна.
Ти постигна ли резултати за тези три седмици при 18:6 ?

# 111
 • Мнения: 811
Днешният кетоФаст върви, омлет от 3 яйца и сиренце колкото кибритена кутийка, масло за тигана.
Имате си фитнес клубове и ходите. А при мен за 15 години 3 фитнес клуба, в които бях записана фалираха. Добре,  че предпочитам месечните абонаменти пред годишните и малко пари загубих, което не може да се каже за мои приятелки. Дали не съм в черен списък без достъп до фитнес клубове?
В парковете имаме спортни площадки, добре екипирани иначе в къщи с Youtube. Имам си лост,гири,балон,обръч,ластици и кростренажор .....и ги използвам. А, имам и една вибрираща пръчка, специално за рамене. Но ми липсват социалните контакти от клубовете.

# 112
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 3 985
gadamer, и при мен фитнесът не върви...Аз ходя /ходех, сега покрай ИП не съм/ три пъти седмично на тренировки /груповите ги предпочитам, за стимул Wink/ - степ аеробика, пилатес и йога. Също като теб, установих във времето, че кардио натоварването/като аеробиката/ + комплексни упражнения за цяло тяло дават най-добър резултат.
Калории не мога да броя, а и не искам да се затормозявам и с това, съблюдавам само вида храна.
Ти постигна ли резултати за тези три седмици при 18:6 ?

Аз стартирах фаста от 61.00 кг, в момента съм 59. До ноември тренирах много, но поддържах 57. След това декември, януари, февруари имах много работа и спрях тренировките рязко. Покрай ИП си стоях повече вкъщи и хапвах. През тези месеци не се бях качвала на кантара и когато преди месец видях 61 кг, направо ми се стъжни.

# 113
 • Мнения: 895
Аз стартирах миналата седмица 79.7кг на ръст 168. Много са ми, тежат ми и последните години свалям 1-2кг и пак нагоре..
Засега съм 1.5кг надолу и задържам цяла седмица. Много добре се чувствам така 16/8
И аз тренирам вкъщи. Измислила съм си някаква рутина от упражнения и ги правя абсолютно всеки ден + 5дни включвам и кардио. Намерих едни Team Body Project в ютуб и много ме мотивират.

# 114
 • На острова
 • Мнения: 699
Днес хапнах в 16 ч. малко домати с пилешка шунка и сирене и домашно нисковъглехидратно брауни и ще вечерям към 20 ч. може би салата с риба тон и това е. Много ми се пие вода, аз по принцип пия много, но сега още повече.

Иначе и аз съм фен на домашните тренировки, имам си мат, тежести, въже, ролер и едно детска стъпка ползвам за степер. Правя Руми от време на време, но предимно пилатеса на Boho Beautiful. Знам, че ми трябва повече кардио, бих тичала, парка ми е под носа, но за момента с работа от вкъщи, две деца затворени, домашно обучение и прочие, наистина нямам енергията за повече.

# 115
 • Мнения: 1 451
Здравейте, момичета:) Записвам се при вас, почти седмица съм на фаст 16:8. За сега се чувствам добре. Целта ми са два/три кг, стартирам на 51, искам да стигна до 48/49, ръстът ми е 158 см.
Чудя се обаче едно нещо. Пия ацетил ел карнитин преди тренировка, и днес се замислих дали с това бих си прекъснала фаста. Обикновено тренирам следобед, но ето, днес ми се отвори възможност да е сутрин. Не можах да открия информация, която да е еднозначна.

# 116
 • Мнения: 1 031
Здравейте. Започнах от края на миналата седмица с 16ч.
Снощи хапнах последно в 18:00ч и днес ядох чак в 13:00ч.
Следя си и калориите, но не стриктно.
Тренирам 5-6 дни седмично. В момента съм 56кг, целя 51кг. Висока съм 160см.

# 117
 • Мнения: 7 213
Опитвам се и аз да премина на интервално хранене. Най-добре засега ми пасват 16:8 или 18:6. Целта ми е да се освободя от "онези" 3-4 кг. Yum

# 118
 • Мнения: 824
Момичета ,с тея къси фастове ,храната трябва да ви е много изрядна .

# 119
 • Мнения: 354
vladiv93, някои хора споделят, че свалят много на 16:8, въпреки че в прозореца за хранене не се ограничават. Аз лично съм убедена, че каквато и да е форма на фастинг си върви най-добре с намалени въглехидрати.

# 120
 • Мнения: 705
Дано правилно съм разбрала, 8 часа интервал за ядене, 16-не, нали?
Защото, по принцип се храня веднъж кэм 11.30-12 и втори път към 16.30-17ч., но...ако ям без ограничения, пълнея😁

# 121
 • Мнения: 5 427
Аз намерих своя компромис.

23/1 4 дни в седмицата с прозорец 11:00-12:00, 16/8 - 2 дни с прозорец 11:00-19:00 , извън режим - 1 ден.
Така не се напрягам и си оставям възможност за социални контакти, свързани с хранителен прием.

Единственият дискомфорт при дните с прозорец от 1 час е, че продължава да ми се доспива доста след храненето Simple Smile

# 122
 • Велико Търново
 • Мнения: 5 354
Аз се опитвам и не мога да го докарам до 20/5, както ми се иска. Горе-долу почти 17/6 правя всеки ден, като ям въглехидрати на обяд, а вечер само салата + протеин.

# 123
 • Мнения: 824
vladiv93, някои хора споделят, че свалят много на 16:8, въпреки че в прозореца за хранене не се ограничават. Аз лично съм убедена, че каквато и да е форма на фастинг си върви най-добре с намалени въглехидрати.
Няма как да не ограничаваш храната и да отслабваш .Със сигурност приетите калории са по-малко .Иначе да ,трябва да ограничат ВХ или мазнините .Най-добрите резултати са ми били с протеин и ВХ и фастове по 36 или 40+ часа .

# 124
 • Мнения: 354
Влади, колко пъти седмично по 36? Аз също го обмислям, но знам, че ако опитваш да забременееш, не е хубаво да си с много дълги фастове (организмът се стресирал). В момента и доста тренирам и се чудя как да подходя. 16/8 на мен отдавна ми е начин на живот с много редки изключения по време на ваканция и някои уикенди, когато ям закуска.

# 125
 • Мнения: 846
Здравейте,тези от вас които не закусват,пият ли кафе сутрин?

# 126
 • Мнения: 7 213
Аз пия, даже две. Без кафе не мога въобще да съществувам. Simple Smile

# 127
 • Мнения: 846
И аз не мога без кафе!С времето няма ли да е проблем за стомаха,съвсем на гладно?Как процедирате?Искам да пробвам Fasting и ще ми е по-лесно до обяд без храна!

# 128
 • Велико Търново
 • Мнения: 5 354
И аз пия кафе сутрин, с малко мляко - 1-2 лъжички, не закусвам, а направо обядвам към 13.00ч.

# 129
 • Мнения: 7 213
И аз не мога без кафе!С времето няма ли да е проблем за стомаха,съвсем на гладно?Как процедирате?Искам да пробвам Fasting и ще ми е по-лесно до обяд без храна!
Ами аз от цял живот пия кафето на гладно. Стомахът ми е железен. Дори не мога да си представя първо да ям, а после да пия кафе. Пия го чисто или с лъжичка масло.

# 130
 • Мнения: 8 204
До обяд съм на кафе лате.По някое време кисело мляко или айрян.Следобед пак някое лате.Само вечерям без тесто,зърнени и др.вредности.Замислих се,правя ли един вид фаст или с тези млека не се брои?

# 131
 • Габрово
 • Мнения: 3 169
По-скоро не, млякото вдига и инсулина така че не може да мине и като кето фастовете дето са само на яйца или на кафе само с мазнина. То зависи и колко мляко е де, ако е 1-2 лъжици там направени на пяна, не е кой знае какво. Със сигурност ще получиш различни отговори де, всеки си гледа от неговата камбанария.

# 132
 • Мнения: 725
Зависи дали фаста се прави за здравословните ползи, в който случай не е истински фаст, или за отслабване. За отслабване не пречи изобщо малко мляко в кафето.

# 133
 • Мнения: 8 204
Ами бих искала да отслабна,но при мен млякото не е малко.Това е последното нещо от,което бих се отказала.Сигурно и затова няма резултат,както и да го въртя.

# 134
 • Габрово
 • Мнения: 3 169
Аз така говорех едно време за захарта в кафето си, слагах по много... е, можело и да не казвам "никога", с времето я намалявах докато я сведа до 0, сега ми е по-вкусно така и не си представям да го пия със захар. А преди години бях по-склонна да спра кафето изцяло, но не и да го пия без захар. Не пречи да опиташ за известно време, ако си си наумила да пробваш с фастове.
Или пък си търсиш режим при който мляко с кафе не е проблем и се вмества в общия план.

# 135
 • Мнения: 895
Или ако пиеш краве прясно мляко да го замениш с някакво ядково такова. На мен най-вкусно ми е бадемовото Blush И откакто замених с ядково съм забравила за другото и не ми се и пие. Blush

# 136
 • Мнения: 811
Според д-р Фънг е допустима сметана (тя се води мазнина ) в кафето.
Аз пропускам вечерята , закуската и кафе със сметана ми е любимо.
Ядковите млека са ми абсолютно безвкусни и съмнителни (като гледам съдържанието ), а е абсурдно да губя време и похабявам материал за да си правя.
Късо еспресо е идеално за през деня и не прекъсва фаста.

# 137
 • Габрово
 • Мнения: 3 169
Сметаната има много по-малко лактоза от прясното мляко, пък и не познавам някой дето да изпие цяла чаша от нея с кафето, та остава още по-малко. Съответно и инсулиновият отговор няма да е съществен. Ако целта на фаста е да се държи нисък инсулин де, не да е пълен глад че то и двете са фаст в някакъв вид.

# 138
 • Мнения: 811
Точно така. Аз гледам повече инсулина.
Ето тук интересно видео за интервалното от д-р Берг (не е онзи Берг с гладуването за здраве). Озвучено е на руски, английския оригинал е в описанието.
https://youtu.be/ObHO94c3aqM

# 139
 • Мнения: 354
Silverstone, едва ли в млякото ти е проблемът. Колко пък мляко да слагаш в кафе?

# 140
 • Мнения: 5 427
Не се излагайте, че 100 милилитра мляко може да прецака нечий живот и здраве Grinning

# 141
 • Мнения: 354
Допълвам се. Ако е проблем млякото, просто си измести часовете за хранене така, че да ядеш сутрин/до обяд и да спираш във вечерните часове. Така е дори много по-ефективно.