Козунаци 2020

• 30 367
  • 769
  •   1
Отговори
# 375
Деляна, аз следвах изцяло рецептата на Морена -500гр брашно. Днес цял ден с мен се занимава целия форум 😂 Върни се назад няколко страници, напълнила съм с въпроси и снимки.

Morena, козунака ми даже е светъл отгоре. Ние по-препечн го харесваме, но сега за да следвам рецептата го оставих според указанията. Но на снимката излиза, като препечен. Ето нова снимка прилагам, вече изстинал. Хлътна нещо. Нещо не ми е наред, но вече не знам какво. Според мен не е изпечен. Тежичък сякаш. 

# 376
  • София
Какви ги свърших снощи, че нещо ме беше хванала  нервата-

Козунак с шоколад по нашенски, а по европейски Бриош с шоколад, разбира се ,че има разлика, някак си е по лек, по въздушен, а и най-важното е, че по-лесно се работи, но също си иска замесване, втасване, оформяне...всичко

# 377
Козунака ми е супер на вкус, но не е въздушен. Но пък има конци. Но пък е малко клисав. Не е така въздушен като вашите. Нещо при печеното се обърка. Ето ако може да разберете нещо от снимка.

Другата седмица ще направя още един, но ще меся в машината за хляб. Да видя какъв ще е резултата там. Това само за опит ще е. Не че се надявам там да ми стане по-въздушен козунака. Явно проблема ми е при печенето. Лошото е че не знам каква корекция да направя.....

# 378
  • София
Козунака ми е супер на вкус, но не е въздушен. Но пък има конци. Но пък е малко клисав. Не е така въздушен като вашите. Нещо при печеното се обърка. Ето ако може да разберете нещо от снимка.
..................
Имаш проблем с печенето, това е. Регулирай си фурната, трябвало е още малко да го печеш, иначе е чудесен!

# 379
По последната рецепта на Морена ли правите козунак?

Вики, и при мен препъни камъчето е печенето. Аз не спазвам стриктно указанията за печене, защото при мен не работят. Печката ми е по-стар модел, без вентилатор, електрическа е. А ти печеш ли питки? Аз пека козунак, както питките. Купих си термометър за фурна от Лидл. Загрявам фурната до 180 градуса. После превключвам само на долен реотан и първите 10-тина минути пека така. Печивото слагам на средно ниво (имам три). После превключвам на горен и долен реотан, смъквам на най-ниското ниво, намалявам на 160 градуса, че и малко по-малко. Време не засичам. Гледам клечката да излезе суха.
Пробвала съм да пека по указанията в рецептите, но горния ми реотан е открит и печивото буквално изгаря отгоре, а отдолу сурово, хем на най-долното ниво е печивото. Пробвай варианти.. Козунакът изглежда добре.

# 380
  • Sofia
... Нещо при печеното се обърка.  .... Явно проблема ми е при печенето. Лошото е че не знам каква корекция да направя.....
Следейки етапите и снимките ти е явно, че печенето е проблемът.
Относно него съм писала и оставам на думите си от опита ми, нямам какво друго да добавя - за мен това е работещият модел (фурната ми е нормално работеща). Остава ти да си опознаеш по-добре печката относно печивата може би, което ще стане с печене и печене...
Освен това смятам, че може брашното да ти е дошло малко повече - обърни внимание и там, ако искаш.
Подсладител също олекотява тесто значително.

Фортуна, да, по последната ми правиха.

# 381
  • Mostly in my mind
С 500 гр брашно и аз по рецептата на Морена.  Просто е 1бр и затова се наду.

# 382
Добре си мислех два дена нищо да не правя, но сутринта реших да пусна една доза.
Обйче така се бях разсеяла, че разбърках яйцата със захарта директно с миксера.
Дано да стане нещо 😐

Някоя добра душа може ли да ме успокои, че не е фатално 😊

# 383
Аз вече два пъти правя козунаци по рецептата на Морена със 500 гр. башно. Меся в хлебопекарната, като и двата пъти ми отива по-вече брашно, около 550 - 60 гр. , програма месене и втасване, като пускам месенето два пъти. Втасването е в самата машина около час. Пека на долен реотан с вентилатор на 160 градуса около 50 минути. И двата пъти козунаците станаха идеални, въздушни и с конци, направо съм очарована и още един път благодаря на Морена за подробните обяднения по рецептата и. Не съм очаквала изобщо, че ще ми се получи от първият път. За това реших да направя пак да видя дали не съм имала късметът на начинаещия, но и вторият път се получи идеално и вече съм готова за Великден.

# 384
  • Sofia
Добре си мислех два дена нищо да не правя, но сутринта реших да пусна една доза.
Обйче така се бях разсеяла, че разбърках яйцата със захарта директно с миксера.
Дано да стане нещо 😐

Някоя добра душа може ли да ме успокои, че не е фатално 😊
Не е. Simple Smile  Ама пък и не разбрах защо го допускаш. Smile

Lady Vengeance, благодаря за доверието! Поздравления! Simple Smile
Приятно ми е, че си доволна! Hug

# 385
Ми, не знам защо съм останала с впечатлението, че яйцата не трябва много да бъркат. Пък аз си ги разбих стабилно, като за кекс 😂

# 386
  • София
Момичета, по рецепта на Морена, добавих брашно към сместа, тъй като беше много меко като за кекс. Лепне все още. Изглежда така, да добавя ли още брашно?

# 387
  • Mostly in my mind
Кексовото тесто е с консистенция на боза. Няма нищо общо с тестото на козунака.

# 388
  • София
Кексовото тесто е с консистенция на боза. Няма нищо общо с тестото на козунака.
Снимката на тестото за козунак е след като добавих допълнително количество брашно. Преди това с 500 гр брашно по рецепта беше почти с консистенция на кексово.
Въпросът ми беше дали има нужда от още повече брашно защото все още лепнеше по пръстите. Така или иначе добавих още една лъжица.

# 389
  • Sofia
Ми, не знам защо съм останала с впечатлението, че яйцата не трябва много да бъркат. 😂
Има нещо такова, ама чак пък фатално не е. Simple Smile

Happythought, какво стана с вчерашното ти тесто (превтасалото) като му добави брашно?

Това сега е друго, нали?
Ако е било толкова рядко като кексово с 500г брашно (да не са ти много течностите някак),  още една лъжица (предполагам супена) изобщо не може да оправи нещата.  На мен това в контейнера ми изглежда ок. Онова на пръста ти не е ок.
Объркано ми е нещо...

Общи условия

Активация на акаунт