Козунаци 2020

• 30 324
  • 769
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
vici75, миналата година и при мен първия път, когато месих козунаци се получи така. Първия път се надигна много и след като сплетох го чаках много време и се надигна много малко. Затова  следващия път/за Великден/ като правих козунаци си направих следния експеримент. Още след като омесих тестото го сплетох и след като се надигна го изпекох. Сравнително добре се получи. Е не е като на Морена, но стана добре. Аз така и не разбрах защо вторият път не бухваше много. Ето и снимки от този козунак
Скрит текст:

# 496
Nell999, това невтасалия ли е на снимката?

# 497
  • Варна
Не. Това е втасалия / с едно втасване/ ето и  подробната рецепта от миналата година.
Скрит текст:
Продукти: 4 яйца /отделям един жълтък за намазване отгоре/
200 мл. прясно мляко
150 мл. олио може и смесено с масло
270 гр. захар
800-900 гр Брашно /София мел за баници - пресято/
1 чаена лъжичка сол
2/3 кубче мая /от Лидл/
супена лъжица алкохол /ром ,коняк, става и ракия/
есенция -ванилия 3 прахчета и лимон / кора или от
флакончетата на Д-р Йоткер
плънка нарязани орехи, локум и малко нарязан натурален шоколад /от копчетата/
Получиха се два козунака - големи по около 800 гр. Месих с планетарен миксер Кенууд.
Накратко начина на приготвяне е следния: Активирах маята с част от прясното мляко/топличко/, 1 лъжица брашно и лъжица захар. След това разбих в купата на миксера яйцата и захарта, прибавих остатъка от прясното мляко, активираната мая, алкохола и есенциите и към тази смес добавих на 2,3 пъти брашното. Когато тестото се отдели от стената на купата започнах да наливам по малко с лъжица олио до пълното му поемане от тестото.
Не съм чакала тестото да втасва. Разделих го на 6 части. Всяка част разточих леко и сложих плънка, сплетох 2 козунака. Сложих го в две форми, покрити с хартия за печене, покрих с найлон и в леко затоплената фурна да втаса.
Втаса за около 5 часа, след което го намазах с жълтъка и малко олио. Поръсих със захар и пекох на 150 градуса около 40 минути. Проверих няколко пъти с клечка и това е.
Тези дни ще пробвам новата рецепта на Морена и да видим какво ще се получи.

# 498
От къде взимате хубав локум без боклуци?

# 499
Nell999, значи моя козунак който не и се получи е точно като твоя на снимките, но не мога да го снимам хубаво и излиза че едва ли не  е прегорял. Сега като гледам твоите снимки и знам моя как е в реалност,са едно към едно, само моя дето е кръгъл.

Аз хубав локум само турски признавам. Имаме турски магазини край нас и само от там купувам.

# 500
Турски с някакъв вкус ли взимате, какъв върви на козунака?

# 501
Според мен всичко е до вкуса на човек. Аз лично вземам с рози. Но който не харесва, може друг да ползва. Гледах, че някакъв с лешници и пистачо се продава, но не съм пробвала. Все ме е страх да не купя нещо гадно, че кутиите им са доста големи и ще трябва да го хвърля, а не ми се иска.

# 502
Онзи ден мъжът ми беше купил локум с мед и орехи.
Много е гаден, да знаете Joy

# 503
Аз си заредих от гръцкия локум с бадеми от Лидъл- много ми е вкусен , дано да става и за в козунак(да не се прецака нещо при печенето).

# 504
  • Варна
От къде взимате хубав локум без боклуци?
Ако някой е от Варна мога да кажа аз откъде купувам хубав локум. Купувам локум на килограм от фирма Илчовски 94. Те сами си го произвеждат. Това е фирма ,която зарежда сладкарските цехове и ресторантите.
Те май и в София имаха магазин. Ако искате мога да дам линк.
Скрит текст:

# 505
  • София
С едно втасване си става козунак екстра, повечето така ги правя, поради липса на време.
Не намирам съществена разлика с двойно втасвалия козунак.
Локум купувам от българския розов на цвят.

# 506
Еми това втасване по веднъж го обмислям и май така ще се пробвам.....Пак си казвам ако тая купа с втасало тесто до горе която бях снимала по-напред, я бях изпекла, щеше да е разкош.

# 507
  • София
Момичета,
козуначените кифлички на Джемма втасват ли за втори път след като се навият или не?

# 508
  • Sofia
Morena, аз пак да се върна на моя козунак Laughing ... Стигнах до следния извод. Според мен козунака ми не втаса втория път достатъчно. ... За първо втасване всички казвате час и половина два. В което и се убедих. Но второто втасване не ми е ясно колко би могло да бъде. ... Може ли тесто да превтаса? ..  

И......може ли с едно втасване да стане козунак? ...

та пак ще си правя с моето, канадско. Пише на етикета 4гр протеин на 30гр брашно. Трябва да е ок.
Второто втасване трябва да е до около час. Трябва се има предвид и времето на загряването на фурната (10-15мин.).  И не го чакаме да порасне двойно,  а половината само... абе да се види, че се е понадигнало и включваш фурната.
П.П. В последната ми рецепта има снимки на два козунака - кръгъл и дълъг  - втасали, оформени и на влизане във фурната - за ориентир.
Превтасване се случва при първото втасване - тогава тестото не изглежда като надут балон, а като спукан такъв. Все едно е расло, расло и в един момент му свършват силиците и издиша. И мирише неприятно на ферментирало.  
Всеки козунак може да е с едно втасване, не е специална рецепта. Само дето "онази топка" е едно, ама да направиш фитили и да плетеш с невтасвало тесто е съвсем различна работа. Wink
Екстра ти е брашното - при нас го дават на 100г , та твоето на 100г си е  над 12г - супер направо.

Аз нямам проблем с втасванията, затова не съм правила с едно, но като знам, че дори сръчкванията са полезни, не мисля  и да опитвам, за да видя разликите. Подозирам, че повечето втасвания ще имат по-добри резултати. Също както и непринудено втасване е с по-добри резлутати.
Както има една неписано правило - да се прави с любов/ с добро настроение, така и да отнемам втсване не ми допада на мен.  Подчертавам - на мен. Simple Smile

Момичета,
козуначените кифлички на Джемма втасват ли за втори път след като се навият или не?
Както си избереш. Ако ще втасваш веднъж трябва са оформени преди това/ веднага след измесването.
Само дето тогава не е приятно да се работи с тестото. Wink

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 19:26 от Morena

# 509
  • София
В блога на Джемма тя го вади тестото - втасало от машината (на сутринта) и ги оформя кифличките. Не разбирам след като са оформени, в този случай, втасват ли повторно...

Общи условия

Активация на акаунт