Козунаци 2020

• 30 297
  • 769
  •   1
Отговори
# 525
Записвам се да ви следя, че тази година съм обещал козунаците да ги правя аз.

# 526
И аз се записвам....че дойде време пак за козунаци.   Smiley
Прехвърлих темата малко "по диагонал", та може да е писано, но ако не е, до 15.04. в "Метро" брашно СОфия Мел за козунаци-на промоция.
Следобед ще ходя да купувам...И белите яйца са на промоция.

# 527
  • Sofia
Мдаааа.... за Козунак предпочитаме високопротеиново брашно, каквото е това "за баница".  На онова "за козунак" не е ясно какво му е козуначеното. Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 13:41 от Morena

# 528
  • Варна
Мдаааа.... за Козунак предпочитаме високопротеиново брашно, каквото е това "за баница".  На онова "за козунак" не е ясно какво му е козуначеното. Simple Smile
Май някой трябва да подскаже на служителите на търговския отдел на "София Мел" да попрочетат темата Grinning

# 529

Това разбрах за козуначеното им тесто , аз също купих такова, но тогава не знаех кое му е специалното , беше намалено просто.

# 530
На джема рецептата е много хубава, но нямам везна. Правила съм по нейна рецепта, но трябва да е било вариация на мерките без везна. Моля ако някой може да каже.

# 531
Аз си заредих от гръцкия локум с бадеми от Лидъл- много ми е вкусен , дано да става и за в козунак(да не се прецака нещо при печенето).
аз го изполвам отдавна - с бадеми, с анасон и цветен - какъвто имат, режа едно кубче на 4 и овалвам парченцата в пудрата захар (която в кутията е доста). но гледам да не прекалявам с локума. комбинирам го със стафиди.

# 532
  • Sofia
Вещица, ха дано се намери някой... от София мел ... Simple Smile

....
Това разбрах за козуначеното им тесто , аз също купих такова, но тогава не знаех кое му е специалното , беше намалено просто.
То може и да пише "високоглутенно" (не е коректно обаче, щото може и да има глутен в пшеницата, ама то това си е ясно), ама изобщо не е толкова, колкото онова "за баница"... както вече писах. Wink

# 533
  • Варна
Локум у дома се харесва само този на "Захарни заводи" - Г.Оряховица.
Обикновено слагам този с аромат на рози - някакси допълва общият аромат на козунака, запазва цялостта сии е гладък като консистенция  (има един, който става като мармалад ... като пресечен изглежда, не го одобрихме) .

# 534
И аз съм фен на Захарни заводи, само техен локум се купува у дома.

# 535
  • München, Deutschland
Момичета, Франсоаз е "стара пушка" за форума с ново име, с всякакво брашно ще направи козунак. Wink
Но наистина в България и аз бях по-доволна от баничното, повече ми миришеше на брашното, когато баба месеше. Simple Smile

# 536
  • Sofia
... Но наистина в България и аз бях по-доволна от баничното, повече ми миришеше на брашното, когато баба месеше. Simple Smile
А!  Те това казвам и аз.
Не, че преди него, не сме правили успешни козунаци. Wink

Ей го първия ми козунак от 2006г.  Wink

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 18:52 от Morena

# 537
  • Euskal Herria
Понеже предния път получих тухлички, днес отново замесих по същата рецепта. На Еликсир - козунак със заквасена сметана. Един вид тренировка за след седмица. Е, аз и миналата година правих по тези две рецепти - на Еликсир и на Морена. Само че меся на ръка. Предният път пробвах с планетарния миксер, така и не разбрах какво сгафих. Не че не се изяде, ама повече го докарах по плътност на щолен, не на козунак Simple Smile
Скрит текст:
Като за репетиция, не е лош, изяде се

# 538
  • София
.........................

Ей го първия ми козунак от 2006г.  Wink
...........
Ха-ха, вярно, че имаме и по една снимка от първите ни козунаци, сега я намерих, лоша е снимката, но е правен с най-обикновено бяло брашно, изобщо и не мислих, че има толкова видове и ето , че е станал и изобщо не беше лош, нямаше и огромните миксери и съм го измесвала изцяло на ръка и на ръка съм вкарвала маслото, ех, ... много години минаха оттогава.
Скрит текст:

# 539
𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮 и аз правя по рецептата на Еликсир, но брашното ми е по-скоро 650 гр. Меся на ръка. Първият път изсипах 700 гр. наведнъж и стана тухличка, а ако бях сложила 750 гр. .... Може да пробваш, ако искаш, да сложиш първо 600 гр. брашно и след това да добавиш 50-тина грама.
Сравнявах рецептите на Еликсир и Морена. Разделих продуктите на Морена на 3 и тази 1/3, която получих, я добавих към целите части и излиза, че рецептите са почти еднакви. Брашното на Морена е 500 гр, като му добавя (1/3)*500=166,666, общо става 666, 6667. На Морена е повече мазнината, но пък в сметаната има повече мазнини отколкото в прясното и киселото мляко. Вчера, този който правих, половин доза, беше с 330 гр. брашно.

Морена, имаш грешка, сигурна съм. Четох някъде, че ползваш яйца с размер Л. Няма как 3 яйца да са 100 гр. Вчера ги мерих, защото трябваше да си разделя сместа. Едно яйце Л ми излезе 58 гр., а М - 51 гр. Както и да варират тези яйца, няма как да са под 35 гр.

Общи условия

Активация на акаунт