Испания

• 43 851
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
  • някъде под слънцето...
Скрит текст:
Именно.
В Мадрид е доста доходоносно.
Ситите струват от 30 до 100€ , в зависимост от зора на всеки.
 За  смяна на  данни в трафико на съпруга ми , не можах да им схавана системата и платих 30€ на хестория.

За моята ще чакам да изтече и ще направя всичко наяведнъж в някой от центровете, къдеро прявят реконосимиенто (смяна на данни и подновяване).
Значи електронното правителство също създава доста добри условия за корупция. А в БГ се нада народа, че като се въведе, ще се минимизират условията за плащане на чиновниците.
Бизнесa  със сити се върти от  хестории, адвокати , локуториа, и частни лица, които са схванали системата за вземане на сити.
Държавните служители уж нямат нищо общо.
Обаче, когато взех две последователни  сити за един и  и същи ден, за мен и съпруга ми, държавния служител избесня  и си изпусна нервите.Както беше тръгнал да ме връща за друг ден, прие документите.

# 556
  • Испания
Момичета, към кого трябва да се обърнем, ако искаме да се консултираме за условията за пенсиониране, а трудовият стаж е от Българи и Испания.

Seguridad social

Ако се подадат документите в Испания, те изискват стажа от България по служебен път. Миналия месец разбрах нещо ново от една служителка. Преди пенсията се изчисляваше пропорционално на трудовия стаж от двете страни. Сега ми казаха, че може така, а може и да се изчисли цялата пенсия да се получава от Испания. Пенсиониращият избира кой начин е по-изгоден за него.

Ако документите се подадат в България, от осигурителния ни институт изискват стажа в Испания.

Още информация в края на този материал.

# 557
  • Мадрид / София
Да, за пенсиите е така. Задейства се от СС по служебен път. Аз пробвах да взема сертификат от България директно, но дават само за последните 6-7 г. А аз имам от по- отдавна и за тях ще трябва Сег. Соц.  Испания, да ги изисква от Бг когато му дойде времето.

# 558
[/url]Моята приятелка има давност 4г. Понеже като си извади документи "бялото" nie имаше период в който не работи поради това ,че не знаеше език. Когато започна и подмени с зеленото й казаха,че след 5г трябва да запише час за проверка и подмяна с постоянно. С здравната й карта също така. Във вашия случай не се подновява,защото сте от години тук. А говоря за хора които са пристигнали наскоро и тепърва започват да работят.
Че не са постоянни и кактомпо- горе някой беше питал дали се полага здравно осигуряване с кацането в Испания ,вече не.
Пак казвам,че говоря за хора които тепърва се установяват ,а не които са в Испания от години.

# 559
  • Euskal Herria
Благодаря, момичета! Има още време до пенсиониране, ама почнахме да се замисляме. А и сега пак се подготвяли промени. Затова питах къде може да ни консултират за различите условия, да разяснят и посъветват.

# 560
  • Испания
Adiós al certificado digital y a Cl@ve: la Seguridad Social ya permite usar tu 'selfie' para diferentes trámites

# 561
  • Мадрид / София
Благодаря, момичета! Има още време до пенсиониране, ама почнахме да се замисляме. А и сега пак се подготвяли промени. Затова питах къде може да ни консултират за различите условия, да разяснят и посъветват.
То докато стане време ще променят нещата няколко пъти, та не го мисли толкова.

# 562
  • Ispania
Добро утро . Леле колко сте изписали!!! Изведнъж групата тук се събуди .
Четох, четох… изчетох 😅😅😅….
Май само искам да ви кажа : Ако  пьтувате в близките дни към България ,не питайте из групи в интернет , тук (интернет ) всеки си измисля каквото му падне.
За последните месеци пътувах над 8(защото последното не е завършено ) пъти в двете посоки, с деца , без деца ….. И искам да ви  кажа, че на летището все някой не е разбрал , все някой има роднина който минал по друг начин… Търсете си само официалните източници, че не зная това желание на българина да навреди на другите от къде идва  , дори само с една проста информация за пътуване….

# 563
  • някъде под слънцето...
И не само за пътуване, информация за всичко може да бъде намерена в нета.Всички държавни, и  не само институции си имат официални сайтове.
И аз да пусна  една тархета санитария без срок на валидност

Последна редакция: нд, 01 авг 2021, 14:29 от sl

# 564
здравейте, предстои ни престой  около месец с бебе на 4 месеца в мадрид и ще се наложи да се купят някои неща. бихте ли могли да препоръчате проверен онлайн ( или физически) магазин за бебешки стоки... столче за кола, кошара, вана и други подобни. знам че много неща мога да купя и от някой хипермаркет като Карфур, но ми се искаше да разгледам и в специализиран магазин. също така имам въпрос относно памперсите. като че ли памперс като марка не се намира, но май додот са същите. така ли е или съм в заблуда.

ще съм благодарна за информация.

# 565
Sl,  поне актуализирахте ли си информацията от преди 15години с регистрацията на новопристигнали на Испанска земя? Виждам ,че лично приемате че има промени,който не сте разбрали,но групата е за това да се дава актуална информация Simple Smile
Важно е да знаят тези,които искат да дойдат в Испания ,че не получават здравни права със стъпването си на летището. Нека не ги заблуждаваме:)

# 566
  • Euskal Herria
здравейте, предстои ни престой  около месец с бебе на 4 месеца в мадрид и ще се наложи да се купят някои неща. бихте ли могли да препоръчате проверен онлайн ( или физически) магазин за бебешки стоки... столче за кола, кошара, вана и други подобни. знам че много неща мога да купя и от някой хипермаркет като Карфур, но ми се искаше да разгледам и в специализиран магазин. също така имам въпрос относно памперсите. като че ли памперс като марка не се намира, но май додот са същите. така ли е или съм в заблуда.

ще съм благодарна за информация.
Най-лесно е да се поръчат от Амазон. Иначе в хипермаркетите наистина има доста стоки. Далеч съм от Мадрид, не знам какви вериги има там.

# 567
  • Мадрид / София
Във всички големи вериги в Мадрид продават бебешки артикули. За Алкампо (Alcampo) съм 100% сигурна и са на добри цени. За 4 месеца бива. Ако има специализиран магазин (на мен не ми е известен) би било по-скъпо, а за толкова малко време не е инвестиция да се купуват скъпи стоки за бебе, което ще расте и тези артикули постепенно ще престанат да са нужни.

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 22:16 от Angela61

# 568
ще ходим по няколко пъти годишно и ще инвестираме в столче за кола основно. другото явно ще вземем от хипермаркет. а препоръка за някакви 'местни' пелени освен додот? в бг ползваме памперс премиум и либеро. на памперс премиум май аналогът е додот сензитив.

# 569
  • Euskal Herria
Ако държиш на памперс, пак от Амазон може да поръчаш. Или да пробваш това, което предлагат по магазините. Столче за кола има и в хипермаркетите, виждала съм и в ToysR.

Общи условия

Активация на акаунт