Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема XII

• 18 077
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
Или съзнанието може само да разсъждава върху тези проблеми, но не и да им влияе? То всичко отива към метафизиката и философията в един момент де...

# 121
Попрочетох темата, но не знам до колко добре разбирам написаното Simple Smile
При всички случаи, ако съзнанието беше необходим елемент, за да може частиците да се държат по определен начин, това би означавало, че съзнания (под една или друга форма) има навсякъде във вселената, а не само на Земята.
Аз го превеждах от английски. И понеже не го разбирам много много, не мога и да го обясня.

Мисля, че основната идея на тази теория е, че съзнанието не е необходимо за определяне на траекторията на частиците. Един вид, траекторията им е напълно определена/детерминирана от други работи. Съзнанието няма никаква роля.

Това е в конфликт с друга интерпретация на квантовата механика, където съзнанието е необходимо за колапса на вълновата функция.

Колапс на вълновата функция означава, че се реализира точно 1 от всички възможни възможности. Това го наричат "преход от вероятното към действителното".

Един вид, тази теория казва, че е грешно да смятаме, че съзнанието има каквато и да е роля в експеримента с двата процепа.

Или съзнанието може само да разсъждава върху тези проблеми, но не и да им влияе? То всичко отива към метафизиката и философията в един момент де...

Да Hands Plus1

И има логика, нали. Все пак съзнанието е нещо нематериално. Не е нормално да очакваме, че нематериалното може да влияе на материалното (частиците).

Лошото, обаче, е, че преживяванията на съзнанието ние наричаме живот, нали така?

Много неща в нашия живот са свързани с преживяванията на съзнанието.

# 122
Ми може съзнанието да е просто още едно измерение или да има друга причина, включително чисто биологична да не успяваме да проумеем всички квантови и философски парадокси- аналог със See Wink

# 123
... не успяваме да проумеем всички квантови и философски парадокси- аналог със See Wink

Не съм гледала See.

За какво се разказва?

Ми може съзнанието да е просто още едно измерение ...

На такова нещо прилича Flushed

Но не е ли, все пак, съзнанието, най-важното за нас измерение?

Голям праз, че не може да промени движението на частиците hahaha

Скрит текст:
Започна ли да четеш Сътворението?

Струва ми се, че стигнахме до Дуализма във философията  hahaha

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 11:33 от Elena Pau 663353

# 124
Как бе, See с Момоа Simple Smile Ами човечеството е ослепяло и поколения наред живеят без зрение. Започват да се раждат зрящи деца, но естествено ги убиват Simple Smile, вместо да ги боготворят Simple Smile

# 125

Да го гледам ли?

Накратко за дуализма и монизма, заради сериалите, които обсъждаме:

Дуализмът на Рене Декарт е концепцията, че умът и тялото са две абсолютно отделни същности. Тялото е материално и фунционира механично, а умът е нематериален, т.е. съвсем отделен от физическия свят. Вселената функционира като часовник, като машина. Материята във Вселената няма съзнание, тя е напълно механична. Но цялата тая работа е отделна от ума. Умът или съзнанието е част от нещо като друг свят, който е извън времето и пространството.

Монизмът е концепция, че има само един източник. Днес, се приема, че абсолютно всичко има като причина някакви физически процеси, които го предизвикват. Дори и умът. Например, психиатрите вярват, че на човек му се променят мислите, когато приема някакви медикаменти. Затова изписват антидепресатни например.

Обаче, май монизмът в Източните религии е точно обратното на съвременното схващане. Те казват, че има един източник и само съзнанието е реално. Другото, материалното, е илюзия или нещо като продукт на съзнанието.

Не съм сигурна (трябва да проверя), но май Аристотел и Платон се явяват монисти, а не дуалисти. Но те май са възприемали като основа на всичкото ума/идеята. Със сигурност, Неоплатонизъм е монически.

Май има нещо като матеарилистичен монизъм и духовен монизъм (това са май идеалистите). Нещо такова е май ...

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 10:02 от Elena Pau 663353

# 126
  • Вестерос
Да, гледай го.

# 127
The big bang theory гледа ли някой?

# 128
По случай световната карантина, телевизия Сай Фай ще излъчи маратони на Бойна звезда Галактика и Зина-принцесата воин. Необичайното е, че маратоните ще имат водещ - съответно Триша Хелфър и Луси Лоулес, както и гости и бонуси (каквото и да значи това).
https://www.syfy.com/syfywire/syfy-battlestar-galactica-xena-war … V5HJYYuGh3x91MNPE

Естествено, тези неща няма да се излъчват у нас, но вероятно ще могат да се намерят из нета, ако на някой му е интересно Simple Smile
Маратонът на БЗГ започва на 20-ти април и ще бъде тридневен, като ще включи 4-те сезона, мини сериалът (пилотният) и двата филма (за адмирал Коин и Планът - не си струват гледането, според мен). На същата дата ще излезе и бонус епизод на подкаста на Триша Хелфър, в който ще участват много от актьорите от сериала.

Маратонът на Зина започва от 16-ти и всъщност не е маратон, защото няма да се излъчва без прекъсване, а само в определени дни (за нас датата няма значение, слагам я като ориентир, в случай, че някой реши да търси из нета допълнителните материали).

# 129
Страхотно са го решили. Респект.

Роботите в БЗГ бяха много по-човечни от тези в ЗС. Т.е. много по-добре изпипан ИИ.

# 130
Кавил не беше човечен Simple Smile Но според мен, това си е до характер, има и много такива истински хора.

# 131
Много яка статия на Тед Чан ... за детерминизма и свободната воля:
https://www.nature.com/articles/436150a

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 21:14 от Elena Pau 663353

# 132
Понеже в темата за Западен свят стана дума, че идеите в сериала не са оригинални (и те наистина не са нови, макар и уникално поднесени - има много сюжети за роботи, по-специално за осъзнаването на роботите, бунтът на роботите, изкуствен интелект, супер компютри и тн.), предлагам нещо като игра - да си спомним последната оригинална идея, свързана с фантастика или фентъзи, която сме гледали някъде Simple Smile

Нещо, което го няма в друг сюжет и не е вдъхновено от друг сюжет, или поне вие не знаете - може да е фентъзи (макар че, според мен, там е по-трудно - всичко е вдъхновено от приказките и митологиите) или фантастика; може и анимации, ако не се сещате друго. Напишете заглавието и накратко в какво се състои. Simple Smile
И така - последната оригинална идея, която аз видях (и четох):
Е сюжетът на манга (аниме), което не съм догледала/дочела, защото ми стана много потискащо, но някой ден ще го направя (то и без това май още не е завършено) - Атаката на титаните.
Накратко, без да задълбавам в сюжета.
Скрит текст:
Хората живеят в (първоначално недефинирана) антиутопия - на остров/държавица, оградена от стени, където животът е горе-долу като през 18-19-ти век, а ресурсите са ограничени. Оцеляването им е под въпрос, защото периодично ги нападат отвратителни същества - титани. Те приличат на деформирани, огромни (някои наистина огромни, някои по-малки - примерно по 3-4 метра), безумни хора. Не говорят, не искат нищо - само нападат и ядат хора - всъщност не ги и ядат, а само ги разкъсват. Трудни са за убиване, въпреки че съществуват начини за това.
Първоначално хората от острова ги мислят за друг вид същества; някои се опитват да комуникират с тях, да разберат какво искат, но без успех. Постепенно осъзнават, че нещо не е наред, както с титаните - дали те изобщо са раса, след като им липсват жизненоважни органи, така и със собственото им общество - изглежда хората с власт знаят много повече, отколкото се разкрива на обществеността.
Оказва се, че титаните не са никаква раса, а буквално деформирани обезумели хора; има и друго разкритие - хората, които живеят в тази държава, са изолирани от много години от останалия свят като наказание - уж в миналото се опитали да поробят човечеството с тази си способност (да се превръщат в титани - има и разумни, но да не задълбавам в сюжета). Има и други от същия народ, но те живеят в гета/лагери (подобно на евреите през Втората световна) и също са потиснати и експлоатирани (тези на острова в определен смисъл са по-свободни от тези в гетата и нямат представа за съществуването на външния свят).
Титаните, които от време на време атакуват стените, са изпращани от хората отвън (т.е. тези от останалите раси) - те са осъдени на изгнание и титанизиране (има и заразени от самите граждани на държавата, но това е отделен въпрос). Тоест, тези вътре в стените са избивани от други хора, които са от същата раса/народ и са хвърлени на този остров, за да се превърнат в чудовища, да избиват себеподобни и да умрат. И това продължава с десетилетия, може би и по-дълго.

Статията е интересна. Аз по-скоро предпочитам да има свободна воля, харсва ми да мисля, че има такава. Всъщност, не знам какво е Predictor (разбирам, че значи предсказател, описва се устройство с копче, но не знам какво е, не съм виждала; нашето дистанционно за кола няма лампичка).

# 133
Аз последно харесах Аркадия и си мислех днес как една дама учен там решаваше уравнения с разни наркотици Simple Smile  Не бяха задължителни, но помагаха. Там нямаше много наука, но интересно се преплетоха реално и въображение, минало и бъдеще. Само дето нещата станаха ясни само за някои участници на определен етап. За останалите бяха доста странни Simple Smile

# 134
Статията е интересна. Аз по-скоро предпочитам да има свободна воля, харсва ми да мисля, че има такава. Всъщност, не знам какво е Predictor (разбирам, че значи предсказател, описва се устройство с копче, но не знам какво е, не съм виждала; нашето дистанционно за кола няма лампичка).

И аз не знам какво е това чудо Предиктор. Но тоя Тед Чанг е всъщност много известен. Пише кратки sci-fi разкази. Филмът Arrival е адаптация на негов разказ. Тематизира идеите за детерминизма и свободната воля. Няма начин Гарланд да не го е чел.

Ще се опитам да прочета някакви негови неща тия дни.

Голям парадокс е следното (пиша сега абсолютно мои мисли, които представляват огромна спекулация):
Одеве споменахмe, че в сериала на Гарланд, Девс, се споменва името на Дейвид Ф. Уолъс (Джейми работи в компанията Дейвид Уолъс). Това е известен автор с награди. Известна негова книга е Fate, Time, and Language: An Essay on Free Will.

Дейвид Уолас се самоубива през 2008-ма година. Оказва се, че е страдал в продължение на 20 години от много тежка депресия и е бил през цялото време на медикаменти.

Ако приемем, че мислите на хората, а оттам и психическото им състояние са детерминистични, тогава, защо, по дяволите, не са могли да го спасят? Нали за всяка мисъл и за всичко във Вселената има някаква причина? Това означава, че можем обективно да влияем на мислите, на психическото състояние и на поведението на хората. Те, мислите, по тази логика, са продукт на нещо, което се случва в тялото на човека или на нещо, което се случва около него. След като са резултат от нещо, това означава, че можем да предизвикаме други мисли с някакви средства.

Другият вариант е, разбира се, да кажем, че хората просто се раждат със склонност да се самоубият, с предразположеност към депресии и т.н., и това е нещо, което не можем да предотвратим. И те, хората, понеже нямат и свободна воля, така или иначе, ще се самоубият.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 10:04 от Elena Pau 663353

Общи условия

Активация на акаунт