COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 599
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 13 695
Снежана, не е чак толкова заразен. Морбили например е безумно заразен вирус, той е най-заразния вирус, който познаваме, за него например е достатъчно само да преминеш през помещение, в което преди 2 часа е имало болен, за да се заразиш. За да спрем морбили със стаден имунитет, трябва поне 95% от всички хора да са ваксинирани, иначе намира и най-малките пукнатини и атакува отново.
К-19 се оказа, че се разпространява основно по капков път при близък контакт с болен човек. К-19 е слаба ракия в сравнение с морбили и К-19 доказано може да бъде овлядян с хващане на болните и карантиниране. Неговата основна сила, която го отличава от братовчедите САРС и МЕРС се оказа в безсимптомното предаване.

# 13 696
Смъртността е доста по-висока отколкото от грипа. Според американски научен институт 14% от туземното население ще прихване вируса ако не се спазват мерките за социална изолация. А според шефа на СЗО цитиран днес тепърва предстоят по-тежките моменти от тази пандемия.

# 13 697
Малко съжалявам, че постнах статията на швейцарците. Идеята беше, че все повече се разбира за патогенезата на заболяването, което ще помогне за създаване на успешен протокол за терапия. Това по никакъв начин не променя цифрите и процентите. Както и това, че голяма част от хората ще го прекарат леко.

# 13 698
Мерките са с цел да се предпази здравната система от колапс. У нас засега се държи положението, но докога е въпрос на който явно никой не се наема да отговори. Това коварно плато в което сме не е ясно кога и в каква посока може да поеме. Япония и Сингапур са пресни примери в негативен аспект. Следя всеки ден https://covid19.healthdata.org/bulgaria
и изглежда много добре като прогноза, но е само прогноза.

# 13 699
Вируса не е опасен, но не е и безобиден. Това което го говорех че вируса е супер спрейдар с ниска смъртност започва да се потвърждава, четох днес статия че вече се преоценява неговият Р и че не е 2,5, както от СЗО твърдят а е по висок, над 3, забравих точното число. Мутафчийски също май е говорил че Р е над 3. За съжаление обаче  смъртността му не е съседна на грипа. Математически доказах благодарение на изключително подробните им данни постнати от Чека, каква е истинската смъртност от него в Исландия за всички заразени към 4 април, и резултатът който получих 0,39% за съжаление не се оказа толкова нисък колкото ми се искаше. Не е съсед на грипа по смъртност. А Исландия показва със сигурност ниската граница на смъртността, защото населението там е много младо.
https://money.bg/macro/novi-danni-smartnostta-ot-covid-19-e-dese … se-smyatashe.html
Учудвам се и на статии като тази. Защото те твърдят че в Исландия заразените са 10 пъти повече. Мен ми е интересно да прочета това проучване как е стигнало до този извод, защото аз математически доказах и друго нещо, на 4 април Исландия е знаела 60% от всички болни в страната, само 40% са им бягали, и ако има научно проучване което показва че в Исландия заразените са 10 пъти повече наистина ще ми е много интересно да го прочета, ако някой е попадал на него, да го постне в темата.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 00:55 от Анонимен

# 13 700
  • София
Но е довел и до 300% увеличение на смъртността, в сравнение с времето, когато е върлувал само обикновения грип.

Да, К-19 взема жертви отделно от грип А и грип Б. Спорът тук е друг. Няма ясна картина колко хора са го прекарали, за да се направи обобщение, да се изкарат крайни данни. Нов е вирусът и се работи "на парче". Засега се правят изследвания на малки групи (не в България) и на база извадка се предполага процент заразени, изкарали, със и без симптоми, процент смъртност и т.н.
Към днешна дата има над 22 милиона теста направени в света, а заразените за около 2.5 милиона. Тоест, другите изследвани са били или просто контактни лица или такива, боледуващи от "обикновен" грип.

Някой лекар може ли да каже дали е възможно едновременно да има болен с грипен А,Б вирус и К-19?

# 13 701
Той, че вирусът е опасен, това мисля че стана ясно, дори на групата "Its just a flu, Bro", но понякога го изкарвате мега апокалиптичен, което не е точно така. Мерките се взимат, защото никоя здравна система, няма капацитета да издържи на толкова заболяваемост за такъв кратък период. Виждате сами какво става, лекари се разболяват, полицаи се разболяват, болниците претъпкани, хора по коридори на болници, страшна картина. Въпросът е, как толкова заразен вирус(защото аз вярвам, че е наистина много заразен) успя да разболее само 2.5млн от 7млрд население? Ето за тази сбъркана статистика говорим.
А спомняш ли си, че преди два месеца имаше по няколко души заразени в държава, а сега са стотици хиляди. Тези два и половина милиона за нула време се натрупаха. Жертвите в САЩ днес са 45000 точно това число смъртни случаи обсъждахме, че умират от грип там, но при десетки милиони заразени.

# 13 702
Противоречите си в думите, този вирус според данни на СЗО е два пъти по заразен от грипа, но се оказа, че и 5% от хората, които грипа заразява ежегодно не е заразил, как стана това? Иначе съм съгласна, че е абсурд 10% от населението да е болно. Може в някой по-малки градчета и села в Италия и Китай да е станало, но не и за целият свят.

# 13 703
Мерките за изолация мисля, че дават ефект - затова не сме се изпотръшкали масово. Отделно тоя вирус е доста "кекав" - не оцелява много дълго без да се пренася и лесно се убива с един прост сапун. В Швеция вече страдат от лежерната си политика в това отношение, ще им дойде акъла и на тях по някое време, но може и да е късно.

# 13 704
То това с числата го дъвчем от месеци тук, още откакто си беше в Китай. Само, че там нямахме реална представа за нещата, които се случват, Италия се оказа доста по близо. Още преди време raptor тук даваше линкове на статии, как е невъзможно да е с такова Ro и да зарази такъв малък процент хора. Към днешна дата е заразил 0.036% от населението на света. Вие вярвате, че вирус с Ro 3-5 за 4 месеца зарази само толкова? Еми аз не вярвам. И не ми говорете за мерки, защото е ясно на всички, как мерките във всички най-засегнати страни закъсняха.

# 13 705
Но е довел и до 300% увеличение на смъртността, в сравнение с времето, когато е върлувал само обикновения грип.

Да, К-19 взема жертви отделно от грип А и грип Б. Спорът тук е друг. Няма ясна картина колко хора са го прекарали, за да се направи обобщение, да се изкарат крайни данни. Нов е вирусът и се работи "на парче". Засега се правят изследвания на малки групи (не в България) и на база извадка се предполага процент заразени, изкарали, със и без симптоми, процент смъртност и т.н.
Към днешна дата има над 22 милиона теста направени в света, а заразените за около 2.5 милиона. Тоест, другите изследвани са били или просто контактни лица или такива, боледуващи от "обикновен" грип.

Някой лекар може ли да каже дали е възможно едновременно да има болен с грипен А,Б вирус и К-19?
Не съм лекар но четох по темата и е малко вероятно да караш и двете едновременно, въпреки че не е невъзможно.

# 13 706
  • Bulgaria
Аз също бях попадала на проучване, че R0 се преизчислява и са го оценили на по-висока стойност, но не го публикувах, че веднага щяха да ме нападнат. Сега не мога да намеря статията, където го прочетох. Аз си имам съмнения още от преди, че R0 е по-високо от това, което е обявено официално.

# 13 707
  • София
Мерките за изолация мисля, че дават ефект - затова не сме се изпотръшкали масово. Отделно тоя вирус е доста "кекав" - не оцелява много дълго без да се пренася и лесно се убива с един прост сапун. В Швеция вече страдат от лежерната си политика в това отношение, ще им дойде акъла и на тях по някое време, но може и да е късно.

Не знам какво страдат шведите. Пик на заразени (тествани) - 8 април , пик на смъртни случаи - 15 април.
За справка Италия - пик на заразени (тествани) - 21 март, пик на смъртни случаи - 27 март.

# 13 708
Вирусът има тепърва да заразява Африка, Индия, Ю.Америка това е другата половина от човешката популация - на тези места ще е ад. Числа без достатъчен брой тестове не може да се коментират, болни и умрели - да. В Холандия примерно умрелите в старческите домове ги броят за covid жертви без да са тествани. В Швеция ще умират по 100 човека на ден а леглата са им малко:
https://covid19.healthdata.org/sweden

# 13 709
Цитат
Аз също бях попадала на проучване, че R0 се преизчислява и са го оценили на по-висока стойност, но не го публикувах, че веднага щяха да ме нападнат.
И аз четох подобно нещо, но аз го твърдях и преди това, че това е супер-спрейдар, въпреки че тука ми обясняваха че не бил, щото Р му бил само 2,5. Ако някой има подобни данни като тези на Исландия за други държави да ги постне в темата. Всъщност има ли друга държава която подхожда като Исландия като страт. на тестване. Защото техният подход дава възможност да се разкрие пълната картина за вируса при тях и като разпространение (истинското разпространение и колко хора остават извън стат, и каква е истинската смъртност от него.) Ако много държави копират тяхната страт. на тестване и изнесът толкова подробни данни, ще можем да видим има ли значими разлики в истинската смъртност по държави. А също ще видим и в коя държава колко хора остават извън стат. Въз-основа на техните данни и по презумция че вируса в България има подобно поведение като в Исландия, например ние за разлика от тях в началото на Април сме знаели не 60% от всички болни като тях а само между 5 и 8%. По точно ще може да кажем ако ние приложим тяхната стратегия на тестване.

Общи условия

Активация на акаунт