COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 468 082
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 14 355
Търси се баланс, да. Защото е доказано вече в практиката, че когато здравната система катастрофира, загиналите се увеличават значително.
Това се нарича управление на епидемията.
Според мен никакви пикове няма да има в България, ще има бавно, постепенно и внимателно заразяване, докато  вирусът сам не затихне, спрян от общия имунитет към есента.

Връщам се да коментирам този пост. Да, има логика в контролираното, бавно и постепенно заразяване. Би било чудесно, ако това е стратегията ни.
Лошото е, че не е. Напротив, стоим затворени, за да го спрем.
И се твърди, че излизащите и пътуващите, които не слушкат, са виновни и те сеят зарази. Това не е управление на епидемията, съжалявам.

Който седи затворен е по негово желание, не можете да ме убедите в противното, всички виждаме колко народ се разхожда навън.
Точно с мерки се управлява епидемията, за да се контролира заболеваемостта, а Германия е типичният пример, ако не вярвате на България, вижте тях. Проследете мерките и ще разберете може би, че правят абсолютно същото.

# 14 356

Може ли да дадеш пак линк за проучването за Т-лимфоцитите и имунитета? Вчера нямах време да го погледна, а днес не го намирам. Благодаря! Flowers Hibiscus

Заповядай! https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.17.20061440v1

# 14 357
Проблема е, че ако няма контрол на населението, прекалено голям брой ще се заразят, а здравната система в Бг, не може да поеме такава голяма бройка.

Не е сигурно, че ще се заразят. Не е вярно, че здравната ни система не може да поеме бройките.
Можеш ли да кажеш колко легла в интензивните отделения има в Бг. Лично аз знаейки каква е здравната система в Бг се съмнявам дали би оцеляла при една малко по- висока бройка. Ако отпуснат положението, братята роми ще цъфнат първи и ще напълнят болниците!

# 14 358
  • София

Ако имахте астма или хипертония, със сигурност нямаше да разсъждавате така!

Имам в семейството си. И разсъждавам, без да намесвам лични чувства.

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 11:42 от АРТЕМИС

# 14 359
  • Bulgaria
Дом за стари хора във Видинско е под карантина заради коронавирус.

https://www.actualno.com/bulgaria/dom-za-stari-hora-vyv-vidinsko … news_1455828.html

Какво ще излезе? Настаняват те с инсулт, изписват те с коронавирус.

# 14 360
Нали казаха, че имаме над 2000 интензивни легла. И че сме на второ място по брой на глава от населението в Европа. Мисля, че все още сме далеч от запълване на капацитета. Надявам се и така да си останем. Но нека да не създаваме усещането, че здравната система вече издъхва. Ако има проблеми, те са като гледам повече от лошата организация.

# 14 361
  • Пловдив
На мен друго ми е интересно, вчера от 8 до 17 ч само 9 случая, от 17 до днес над 50, тези лаборатории нощем ли работят, как така и скачат тия случаи посреднощ.

Лабораториите приключват работа след 17 часа. PCR тестовете отнемат часове, не става за 10 мин.
Отделно, че трябва да подадат информация до съответното РЗИ и до НОЩ.

# 14 362
  • Bulgaria
Не знам какви легла имаме, но само гледайте какво се случва във Видин и вярвайте, че здравната система може да се справи. Интересно ми е Видин с колко легла разполага за цялата област?

# 14 363
  • София
България разполага с 2063 легла за интензивно лечение и с 1463 машини за обдишване.
В момента здравната система е натоварена на около 1% и чакаме, докога, защо? Защо не се разхлабват мерки, след като е пределно ясно, че вируса няма да изчезне?

# 14 364
Нали казаха, че имаме над 2000 интензивни легла. И че сме на второ място по брой на глава от населението в Европа. Мисля, че все още сме далеч от запълване на капацитета. Надявам се и така да си останем. Но нека да не създаваме усещането, че здравната система вече издъхва. Ако има проблеми, те са като гледам повече от лошата организация.
Дълбоко се съмнявам в това. Нагледала съм се на това как се лекува в Бг и как хора, които трябва да бъдат настанение в интензивното, са захвърлени в обикновени стаи дори без кислород ....
Ако се стигне до там, че изведнъж страшно много хора се нуждаят от легло в интензивното, ще лекуват само тези които имат пари и баба ти Пенка, едва ли ще може да се вреди. Вече споменаха, че и тестовете трябва да си плащаме сами ....

# 14 365
Не знам какви легла имаме, но само гледайте какво се случва във Видин и вярвайте, че здравната система може да се справи. Интересно ми е Видин с колко легла разполага за цялата област?
Разполагат с дренки... Та ние имаме само един лекар инфекционист. Ако не се лъжа на преклонна възраст. За това не ни и тестват масово да си стоим по къщите и да не ги занимаваме.

# 14 366
  • Bulgaria
Лимонче, кажи им от първо лице. Тези легла не са разпределени пропорционално. В северозапада сигурно общо има под 150 легла, а населението колко е? А респираторите сигурно са под 40 за трите области.

# 14 367
И понеже пускахте клипчета как си бъркат по носовете да се тестват, оказва се, че плюнката е по-надежден метод за тестване от бъркането в носа:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.16.20067835v1

# 14 368
Точно с мерки се управлява епидемията, за да се контролира заболеваемостта, а Германия е типичният пример, ако не вярвате на България, вижте тях. Проследете мерките и ще разберете може би, че правят абсолютно същото.
Съгласна съм, но с адекватни и реципрочни мерки, така че да оставиш определени групи да щъкат и все пак да се заразят, нали? В Германия нямат точно като нашите мерки, най-малко за маските не е същото.
А какви послания ни дава нашата власт?
- който пътува е безотговорен и заради него ще има пик;
- който излиза на разходка е безотговорен и заради него също ще има пик;
- маските са задължителни и навън на въздух, защото така;
- стойте си вкъщи и не ходете до болниците, за да не ги претоварвате;
И изобщо, ако може минимално притеснявайте властта, здравната система и когото и да било. За тях най-хубаво да изчезнем всички, че да не ги притесняваме. Всички те са много огорчени и отегчени от нас: лекари, щаб, РЗИ.

Какво би трябвало да е:
- Пътуващите, излизащите и разхождащите се поемат контролиран риск да се заразят, затова не ги заклеймяваме и громим от телевизора, първо, защото излизането и пътуването (слава богу) не е забранено и второ, защото това управлява и леко, без стрес, насърчава постепенното заразяване;
- налагаме адекватни мерки, които не насаждат паника и агресия между хората. Например: маски само на закрити обществени места, където се струпват хора (ГТ, институции и др.) и само на възрастни, не и на малки деца;
- налагаме и следим за дистанция на разхождащите се на чист въздух, като за целта увеличаваме общинската полиция в парковете, примерно.;
- пускаме хората по паркове и планини, без ограничения и без маски (нали искаме контролирано заразяване).
- следим, приемаме и се грижим за болните и от много други болести, които не избират кога е удобно на системата да се разболеят. И не им налагаме драконовски изисквания от типа - задължителен тест за Корона, платен от пациента.
- окуражаваме хората от екрана и им казваме, че ще се справим заедно;

Айде, стига ми за днес, може да ме вземат за консултант от Щаба...Joy Joy

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 11:40 от Анонимен

# 14 369
Лимонче, кажи им от първо лице. Тези легла не са разпределени пропорционално. В северозапада сигурно общо има под 150 легла, а населението колко е? А респираторите сигурно са под 40 за трите области.
Абсолютно. Трябва да стане ясно, че България не е София. Легла, апаратура и специалисти няма даже в областните градове като Видин. Около Видин има още много села и малки градове разчитащи на тази болница,която е под всякаква критика още преди да се появи коронавируса, а сега да не говорим. Аз, близките ми, както и много други местни не я посещаваме от години, но сега сме длъжни да се лекуваме тук ако се разболеем. Мога да кажа само, Господ да ни е на помощ, защото в болницата няма да ни помогнат.

Общи условия

Активация на акаунт