COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 447 831
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 15 375
  • София
Костамоста, бизнесът си е бизнес. Това е положението. Няма значение дали е бизнес за милиарди или за хиляди, дали са с хиляди работници или с двама или дори без работници. Не разбирам защо очакваш слонът да литне, само защото има големи уши. Да, обстоятелства като пандемиите съвсем естествено срива хората до базовото стъпало на пирамидата на Маслоу, няма какво да откриваме очевидното. И това не е падение, а е съвсем предвидимо и нормално, защото така е устроен светът - всичко започва и свършва със задоволяване на базовите нужди, за да може базово съществуване.
Да, глупави сме. И какво?

# 15 376
  • Другата България
Скрит текст:
Точно пандемия и такъв развой никой не е очаквал.
Което не е причина и оправдание да не се предвидят неблагоприятни събития, без значение от характера.
Хората са казали, "Бели пари за черни дни". Не е нещо ново и непознато.

Така, че да не ми се зверят някои тук, ами да си имат едно наум занапред. Най-лесно е друг да мисли вместо теб. Този филм с "да искаме от държавата", едни други го играят доста години. По-тъмни на цвят.

Това важи ли за семействата, където парите са похарчени за лечение на онкологично заболяване?
допълвам с въпроса, важи ли за родител на дете с увреждане, дето няма и как да работи и изначално е на социално подпомагане? Важи ри за работещ в малко село, дето не е чувал даже за Инспекция по труда? Не всички имат наследствени имоти, да прибират наем.
Защо давате примери, които нямат нищо общо с ИП? Сама пишете "изначално", а същевременно пример за сегашната криза. Какво общо има родителя на дете с увреждане, който и преди март месец е бил само на социални помощи, с месец май, когато отново е само на социални помощи? Какво общо има работещия в малкото село, който не е чувал за ИТ? Кой му е виновен за това, отново щаба ли?
Хайде като се опитвате да сте в тон с останалите поне малко мисъл вкарайте и релевантни примери, проблемите на родителите на деца с увреждания са доста сериозни, наболели, тежки и са от години, заигравката именно с тях сега е най-малкото неморална.

# 15 377
Мери Ан, явно не ме разбра. Човек на социални помощи, колко да спести? За колко месеца напред? Пък да го сочим с пръст, че не е помислил?

# 15 378

Защо никой от оплакващите се не попита за децата и възрастните с увреждания, с хронични проблеми, в институциите?

Аз имам дете с увреждане, питай...какво те интересува, как се е грижила здравната система до момента за него, как се грижи сега или как се справяме в ситуацията на ИП. Мога да ти разкажа как не мога да го накарам да сложи маска (те и много други 3 годишни не слагат), за да го изведа, а за него е почти жизнено необходима физическата активност.
ч
Elpis,  за децата с увреждане  и семейството трябва да се грижи не само здравната, а социалната и образователна система. Заедно.
Да, ще съм благодарна, ако споделите има ли повече подкрепа/ специални мерки сега.
Как да сложи маска? Аз не съм видяла дете на толкова години с маска. Съвсем естествено. Никой нищо не казва за децата и маските.

# 15 379
Силно се надявам мнението ми да не бъде изтрито само защото на някои хора няма да им е приятно да го прочетат.

Гнус ме е от вас, не от всички, но от повечето. Гнус ме е от мисленето и поведението ви. Загубили сте дори и малкото човещинка в себе си. За вас фалиралите бизнеси са просто статистика, останалите без прехрана хора са просто малшанс. На вас ви е все тая докато вие имате работа/спестявания. Принизили сте се до базовото стапало в пирамидата на Маслоу и не търсите повече. Мен ме е срам от вас въпреки, че вас не ви е срам - вие просто не си давате сметка колко са жалки разсъжденията ви.
Имам една горчива новина за вас - това, което правите и мислите вие сега ще превърне децата ви в роби и утре те ще са тези за които днес нехаете.

Толкова ли сте глупави, не разбирам. Можете ли без мол-че, без кино, без ресторант? Супер! Това само показва колко не можете да видите по-далеч от носа си. Зад всеки един от тези бизнеси стоят хора - обслужващ персонал, доставчици, производители, шофьори, охранители и прочие.

Надявам се да се радвате на благополучието си в момента - правете го с всички сили защото много, много скоро и вие ще сте от страната на губещите и тогава ще пишете тотално различни неща, но ще е късно.

Не, на базовото ниво в пирамидата на Маслоу са хората, които не мислят и предвиждат занапред, а мислят от ден за ден как да покрият само базовите нужди без да заделят нещо настрана. Почивки в Гърция, нови коли, нови дрехи, нови джиесеми, а спестявания? ''Не се знае ще доживеем ли до пенсия, за чий да спестявам? '' YOLO и другите простотии съм го чувала толкова пъти, че чак е тъжно.
Със силни емоционални словоизлияния няма да се замаже огромната грешка на много хора, че не мислят и планират как да осигурят собственото си бъдеще. Грешка, която ще им струва прескъпо.
И не, не всеки бизнес оцелява. Това не е нито повод за радост, нито повод за тъга. Това е просто факт. Празно няма, на мястото на фалиралия ще дойде друг.

# 15 380
Скрит текст:
Никой не ги осъжда останалите без работа, но не очаквайте хората да се жертват за чужди бизнеси или кредити. Вие бихте ли?
Дали бих се жертвала? Що за представа за ковид имате? Ако се заразя (което е неминуемо, в някакъв момент, поне за повечето от нас),
Скрит текст:
то със сигурност няма да се чувствам Жана Д'Арк в името на... нещо си! Нито в името на възрастните хора, нито в името на нечии кредити. Това е болест, хора, не е гражданска война! Не се хвърляте с голи гърди срещу куршумите (и изобщо посмалете драмата).

Не искам никой на света да се жертва заради мен, повярвайте. Живейте си живота според вашата представа за правилно спрямо ситуацията.

Искам да споделя едно наблюдение. Всички, до един, наистина уязвими хора, които познавам, не искат никакви жертви от обществото или в частност от мен. Който го е страх, си се пази. И не мрази всички, които според него не се пазят достатъчно. А някои пък са уязвими и даже не се пазят, представете си! И те никого не мразят.
Тоя филм с жертването, убийствата, очакването някой друг да те опази и вменяването на подобни задължения на всичко живо под слънцето - това го виждам само тук.
[/spoiler]

Жертва е да се засилим да се заразяваме и да не се опитаме да запазим живи възрастните и уязвимите.
Бързото протичане на епидемията може да доведе до жертви на брой, колкото един среден български град, това малко ли ви се струва? С много, ама много съмнителен икономически ефект.
Не знам как си представяте, че обществото ще остави хора да умират от глад и какво ви кара да мислите, че тези, които искаме вирусът да отнесе по-малко хора, ще гледаме с охота как други ги отнася гладът. Това е нелепо.

# 15 381
  • Другата България
Мери Ан, явно не ме разбра. Човек на социални помощи, колко да спести? За колко месеца напред? Пък да го сочим с пръст, че не е помислил?
Напротив, разбрах те. Прекрасно при това.
Но на него доходите не са му се променили, той е бил беден и преди ИП, и сега е беден. За съжаление. Той спестявания няма, защото няма откъде, и това е сериозен проблем, и е от години. На държавата, не на НОЩ. И в случая никой, най-малко Дева не сочеше с пръст хората на социални помощи, или родителите на деца с увреждания. Преиначи се с това, определено. За съвсем друго ставаше въпрос.

# 15 382
Това важи ли за семействата, където парите са похарчени за лечение на онкологично заболяване?
допълвам с въпроса, важи ли за родител на дете с увреждане, дето няма и как да работи и изначално е на социално подпомагане? Важи ри за работещ в малко село, дето не е чувал даже за Инспекция по труда? Не всички имат наследствени имоти, да прибират наем.

Защо мислиш, че аз съм спечелила от тотото?

Да не изместваме темата към изключенията, може ли?
Хората с увреждания са в неравностойно положение, не само сега, за жалост.
Но те не са сред протестиращите против мерките, поне не и в тази тема.

# 15 383
  • София
Чудничък стерилен живот ни чака. Докато почнем да измираме от обикновените настинки и вирусчета, към които преди сме имали имунитет.

# 15 384
Същото щеше да е и ако имаше война със зелените човечета от летящите чинии, никой не е подготвен за подобни неща. За тази цел икономиката трябва да се пренастрои и превърне във "вирусономика" за неясен период от време. Пандемии е имало и ще има, има и много по-страшни вируси, проблемът с този е че е много заразен  - просто това трябва да е урок за човечеството и тренировка как да се справя и за в бъдеще с подобни неща.

# 15 385
Чудничък стерилен живот ни чака. Докато почнем да измираме от обикновените настинки и вирусчета, към които преди сме имали имунитет.
Съжалявам, че развалям драматичността на изказването ти, но това няма как да се случи.

# 15 386

Защо никой от оплакващите се не попита за децата и възрастните с увреждания, с хронични проблеми, в институциите?

Аз имам дете с увреждане, питай...какво те интересува, как се е грижила здравната система до момента за него, как се грижи сега или как се справяме в ситуацията на ИП. Мога да ти разкажа как не мога да го накарам да сложи маска (те и много други 3 годишни не слагат), за да го изведа, а за него е почти жизнено необходима физическата активност.
ч
Elpis,  за децата с увреждане  и семейството трябва да се грижи не само здравната, а социалната и образователна система. Заедно.
Да, ще съм благодарна, ако споделите има ли повече подкрепа/ специални мерки сега.
Как да сложи маска? Аз не съм видяла дете на толкова години с маска. Съвсем естествено. Никой нищо не казва за децата и маските.
Не ме питаш, но ще си кажа.  Няма повече подкрепа. Точно нула е. За ДО по вайбър... даже не ща да го коментирам. Ама трябва да докладвам какво сме ли 😂 да работиш ли, дете ли да обучаваш, пък си просто майка.  Заданията по вайбър са безумни и неприложими. Точно като маската, дето не мога да му я сложа, даже и Мутафчийски няма да може.

# 15 387
  • София

Нещо повече - част от "настинките" са коронавируси. И ако всеки коронавирус плашеше народонаселението така, трябваше да живеем във вечна карантина. Но понеже сега се пораздуха, та така...

# 15 388
  • София
чака сега, на Костамоста болката му е за моловете и ресторантите и кината, той го разбира като да се отвори всичко, ние да се юрнем по моловете и рестораните, за да подкрепим точно тези бизнеси. Хубаво, ама там искат пари, които са ограничено количество и всеки гледа да ги пести за най-необходимото, а това не включва моловете и ресторантите. Дори с готовата храна ще започнат да намаляват оборотите, защото се оказа, че ИП няма да приключи за месец и хората минават на предавка купуване от магазина и готвене.

# 15 389
  • Там,където се събуждам щастлива.

Политиката от години е геноцид по отношение на възрастните хора, болните с онкологични заболявания (примерно), хората с увреждания и децата със специални нужди.

Сега само се изостря с “хуманното” : всичко в името да ви опазим. Без минимална мисъл за гореописаните, но с успешно разделение ма обществото.

Непрекъснато се събират пари за подпомагане на здравните заведения. Къде отидоха всички мултимилионери? Не, че искам да им се обявяват имената като крупни дарители, но нямам впечатление, че нещо помагат.

Имам наследствена къща в едно село, което стана перачница на пари. Един господин, подставено лице, изкупи безброй къщи на хората. Хотел до хотел. За милиони облицова дувари с дялан камък. Не ми е жал, че няма да има пукнат турист. Жал ми е за всички женички, които бяха на основна заплата и сега  безпардонно ги изхвърля на улицата. Отново жертва са невинните. А мутрите ще се спасят. Е, за това ме е яд.

Общи условия

Активация на акаунт