COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 183
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 19 785
Ето нещо Оптимистично. Може би точно човек, живеещ в България да помогне да се справим с тази гадория.
Доц. Волфганг Люпке: Аерозол с антитела помага срещу COVID-19
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/balgarsk … -na-covid-19.html

# 19 786
Ако им направят адекватно заплащане и нормални условия на труд много бързо ще се спре изтичането на медицински кадри.

# 19 787
  • В заешката дупка
Това е проучване на Галъп, касаещо ковид, в 18 страни.  Не успях да го намеря на английски или български, та само на исландски е.

Две графики прилагам. Мисля, че повечето страни се разбира кои са. Някои уточнявам само: Austurríki - Австрия, Bandaríkin - САЩ, Indland - Индия, Þýskaland - Германия. На мен, естествено, най-интересни са ми България и Исландия (Ísland).

Светлосиньото е проучване, направено през март; тъмносиньото - април.

Процент одобряващи мерките и десйствията на властите за овладяване на епидемията:

Процент смятащи, че заплахата от ковид е преувеличена:

# 19 788
Съгласен съм с всичко казано, с изключение на това изречение:
7 Всеки гледа себе си, търси тук начин да убеди "другия лагер" за правотата си. Но тези диванените се притесняват за всички, а вторите за бизнеса си, за благополучието си, за доходите си. То и първите имат такива неща, ама...това не се отчиташе.

И "другите" се притесняват, и това също не се отчита. Не съм съгласен, че въобще е имало човек в тази тема, който е погледнал едностранчиво, или ако го е правил, то е било преди всичко да убеди себе си, а не околните в каквото и да било.

# 19 789
Приказката за власите и Дунава май ще се окаже по-актуална от всякога, дано да не се случи, но май натам отиват нещата. Гледам държави, които бяха след нас с мерките, вече почти са спряли разпространението на вируса, докато ние от седмици стоим в някакво плато и още се влачим и нови и нови огнища избухват. Сещам се да още няколко държави, които са в това положение - Швеция, САЩ, Великобритания, все държави, които не са много успешни и не са за пример.
Тръгнахме много добре, дори и либералните мерки, честно казано, не бяха чак толкова лоши, защото можехме да си го позволим, но то постоянно мрън-мрън-мрън, конспирации, един куп глупости, подклаждани в публичното пространство от хора с бизнес и политически интереси и отказ да се спазва дори и малкото, което беше наложено. Също така и Борисов, който сутрин казва едно, на обяд друго, вечерта трето, адски дразнещ стил на управление, особено неподходящ по време на пандемия, време, в което са нужни лидери с кураж, а не картонени герои, които се огъват при най-малкия полъх.
 Не знам на какво се надяват някои, но дано не научим по трудния начин, че ние не сме някакво космическо изключение и че ако правиш глупости, то и резултатите няма да закъснеят. Законите на вселената и природата, за разлика от някои други, няма как да бъдат излъгани.

# 19 790
  • София
Интервю с шефа на РЗИ-Видин доктор Венцислав Владински - ТУК
9 от първите заболели медицински лица са дали първи отрицателен тест, сега чакат и втория. Ще се върнат веднага на работа. Другите лекари и сестри също се чувстват добре, но трябва да мине време.
Няма засега огнище в ромската махала във Видин.

Звучи много добре. Дано се оправят по-бързо заразените медици и да не се допусне вируса при ромите там, защото знаем после какво става...

# 19 791
Фанфанито, адмирации за поста ти. Дано повече хора го възприемат с разбиране.
Народа си заслужава бая от нещата, дето се случват.
Не не си ги заслужава, натрисат му ги.

# 19 792
Преди седмица май имаше среща на европейските лидери, и бам след това започна разхлабване навсякъде. Това си е общо решение според мен. Проба- грешка както каза Мутафчийски. Топло е вече, здравните системи се поподготвиха за наплив, ако си спазваме умерено дистанция и засилена хигиена може и да се получат нещата.

# 19 793
https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/d-r-iliana-ivanova-izdahnala-v- … boti-i-saprugat-y
Повече информация за починалата.Лека й пръст на жената.За съжаление точен пример за още недоразбралите.Лекар,на 43г,без придружаващи заболявания.

# 19 794
Доколкото разбрах ще свърши ИП на 13 май и щяли да въведат закони за някои от мерките. Може ли някой да ми обясни (не съм изобщо компетентна по тези въпроси) защо ще се въвеждат закони, а няма да продължи ИП с намалени рестрикции? Това, което ми идва наум е, че доста дълго време ще си живеем по този начин и няма да мине скоро. Щом чак и закони ще има...
Защото трябва да се плащат сметки, забравете банки да ви чакат, забравете за отсрочки по сметки, идва реалността.
И защото политиците трябва да получават заплати! Нали официално обявиха, че по време на ИП ще работят без заплати.

# 19 795
Който е спазвал - пак ще спазва. Който не е спазвал - пак няма да спазва. Аз не виждам някакво драстично охлабване на мерките, че да се драматизира така.

# 19 796
Приказката за власите и Дунава май ще се окаже по-актуална от всякога, дано да не се случи, но май натам отиват нещата. Гледам държави, които бяха след нас с мерките, вече почти са спряли разпространението на вируса, докато ние от седмици стоим в някакво плато и още се влачим и нови и нови огнища избухват. Сещам се да още няколко държави, които са в това положение - Швеция, САЩ, Великобритания, все държави, които не са много успешни и не са за пример.
Тръгнахме много добре, дори и либералните мерки, честно казано, не бяха чак толкова лоши, защото можехме да си го позволим, но то постоянно мрън-мрън-мрън, конспирации, един куп глупости, подклаждани в публичното пространство от хора с бизнес и политически интереси и отказ да се спазва дори и малкото, което беше наложено. Също така и Борисов, който сутрин казва едно, на обяд друго, вечерта трето, адски дразнещ стил на управление, особено неподходящ по време на пандемия, време, в което са нужни лидери с кураж, а не картонени герои, които се огъват при най-малкия полъх.
 Не знам на какво се надяват някои, но дано не научим по трудния начин, че ние не сме някакво космическо изключение и че ако правиш глупости, то и резултатите няма да закъснеят. Законите на вселената и природата, за разлика от някои други, няма как да бъдат излъгани.
Тези огнища и при мерките ги имаше, въпрос на култура и интелигентност е спазването им. Парадокс за мене е че бяха затворени областните градове където хората са по-образовани и живеят по-изолирано по принцип и са по-осведомени. Хората в ромските квартали и селата по принцип са по-социални същества, при тях всичко се празнува с хубава почерпка на маса и в работата също си помагат, всички житейски несгоди посрещат заедно. Те не слушат щаба сутрин защото си имат работа. Нямаше много огнища в селата, което е показателно за това, че място за прекомерни мерки няма. За мен образваният човек в града, който спазваше мерките беше най-голямата жертва на психозата.

# 19 797
Който е спазвал - пак ще спазва. Който не е спазвал - пак няма да спазва. Аз не виждам някакво драстично охлабване на мерките, че да се драматизира така.
Подкрепям 100 %.

# 19 798
  • София
Скрит текст:
В тази тема аз бях и съм от "диванените". Бях за мерките, бях за Мутафчийски и бях недоволна от стенещите тук за демокрация, права и свободи.

1. Мутафчийски беше шеф на ВМА преди пандемията и вируса. Това, че е коремен хирург не означава, че не разбира от медицина, както тук внушавахте. Той - Мутафчийски е учил първо за лекар, после за специалност. Много се писа, че не разбирал от вируси, инфекции, друг трябвало да бъде ,трети разбирал и бил светило и защо те не са начело на щаба. Мутафчийски е военен по закон (там и другите лекари са със звание)  Той не може да откаже да застане на щаба начело, дори и да иска. Той прие каузата за спасяване на народа ни със сърце, душа и заложи име и реноме.  Получи обиди, гаври, подигравки, заплахи. Първите три често и тук дори от жени обикновени и далече от мед. съсловие. Където можах и имах време писах там във фейсбук в негова защита, не защото ми е някакъв, а защото не заслужаваше помията от хора интелектуално и морално значимо под минимума. Не вярвам да не сте видели, да не знаете какво получи за труда си и времето. Тук му брояха и парите дори, колко получавал сега, лекувал ли е, колко разбирал. Но трупове броял, чували носел, какво да ви кажа. На всяка страница го пишат тези , които сега изкарват, че уж ние сме се надявали зловещо да видим ей-така изтегнати и доволни.
Минаха се етични граници.

2. Тези , които бяха против маските, бяха за парковете, за Витоша, за "опрашване", тези които боготворяха Мангъров , трябва да са доволни. Ето, часът настана, свободни сте. Но, пак сте недоволни. Пак хвърляте вина по тези от диваните. Вие какво си мислите, че ние не ядем, не трябва да работим, не гледаме деца, нямаме кредити, нямаме притеснения? Вие сте единствени. Ние нямаме приятели, нямаме близки, нямаме болести и сме въздухари преживящи ей-така.  Ние броим болни , починали и се усмихваме доволни, така ли го писахте. Ама не се оплакваме, спазваме  мерки, броим левчета и кротуваме, защото сме прости и не виждаме манупулирането уж. Ние нямаме близки, нямаме познати, не четем и не знаем какво е в другите страни, за да ни светне какво става и се притесним. Ние сме тези, които мислехме и за вас, тези дето ни обиждахте тук.Много трудно ще ми внушите на мен поне вина, много добре чета между редове и думи, а след това се и вижда истинския мотив на побутването и противенето-кой има фитнес, кой ресторант, кой хотел...разбирам ви, но бъдете искрени, тогава и ще получите обратното-съчувствие, съвет от някои, подкрепа морална дори.

3. Мутафчийски е против мерките да паднат. Това се видя преди няколко дни още. Той беше огорчен, беше смазан, тук дори писахме и коментирахме, но пак другите взеха връх и нито намериха нещо нередно, нито се притесниха за нещо.

4. Лобито на бизнеса надделя, нормално е това и очаквано. Това, което не очаквах е народа как повярва на тънките струни и запя в тяхна песен. Сега ще видим, дано ни се размине, но ние не сме извънземни. Народът избесня, нито мерки спазва, нито стои  вкъщи, заплашват, протестират... Бедния, отчаяния човек винаги е удобен за това, виждаме и по изборите за кебапче какво правят. Да, трудно е за всички, но беше въпрос на време само съвсем малко да се овладее ситуацията донякъде и бъде по-безопасно. Това по Великден беше показателно и не ми казвайте, че вече се видяло, че не е страшно. Не, не се е видяло, защото е рано, поне за мен.

5. Много съм огорчена. Мислех, поне ще удържат на напъна за падане на мерките, но не би. Затова и се получи-има маски, няма маски да носите. Има това, после няма. То и преди пандемията беше така. Щом почнат недоволства, дава се заден. Но тук сега е заложено много. Мутафчийски не вярвам да се появи пак, освен за нещо много тревожно да съобщи. А дори предполагам, че ще бъде и сменен. Стана неудобен и си мисля, че е пред избор-дали да заложи име и реноме на лекар, както и работа и длъжност, срещу удобно приемане на мнението на бизнеса и правителството.  Защото двете неща не ми се връзват и то си личи по има-няма мерки.

6. Хич няма вече да се мъча и тревожа. Вече сме оставени на самотек, на оцеляване и на шанс. Никой, никой не е застрахован, че ще оцелее или поне ще е без сериозни поражения здравословни. Много се говори, писа...дано преминем, дано семействата ни са здрави и всички българи. Но, за мен това ще е невъзможно (дано греша) Тепърва ще става страшно и дори няма да се знае. Така хем хората няма да се дразнят-тези против мерките, ще си живеят волно и щастливо и ей-така ще си пръскат зараза. Те са вечни, тях нищо не ги лови, здрави са и никога от нищо не боледували разбрах. Може, дано е така. Аз не познавам дори млади хора без нещо малко да имат проблем здравословен-било алергия, било друго. Ние сме най-болната нация доказано, а и сме на първо място по смъртност (поне така съм чела) от развитите уж страни. Тогава на какво залагаме? Това не са възрастни хора всички, има деца, има млади хора трудоспособни, има и здрави покосени ей-така и си заминават без да са се оплаквали.

7 Всеки гледа себе си, търси тук начин да убеди "другия лагер" за правотата си. Но тези диванените се притесняват за всички, а вторите за бизнеса си, за благополучието си, за доходите си. То и първите имат такива неща, ама...това не се отчиташе.

8. Пиша дълго , защото съм много, много разочарована и отвратена дори. Мисля повече да не пиша тук, не е важно моето мнение, а и ми омръзна от нападки. Но искам да ви пожелая да сте здрави всички, независимо от коя страна сте по въпроса за мерките. Нека по-скоро всичко мине и се забрави. Висока цена ще платим и здравословно и финансово всички. Все пак съм обещала и като направя тест ще влезна да напиша какъв е (спазвам обещаното, не че нещо е за някой важно)
Мислете за всички, защото всички сме заедно в кюпа. Тук няма бедни и богати, дори здрави и болни.

1) Естествено, че може да откаже Мутафчийски. Щом се е съгласил, трябва да е бил на ясно, че ще понесе и позитиви и негативи. Плаши хората със смърт, но не му харесва да получава смс-и със заплахи.

2) Аз съм доволна, че мерките започват да падат. Всички гледаме какво става по света, но най - важното е какво става в България и мерките отговарят ли на ситуацията и цифрите тук? Не отговаряха и затова хората недоволстват, нормална реакция.

3) Място за огорчение на Мутафчийски няма. Това не е турски сериал, да драматизираме. Ако смята, че не зачитат предложенията му, просто се оттегля и заявява тезата на която държи и отстоява!

4) Имаме правителство, имаме здравен министър, имаме план за действие при пандемии, който е разработван с години от специалисти и са похарчени куп пари за него, но той събира прах. Губихме си времето с измислени щабове набързо, защото правителството ползваше Мутафчийски за параван, зад който да се крие. Време е да почнат да работят!

5) Все повече сведения излизат, че смъртността е завишена, опасността е преувеличена.  По данните в България досега, нищо особенно не се случва, което да предизвиква паника.

6) Време е да спрат с телевизионните изяви и да вземат да свършат нещо реално. До сега не се взеха никакви реални мерки по болниците, само приказки от 1001 нощ, как шием маски и костюми за лекарите и това даже не е свършено. Има и много дарения, болниците досега трябваше да преливат от предпазни средства. Как се харчат тези дарения и за какво?

7) Страхът води до грешни преценки и решения. Трябва да бъдем реалисти. Каквото се прави трябва да е премерено, защото една икономическа катастрофа предизвикана от решения взети от страх, може да е много опасна.

8] Никой не мисли на никой лошото. Всеки прави каквото може да се предпази. Въпроса е за адекватността! Там е проблема и от там идват споровете.

9) Страхът убива, мислете положително.  Не виждайте само лошото, имайте очи и за положителното.

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 13:00 от zverino

# 19 799
  • София
Скрит текст:
В тази тема аз бях и съм от "диванените". Бях за мерките, бях за Мутафчийски и бях недоволна от стенещите тук за демокрация, права и свободи.

1. Мутафчийски беше шеф на ВМА преди пандемията и вируса. Това, че е коремен хирург не означава, че не разбира от медицина, както тук внушавахте. Той - Мутафчийски е учил първо за лекар, после за специалност. Много се писа, че не разбирал от вируси, инфекции, друг трябвало да бъде ,трети разбирал и бил светило и защо те не са начело на щаба. Мутафчийски е военен по закон (там и другите лекари са със звание)  Той не може да откаже да застане на щаба начело, дори и да иска. Той прие каузата за спасяване на народа ни със сърце, душа и заложи име и реноме.  Получи обиди, гаври, подигравки, заплахи. Първите три често и тук дори от жени обикновени и далече от мед. съсловие. Където можах и имах време писах там във фейсбук в негова защита, не защото ми е някакъв, а защото не заслужаваше помията от хора интелектуално и морално значимо под минимума. Не вярвам да не сте видели, да не знаете какво получи за труда си и времето. Тук му брояха и парите дори, колко получавал сега, лекувал ли е, колко разбирал. Но трупове броял, чували носел, какво да ви кажа. На всяка страница го пишат тези , които сега изкарват, че уж ние сме се надявали зловещо да видим ей-така изтегнати и доволни.
Минаха се етични граници.

2. Тези , които бяха против маските, бяха за парковете, за Витоша, за "опрашване", тези които боготворяха Мангъров , трябва да са доволни. Ето, часът настана, свободни сте. Но, пак сте недоволни. Пак хвърляте вина по тези от диваните. Вие какво си мислите, че ние не ядем, не трябва да работим, не гледаме деца, нямаме кредити, нямаме притеснения? Вие сте единствени. Ние нямаме приятели, нямаме близки, нямаме болести и сме въздухари преживящи ей-така.  Ние броим болни , починали и се усмихваме доволни, така ли го писахте. Ама не се оплакваме, спазваме  мерки, броим левчета и кротуваме, защото сме прости и не виждаме манупулирането уж. Ние нямаме близки, нямаме познати, не четем и не знаем какво е в другите страни, за да ни светне какво става и се притесним. Ние сме тези, които мислехме и за вас, тези дето ни обиждахте тук.Много трудно ще ми внушите на мен поне вина, много добре чета между редове и думи, а след това се и вижда истинския мотив на побутването и противенето-кой има фитнес, кой ресторант, кой хотел...разбирам ви, но бъдете искрени, тогава и ще получите обратното-съчувствие, съвет от някои, подкрепа морална дори.

3. Мутафчийски е против мерките да паднат. Това се видя преди няколко дни още. Той беше огорчен, беше смазан, тук дори писахме и коментирахме, но пак другите взеха връх и нито намериха нещо нередно, нито се притесниха за нещо.

4. Лобито на бизнеса надделя, нормално е това и очаквано. Това, което не очаквах е народа как повярва на тънките струни и запя в тяхна песен. Сега ще видим, дано ни се размине, но ние не сме извънземни. Народът избесня, нито мерки спазва, нито стои  вкъщи, заплашват, протестират... Бедния, отчаяния човек винаги е удобен за това, виждаме и по изборите за кебапче какво правят. Да, трудно е за всички, но беше въпрос на време само съвсем малко да се овладее ситуацията донякъде и бъде по-безопасно. Това по Великден беше показателно и не ми казвайте, че вече се видяло, че не е страшно. Не, не се е видяло, защото е рано, поне за мен.

5. Много съм огорчена. Мислех, поне ще удържат на напъна за падане на мерките, но не би. Затова и се получи-има маски, няма маски да носите. Има това, после няма. То и преди пандемията беше така. Щом почнат недоволства, дава се заден. Но тук сега е заложено много. Мутафчийски не вярвам да се появи пак, освен за нещо много тревожно да съобщи. А дори предполагам, че ще бъде и сменен. Стана неудобен и си мисля, че е пред избор-дали да заложи име и реноме на лекар, както и работа и длъжност, срещу удобно приемане на мнението на бизнеса и правителството.  Защото двете неща не ми се връзват и то си личи по има-няма мерки.

6. Хич няма вече да се мъча и тревожа. Вече сме оставени на самотек, на оцеляване и на шанс. Никой, никой не е застрахован, че ще оцелее или поне ще е без сериозни поражения здравословни. Много се говори, писа...дано преминем, дано семействата ни са здрави и всички българи. Но, за мен това ще е невъзможно (дано греша) Тепърва ще става страшно и дори няма да се знае. Така хем хората няма да се дразнят-тези против мерките, ще си живеят волно и щастливо и ей-така ще си пръскат зараза. Те са вечни, тях нищо не ги лови, здрави са и никога от нищо не боледували разбрах. Може, дано е така. Аз не познавам дори млади хора без нещо малко да имат проблем здравословен-било алергия, било друго. Ние сме най-болната нация доказано, а и сме на първо място по смъртност (поне така съм чела) от развитите уж страни. Тогава на какво залагаме? Това не са възрастни хора всички, има деца, има млади хора трудоспособни, има и здрави покосени ей-така и си заминават без да са се оплаквали.

8. Пиша дълго , защото съм много, много разочарована и отвратена дори. Мисля повече да не пиша тук, не е важно моето мнение, а и ми омръзна от нападки. Но искам да ви пожелая да сте здрави всички, независимо от коя страна сте по въпроса за мерките. Нека по-скоро всичко мине и се забрави. Висока цена ще платим и здравословно и финансово всички. Все пак съм обещала и като направя тест ще влезна да напиша какъв е (спазвам обещаното, не че нещо е за някой важно)
Мислете за всички, защото всички сме заедно в кюпа. Тук няма бедни и богати, дори здрави и болни.

Абсолютно изказа и моето мнение по въпроса. Мислих си и аз да напиша подобен пост, от самото начало съм на мнение, че икономиката ще пострада по единия или другия начин. При много болни нали не се очаква, че тези хора ще са работоспособни. И то ще са блокирани за месец поне. Който не оцелее светъл му път, който  оцелее може да има доста трайни поражения. Истината е, че ние не сме Германия, Италия, или която и да е друга страна, която има поне някакъв капацитет и ресурс да се справи с вируса. Ние ще сме на произвола и това трябва да е ясно. И сега хора, които не са болни от корона, едвам се докопват до болница при нужда, ама да видим какво ще стане когато се задръстим. Трябва ли да станем като Еквадор, които умират по улицата, горят им телата от страх, защото не знаят кой от какво е умрял, че да се светнем? Ами не мисля. С паднаето на ИП ми е интерено какво се очаква да се случи? Да се спре с помощта 60 на 40, която не знам дали изобщо някой се възползва от нея? Язък, че си рискувахме работата месец и половина. Още когато въведоха ИП четох мнения на лекари, че при СТРОГА карантина нещата ще утихнат за месец. Тогава ИП беше за 2 седмици. Ако бяхме малко по-дисциплинирани сега можеше и да се връщаме към нормален начин на живот. Ама то какво стана, и правитлеството едно сега, едно след малко... не можа да наложи нищо достатъчно строго, болни си пътуват в страната, разхождат си се, дреме им. Мерките се следят супер избирателно. Не знам кой прав и кой крив, само времето ще си каже. Гледам Швейцария пуска статии, че е безопасно децата да прегръщат бабите и дядовците си, не предавали вируса. Връщат си децата в детските градини, Швеция се дава за супер пример, че не е толкова страшно да няма мерки, защото са близки по цифри до страни с мерки (демек с мерки без мерки все тая). Ама да видим, тепърва ще си проличи, аз съм много скептично настроена към този вид политика. Вярвам, че вируса е прекалено непознат, а цената която ще платим за експеримента ще е висока, но да видим.

Общи условия

Активация на акаунт