COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

  • 1 485 224
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 21 225
  • Пловдив
  • Мнения: 10 535
Скрит текст:
Според мен също не трябва да се пазарят ресторантьорите, а да се благодарят, че ги пуснаха дори преди 13-и май. Аз очаквах началото на юни дори!
Да се възползват от 60/40 мярката, ако могат и да чакат. Както казвате - ако всичко е ОК, къде юни-юли могат да още да им разхлабят мерките. Мисля, че за самите сервитьори ще е по-добре с маски, тъй като посетителите, по-вероятно е, предвид, че ще консумират, да са БЕЗ маски. Ама нали сервитьорите и те са от младите и безсмъртните, та....
За ръкавиците е безсмислено, наистина, не пазят посетителите (сервитьорите с тия ръкавици пипат, пари, чаши, сметки, бележки, маси), евентуално самите сервитьори, но ако цяла смяна от 12 ч. трябва да ги носят, не съм убеден за ползите.
Хубаво е да си сложат дезинфектанти навсякъде и да не реват. И досега след всеки клиент се забърсваше масата, сега ще е с малко дезинфектант, какво толкова? Столовете много ме съмнява някой да тръгне да бърше, ама карай.
според мен 60:40 не е удачна за кръчмите. така трябва да дадат 60 лв. за заплата за да могат да получат от държавата 40 лв.  и на тези 60 лв. трябва да плащат осигуровки. а в същото време те нямат никакъв приход. и за това по-лесно и с по-малки загуби за тях е да освободят персонала. същият този персонал ще се регистрира на борсата и ще получава някаква сума от държавата.

60 лв. ги дава държавата + осигуровките върху тези 60 лв. Колко дълго ще продължи тази мярка, никой не знае. Може с разрешението да отворят и с падането на ИП 60:40 да изчезне от хоризонта.

# 21 226
  • София
  • Мнения: 62 595
Хеликаза, не съм го измислила. Щом се излъчва във фекалиите какъв е този път?
Мангъров и за това ли ще лъже? Той вече няколко пъти го споменава, че е високозаразен, защото се предава по въздушно-капкот, контактно-битов и фекално-орален път.

# 21 227
  • Мнения: 1 533
Някъде бях чела за верото, че не унищожава вируси така, както сапуна. Сапунът е със сода и ги унищожава като променя PH-то. За препаратът за миялни не знам какво съдържа. Мисля, че е ориентиран повече към премахване на мазнини. Може и да го трепе, но не ми се ще да рискувам с прибори от сто човека в една миялна.  За топлата вода - със сигурност не е фактор, щом се чу, че на 90 градуса вируса издържал някакви минути.
Моето разбиране е че сапуна отмива, а не убива.

# 21 228
  • София
  • Мнения: 11 994
В крайна сметка нали със сапун и топла вода като си измием ръцете се пазим (или така ни казват), защо да не важи това за прибори и посуда?

Някъде бях чела за верото, че не унищожава вируси така, както сапуна. Сапунът е със сода и ги унищожава като променя PH-то. За препаратът за миялни не знам какво съдържа. Мисля, че е ориентиран повече към премахване на мазнини. Може и да го трепе, но не ми се ще да рискувам с прибори от сто човека в една миялна.  За топлата вода - със сигурност не е фактор, щом се чу, че на 90 градуса вируса издържал някакви минути.
Да, да, нищо не го трепе вируса, ни хлор, ни препарати, даже в миялната, както казвате, се разнася из всички прибори, множи се даже и от 1 вирус върху 1 прибор станали 100 хиляди вируса върху всички прибори! Представяте ли си верно?
Като ги плещите такива, па мислете малко, после се сърдите на МК, че пишела черногледо. Как да пише човек, като всичко е ЕЖКаза?

 Но вина имат всички институции изследователски. Колко месеца минаха вече, не излезе един институт да каже - там и там го има вируса, задържа се, да, но не в количества, в които да заразява, да в един кораб бе 17 дни, лабораторно и до 5 дни, но все пак - така и така, така и така. Да обяснят.

# 21 229
  • Мнения: 10 480
Скрит текст:
Ако все пак видът разрешително за престой не им дава достъп до местното здравеопазване, освен ако не си платят високи цени, то тогава разбирам защо предпочитат да се върнат в България и да се лекуват там.

Българските граждани не се нуждаят от разрешителни за престой в ЕС и щом работят с договор са осигурени. Само че за тези ферми за цветя разбрах, че много работници заминават да работят чрез фирми посредници, което обикновено означава, че са на български трудов додовор и тогава вече не знам как стои въпроса с осигуряването в Нидерландия специално. В Германия като са с такива договори задължително пак имат немски здравни осигуровки. Тук и без договор си длъжен да си осигурен.

Ако са на договор към българска фирма, осигуровки се плащат само в БГ. Реално тези работници се водят в командировка. Би трябвало да имат ЕЗОК /ако са редовни платци в БГ/, едновремменно здравно осигуряване в две държави от ЕС е незаконно. Има разни спорни въпроси за студентите, но това е, защото те у нас са осигурени здравно за сметка на държавата, без значение къде учат. Иначе доброволна здравна застраховка всеки може да си сключи, но се съмнявам, че точно тези работници имат такива.

С ЕЗОК могат да се лекуват до 6 месеца в ЕС, включително ковид. Друг е въпросът, че някои български граждани са малко "разглезени": искат тук и сега, веднага да получат услугата, а то невинаги става в чужбина. Затова често избиват комплексите, как никой не ни обръща внимание, защото сме българи/цигани.

# 21 230
  • Мнения: 24 467
Сега идва и топъл сезон - работата на открито не следва да е проблемна. А постепенно с времето ще се намалява и изискуемото отстояние между маси.
Мерките ще се стягат и отпускат. Може би черногледо малко от моя страна, но мисля че след ресторантите може да имаме още едно разпускане и след това пак сме в другата посока. То всъщност е нормално и очаквано, ама не искат да го казват по телевизора.

Естествено, че решенията няма как да са константа.
Съвсем нормално е да се нагласят според обективната действителност.
Аз само се моля да се вземат от обективни хора - специалисти.

Разликата е, че в Австрия правилата са ясни почти месец преди фактическото отваряне, а не се пишат на коляно в същия ден.

Това за еднократните прибори е безумно предложение! Някой пробвал ли се е да яде пържола с пластмасови прибори? А и защо е нужен този пладтмасов отпадък, в заведенията има миални машини вдсе пак, а персоналът може да внимава какво и как пипа.

Аз мисля да отпразнувам разхлабването с посещение в ресторант,но в България не знам дали бих имала доверие, щом ресторантьорите отсега се пазарят какво и как да изпълняват.

За това аз дуднах в тази тема - че нямаме план, в който да се сочи ако не по дати, то поне по ясни периоди кога какво се очаква.
И да не е от събота за неделя. По най-разнообразни сайтове и сайтчета, на различни администрации, на централен и местен принцип - на който каквото му минало през ума.
 
Аз ще отида с мъжа ми на ресторант, когато ги отворят. Не ни притесняват приборите. Познавам хората, в чиито заведения бихме седнали. Знам, че спазват отлична хигиена - и със и без този вирус.
Но най-вече искаме да пътуваме.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 12:40 от Judy

# 21 231
  • Мнения: 2 719
Хеликаза, не съм го измислила. Щом се излъчва във фекалиите какъв е този път?
Мангъров и за това ли ще лъже? Той вече няколко пъти го споменава, че е високозаразен, защото се предава по въздушно-капкот, контактно-битов и фекално-орален път.
Отделя се чрез фекалиите, но не е инфекциозен.
Капкова инфекция, в много редки случаи може да се прояви като въздушно предаваща се. И толкова! КРАЙ!

# 21 232
  • София
  • Мнения: 4 877
Ходите ли на фризьор? Аз не съм ходила от ноември и ми се иска да отида, че много взе да ме дразни вече косата.

# 21 233
  • Мнения: 905
Не ги мислете заведенията. Много бързо ще си измислят как да трупат пари. Аз по-хитър бранш от тях не познавам. И като се има предвид цените на които работят едва ли ще са толкова зле. Хората консумират, дори не е задължително да остават на място, просто могат да си вземат нещо за пиене и да се разхождат. И с отпадането на КПП-та ще започнат уикенд разходките между градовете, от които основно печелят заведенията.
Аз не знам дали бих седнала в заведение, но с удоволствие бих си взела някое готино кафенце и да си го пия на спокойствие някъде.

# 21 234
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 338
Скрит текст:
Според мен също не трябва да се пазарят ресторантьорите, а да се благодарят, че ги пуснаха дори преди 13-и май. Аз очаквах началото на юни дори!
Да се възползват от 60/40 мярката, ако могат и да чакат. Както казвате - ако всичко е ОК, къде юни-юли могат да още да им разхлабят мерките. Мисля, че за самите сервитьори ще е по-добре с маски, тъй като посетителите, по-вероятно е, предвид, че ще консумират, да са БЕЗ маски. Ама нали сервитьорите и те са от младите и безсмъртните, та....
За ръкавиците е безсмислено, наистина, не пазят посетителите (сервитьорите с тия ръкавици пипат, пари, чаши, сметки, бележки, маси), евентуално самите сервитьори, но ако цяла смяна от 12 ч. трябва да ги носят, не съм убеден за ползите.
Хубаво е да си сложат дезинфектанти навсякъде и да не реват. И досега след всеки клиент се забърсваше масата, сега ще е с малко дезинфектант, какво толкова? Столовете много ме съмнява някой да тръгне да бърше, ама карай.
според мен 60:40 не е удачна за кръчмите. така трябва да дадат 60 лв. за заплата за да могат да получат от държавата 40 лв.  и на тези 60 лв. трябва да плащат осигуровки. а в същото време те нямат никакъв приход. и за това по-лесно и с по-малки загуби за тях е да освободят персонала. същият този персонал ще се регистрира на борсата и ще получава някаква сума от държавата.

60 лв. ги дава държавата + осигуровките върху тези 60 лв. Колко дълго ще продължи тази мярка, никой не знае. Може с разрешението да отворят и с падането на ИП 60:40 да изчезне от хоризонта.
така е, права си. но разсъжденията за изплащане на 40 лв. вместо 60 лв. от работодателя си остават. на него му трябва приход.
"Сега на практика се казва, че фирмите трябва да покриват 40% от осигурителния доход и осигуровките на служителите на пълен, 8-часов работен ден, независимо че никой не работи или работи на 2- или 4-часово работно време."

# 21 235
  • Мнения: 3 927
аз пък не мога да разбера какво ви пречи чуждото мнение, тя така мисли и това си е нейно право.
Много мислят като нея, ясно е, но не го повтарят непрекъснато. И мен ме е страх в някаква минимална степен. Трябваха ми поне две седмици след 8.3. да почна да мисля по-добре...

И бих искала да споделя, че за мен тази пандемия е по-малкото зло. Защо? Защото според моята си лична конспиративна теория Wink алтернативата е автентична, истинска война. Но понеже никой не иска да бъдат унищожени достиженията на цивилизацията (разбирай 9-звездни хотели на изкуствени острови и хотели с кораби на покривите си), затова по-лесния начин да се кротне човечеството е една биологична война...Никого не ангажирам, както писах, това си е моя лична теория още от края на март...

# 21 236
  • Пловдив
  • Мнения: 10 535
Е така, като не си измиеш ръцете след тоалетна, можеш да си пренесеш нещо до устата.
Защо да им пречат ръкавиците на нашите ресторантьори? В САЩ по ресторанти се работи с ръкавици и преди коронавируса. В магазините на витрините с обслужване как ряботят с ръкавици?
Нали високата температура "разтопява" короната на коронавируса. В съдомиялните водата се награвя до 95 градуса, + препарат за мазнини. Нали точно препаратите отмиват вируса и разрушават короната му, без която той не може да вирее.

# 21 237
  • Мнения: 13 067
Бе тоалетните винаги са били развъдник на всякакви зарази и ако покрай корона вируса хората го разбират за пръв път, е малко притеснително.
Иначе аз не мога да разбера какъв е този ужас - миеш ръцете, дезинфекцираш ги с гел и си готов, това не го ли правите обичайно в заведение? Вирусът няма да се запъне върху ръцете ви, нито ще подскача до гърлото. Правило е, че дръжки на тоалетни и тн. след като си се измил, не се пипат. Наистина не разбирам каква е тая паника, пък в крайна сметка тези места са по желание.

# 21 238
  • Мнения: 3 049
Ходите ли на фризьор? Аз не съм ходила от ноември и ми се иска да отида, че много взе да ме дразни вече косата.

Аз не съм, но е породено и от факта, че си седя вкъщи и няма реална нужда да се фризирам чак толкова. Използвам момента да  си дам почивка и от лака за нокти и от третирането на косата (изправяне, кичури и тн). Иначе фризьорката и маникюристката ми си бачкат, а втората е сложила плексигласов параван? или не знам как му се вика, между нея и клиента, за да няма никакъв директен контакт (освен да ти държи ръката).

# 21 239
  • Мнения: X
Е така, като не си измиеш ръцете след тоалетна, можеш да си пренесеш нещо до устата.

Ако ръцете са ти изцапани, дори и да ги измиеш - ще пипнеш крана на чешмата преди и след като ги измиеш. След теб още някой, още някой и така до откат.

Роналд, топлата вода не е фактор, пак ти казвам. За миялния препарат нямам информация и предпочитам да не рискувам. Това е мое мнение.

Общи условия

Активация на акаунт