COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 047
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 21 570
  • Bulgaria
zverino, невъзвожно е да ги опазят. Нито болниците, нито домовете за възрастни. Липсата на предпазни средства е в цял свят /с малки изключения/ вероятно. За тестовете съм съгласна. Голям пропуск, че тестваме толкова малко.

Единственият според мен реален шанс за опазване на домовете за възрастни беше персоналът да остане да живее в дома и да не го напускат. Но при нас те пламнаха от болницата, така че и това щеше да е кауза пердута в този случай.

Някой ден може да има някакъв реален контрол върху потоците, когато има бързи тестове, които дават 99.9% точност.

# 21 571
derivative излишно е да споря с човек, който отказва да разбере, какво му се говори. До сега страните, които успяха да преборят вирусът, са успели благодарение на тестуване и следене на всеки контакт още в началото. България отдавна пропиля този шанс. Вторият вариант е стаден имунитет и третият е ваксината. Мерките не спират нищо, те просто го забавят. Стойте си две години на дивана и после оцелелите от Ковид, ще имат най-разнообразни болести. Обездвижването и стреса въобще не са за подценяване.

# 21 572
  • Варна
Може да съм се объркала, все тая, пак можеше да се предприеме масово тестване с PCR тестове, но държавата реши, че с мерки ще мине. Нищо няма да мине, просто ще се забави, което не е малко разбира се.
Сто пъти казаха на брифингите, че нямат ресурс да тестват масово.
Тестове ли нямат, пари или лаборанти не знам. Няма да тестват масово и толкова!

# 21 573
  • София
derivative излишно е да споря с човек, който отказва да разбере, какво му се говори. До сега страните, които успяха да преборят вирусът, са успели благодарение на тестуване и следене на всеки контакт още в началото. България отдавна пропиля този шанс. Вторият вариант е стаден имунитет и третият е ваксината. Мерките не спират нищо, те просто го забавят. Стойте си две години на дивана и после оцелелите от Ковид, ще имат най-разнообразни болести. Обездвижването и стреса въобще не са за подценяване.

Ще те опонират с държави, които са успели да се преборят със строга карантина и които в момента регистрират малко или почти нула случаи. Това обаче е при строги рестрикции за ВЛИЗАНЕ в тези държави...

# 21 574
  • Пловдив
За тестването, не мисля, че дават инфо за всички тествани - днес поговорих с познат, който работи в Метро, тествали са ги абсолютно всички, самият работодател , (той каза с ПСР, ама може и да се е объркал) от магазините в Пловдив, а това означава, че и в цяла България. Какво пречи да са тествали и кауфланд и Лидъл и т. Н от веригите. То си е в техен интерес. Та, не е необходимо да знаем всичко.

# 21 575
Не, всъщност излишно е аз да споря с човек, който не разбира как "работят" експоненциалните функции.
Единственото необходимо, за да бъде държан под контрол вируса, е Rt <=1.
За това нито е необходимо да се тестват стотици хиляди хора на ден (не, не е необходимо да се следи всеки контакт, а само близките такива, ама на теб концепции като относителен риск са ти чужди, естествено), нито е необходимо да сме заключени години наред.

Необходим е комплекс от мерки, включващ тестване и проследяване, включващ маски, вкючващ и лична отговорност.
Обществата, които успеят да го приложат, може би ще си съхранят стандарта на живот от 21 век.
За останалите е обратно в 19-ти, защото икономиката ще бъде смачкана така или иначе.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 22:02 от Не се сърди, човече

# 21 576
В Турция примерно много добре са се развили в посока на проследяване на контактите, имат цели мобилни екипи за тази цел с хиляди служители. Изглежда само на нашите управници не им е ясно, че без цялостно проследяване на контактите и ефективна карантина няма как да се овладеят огнищата + масово тестване за тези работещи които са с приоритетни дейности.

# 21 577
  • Bulgaria
За тестването, не мисля, че дават инфо за всички тествани - днес поговорих с познат, който работи в Метро, тествали са ги абсолютно всички, самият работодател , (той каза с ПСР, ама може и да се е объркал) от магазините в Пловдив, а това означава, че и в цяла България. Какво пречи да са тествали и кауфланд и Лидъл и т. Н от веригите. То си е в техен интерес. Та, не е необходимо да знаем всичко.

За метро бях публикувала статия. Самият работодател им е осигурил тестване с PCR, на пул тестове. В Кауфланд и Лидл работят много повече хора, но не би било никак лошо работодателят да помисли в тази насока.

https://www.metro.bg/press/archive-2020/covid-19-employees-test? … ;utm_content=post

# 21 578
  • София
Скрит текст:
derivative излишно е да споря с човек, който отказва да разбере, какво му се говори.
До сега страните, които успяха да преборят вирусът, са успели благодарение на тестуване и следене на всеки контакт още в началото. България отдавна пропиля този шанс. Вторият вариант е стаден имунитет и третият е ваксината. Мерките не спират нищо, те просто го забавят. Стойте си две години на дивана и после оцелелите от Ковид, ще имат най-разнообразни болести. Обездвижването и стреса въобще не са за подценяване.
Съгласна съм с това.
Не може да стоим в тези мерки с месеци, докато излезе ваксина или масово приложимо лечение. Икономически не можем да издържим. И не става въпрос за 2-3 месеца, а за доста повече.

# 21 579
Тук колко хора ми обясняваха, че не тестваме малко...
Ама то любимия генерал беше казал така и ей на, хората си го харесват и му вярват. А се съдра да лъже и манипулира на брифингите.

И с мерките беше така, от една страна твърде рестриктивни, където нямаше нужда и прекалено либерални където имаше смисъл от по-строги. Но и тях хората си ги харесват и си ги искат.

# 21 580
  • София
Избързаха с мерките и стана "лъжливото овчарче".

# 21 581
  • София
zverino, невъзвожно е да ги опазят. Нито болниците, нито домовете за възрастни. Липсата на предпазни средства е в цял свят /с малки изключения/ вероятно. За тестовете съм съгласна. Голям пропуск, че тестваме толкова малко.

Единственият според мен реален шанс за опазване на домовете за възрастни беше персоналът да остане да живее в дома и да не го напускат. Но при нас те пламнаха от болницата, така че и това щеше да е кауза пердута в този случай.

Някой ден може да има някакъв реален контрол върху потоците, когато има бързи тестове, които дават 99.9% точност.
Не съм съгласна, хвърлиха се напразни усилия да се прави масово ограничаване, всичко беше една полицейска операция. А можеше всички усилия да бъдат вложени в рисковите и да се определят болници, които да приемат само ковид, а не навсякъде. Много неща можеха да се направят, ако всичко пак казвам беше насочено към рисковите, не към всички.
А пък за защитните облекла, от кога премиера се тупа в гърдите, че всичко е "6" и се шие на макс?  Още нямат екипировки, това за мен е несвършена работа, стига оправдавахте отговорните и спрете да се вторачвате в обикновените хора, не е там проблема.

# 21 582
Необходим е комплекс от мерки, включващ тестване и проследяване, включващ маски, вкючващ и лична отговорност.

Точно ето тази част в Европа изтърваха, не само в България. Ако тестваха и проследяваха и с взетите мерки, нямаше да станем свидетели на това. Вие не знам откога четете темата, но почти всички тестваха само определени хора с определени условия и това беше най-голямата грешка. Не виждам как при толкова разболял се народ, ще проследят всичко живо. Абсурд на абсурдите. Ще видим колко сме се справили след няколко седмици.

Ще те опонират с държави, които са успели да се преборят със строга карантина и които в момента регистрират малко или почти нула случаи. Това обаче е при строги рестрикции за ВЛИЗАНЕ в тези държави...

Няма с коя, такава е само Китай, но Китай като ги знам как лъжат и мажат, като нищо да са стигнали стаден имунитет. Там можем само да гадаем, как се случиха нещата.

# 21 583
  • Варна
В Турция примерно много добре са се развили в посока на проследяване на контактите, имат цели мобилни екипи за тази цел с хиляди служители. Изглежда само на нашите управници не им е ясно, че без цялостно проследяване на контактите и ефективна карантина няма как да се овладеят огнищата + масово тестване за тези работещи които са с приоритетни дейности.
И да им е ясно, предпочитат да разчитат на топлото време... Simple Smile
Аз вече се убедих, че не искаме нищо да овладяваме, ще я караме през просото и каквото -такова.
Ако се тръшнем всички болни, който оцелее. Винаги е било така.

# 21 584
Не мога да си обясня защо не изчакаха официалния край на ИП и тогава да започват да охлабват мерките? Франция примерно чак за юни месец се гласят, разбирам да сме изтествали поне 1% от населението и да имаме някаква престава как са нещата.

Общи условия

Активация на акаунт