COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 480 765
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 22 440
Добре де, при отварянето на заведения и ресторанти няма ли ограничение да е само във външната част и до 4 човека на маса?
Като чета хората какви планове за събирания по заведения си правят за Гергьовден и започнах да се чудя. Или и тази мярка е само на хартия?
С маските стана същата работа - махнаха ги за навън, а хората спряха да ги носят и вътре в затворени помещения.
Честит празник!

# 22 441
Тук има трафик на пътници, на товари, вижда се, че и да са карантина пристигналите, докато се карантинират заразяват цял самолет, после цял автобус и сигурно от един такъв това ще са още 1000 нови случая.

Кога е имало заразен цял самолет или цял автобус?
Не че защитавам или оневинявам безотговорните, които пътуват с ясното съзнание, че са болни, но в темата продължават да се дрънкат врели некипели със завидна категоричност.

# 22 442
Карантина означава изолиране на болните и техните контакти и ограничаване на огнищата на заразата. Предполагам, че всички държави ще тръгнат в тази посока. Мерките според мен си изиграха ролята и дано сега да се концентрират точно върху огнищата и да прекъсват веригите. Заведенията не са отворени само при нас, навсякъде разхлабват мерките.
Повечето държави, които се дават тук за пример според мен изобщо не са пример. Очевидно всеки поднася информацията за заразата по различен начин, както за броя заболели, така и за броя починали и предполагам ще минат години преди да имаме що- годе реална представа за ситуацията.
Същото и думата ПИК  ми се струва безумно да се използва с тези криви нагоре надолу. Малък пик, голям пик, глупости .

# 22 443
Не знам как да реагирам на тази "гореща" статия?:

https://www.kultura.bg/web/болка-гняв-и-страх/

Въпреки, че като факти някои от нещата и аз намирам за верни, другото е... отпуснала си е въображението писателката, не беше нужно да ни доутрепва с тази подсладена емоционалност - тъпо е да описваш непотвърдени неща - екскурзии по празниците из празните софийски улици - забрави само да опише как са се промъкнали през КПП-тата тези хора...

Теодора Димова говори за стара снимка на лекарката със сина и от екскурзия в София. Какви КПП-та.

# 22 444
И аз имам такива наблюдения, че масово ще има неспазване на мерките, защото са препоръчителни, а не за бранителн. "Кой ще ми казва на мене как да живея? Ти си стой у вас да не се срещаш с мен"

# 22 445
  • София
Тук има трафик на пътници, на товари, вижда се, че и да са карантина пристигналите, докато се карантинират заразяват цял самолет, после цял автобус и сигурно от един такъв това ще са още 1000 нови случая.

Кога е имало заразен цял самолет или цял автобус?
Не че защитавам или оневинявам безотговорните, които пътуват с ясното съзнание, че са болни, но в темата продължават да се дрънкат врели некипели със завидна категоричност.
Е, категоричност чак. Може и да преувеличавам, но например, казвам. И не съм привърженик на това да затворим границите, само казвам, че огнищата иначе тук са контролирани, но продължаваме да си внасяме нови случаи. Двама да са заразили в самолета и двама в автобуса, те като заразят семействата си, после колегите на работа и ето ти. Нека да не са хиляда, но например. И може да е глупост, не настоявам. Ако знаех кое е правилно и бях наистина компетентна да го знам щях да съм в някой щаб, не в бг мама.

Анди е права, хората си сядат и по Витошка, и навсякъде по пейките с сладоледче, пица, кафенце или биричка. Затова и не съм против отварянето на заведенията. То особено значение няма. Аз не седя на пейка и в заведение няма да отида, но явно съществена част от населението биха го направили. Имат право и те да живеят както искат.

# 22 446
Не знам как да реагирам на тази "гореща" статия?:

https://www.kultura.bg/web/болка-гняв-и-страх/

Въпреки, че като факти някои от нещата и аз намирам за верни, другото е... отпуснала си е въображението писателката, не беше нужно да ни доутрепва с тази подсладена емоционалност - тъпо е да описваш непотвърдени неща - екскурзии по празниците из празните софийски улици - забрави само да опише как са се промъкнали през КПП-тата тези хора...

Теодора Димова говори за стара снимка на лекарката със сина и от екскурзия в София. Какви КПП-та.
Изключително много харесвам Теодора Димова като писател,тоест - творец. (Нали правим разлика между творец и човек?) Но с тази гневно-моралистична статия ми падна в очите като човек! Хората не се радват на смъртта на д-р Иванова,(това е абсурдно!),но са непоносимо изнервени от ненужната карантина. (Както и от безкрупулният търгашески манталитет на 90% от лекарите,който го придобиха през последните двадесетина години,впрочем.) А пък "брифингите" на НОЩ на които със зловещ тон ни съобщаваха очевадно раздути до крайност ужасии,(едва ли не,че ни нападат извънземни!),беше капката която преля чашата!

# 22 447
  • Варна
DW, също отбелязват парадокса. При ръст на заболели и нови огнища- падане на маски и отваряне на заведения.Според тях пика предстои. Къде са прословутите тестове?Как ще откриват зоразоносители, при наплив на туристи? Тулупите са без маски, а се страхуваха от зараза в парламента....

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 10:26 от Viviana91

# 22 448
  • Буркина Фасо
Добре де, при отварянето на заведения и ресторанти няма ли ограничение да е само във външната част и до 4 човека на маса?
Като чета хората какви планове за събирания по заведения си правят за Гергьовден и започнах да се чудя. Или и тази мярка е само на хартия?
да, това са ограниченията. но това не е пречка една групичка да се разположат на 2-3 маси и на разстояние. Георги ще почерпи и другите маси.

# 22 449
Според мен има реално увеличение на случаите.

Вчера: 1158 теста и 57 положителни - 4,9%.
Днес: 1465 теста и 69 положителни - 4.7%

Имаше период, в който правехме по-малко тестове, но и процентът на тези, които излизаха положителни беше по-малък. От всички тестове, направени досега, процентът положителни е 3,4%.

# 22 450
Ма как да няма увеличение, вече почти всички болници са бомби - влизаш за нещо или за нищо, излизаш с положителен тест.
Отделно разни гета, където всичкинимат по 30 контакта само в домакинствата си...

# 22 451
Има си, спор няма, но има и нови открити огнища, които са изолирани. Вече видяхме, че с навременно взети мерки и ограничения в даден район с огнище, го потувашават. Според мен тактиката на България вече е да затяга мерки на местата, където има огнища. А и не само при нас мислят така.

# 22 452
  • София
Някой питаше за лечението с плазма - ето малко информация

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/parviyat-opit-na-lechenie-na-pats … plazma-e-uspeshen

# 22 453
Има си, спор няма, но има и нови открити огнища, които са изолирани. Вече видяхме, че с навременно взети мерки и ограничения в даден район с огнище, го потувашават. Според мен тактиката на България вече е да затяга мерки на местата, където има огнища. А и не само при нас мислят така.
И как го потушават? Чакат да измрат заразените? И тестват максимално малко, за да не излезе, че се разраства...

# 22 454
  • София
DW, също отбелязват парадокса. При ръст на заболели и нови огнища- падане на маски и отваряне на заведения.Според тях пика предстои. Къде са прословутите тестове?Как ще откриват зоразоносители, при наплив на туристи? Тулупите са без маски, а се страхуваха от зараза в парламента....
Западнярите от самото начало си избиват комплексите на наш гръб и е по-добре при така създала се ситуация да си замълчат загледани в гредата в своето око. Училищата и градините не работят, кина и театри също, хора не могат да се събират на големи групи, на закрито сме с маски. А за заведенията се каза, че експериментират. Накои заведения няма да отворят, много хора няма да отидат и ще видим какво ще стане. Лятото е нормално да сме с повече разхлабване, от есента може и в локдаун да сме. Нарастват бройките, но не с по 5-10 000, дори не и с по 500-1000, ако ще сравняваме тях с нас по-адекватно спрямо населението. Сърбия с пълен локдаун и гаври с населението от по 60 часа неизлизане не виждам особено да са прокопсали. В пъти по-зле са от нас.

Тестовете ни като брой на глава от населението са напълно в духа на броя тестове в съседните ни страни, изключая Турция. Все още проследяваме вериги контактни лица. Нещо, което е само химера за повечето големи страни в Европа, а и не само. Продължават да тестват само пристигналите в болница, т.е. очевидно болни.

Общи условия

Активация на акаунт