COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

  • 1 480 726
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 22 920
  • Мнения: 21 812
Само не разбрах какъв е проблемът с Македония, те какво искат или не искат пак тези хора, че журналистката питаше дали не е време да се удари по масата.....Щото то по много проблеми трябва да се удря по масата, не да се разказват вицове, както се прави на брифингите...

# 22 921
  • София
  • Мнения: 966
Само не разбрах какъв е проблемът с Македония, те какво искат или не искат пак тези хора, че журналистката питаше дали не е време да се удари по масата.....Щото то по много проблеми трябва да се удря по масата, не да се разказват вицове, както се прави на брифингите...

https://btvnovinite.bg/svetut/bujar-osmani-balgarija-njama-da-bl … a-makedonija.html

# 22 922
  • Мнения: 1 117
В чуждите държави бизнесът се съобразява с изискванията на държавата.

Напротив, във всяка държава, която има свободна икономика, държавата се съобразява с бизнеса, защото той я издържа.  Държавата няма нищо, освен това, което бизнесът и ангажираните в него хора са ѝ дали. В Китай може би не, но в западния свят това е положението. Всички държави в Европа си "пускат" бизнесите, дори къде по-засегнатите от нас, скоро ще отворят и границите - животът продължава. Не знам защо се усеща едно такова разочарование в темата от този факт Simple Smile
Майка ми и брат ми работят в заведение в Италия. В момента му се прави ремонт, за да може да работи по новите изисквания. Няма право на повече от 3-4 човека в помещението. Самото помещение трябва да е с определен размер, за да може да има клиенти вътре. На този етап ще работят повече като щанд, на който си взимаш и пиеш на крак, отколкото да седнеш и да си изпиеш кафетос кеф. Ако имат маси отвън, те трябва да са на точно определено разстояние, но със сигурност не беше 1,5 м, а повече. Така, че мога ли да имам мнение по въпроса? Или се адаптираш към новото, или отпадаш.

# 22 923
  • Мнения: 9 024
Не всички са Рафи.
Започвам да подозирам, че умишлено фейс на браншови организации са такива, които да настройват обществото срещу  дори справедливи искания.
Ако беше  самотна майка с дете в неравностойно положение, която върти малко ресторантче?


# 22 924
  • Мнения: 7 856
Скрит текст:
Еее, не вади част от цитата, моля, не е коректно.
Постът беше за заплахите на ресторантьори и собственици на заведения, че ако не им се изпълнят исканията, ще стачкумат и ще искат оставката на министъра. И да, категорично заставам зад мнението си, че за да искат каквото и да било повече /защото вече първото им искане е удовлетворено веднага, без пазарлък-за отстоянието между масите/, трябва първо да дадатт нещо насреща. Да покажат, че спазват новите изисквания от заповедта на министъра - за задължителните диспенсъри с дезинфектанти, за задължителните маски на обслужващия персонал, за дезинфекцията на столове и маси след всеки посетител, преди да седне следващия, за завишена хигиена на прибори, чаши, чинии, продукти....още да изброявам ли? Едва тогава, ако след спазването на тези изисквания не генерират печалба и са на загуба, и нямат клиенти, да искат.

Не разбирам какво значи "едва тогава" - затова го пропуснах. Има ли опция след като не си работил почти 2 месеца, намалил си капацитетът на заведението и трябва да вложиш средства за спазване на новите изисквания да не знаеш предварително, че няма да ти излезе сметката?

Иначе, да, нормално е всички да искат при криза и е нормално държавата да дава. Не е нормално да очакваш от държавата само да взима.

Скрит текст:
Нямам заведение, няма и да ходя по заведения, подкрепям ги с поръчки от вкъщи, но ги разбирам. Не разбирам защо са само те, които искат.

ПП Да не говорим, че е по-добре да им дадат някаква отстъпки от данъците или друг вид подкрепа, но да запазят  по-голямото отстояние, защото отстоянието пази хората, а не размерът на данъците.
Значи, че не може да казваш "хоп" преди да си скочил.
Да, трябва да вложиш средства, за да спазиш новите изисквания, но те не изискват кой знае какви вложения - дезинфектанти, маски, по-качествени продукти /което всъщност трябва да се прави по дефолт, не заради нови изисквания/. Повече "средства" трябва да се вложат в хората - персонала и начинът на работа, на който са свикнали - да не си дават много зор относно хигиена. Относно намаляването на местата вече говорихме - не са ги намалили кой знае колко, поне не навсякъде. Не знам дали знаят предварително, че няма да им излезе сметката, това е малко като каруцата пред коня. Всъщност според мен поне ако един собственик наистина заложи на качество и истинска хигиена, не претупана, да направи така, че хората сами да искат да отидат при него в заведението му, защото там ще се чувстват безопасно, то той ще има повече "сметка". Защото сметката се трупа от оборота и посещаемостта, не от претенциите и високите цени, подплатени с нула качество и още по-голяма нула обслужване.
Категорично съм съгласна, че не трябва да искаш от държавата само и единствено, да иска и тя да взема, само и единствено. Така е. Ама ако не ставаш, колкото и да ти даде държавата, като ги няма клиентите какво правиш? За мен и според мен клиентът трябва да е на първо място, когато си направил така, че клиентът сам да иска да седне в заведението ти, искай от държавата. Сега искат всички, и държавата трябва да даде на всички. Защото облекченията ще са за всички, ако ги постигнат с исканията си заплашващите. А повечето от тях няма да ги заслужават. Защото ще си карат по старому.
Това ми напомни за нещо, което няма общо с темата, но има много общо с всичките ни кръчми, ресторанти и кафето. За много от вас ще говоря на патагонски (но не и на тези, които работят в читави производства). Има един световен стандарт, с означение ISO 9001,  с по-прости думи - система за управление на качеството. Не става дума за забравения вече нормен контрол с печатче от соца, а за нещо много по-всеобхватно, засагащо цялостната организация на дадена дейност, независимо дали е производство или нещо друго. Дори и у нас нито едно що-годе читаво цехче, ако мисли за нормални продажби и износ, не може без него. А всяка година има външни одити и може да ти отнемат сертификата.
Та се замислих - колко ли заведения или хотели биха издържали условията да се сертифицират и да издържат следващи одити - май клонят към абсолютната нула...

# 22 925
  • Варна
  • Мнения: 4 239
Ресторантьорите също се възползваха от мярката 60/40, поне тези, които не си изхвърлиха направо пероснала. И ще могат да я ползват и занапред, докато отговарят на условието за над 20% спаднали приходи. Вече им е дадено.
Сега да ги субсидира директно народа чрез ДДС - че откъде накъде.

Този конкретно обяви, че е пуснал целия си персонал в неплатен. Ня можел да ползва 60:40, нямал 40, клетника...

# 22 926
  • София
  • Мнения: 7 841
И друг един бизнес в криза, също беден и нещастен, се е възползвал от мярката 60/40:
Във вторник НОИ направи шестия транш към 877 фирми. Този път най-много пари са за хазартната фирма “Вилокс Груп”. Тя получава 136 309 лв., за да запази работните места на общо 284 служители.
от ТУК
След футболистите идва ред и на хазартния бизнес, като най-нуждаещи се от държавна подкрепа.

# 22 927
  • Варна
  • Мнения: 4 239
Не всички са Рафи.
Започвам да подозирам, че умишлено фейс на браншови организации са такива, които да настройват обществото срещу  дори справедливи искания.
Ако беше  самотна майка с дете в неравностойно положение, която върти малко ресторантче?
Най-малкото нямаше да е толкова нагла. И няма как да сравняваме кон с кокошка.

# 22 928
  • Мнения: 13 384
Всъщност според мен поне ако един собственик наистина заложи на качество и истинска хигиена, не претупана, да направи така, че хората сами да искат да отидат при него в заведението му, защото там ще се чувстват безопасно, то той ще има повече "сметка". Защото сметката се трупа от оборота и посещаемостта, не от претенциите и високите цени, подплатени с нула качество и още по-голяма нула обслужване.
Категорично съм съгласна, че не трябва да искаш от държавата само и единствено, да иска и тя да взема, само и единствено. Така е. Ама ако не ставаш, колкото и да ти даде държавата, като ги няма клиентите какво правиш? За мен и според мен клиентът трябва да е на първо място, когато си направил така, че клиентът сам да иска да седне в заведението ти, искай от държавата. Сега искат всички, и държавата трябва да даде на всички. Защото облекченията ще са за всички, ако ги постигнат с исканията си заплашващите. А повечето от тях няма да ги заслужават. Защото ще си карат по старому.

Няма как да имаш повече сметка, ако посещаемостта ти падне от 100 на 50 % - а тя няма как да не падне поне на  толкова, след като е разрешено да работят само откритите части, макар и с това смешно вече отстояние. Даже започнах да се замислям, дали е възможно да става дума за 1.5 м от стола на едната маса до стола на другата?  1 м - 1.5 м би трябвало да е отстоянието на масите при нормални условия.
Според мен държавна подкрепа и облекчения заслужават всички, които са работили, оцелявали са и са внасяли в хазната до момента извън пандемията. Оттам нататък кой заслужава и кой не го отсява пазарът.

# 22 929
  • Мнения: 1 781
Не всички са Рафи.
Започвам да подозирам, че умишлено фейс на браншови организации са такива, които да настройват обществото срещу  дори справедливи искания.
Ако беше  самотна майка с дете в неравностойно положение, която върти малко ресторантче?



Аз предлагам да намалят ДДС върху храните в магазините, както е в Германия. Така всички майки биха се възползвали от мярката. А в заведенията да си остане 20процента.Това да ходиш по заведения и без това е лукс, който не всички ползват, а не е нещо без което не можеш да живееш или спасява човешки животи.  Не съм съгласна аз да плащам  20 процента в магазина, а те да плащат по 5.

# 22 930
  • Мнения: 1 117
Ресторантьорите също се възползваха от мярката 60/40, поне тези, които не си изхвърлиха направо пероснала. И ще могат да я ползват и занапред, докато отговарят на условието за над 20% спаднали приходи. Вече им е дадено.
Сега да ги субсидира директно народа чрез ДДС - че откъде накъде.

Този конкретно обяви, че е пуснал целия си персонал в неплатен. Ня можел да ползва 60:40, нямал 40, клетника...
Според мен повече се е притеснил от проверките на данъчни, Инспекция по труда и т.н. да му ровичкат по бизнеса. Grinning

# 22 931
  • Мнения: X
Това да ходиш по заведения и без това е лукс, който не всички ползват, а не е нещо без което не можеш да живееш или спасява човешки животи.  Не съм съгласна аз да плащам  20 процента в магазина, а те да плащат по 5.

Аз пък не съм съгласна така да се поставят нещата. Не всички разбираме живота като ядене, спане и работа. Ако заведенията не бяха необходими за душевното здраве, нямаше въобще да просъществуват, а те са широко търсени.

20 процента от 20 лева са 4, а 5 от сто са 5, между другото. Отделно заплати, които се харчат и съответно генерират ДДС, също и осигуровки излизат от заведенията, плащания на доставчици и въобще не е като домакинята с 20 лева.

Със сиромашко мислене никоя икономика или индивид не са прокопсали.

# 22 932
  • Мнения: 5 072
Премиерът се смее пред камера, ама хич не му е смешно да вижда, че мерките не се спазват. Защото знае какво ще означава това.

# 22 933
  • В заешката дупка
  • Мнения: 5 553

В Исландия днес трети пореден ден няма регистриран нито един нов случай. От две седмици насам общо 7 дни са с 0 нови случая.

Главният епидемиолог каза, че е изненадан колко бързо се стигна до настоящото положение. Очаквал е повече време да отнем. От първият регистриран случай, 28.02, до първият ден, 23.04, с 0 нови случая, са точно 55 дни. Няма и 2 месеца. В пика дневните случаи минаваха 100.

Нещата не са приключили, естествено. Две седмица са ни нужни, за да видим какъв ще е ефектът от вдигането на някои ограничения от онзи ден, 4 май: вдигане на бана за събиране от 20 на 50 души, нормално функциониране на училища и ДГ, следучилищни занимания и спорт за децата, отваряне на университети и професионални училища. Следващото разхлабване е предвидено за 18 май. Отваряне на басейните. (Това е нещо доста значимо и символично за исландците. Тук не кафета и ресторанти, а басейните са традицонното място за социализация.)

Към днешна дата има 39 активно заразени, 3 от тях в болница, 0 в интензивното.

Аз се чувствам доста по-спокойна вече за случващото при нас. И съм много довална, че без строги ограничения и сравнително “нормално” ежедневие, особено за децата, благодарение най-вече на работещите училища и ДГ, успяхме да го докараме до тук.

Притесненията ми са още за България.

# 22 934
  • Мнения: 5 072
Ресторантьорите също се възползваха от мярката 60/40, поне тези, които не си изхвърлиха направо пероснала. И ще могат да я ползват и занапред, докато отговарят на условието за над 20% спаднали приходи. Вече им е дадено.
Сега да ги субсидира директно народа чрез ДДС - че откъде накъде.

Този конкретно обяви, че е пуснал целия си персонал в неплатен. Ня можел да ползва 60:40, нямал 40, клетника...

Каква е тази мярка 60/40?

Общи условия

Активация на акаунт