COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 515 141
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 29 625
  • София
Според мен "ключът от палатката" е и липсата на толкова домове за стари хора в България. Нека си го признаем - у нас все още е непопулярно решение да пратиш възрастните си роднини в дом, а видяхме какво става, ако плъзне вирусът там. Ако тези домове/ хосписи бяха по-популярни - със сигурност щеше да има повече жертви.
Тук обаче си пролича и минусът на този начин на живот - млади и стари масово живеят накуп и младите не смеят да излязат, защото рискуват здравето на възрастните си роднини. Та положението е фифти-фифти.
Мисля, че е много, много, много рано да се дават някакви мащабни оценки кой доколко правилно е постъпил, чак е абсурдно. Тя "първата вълна" (дали е първа и доколко е вълна е друга тема) още не е отшумяла, ние вече бистрим кой крив, кой - прав.

# 29 626
  • София
Хората направиха сравнение на смъртността по седмици от различните години, за да бъде ясно с колко процента е завишена, а някои продължават да казват, че е просто грип, защото тук не сме измрели масово. Ето така се случва и антиваксърството, ние болен от полиомиелит не сме виждали, но аутисти сме, значи никакви ваксини. После това се пробутва и за интелектуален пробив, за критична мисъл. Страхотно!

А иначе това с почивните дни и липсата на тестове по време на опасен експеримент е потресаващо. Да видим докъде ще стигнем по този начин.

# 29 627
  • София
Не е липса на тестове, а липса на насочване към тестове. Тестове има. Включително, Ли Лу, на Рош, поне в България.

# 29 628
В Монголия имат 141 случая и 0 смъртни случая. Нямат случаи на местно разпространение на вируса, всичките им случаи са вносни. Реално в Монголия не е имало епидемия, дори и малка такава.
Улаан Батор, град с население над 1 милион души се намира на 3 часа път със самолет от град Ухан.
Резултатът на Монголия не е въпрос нито на късмет, нито на генетична невъзприемчивост, времето или нещо друго. Просто монголците започват да взимат мерки още през януари, след като виждат какво се случва в провинция Хубей. По това време в Европа все още почти никой не обръщаше внимание на вируса.
Дали монголците са прекалили с реакциите? Според някои да, но резултатите са повече от красноречиви. Нула си е нула.

Последна редакция: вт, 26 май 2020, 11:03 от LillyM

# 29 629
Вчера беше първия ден без смъртен случай в Ирландия от 24 март насам. Това е чудесна новина за нас. Flowers Four Leaf Clover 59 новорегистрирани  случая. Вижда му се края.

# 29 630
Във форума на инвестор.бг например тона през цялото време беше тотално друг, Мангъров бе обявен за национален герой, Мутафчийски беше обявен за параноик и кандидат за президент на гърба на страхове и прочее.
Естествено, Мангъров обиколи няколко ТВ и упорито насаждаше мнение, че няма медицински проблем, а политически, но трябва да слушаме управляващите. Има си хас,  в такъв форум да не са му фенове.
Ако трябва да бъдем обективни, и двамата - Мангъров и Мутафчийски имаха своите положителни и отрицателни мнения и действия, но пък създадоха нещо, което накара хората да мислят малко повече и да преценяват действията си, а не да се хвърлят е едната или другата крайност.

# 29 631
Как си обяснявате следното разминаване:
Скрит текст:

София - 4 случая

А според СРЗИ новорегистрираните случаи са 5 🙄:

Скрит текст:

# 29 632
  • София
Лично мое мнение, с което не ингажирам никого:

1. Първа вълна имаше и то много сериозна, но не се разбра - беше покрай грип Б. Масово хората се разболяваха тежко, масови пневмонии и никакво тестване. Затова и не се разбра, затова и после се появиха доста хора с изградени антитела. А съм сигурна, че дори тези с антителата са повече, но просто тестовете не са достатъчно верни. Защо мисля така? Защото точно в началото на март бяхме болни всички вкъщи - много тежка кашлица, задух и не особено висока температура. Отидохме в болница, прегледаха ни и ни казаха, че това не е грип, а вирус, който в момента върлува - но никой не ни тества. Всички пихме Аугментин, а аз дори минах и на Зинат след това, защото го изкарах най-тежко /30 дни не можах да се оправя/. 5 дни по-късно беше регистриран първия случай на Коронавирус у нас. Вярвам, че и други хора са били така

2. Втора вълна ще има, но няма да е скоро - не и преди да се развали времето през късната есен. Мисля, че Короната пак ще се промуши покрай следващия грип, който ще ни повали. Само дано този път лекарите са подготвени и тестват масово, за да разграничат двете болести.

3. Затоплянето на времето наистина пречи на вируса да се разпространи. Той обича по-влажна среда, а високите температури не позволяват такава. Затова мисля, че поне до края на септември броя на новозаразените ще е много нисък. А и хората се научиха да спазват по-сериозна хигиена и малко или много някаква дистанция. Затова смятам, че докато времето е хубаво няма смисъл да се тестват чак толкова хора - по-скоро само такива със симптоми. Иначе си е жив разход на средства, а тези средства ще потрябват, когато времето се развали и дойде сезона на вирусите.

# 29 633
  • София
Скрит текст:
След Великден реално изпуснахме нещата и тръгнахме нагоре, ако това не се беше случило, сега можехме да сме много по-добре и дори да сме приключили, вместо това ще се повлачим още малко.
Иначе аз когато още март/април казах, че до юни ще приключим с медицинската част от кризата, тогава поддръжниците на Мангъров и стадния имунитет най-много се разправяха с мен, твърдяха че ще трябва да стоим затворени 5 години до ваксина, неизбежно е, че каквото и да правим трябва да се примирим, че всички ще го изкараме и какви ли не други неща. Ковид-19 в крайна сметка може да бъде контролиран и азиатските държави отдавна ни го показаха.

Всъщност вие твърдяхте, че трябва да стоим затворени - настоявахте за пълен локдаун поне 2 седмици, за да се натиснела кривата надолу, само това бил начина, само това можело да спре заразата и прочее...
... както видяхме, щом не пламнахме от 8 март, Цветница и лъжичката и пътуванията от Великден, значи няма въобще да пламнем, ако ще половин София да излезе на технопарти с Диджей насред Орлов мост.
Стотици хиляди хора си ходеха на работа, ходеха до магазина, в провинцията си се събираха на гости, пътуваха и нищо, нищо.
Ако се изпусна нещо, то бяха старческите домове и болниците, за които трябваше да се грижи държавата.

Всъщност и Мангъров се оказа в голяма грешка - стадния имунитет е мит, хората просто не се разболяват и процента носещи антитела е твърде малък. С тази скорост ще имаме такъв имунитет след 3 години.

Тепърва започва голямото шоу - отговора на въпроса "Защо беше нужно всичко това?"

Нямаше да станем нито Бергамо, нито Сао Паолу, нито Мадрид и това беше ясно 14 дни след 8 март, когато всички щъкаха на поразия и не последва нищо.

Аз имам друга теория защо ни се размина толкова леко. По времето, когато при нас излязоха първите случаи, много места в Европа вече пламтяха и затваряха кепенците. Пътуванията отвън се ограничиха много, съответно на нас ни остана да си се борим с вътрешните случаи, според нашите си мерки, които пък бяха взети веднага. Извадихме доста късмет, че не се получи извор на заразата при нас, но ни предпази и това, че не бяхме първи. Други изгоряха преди това, а техните мерки пазиха и нас. Сега ми е интересно какво ще стане, като се разпуснат границите, но пък и заразате в Европа се поовладя, хората знаят вече да следят, болниците са уж подготвени... та ни се размина един друг сценарий. Разбира се какъв точно, никога няма да разберем напълно, защото повече хора вярват само на това, което са видели, и за тях не съществува "можело е да бъде".

# 29 634
Бояна, това с антиваксърството е точна аналогия, това е то парадокса на превенцията.
Близо 170 хиляди официално регистрирани жертви има само в Европа и то не равномерно разпределени, а реално само от няколко тежко засегнати зони. Но дори и в тези зони процентът на прекарали вируса е много малък, а IFR се движи около 1%, за сравнение за сезонния грип е около 0,03%. Толкова по въпроса за лекото грипче, в чийто обятия трябваше бързо да се хвърлим. Добре, че не го направихме, няма и никога да го направим.

Бояна, не само ние правим по-малко тестове през почивните дни, много други държави са така. Не е оптимално, но това е положението, а и не знам всъщност доколко оказва влияние.

# 29 635
  • София

Бояна, не само ние правим по-малко тестове през почивните дни, много други държави са така. Не е оптимално, но това е положението, а и не знам всъщност доколко оказва влияние.
Ние трябваше да увеличим тестовете в пъти. Това са предписанията и на СЗО, и на научните общности по света. Добра система за проследяване и изолиране на заразени и контактните им лица е основата на връщането към нормален живот. А ние какво правим? Вече ще отварят заведенията на закрито, но пък имаме почивни дни, в които не тестваме. Да не говорим, че не един и два са случаите, в които РЗИ изобщо не търси контактни лица по месторабота или друго, а пък дори да не отваряме дума, че хора със съмнения за Ковид могат да се тестват само ако колабират пред някое спешно. Това не е сериозно. Хубаво тръгнаха нещата в началото, но сега вече са оставени на произвола. И съм обективна, смятам, защото не съм фен на това правителство, но отчитам, че се взеха навременни мерки. Та и сега не критикувам безпринципно. В други страни със сканкод влизат в религиозните храмове, в ресторанти си оставят имената, наемат хиляди, за да проследяват контактни лица, тества приложения за телефони, а тук просто вече няма такъв вирус и хей, живот, здравей.

# 29 636
Интересно, защо никой не казва нищо за Беларус - единствената страна в Европа в която не бяха въведени никакви мерки. Даже вчера там завърши футболното първенство - единственото първенство в Европа което продължи да се играе. Даваха финалния мач - претъпкани с хора трубуни, без маски, без нищо. Футболистите също без маски.
Какво става в Беларус - някой да е чул да има масов мор сред населението?
Тук при нас нямаше масов мор (както предричаха някои хора с голи глави) уж защото сме били въвели навреме строги мерки. Е, в Беларус нямаше никакви мерки и пак няма масов мор. Що така?
Нашите умници от щаба казваха, че без мерки болниците щели да се препълнят от болни хора, нямало да могат да приемат повече болни и болните хора щели да умират по улиците.
В Беларус мерки нямаше. Някой да е чул болниците в Беларус да са препълнени от болни хора и хората да умират по улиците?
На 9 май в Беларус се състоя военния празничен парад. Отново без никакви мерки, хиляди хора на площада без маски. Ако това което твърдят нашите умници от Щаба беше вярно, то в Беларус в момента трябва да има вече трупове по улиците. Ама нещо няма?
Прав ще излезе Мангъров като каза веднъж, че ще се окаже, че Лукашенко е най-добрия епидемиолог в Европа, като не допусна паниката да обхване Беларус и живота си продължи спокойно.

# 29 637
В България болниците наистина са претъпкани по време на грипни епидемии.

Така е. В началото на февруари пред мен приеха циганче на едно легло с братовчедка ѝ в Инфекциозна болница. Присъствах на телефонния разговор, при който лекарят се обади в отделението и му казаха, че няма легла. Тогава обясни коя е братовчедката и да я настани при нея. Друг е въпросът, че майката си съчиняваше пълни глупости, за да ги приемат и да убеди лекаря, че има грип. И разбира се, надявам се това да не значи, че не са оставили такива за наистина спешни случаи.

# 29 638
Мда, ето ги най-големите жертви на кризата с коронавируса:
Ефектът на намаления ДДС за ресторантите няма да се разпростре до джоба на клиентите, даде да се разбере представител на бранша в интервю пред БНР. "Много трудно можем да си позволим намаляване на цените за клиентите. Това ще генерира допълнителна загуба, която ти трябва да покриеш от собствения си джоб", коментира Желязко Каракашев, ресторантьор от Варна и преподавател в тамошния Икономически университет.
"Ако в единица оборот в търговията процентът на труд е един, то в туризма и ресторантьорството той е многократно повече. Процентът, който внасят ресторантите, е доста по-голям, затова в цяла Европа има специфично диференцирани ставки за ресторантите", обясни той. ДДС също бе посочен като голям разход, затова и свалянето му се третира като най-бърза антикризисна мярка.
   от ТУК
Не искам да споря с учени икономисти, но да обявяваш ДДС за разход, при положение, че той се плаща изцяло от крайните клиенти, а бизнесмените само го събират и внасят в бюджета . newsm78....  Аз ли нещо не разбирам, или някой майтап си прави?
Доста пари, компенсации и подпомагане под разни форми се раздаде и раздава по повод на тази криза, надявам се поне повечето да са попаднали на точно място и да са били от полза на истински засегнатите. Опасявам се, обаче, че по някое време ще обявят, че хазната е празна и ще вдигнат данъците, а и фондовете на НОИ са се поизпразнили, та и осигуровките могат да се преразгледат...
Та ако говорим за "втора вълна"на кризата - аз повече от такава се опасявам.

Мен ми е интересно как се дадоха милиони за предпазни облекла, маски и в крайна сметка в много болници има недостиг.

Също много ми харесаха брошурите за разходка в парка на Столична община - можеше направо реклама в полувремето на СуперБоул да платят за нещо, което траеше седмица.

ДДС-то за кръчмарите, договора за Националната детска болница, бюджета на НОЩ ... абе въобще много палави теми има за обсъждане, ама нека първо да оцелеем, пък после ще му мислим. Хайде пък и пари, хайде пък и свободи, хайде пък и прозрачност - само да сме живи.

# 29 639
В други страни със сканкод влизат в религиозните храмове, в ресторанти си оставят имената, наемат хиляди, за да проследяват контактни лица, тества приложения за телефони, а тук просто вече няма такъв вирус и хей, живот, здравей.

Нарича се контрол на епидемията. Да, има епидемия, но се следи и контролира как протича, тестват непрекъснато и имат готовност за реакция при промени , могат да си позволят да отварят и затварят бизнеси и обществени места, както и граници, защото го правят не самоцелно, а според ситуацията. И провеждат контролиран експеримент, който всеки един момент може да бъде прекратен, ограничен или продължен според обстоятелствата.
Тук от самото начало не се знаеше какво се случва, тестването беше нищожно и затова беше наложително да си стоим вкъщи, поради липса на реална преценка за обстановката в резултат на никаквото тестване, затворихме, защото на запад стана страшно и затвориха, отворихме, защото на запад започнаха да отварят, нито тестваме достатъчно, нито епидемията е под контрол, та ние дори не знаем има ли епидемия в България.
Пълна подигравка.

Общи условия

Активация на акаунт