COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 714
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 840
Каква ново е казал Мангъров? Той иронизираше някого, който е казал, че се забавлява. Кой е той и с какво се е забавлявал?

На Мангъров много му е забавно. Я да излезе пак да обясни как половин милион българи са изкарали вируса и да се готвим за стаден имунитет... Много съм разочарован от него и не виждам много разлика с предозирането на Мутафчийски. Лика-прилика са си двамата в двете крайности - опиянени от медиен интерес, подкрепяни от стотици хиляди в интернет и категорични, че тяхната версия е правилната.

И накрая какво?

Нито мрем яко или неяко, нито имаме изгледи за стаден имунитет следващите два века.

Това от своя страна показва колко е безсмислено да се правят стратегии - няма нито една страна, която да налучка точните мерки - или надцениха, или подцениха ситуацията.

Е, кое е по-добро? Според мен да си се приготвил за нещо страшно, а то да не се случи. Или пък малко или много да го предотвратиш.

Когато става дума за живота и здравето на десетки милиони (не само липсата на Covid) и икономиката си си длъжен да вземеш балансирана позиция.

Има предложения кое е балансирана позиция...

...Със сигурност тестване, изолиране на положителните, проследяване на контактните, защита на болници и старчески домове.
Но не - затваряй целите държави, оставили милиони здрави и прави по къщите им с месеци, пък в болниците и старческите домове - мор. Италия и Испания например направиха точно обратното на това, което здравия разум подсказа.

Както и да е, една голяма част от световните политици + СЗО показаха нагледно, че ако си изгориш ръката с олио, най-добрия начин да се справяш с изгарянето е да я отрежеш.

Пак ще повтаря: Дано да не стане реалност приказката с лъжливото овчарче. Защото дойде ли някоя истинска чума например в България, ние всички, чакали пика "до две седмици" в продължение на три месеца, масово ще покажем един среден пръст. И тогава ще стане Ад, ама истински вече.

# 30 841
Това от своя страна показва колко е безсмислено да се правят стратегии - няма нито една страна, която да налучка точните мерки - или надцениха, или подцениха ситуацията.

Абсолютно нито една държава не е "надценила" ситуацията.
Има единствено няколко, които реагираха адекватно (Южна Корея, Китай, Австралия, НЗ, Исландия), всички други реагираха недостатъчно.

# 30 842
Скрит текст:
Каква ново е казал Мангъров? Той иронизираше някого, който е казал, че се забавлява. Кой е той и с какво се е забавлявал?

На Мангъров много му е забавно. Я да излезе пак да обясни как половин милион българи са изкарали вируса и да се готвим за стаден имунитет... Много съм разочарован от него и не виждам много разлика с предозирането на Мутафчийски. Лика-прилика са си двамата в двете крайности - опиянени от медиен интерес, подкрепяни от стотици хиляди в интернет и категорични, че тяхната версия е правилната.

И накрая какво?

Нито мрем яко или неяко, нито имаме изгледи за стаден имунитет следващите два века.

Е, кое е по-добро? Според мен да си се приготвил за нещо страшно, а то да не се случи. Или пък малко или много да го предотвратиш.

Когато става дума за живота и здравето на десетки милиони (не само липсата на Covid) и икономиката си си длъжен да вземеш балансирана позиция.

Има предложения кое е балансирана позиция...

...Със сигурност тестване, изолиране на положителните, проследяване на контактните, защита на болници и старчески домове.
Но не - затваряй целите държави, оставили милиони здрави и прави по къщите им с месеци, пък в болниците и старческите домове - мор. Италия и Испания например направиха точно обратното на това, което здравия разум подсказа.

Както и да е, една голяма част от световните политици + СЗО показаха нагледно, че ако си изгориш ръката с олио, най-добрия начин да се справяш с изгарянето е да я отрежеш.

Пак ще повтаря: Дано да не стане реалност приказката с лъжливото овчарче. Защото дойде ли някоя истинска чума например в България, ние всички, чакали пика "до две седмици" в продължение на три месеца, масово ще покажем един среден пръст. И тогава ще стане Ад, ама истински вече.

Tipsofme, представата ти за балансирана позиция съвпада с тази на Мангъров.

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 11:21 от Анонимен

# 30 843

Ъъъъ ... България, например?

За Сърбия да не говорим - няколко петдневни локдауна си е напълно в реда на нещата. За болест с инкубационен период поне две седмици най-вече. Grinning

# 30 844
Същото си мисля и аз. Изгърмяха си масово патроните в Европа, като изсипаха голямата кошница със заплахите за няма нищо. И сега ако наистина дойде опасен вирус, никой няма да им върже. Дано не става така, засега съм оптимист.
А обществото (не само в БГ) не издържа теста за разум, мисъл и баланс. Доказахме, че сме лесно манипулируемо стадо. За съжаление.
Мангъров говореше за стаден имунитет в началото, когато навсякъде се тръбеше, че вирусът е страшно зарАзен, че се хваща от повърхности и бла-бла. После, като се видя, че не е точно така, май повече не го спомена.

# 30 845

Има единствено няколко, които реагираха адекватно (Южна Корея, Китай, Австралия, НЗ, Исландия), всички други реагираха недостатъчно.

Точно. Най-правилната стратегия се оказа стратегията на бързата реакция и недопускане на това нещо да се разпространи. Всички други стратегии се оказаха сметки без кръчмар.

# 30 846
Същото си мисля и аз. Изгърмяха си масово патроните в Европа, като изсипаха голямата кошница със заплахите за няма нищо. И сега ако наистина дойде опасен вирус, никой няма да им върже. Дано не става така, засега съм оптимист.
А обществото (не само в БГ) не издържа теста за разум, мисъл и баланс. Доказахме, че сме лесно манипулируемо стадо. За съжаление.
Мангъров говореше за стаден имунитет в началото, когато навсякъде се тръбеше, че вирусът е страшно зарАзен, че се хваща от повърхности и бла-бла. После, като се видя, че не е точно така, май повече не го спомена.

Ами сега да излезе и да каже "Народе, съжалявам, че говорих за стаден имунитет, бях подведен от данни, от СЗО, от материали в медиите...".

Сега като се окаже, че изкаралите вируса са в пъти по-малко от ревизираните му предположения, с какви очи ще излезе пак пред камера.

Аз си имам едно предположение за Мангъров, че нещо много медийно покриван беше като за опозиционер, та няма да се учудя да е бил втория кон на състезанието на един и същи собственик. Thinking

# 30 847

Ъъъъ ... България, например?

За Сърбия да не говорим - няколко петдневни локдауна си е напълно в реда на нещата. За болест с инкубационен период поне две седмици най-вече. Grinning
Рискувам пак да ме изтрият покрай тебе, понеже вече го писах, ама го изтриха - като как точно си представяш България с какъв потенциал да реагира според теб и мангъровците "адекватно"?  Когато не сме подготвени (като всички) за това, като нямаме болничен капацитет, при липсата на тестове и лаборатории, лаборанти и лекари? Като как България реагира надценявайки? Имахме ли петдневните сръбски, македонски и турски тотални заключвания? Като как точно си ги представяш на българска територия тези действия? Връзваш ли реалността с хипотетичните желания? Бедна държава на всичко отгоре! На всякъде в целия свят се доказа, че забавяне с мерките дори със седмица струва много, много повече? И какво затвори България, което бе жизнено важно? Нищо!

# 30 848
Ами сега да излезе и да каже "Народе, съжалявам, че говорих за стаден имунитет, бях подведен от данни, от СЗО, от материали в медиите...".
Еее, да, колкото Мутафчийски ще излезе да каже съжалявам, толкова и Мангъров.
А пък първия побърка народа много повече с предозираното плашене. Вторият поне говореше, че няма нищо фатално. И с това масово изкарване не предричаше труповалеж, напротив.

# 30 849
Сещате ли се за онази среща между Мангъров и Премиера? Е това е момента "след това" в който Мангъров не спомена стадния имунитет в прав текст. Защото премиера му разясни че спазваме договорните отношения на България със СЗО, и заложените от правитеството стратегии за бъдещото здравеопазване са стратегии на СЗО за "подпомагане" които правителството ще наложи (справка поправките закона за здравето, Ананиев се смля да нагажда, последните 2 г.), и съответно трябва да бъдат изпълнявани. Идея нямате за какво сериозно финансиране иде реч нали?  И както каза човекът на СЗО в България ""Един от основните принципи в ООН е неприкосновеността на правителствата в отделните държави да вземат решения - т.е. всичко е пожелание.", Т. Е.  СЗО пое  здравеопазването ни, обясни безсмисленото отлагане на електронната на здравната система.
Мангъров няма да го разберете скоро..

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 13:38 от Анонимен

# 30 850
Доколкото разбирам проблемът на Швеция са старческите домове. Някой писа, че в началото персоналът не е имал на разположение предпазни средства. Самата шведска стратегия не е грешна, проблемът е, че не опазиха старческите домове. Нещо, което не успяха да направят и други държави със строги мерки.
Разбира се, че е грешна. Точно другите държави с късни мерки могат да бъдат доказателство, че идеята за опазване на възрастните е невъзможно да сработи когато има масово заразяване. Професионалистите по болниците не успяват да се опазят от заразяване пък какво остава за обикновените хора. Не случайно си имаме приказка "след дъжд качулка".

# 30 851
Еее, да, колкото Мутафчийски ще излезе да каже съжалявам, толкова и Мангъров.
А пък първия побърка народа много повече с предозираното плашене. Вторият поне говореше, че няма нищо фатално. И с това масово изкарване не предричаше труповалеж, напротив.

Не смятам, че приказките "Стотици хиляди ще го изкарат" бяха много успокояващи. Grin

Даже в момента има кумулативен ефект върху населението - не само Мутафчийски не беше прав за многото починали, но и Мангъров не беше прав за многото заболели.

Затова имам познати, които в началото спазваха всичко чинно, а сега трябва да ги убеждаваш, че въобще има вирус.
Затова имам познати, които се бяха примирили с мисълта, че ще го преболедуват и имаха стрес поради този факт, а сега се чудят защо са си го причинили.

Както и да е, ние от Мутафчийски няма да чуем извинение, та от Мангъров ще чакаме ...

# 30 852

Никога от СЗО не са говорели за стаден имунитет. При всичките му останали грешки на Тедрос, за едно нещо беше прав - как да спрем този вирус: с агресивно тестване и контактно проследяване. Но една камара европейски "експерти" до последно пееха в хор песните за грипа, нито СЗО слушаха, нито държави с по-голям опит от тях с коронавирусите. Което донякъде обяснява и това бездействие до последния момент, интервюто с норвежкия епидемиолог е доста показателно.

И не вирусът не си е променил заразността. Ако не му противодействаш, той се разпространява много бързо и експлозивно, просто мерките срещу него се оказаха по-ефективни дори за най-големите оптимисти.

# 30 853
  • На остров
Много време ще мине преди е ясно коя стратегия е била правилна и дали въобще има такава.

В Швеция вече има германски туристи например и препоръката е те да спазват същите неща като местното население, възниква обаче един парадокс за шведите препоръката е да не пътуват до места по далече от два часа от дома си, как това ще се случи за туристите не е ясно. Заболели турист ще се лекуват ако се наложи. Границите на Швеция са отворени за ЕС, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн.
В момента се подготвя документ с препоръки за туристи и сезонни работници.
Започват и да се правят анализи защо се получи така с домовете за възрастни хора.

# 30 854
Скрит текст:
Ще покажете среден пръст, щото не е станало мазало този път по някаква причина, и щото сте били лишени тези месеци точно от какво? Нещо жизнено важно? Не можехте да излизате, ядяхте сухи корички хляб, биеха ви на ставане и лягане?
При почти еднаква обстановка навсякъде в света, та и по-стегнати мерки в много от държавите, пак ние най-големите страдалци излязохме.
Ми показвайте си и пръстите на краката ако щете, обаче да се мислите за лъвове сред стадо от овци ми идва малко в повече.

Времето отся много добре кой е прав.

А тепърва ще се правят анализи, няма да остане само Австрия с публични признания, че нарочно са преиначавали ситуацията.

Сърбите например са не по-малко бесни от нас, както разбрах, тъй като техните мерки бяха далеч по-сериозни при сходно развитие на Ковид. Но там Вучич не изпусна възможността да затегне хватката над страната.

Няма как да събереш 2 и 2, да получиш 7 и да обясняваш как всичко е в реда на нещата.
Много е рано да се правят заключения, не бързайте като пърле пред майка си. Всичко е "към момента", а то според данните показва, че сме минали с насинено око, а не с избити зъби.  Вече имаме примери от Македония, Иран и Ю Корея как разхлабването доведе до нова вълна заразени. Въпросът е, че по всичко личи, че вируса вече не е толкова опасен и е мутирал. Дано.
За икономическите последици ще се отсъди най-рано след 18 месеца, а кой какви психически проблеми има си е лично негов проблем.

Общи условия

Активация на акаунт