COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 745
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 4 650
Мангъров предлага да се заразят всички, да го изкарат всички и който оздравее - оздравее, който не - да е. Поне аз така го разбирам.
Не знам доколко е правилно това към настоящия момент, когато не знаем нищо за вируса, нямаме лек и ваксина срещу него, не знаем дали оставя последствия, дали има повторност, дали се изгражда траен имунитет, как и с какво може да се противодейства на заразата и последствията от нея. Според мен модела му може да е приложим, но не и към настоящия момент, защото, ако нещата не са такива, каквито ги прогнозира, има голяма вероятност вируса да умре поради измирайки на всички приемници т. е. на човеците.
После може да се разходи и по другите биологични видове, да изтрепе и тях и да се гътне и той.
Затова си мисля, че и да е прав, не е нацелил момента да доказва правотата си.

Страхувам се, че хората са доста безотговорни. Че ще се юрнат да празнуват. Да пътуват. Да се събират.
Не се пазят, не пазят и другите. Страхувам се, че това може да доведе до неконтролируеми и непредполагаеми последици от които може да няма връщане назад.

Аз спазвам мерките, дали ми харесва или не, няма значение. Караме с минимален бюджет. Банката ме притиска, наема на офиса виси, но професионалната ми сфера на изява в момента е стопирана, и да ходя на офиса, все тая. Зависима съм от други структури, така или иначе.
Аз съм за по кратки, но много по крути мерки, които може да помогнат качествено, половинчатите работи според мен не дават достатъчно задоволителен резултат. Винаги е било така, не само сега. След като вируса действа с размах и нашия отпор срещу него трябва да е такъв. А не като в индийски сериал където лошия размахва пистолет, а полицаите го гонят с пръчки.

# 4 651
  • Русе
То аз мога и един път на седмица да излизам, обаче има хора, които не могат да спрат работа, за да можем тези, които можем, да си седим в къщи. И докога. Седейки само, без да има диференциран подход към случаите, ефективно лекуване, отсяване на рисковите групи, можем да си седим в къщи до догодина, което няма как да стане.Чакането на вълшебната ваксина е свързано с технологично време, което не бива да се редуцира, за са не стане така, че ваксината да е по опасна от вируса.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 10:08 от A m b e r

# 4 652
  • Bulgaria
Днес Кантарджиев каза, че вирусът трябва да се атакува докато е в гърлото. И как по-точно ще го атакуваме и най вече с какво?

# 4 653
Явно масово тестване с бързи тестове е безсмислено на този етап наистина.
Умерено и продължително  ИП за поетапно и бавно заразяване, това е явно стратегията.
Някакви по-драстични мерки може би ще срещнат голям отпор и няма да са ефективни.
Аз Мангъров така и не разбрах какво предлага.
Доц. Мангъров предлага това, което се прави в момента, но в ускорен вариант т.е. без всякакви предпазни мерки, /модела на Швеция/, като рисковата група /възрастните и хроничноболни/ бъдат "изолирани" /до колкото е възможно, мерки само за тях/. Според него 80% прекарват заболяването леко. Предпазвайки рисковата група /да прием, че са 10%/, остават едни 10%, от които ще има починали и по тежки случаи - нищо страшно.
Той беше сигурен, че се създава имунитет, който предполага поне до следващия сезон /тезата беше, че този вирус, ще се появява сезонно, подобно на грипните вируси/ нещата ще се нормализират. През следващия сезон вирусът е възможно да мутира, но не до степен, която да повтори това упражнение, ще бъде по неагресивен /такава е природата на вирусите/. Пак ще има болни - по-леки, по-тежки, смъртни случаи, но пак нищо необичайно.
В историята няма случаи, при епидемии, да са вземани такива мерки, които да водят до спиране на икономики. Това е безпрецедентно.

Реалността обаче показва друго. Тезата, че само възрастни и хронично болни прекарват заболяването тежко, се опровергава т.е. засегнати са различни възрастови групи. Бума на заболели е много голям и неконтролируем. Нужен е голям ресурс за да бъде овладян, а с такъв не разполага никоя държава. Така се мина на сегашния вариант - мерки, бавно заразяване с цел някакъв контрол. Резбира се този вариант също има недостатъци - много хора са без работа, икономиката изостава сериозно, ще е нужно доста време след епидемията да се възстановят нещата. Нормално е хората да се бунтуват за това.

Моята баба казваше, трябва да се навърлува и тогава ще си отиде. Е, до тогава не виждам причина, да не бъдем по предпазливи.

# 4 654
Днес Кантарджиев каза, че вирусът трябва да се атакува докато е в гърлото. И как по-точно ще го атакуваме и най вече с какво?

С *бабини * методи, гаргара

# 4 655
Добре де кой толкова ще празнува Великден? Оставам с впечатлението, че всички пишещи тук ще пропуснат празника. Аз лично нямам познати, които ще празнуват. Изобщо не ми се вярва в това велико преселение на народа. Притесняват ме повече църквите, отколкото трапезите.Но може и да греша и около мен да няма такива хора .
Всички пишещи тук са.... никой. Никаква специална извадка. Така че не се впечатлявай от мнението на пишещи във форум.
Каква представителна извадка е необходима? Тук има хора от цяла България, и от областни градове и от малки на които няма КПП-та. Различни сме по пол, възраст, социално положение- някои харесват ИП, други не и не на последно място всички общуваме с N на брой хора всеки ден и сме запознати и  с техните нагласи за Великден.
Не се заяждам, просто ми е интересно каква извадка е нужна. Фирмите, които правят социологически проучвания работят на същия принцип- изследват се едни хиляда души и вечерта по новините слушаме : 60% от българите …..

# 4 656
Да, с топли течности на често.
Притесниха ме данните за полицаите. Мутафчийски нещо коментира ли?

# 4 657
Същото мнение беше изказано и от корейски лекари. Те говореха за топла вода на всеки 15мин. Нито тогава, нито сега намирам смисъл, но е факт, че ако наистина започва със леки симптоми, то е възможно някакво стопиране. Въпросът е това да се изясни и на личните лекари, за да знаят те, какво да предписват на такива най-леки(начални) симптоми.
Скрит текст:
И досега се чудя, че как ме и дразни: Защо е аНгал? Толкова ли не можаха да го напишат с М. Поне на мен ми звучи по-добре

# 4 658
Франсоаз,не цитирам,за да не се получават дълги постове.Не съм обикаля болници,даже зъб ме боли от няколко дена,но нямам намерението да ходя на зъболекар.Няма да казва в кой обект се случи,но става въпрос за ченджбюро.Отидох да получа превод.човекът пред мен си свали маската,изтри си носа,бръкна си в джоба,извади парите и ги подаде на касиерката(която беше зад плегсигласа без маска и ръкавици),за да ги обмени.В Билата същата работа.Възрастна жена кихна,докато си избираше домати,неопаковани.Застанах в началото на ул.Данаил Попов и като погледнах в посока Манеца(за който е бил в Плевен е обяснението),тротоара си беше пълен.Пред ченджа група тинейджъри чакаха приятеля си да си сложи протектор.Група от 5-6 човека.Ако не ми вярваш,в понеделник ще излизам пак да купя това-онова и ще публикувам 2-3 снимки.

# 4 659
  • София
Това с младите да го изкарат звучи супер, докато човек не срещне млад, който го е карам много тежко без да страда от придружаващи заболявания. Синът ми тренира в Буба баскет и един от треньорите там беше болен, сам го обяви. Сега е изписан от болница и понеже вече го цитираха от медиите, а постът му е публичен си позволявам да дам линк към профила му. Други няколко бяха заразени от юношите, племеника на Тити Папазов също, той сам разказа в медиите, и те са го изкарали по-леко и вкъщи, но все пак при толкова неизвестни не мисля, че си струва да рискуваме с толкова лека ръка и младите. Мое мнение, разбира се.

https://www.facebook.com/boris.brakalov?__tn__=%2CdCH-R-R&ei … Hd8fc&fref=nf

# 4 660
zazu1, на ММ се обадиха и от полицията и от РЗИ да го предупредят, че е възможно да е бил контактен предвид къде работи. От РЗИ го питаха дали е добре и има ли симптоми.

# 4 661
Достатъчно деца имат придружаващи заболявания в България Sad Аз моите не ги рискувам. Също не изгарям от нетърпение да ги оставя сираци все още.

# 4 662
Неко, аз разбрах, че приемът на течности се препоръчва, за да се отмие вирусът от носоглътката, и вместо да напредва в дробовете, където се прихвща и развива, да отиде в стомаха.

# 4 663
  • София
И аз четох същото. Обясняваха, че първо вирусът се залепва за гърлото и ако тогава го промием с вода - отива в стомаха, където го чакат стомашните сокове и му виждат сметката. Не знам доколко е вярно това.

# 4 664
  • София
Абсолютно съм съгласна с мнението, че твърде ранното ИП доведе до лоши резултати. Изгърмяни бяха патроните преждевременно, хората им писна и решиха, че 600 болни не са повод да си стоят в къщи. Сега ще тръгнат по Великден и ще се сдобием с много нови заразени. То не случайно другите държави обявиха карантина в доста по-напреднал стадий. Не е от глупост.

Обявиха карантината в много по-напреднал стадий, затова са с много по-лоши резултати от нашите...
По Великден никой няма да тръгне, кпп-тата не са отменени и щабът трябва да се постарае с разяснения защо точно сега не трябва да се пътува. Ако удържим с мерките до Гергьовден, след това спокойно може да ги отменим.

Общи условия

Активация на акаунт