Аз също съм раздвоена за ваксината, сещайки се какво се случи тук в Швеция с ваксината Pandemrix срещу свински грип през 2009-2010. Ta тогава същият този Тенгеле, който сега ръководи шведския щаб, накара 5,8 милиона шведи да се ваксинират с тази злополучна ваксина. Аз тогава имах някакво шесто чувство, че не трябва да слагам тази ваксина. Тук да уточня, че не съм антиваксър, детето ми има всички ваксини, но точно за тази новопоявила се ваксина имах някакво предчувствие. Спомням си, че тогава се поизпокарахме с мъжа ми, той отиде и се ваксинира, но аз и детето не.
Тегнеле беше критикуван за ролята си в схемата за масово ваксиниране на 5, 8 милиона шведи (61% от шведското население), което причини неочаквано увеличение на честотата на нарколепсия в Швеция, предимно при деца.
Pandemrix е моновалентна ваксина срещу свински грип с адювантна AS03, одобрена от властите в Европа през септември 2009 г., когато пандемията срещу грип A (H1N1) беше официално обявена. Pandemrix е използван в няколко европейски страни, сред които и Обединеното кралство, но най-високото обхващане на ваксината е получено във Финландия, Ирландия, Норвегия и Швеция. В Швеция 61% (5,8 милиона) от жителите са били ваксинирани с Pandemrix в рамките на национална кампания и покритието е особено високо при рискови групи от населението като деца. През 2010 г. и 2011 г. се наблюдава неочаквано увеличение на честотата на нарколепсия в Швеция и други страни, които използват приспособената към AS03 ваксина Pandemrix. Една година след кампанията за ваксинация се отчита повишена честота до 15 на 100 000 годишно в Швеция и Финландия, в сравнение с докладваната по-рано честота от 1 на 100 000 души годишно. При деца и юноши се изчислява, че рискът от развитие на нарколепсия е 1/18400 ваксинации, а сред носителите на основния протеин за хистосъвместимост комплекс HLA-DQB1 * 06: 02 рискът е бил 1/4500.
продължава в линка
https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(1 … )30048-9/fulltext

Ами ако действително е така, тогава се пита къде е обратната връзка и защо при това масово заразяване на полицаи я няма обратната връзка и те не са заразили също много хора с които са били в близък контакт за да е възможно според теб 1% плицаи да са се заразили от 0,1% заразено население. Разбираш ли защо ти казвам че е несъстоятелно да се твърди че при полицаите риска е 10 пъти по висок от заразяване в сравнение с популацията. Ми това значи 10 пъти повече жени, деца, семейства, приятели, роднини да са се заразили ама те не са полицаи а са част от популацията. Разбираш ли защо няма как да са с повече от 2 пъти по висок риск от заразяване в сравнение с популацията.
но не казват).