COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 198
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 6 465
  • Sofia
Защо ми се струва,  че на тояо етап ни трябва повече лекарство, не ваксина.
Точно същото бях започнала да пиша Simple Smile Не знам, изобщо не ми увира главата, как точно трябва да стане. Знам само, че ако искаме да спечелим битката с вируса, бързо ни трябва лекарство. За ваксина можем и да почакаме.

# 6 466
  • София
Защо ми се струва,  че на тояо етап ни трябва повече лекарство, не ваксина.

Защото:
1. Точно това ни трябва - лекарство, което да превърне този коронавирус в (ох, опази ме, Боже, от реакциите) банален грип. Или банална пневмония, както искате го наречете.
2. Това ще направи болестта контролируема и ще ни върне сравнително бързо към нормален начин на живот.
3. Ваксина за коронавируси няма и ми звучи изключително странно (да не кажа друга дума) баш за този да измислят, че и в рамките на година-две...

П.П.: Отново ще има смъртни случаи, както от всяка друга болест, за която има лекарства, за съжаление.

# 6 467
  • София
Светът подцени заплахата, а някои най-дебелоглави си докараха печални рекорди.
Турция стана рекордьор по бързо разпространение на вируса

# 6 468
  • Варна
Аз ще бъда много изненадана ако догодина през април има ваксина. Не знам много от вас как си ги представят нещата....ама да ваксинираш 7 милиарда души не е лесна работа...
Не е нужно да се ваксинират 7 милиарда чак според мен. Би трябвало да е като при стадния имунитет. Много хора ще бъдат ваксинирани, но други не. Ваксинираните ще са като щит за другите.

# 6 469

3. Ваксина за коронавируси няма и ми звучи изключително странно (да не кажа друга дума) баш за този да измислят, че и в рамките на година-две...

Кое му е странното ? Досега не са разработвали сериозно , затова няма ваксина . Сега всичко живо се юрна да прави . Гаранции няма , но след година е много по-вероятно да има ваксина отколкото да няма .

# 6 470
Не вярвам на китайците, още повече, че не дават обяснение, само го пляскат като факт - имаме повторно инфектирани.

Последните 91 човека са от Южна Корея. И при тях не е ясно дали е повторна зараза или реактивация, но въпросителната си остава.

# 6 471
Светът подцени заплахата, а някои най-дебелоглави си докараха печални рекорди.
Турция стана рекордьор по бързо разпространение на вируса
Журналистите да попитат: Български граждани имат ли право да влизат от Турция, след това с турските паспорти да излизат и да отиват отново в Турция. Точно тези двойни гражданства не създават ли предпоставки за безконтролно влизане в страната с цел разходки, гостуване и други неналожащи визити ?

# 6 472
И още от проф. Тасков

# 6 473
  • София
Защото очевидно точно срещу коронавирусите няма много голям успех. Дадох за пример SARS и MERS, на което ми беше отговорено, че те не били поразили целия свят, затова никой не се напънал да мисли ваксина, което е меко казано странно съждение, при положение, че SARS беше в пъти по-смъртоносен от сегашния коронавирус.
И защото срещу много други доста сериозни болести ваксина продължава да няма.
И защото докато се измисли ваксина (ако въобще стане), този вирус вече ще е обиколил три пъти света и ние дотогава ще трябва да сме се научили да живеем с него някак си.
И защото скептицизмът към подобна ваксина още в момента е изключително висок и може да се очаква сериозен отпор срещу масова имунизация, АКО се стигне до такава.
Затова трябва лекарство, а не ваксина, която на мен лично ми звучи по-скоро като розов блян.

# 6 474
Понеже циркулира версията, че Италия умишлено докладва повече починали, с някакви користни цели, да се облагодетелства финансово от ЕС, да питам Щатите откъде чакат пари?
От федералният резерв. САЩ са си като европейски съюз, сбор от различни държави (щати) с различни закони и правила, но имат и централизирано управление. Предполагам че ще печатат долари и ще ги отпускат на техните Италия и Испания, (не знам кои са им най засегнатите щати).

Не са спирали печатницата, а сега обемите са много високи.
Италия и Испания чакат на европейската печатница.

# 6 475
Защото очевидно точно срещу коронавирусите няма много голям успех. Дадох за пример SARS и MERS, на което ми беше отговорено, че те не били поразили целия свят, затова никой не се напънал да мисли ваксина, което е меко казано странно съждение, при положение, че SARS беше в пъти по-смъртоносен от сегашния коронавирус.
И защото срещу много други доста сериозни болести ваксина продължава да няма.
И защото докато се измисли ваксина (ако въобще стане), този вирус вече ще е обиколил три пъти света и ние дотогава ще трябва да сме се научили да живеем с него някак си.
И защото скептицизмът към подобна ваксина още в момента е изключително висок и може да се очаква сериозен отпор срещу масова имунизация, АКО се стигне до такава.
Затова трябва лекарство, а не ваксина, която на мен лично ми звучи по-скоро като розов блян.

Има ваксини срещу стотици вируси. Лекарства, обаче срещу вируси на практика няма. Чувал съм само за ацикловир срещу херпес. Лекарството всъщност е розов блян Simple Smile

# 6 476
С този дълъг инкубационен период, безсимптомно протичане и ресурсоемко тестуване и с лекарството не ми е ясно как ще стане. С грипа го сравнявам в случая, където противовирусните препарати се взимат до 36 часа от първите симотоми, но грипът е с доста по-кратък инкубационен период и симптомите са доста явни. С ковид може и доста тихо да протекат нещата и как ще се разбере кога да започне лечение не ми е ясно. Нон-стоп ли ще се тестуваме, какво ще правим? В момента лекуват усложненията - те вече са видими, за разлика от самото заразяване. Добре, да кажем, ще се лекуват само тежките случаи, леките продължават да го карат на крак. Но в хипотезата, че няма имунитет, а само лечение, трябва да се лекуват всички, за да се пресече разпространението на болестта. Т.е. не е опция леките да ги игнорираме, защото остават разпространители. Трябва да изловим всички и да ги излекуваме. Навсякъде. Ами то ако беше толкова просто и сега можем да ги изловим, да ги сложим под карантина и финито с вируса след месец.

# 6 477
По ваксина се работи усилено, но:
Трябва да се минат изпитания в клетъчни линии, в животни, в малки групи хора, в по-големи групи хора, да мине достатъчно време за да се оцени дали са безопасни, да се произведат, да се доставят...

Минимум година от ден днешен....

# 6 478
Ами и година да е, ще се чака. Едва ли имаме избор, ако се окаже че имунитета не трае.

# 6 479
  • София
Въпросът с лекарството е тактически, а с ваксината - стратегически. Разбира се, много важно е да се намери лекарство - това ще свали от коронавируса мита за страховит вирус-убиец и ще го превърне просто ... в един опасен вирус, един от всичките такива. Опасно заболяване - но все пак лечимо.
Страхувам се, че докато не се изнамери ваксина и не се изгради прочутия стаден имунитет  ще си мучим под маските... Disappointed

Общи условия

Активация на акаунт