COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 480 533
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 7 305
Мисля, че е добър момент да се обърне внимание на личната отговорност. Не чакайте държавата да каже и забрани. Сам човек трябва да е в състояние да разсъди кой риск е наложителен и кой може да се предотврати.

Скрит текст:
Моят съвет е - въпреки че в Австрия нещата се успокояват - да не се събирате с хора, за които знаете, че не спазват социална дистанция, няма значение какъв е празникът. Сами трябва да разсъдим разумно и да няма нужда да ни се карат и глобяват.

В Швеция принципът работи, защото препоръките се спазват без забрани. Вчера се зачетох в профила на позната там (не е в Стокхолм) - всъщност останах с впечатлението, че хората максимално са се дистанцирали социално, въпреки че държавният натиск го няма. Не е верно, че са ги пуснали на стаден имунитет, информацията се представя грешно в медиите.

Мисля, че и у нас е възможно; може би трябва да го поднасят по друг начин, а не по схемата, която предизвиква "ти ли ще ми кажеш на мен". Като цяло доверието на обществото в държавата за съжаление липсва, но и обратно явно. Просто нека всеки доброволно отмени физическите срещи, които не са необходими.

Весели Празници!

# 7 306
  • Другата България
Скрит текст:
Скрит текст:
Вижте сега, тази криза все някога ще свърши. Но аз предлагам да не се отпускаме, а от сега да помислим за няколко нови теми във форума.

- За забрана на автомобилите и самолетите - заради жертвите от катастрофи. Да не се заблуждаваме, че ще се върнат каруците или файтоните. Историята познава и доста жертви, паднали или ритнати от кон. Пеша ще се върви.
- За забрана на брака - заради жертвите на семейното насилие. А и ако се приеме точката по-долу за забрана на секса, то бракът доста се обезсмисля.
- За забрана на електричеството - естествено след като първо забраним 1,2,3,4 и 5 джи, но все още ще останат около нас прекалено много магнитни или каквито там бяха вълни.
- За забрана на къпането в море, басейн, езеро - заради удавниците.
- За забрана на секса - дори с презерватив и да ни предпазва от болести по полов път, в историята има случаи, в които е доказано че води до инфаркт. Както и до убийства от ревност.
- За забрана на захарта - заради жертвите на диабета.
- За забрана на ядките и брашното - това глутен, това алергени...
- За забрана на яйцата и месото - холестерол, газове от крави и кокошки, които унищожават атмосферата. Може би и боба трябва да забраним.
- За забрана на строителството - всички трудови злополуки в самия процес, както и домашните инциденти - стълби, хлъзгави плочки и пр. Почваме да копаем землянки.

Хайде допълвайте, няма само аз да мисля...
Допълвам:
-За забрана на училищата и университетите- заради това, че твърде образованите и интелигентни хора са по-склонни да се съмняват в думите на разни коремни хирурзи, вещаещи апокалипсис сега (но не по Копола)!
Може ли линк за това проучване? Анкета, допитване, или каквото и да било друго? Защото за да се твърди подобно нещо така категорично следва да се базира на друго, доказано?
Отговорността за опазване на собственото ни здраве е само и единствено лично наша.
Собственото ти здраве е лична отговорност, така е. Ако живееш на остров. Самотен.
Ако живееш в общество, с други хора, трябва да се съобразяваш с тях и обществото. Освен със себе си, и с тях.
Добре де,ако аз не нося маска ,а ти носиш и се разминем на два метра ,как точно ще те заразя?
Изкарахте го Батман този вирус.
Можеш ли да гарантираш, че ще се движиш само по улиците, и със всички хора, които ще се разминеш ще си на два метра отстояние? Няма да влизаш никъде, да говориш с никого, ще мериш метри и ще страниш от хората, само за да не сложиш маска?

# 7 307
Слушам го този и ми става вече банален. Онзи ден не беше ли в Англия този човек? Сега е в Испания. Може и аз да не си спомням добре. Съгласна съм с него, че сега е най-неподходящият момент да се вдигаме на протест. Точно затова Баце не смее да затвори София, защото това ще е капката, която ще прелее чашата на всякакво търпение в българина.
Пазарите ги затвориха, защото въпреки, че от 13.03 се казва да се работи, но да се спазват хигиеничните условия и да се спазва дистанция. Нещо, което на Българският пазар не се спазва. Всеки се вре в другият, разправии,скандали.. по зле от циганската махала е това място наречено женски пазар. Сбирщина идиотизъм. Далеч не мисля, че Баце го прави за да съсипе българската продукция, защото от тази българска продукция яде и той, ядат министрите, яде и ЕС и никой няма сметка да съсипва бизнесът. Ако целите бяха други, до сега да са ни затворили вкъщи, да са спряли всякаква дейност и пълна карантина за целият ЕС.

# 7 308
  • Варна
Хората са приносители. Няма как да изчезне вируса. А пиянството на един народ по паркове и детски площадки трябва да се санкционира и след пандемията. Безсъвестни нарушители винаги е имало. Същите замърсяват, рушат и са над закона. Но е лична преценка как, кога и колко да излизам.
Засега няма тестове, лекарства и стратегия, само апокалиптични заплахи.

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 12:33 от Viviana91

# 7 309
Добре де, нали сегашния коронавирус го сравняват с този на сарс. Защо тогава сте толкова убедени, че няма като него да изчезне в един момент като се позасили слънчевата радиация? За мен точно това ще се случи. Не изведнъж разбира се. Дори шефът на инфекциозното на ВМА каза, че не е чувал за респираторен вирус, който да върлува целогодишно.

Понастоящем няма достатъчно данни за него, учените могат само да хипотезират от съществуващите такива. Никой не изключва варианта да си "отиде" лятото, никой и не го потвърждава. Засега, дори там, където е лято в момента, си седи. А и има разлики между двата - SARS беше по-смъртоносен, но не така заразен напр

В Тайланд в момента е топло, 38 градуса, имат 2551 случая, 38 починали, затова не смеят да говорят с абс увереност изчезва ли, не изчезва ли

# 7 310
Ли лу, за мен изначално сбъркаха с посланието. Не трябваше да ни набиват в главите да си стоим вкъщи. Трябваше да ни повтарят да спазваме дистанция. До посиняване. Спазвайте дистанция, стойте на 2 метра един от друг и т. н.
Посланието да не излизаме е трудно за асимилиране и противоречи на здравия разум, защото цял живот сме учени, че въздухът и слънцето са здраве. Не може така лесно да се обърнат човешките възприятия. Затова според мен трябваше да вложат усилия да ни научат да стоим на разстояние, а не да не излизаме.

# 7 311
  • Варна
Добре де, нали сегашния коронавирус го сравняват с този на сарс. Защо тогава сте толкова убедени, че няма като него да изчезне в един момент като се позасили слънчевата радиация? За мен точно това ще се случи. Не изведнъж разбира се. Дори шефът на инфекциозното на ВМА каза, че не е чувал за респираторен вирус, който да върлува целогодишно.
Дано да е така. В момента се успокоявам и от спортните новини, щели да си завършват шампионската лига през август, дано е възможно.

# 7 312
Тайланд няма огнище. Вирусът не умира в белите ни дробове от топлото време, казва се че топлото време забавя разпространението и ясно се вижда, че това наистина е така. В този ред на мисли да задам въпросът за Индия, къде си крие случаите и къде си крие телата? Защото, ако бяхте прави и топлото не е фактор, там трябваше отдавна да има не епидемия, ами трябваше много да са го закъсали. Същият въпрос имам за Египет, Малазия ? Не правили тестове, добре, а къде си крият случаите, нали не мислите този народ за сляп, да не вижда на улицата, какво става?

# 7 313
Цитат
Тесла, аз го отричам. В момента ти допускаш същата грешка, която допускаше в началото на тема 1. Смъртност не се смята по този начин. Смъртност се смята при приключена епидемия.
В момента имаш прекалено много активни случаи, със неясен изход. Това едно. Второ не знаем от тези теоритично 30 милиона, колко са починали, без да се разбере, че е от Ковид-19. Това ще се разбере от общата смъртност за месеците, но е много рано за тези данни.

Ти пропускаш нещо много важно, друг факт който дава представа каква е смъртността от Ковид, моментната снимка на активната инфекция в популацията на Австрия и Стокхолм, те показват резултати 0,5% и 0,6% смъртност, да ама това са само активно инфектираните в един тесен времеви прозорец, а преди вируса да стигне до тях защото той не е започнал с над 37 000 и с над 38 000 в Австрия и Стокхолм на 1 април и 27 март, епидемиите там не са започнали точно тогава и директно с 37 000 и 38 000, преди това е минал през маса народ, както става видно и от изследването на немците през колко народ минава, е това няма как да не се отразява на смъртността след като само в теми моментни снимки се отчита смъртност 0,5 и 0,6% ама това не отчита хората заразили тези 37 000 и 38 000 които са преди моментата снимка, но труповете си стоят, та разбираш ли защо истинската смъртност е ниска.

Иначе съм съгласен че смъртност се гледа накрая, само че края може никога да не настъпи, за грипа още не е настъпил, тази година до този момент са починали над 130 000, само тази година до днес. Така че друго не ни остава да гледаме заразени/починали, както прави и Мутафчийски казвайки че при нас смъртността е 4%, пък тя че е много далеч от 4% отделен въпрос.
Тесла, проблем е, че ни се изнасят някакви математически модели. От тях се вадят изводи.
На няколко пъти се спомена за италиански градове, където се е вдигнала смъртността цялостно, а само една част са записани с Ковид. Вчера пуснаха тук в темата информация и за холандски град. Със сигурност тези, които взимат решенията, имат и пълните данни. Взимаш един град и гледаш смъртност сравнена с предишни години, гледаш причините за смърт, когато са изяснени, когато не са изясняваш дали са боледували, от какво. Всички тези неща са направени в редица държави и ще продължат да се правят. Но тази информация няма как да се даде в пълен размер на обществото. Тук имаше дадени два ярки примера, в единия град имаше над 2000 смъртни случаи в повече от статистиките за миналите години, в друг разликата беше над 1000. Това да 3000 човека от само два града, в две различни държави. Да не се окаже, че и смъртните случаи са в пъти повече от обявените, както е със заразените.
В тази тема се нагледахме на един куп глупости, започвайки от това, че китайците си тровят народа, минахме през това, че италианците смучат пари, та стигнахме до световен заговор, да се ограбят бедните. Само, че в тази ситуация печеливши няма. Нито в правителствата, нито на икономическо ниво някой печели от ситуацията. Загубите навсякъде са огромни, защото икономиките са скачени съдове. Разберете, че ситуацията е безпрецедентна, няма друг вирус, който да е причинил такива реакции сред управляващите. Мислите ли, че данните са толкова успокояващи? Мислите ли, че ако наистина имаше шанс да е толкова ниска смъртността нямаше да кажат "майната му" и да оставят природата да вземе своето?

# 7 314
  • Варна
Внушението, че само стоейки в дома си ще "преборим" вируса е вредно. А здравната ни система си е в криза отдавна. В Италия производството не е спирало. Другите се чакат сезонните работници, въпреки интензивната зараза. Има дисбаланс в мерките.

# 7 315
Тесла, и аз не я разбирам тази смъртност от 4% как става. Кой го е казал това, че е 4%? Много дълго пишеш обаче и наистина много хора не могат да те разберат. Ето аз какво разбрах:

Ако приемем за аксиома твърденията, че:
1) хващаме 2 на всеки 11
2) смъртните случаи няма как да се скрият

Следователно имаме смъртност в момента 0,79%. Защото при регистрирани 669 реалният брой на заразените би трябвало да е 3680, а починалите при положение, че не се крият, са 29. Това ли имаш предвид?

# 7 316
Viviana91 Никой не си е въобразил, че изолацията ще победи вирусът. Идеята е да има намаляне на разпространението, да става по-бавно, за да може да се реагира, за да може да се помогне на повече хора. Защото, когато си го пуснеш да си действа на спокойствие, виждате какво стана и с Италия, Испания и Ню Йорк. Все примери. Само, че аз не виждам, защо като България върви плавно, нямаме големи неприятности, няма изкривяване на кривата, се говори за по строги мерки?

# 7 317
  • Варна
Да. Права сте. Следват общи директиви, без оглед на реалността тук.
В Италия лобитата са подценили риска.

# 7 318
  • София
Слънце има и на терасата. Какво пречи да се стои на слънце там? Ние там закусихме, после там ще обядваме, ще вечеряме. Може би и импровизиран плаж ще си направим...
Браво на вас, но ние нямаме тераса например. За сметка на това живеем на две крачки от разкошен парк, към който не можем да припарим.

Разкошен парк, до който живеят още хиляди хора като вас и по който те също точат лиги. Аз примерно пък живея сравнително близо до южен парк. Знам каква масовка е там, когато няма вируси и забрани и хората имат още много други варианти за прекарване на времето, от които сега не могат да се възползват. Спазването на остояние е невъзможно, групите са големи. А точно там е проблемът, не парка, не слънцето, а групирането на хора. Излезте, разходете се из квартала, намерете някоя забутана пътечка, отидете с колата някъде в покрайнините. Варианти има. Но паркът не е един от тях, защото ако беше отвеорен, щеше да е първият избор на всички.

# 7 319
Най-обичам да ме обвиняват, че съм безсъвестна, че съм разболяла или убила някой, защото съм излязла да изхвърля боклука без маска.
Отговорността за опазване на собственото ни здраве е само и единствено лично наша. Ако ме е страх от вируса ще се изолирам, ще се екипирам, ще се дезинфекцирам и ще намеря начин да се опазя. Съветвам и всички останали така да постъпят. Разберете, че разхождащия се без маска няма как да ви зарази, ако вие самият не му го позволите. Българите много обичаме да обвиняваме всички останали за нашите собствени грешки и пропуски.
Обаче, ако се е разпрострял достатъчно вируса - болници, лекари и отделения стават огнища - и как ще се опази в този случай човек, ако му се налага съвсем рутинен преглед или престой в болница? Отива за нещо съвсем друго и му подаряват корона?
Навързани сме повече, отколкото си мислите.

Общи условия

Активация на акаунт