COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 242
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 2 055
  • София
...

ПС Латвия ме впечатлява. Имат колкото нас доказано заразени, но само 4 критични и 1 смъртен, а у нас 22 критични и 20 смъртни случая. На какво ли се дължи това?
Имат 2 милиона население и вероятно там не са се прибрали хиляди гастарбайтери от ромски произход.

# 2 056
Щото не знаят дали ще си намерят работа, за да си гледат децата. Всички си го мислим, но вместо това броим умрели.
Донякъде е обяснимо подобно поведение. Има една порода милозливи хора, които и мравка да видят в беда, ще я спасят. Друг е въпросът че настъпват десетки мравки само докато вървят по улицата Simple Smile Това е причината и прагматици като Мангъров да бъдат леко неразбрани. Усещането за висшата ценност на човешкия живот е силно заложено в нас и в определени моменти надделява над всичко останало, било то и плод на здрав разум. Нужно ни е време за да разберем правилно ситуацията.

# 2 057
  • София
Марчева, отговорила си ми спокойно и интелигентно, а аз снощи бях заядлива, извинявам се за което.
Но наистина М. говори точно за това, което ти казваш ,че не говори - че мерките са безсмислени. Това не е отговорно поведение на лекар. И наистина не предлага нищо в алтернатива, единствено критикува.
Ние с вас тука колко искаме можеш да си хейтим и критикуваме, но той е познато лице, натоварено с много доверие и не е редно да говори така публично.
Но, така или иначе, ако не се вземат мерки по Цветница и Великден с църквите, все тая кой какви мерки предлага и спазва.

# 2 058
Ами ето, значи правилно съм разбрала, МРЪНгъров просто предлага кой откъде и търпеливо да си изчакаме да умрат 50х. Еми как не ви е срам да се асоциирате с това и да му се възхищавате, наистина не знам.
Ами, сърди се на природата, не на вестоносеца... Той просто облича в думи един природен закон. Т. е., определен брой жертви ЩЕ има, без значение за 2 месеца или за 2 години. Той просто предлага да не агонизираме 2 години.

# 2 059
  • София
То не е природата виновна, ами ние, че я насилваме постоянно, но да, разбирам те, Франсоаз.
Не мога обаче с лека ръка да отхвърля факта ,че благодарение на изолацията, случаите са по-малко и това се вижда  с просто око в държавите, които се разболяха преди нас.

# 2 060
Прочетох малко от изказванията на доц. Мангъров. Неговата стратегия е тази на държавният епидемиолог в Швеция (убягна ми сега името), който няколко пъти се обсъждаше тук. И на ставащото в Италия. Основата на конфликта в тази област е изборът между

бърза, но ужасна и с висок брой умрели и съсипана здравна система стратегия така, че по-бързо да се изгради този имунитет и да се върнем към нормалния начин на живот от преди

или

по-бавна и разпределена във времето стратегия, в която болниците да имат капацитет да лекуват и по-малко хора да умрат, защото не са могли да получат навременна болнична помощ

Във втория случай ще ''влачим'' вируса по-дълго, докато достатъчно хора го изкарат и се добие стадния имунитет, но  по-малко ще умрат. В първия всичко ще приключи по-бързо, но с повече жертви и повече стрес за болниците.

Всяка стратегия си има плюсове и минуси.

# 2 061
Марчева, отговорила си ми спокойно и интелигентно, а аз снощи бях заядлива, извинявам се за което.
Но наистина М. говори точно за това, което ти казваш ,че не говори - че мерките са безсмислени. Това не е отговорно поведение на лекар. И наистина не предлага нищо в алтернатива, единствено критикува.
Ние с вас тука колко искаме можеш да си хейтим и критикуваме, но той е познато лице, натоварено с много доверие и не е редно да говори така публично.
Но, така или иначе, ако не се вземат мерки по Цветница и Великден с църквите, все тая кой какви мерки предлага и спазва.
Ами точно заради това ще седим домА до 13 май. За да се ограничат последиците от безумно смелото поведение на част от народа по Великден.
Тук от форума някой беше коментирал за щъкащите пенсионери в началото на карантината - "Тия си ходят по улиците сякаш мислят, че са безсмъртни". Та така съм си ги кръстила всичките нарушители - "Безсмъртните".

# 2 062
То не е природата виновна, ами ние, че я насилваме постоянно, но да, разбирам те, Франсоаз.
Не мога обаче с лека ръка да отхвърля факта ,че благодарение на изолацията, случаите са по-малко и това се вижда  с просто око в държавите, които се разболяха преди нас.
Така е. Ама Големия въпрос е, Колко време може да издържи една държава в подобна изолация? Защото с 20-30 на ден, би следвало да откараме така поне 2-3 години. Мислиш ли, че хората имат физически, психически и финансови сили да издържат това? И се получава така всъщност, че за да спасим 10000 души, което хич не е сигурно, обричаме на смърт няколко милиона.

# 2 063
  • София
Ами не знам, чистосърдечно казвам, не знам колко можем да издържим така. Не си мислете, че на тези, които подкрепяме изолацията ни е лесно или приятно да сме затворени. Не е. Просто за момента не виждаме по-добра алтернатива.

# 2 064
  • София
Разбираме го много добре академичния Мангъров, и вас разбираме, но аз лично не съм никак съгласна.

Искате да направите сделка с дявола, живота на едни хора, срещу това да си запазите, бизнесчето, приходчето, заплатаката. На каква цена обаче, да уточняваме ли и дали ще ви излязат сметките...  Че е меко казано нахално вие да сте в графата преуспяващи бизнесмени/трудещи се, а други да ги отчитаме в бодикаунта.

# 2 065
  • София
Не знам някой разумен човек да предполага продължаване на изолацията с години, че и с много месеци напред - това е нереално.
Според мен в момента се печели време и се търсят решения. Все още не е ясно нищо за имунитета срещу заразата - доколко е траен? Трескаво се търси лечение - и там нещата не са ясни, резултатите са противоречиви, макар че - убедена съм, цветът на световната медицина работи именно върху това. Аз поне се надявам в най-скоро време да има яснота и решения по тези въпроси, които ще бъдат и определящи за по-нататъшната политика по отношение на пандемията. Четох, че този въпрос с антителата въобще не може винаги да се предвиди доколко устойчиво се създават - за ваксина от хепатит се твърдяло, че създава имунитет до живот, а се оказало, че се налага реваксинацията, щото била до време. Би трябвало първо да се изясни доколко е траен имунитета срещу коронавирус, преди да хукнем да се разболяваме, за да си го създадем стадно.
Отделно от това, кризата отдавна вече е световна и охлабването на мерките само у нас няма да доведе до съживяване на икономиката, а само до ръст на заболелите и удовлетворение на тези, дето много им се разхожда и не могат да си представят да не празнуват Великден както са свикнали.
Струва ли си?

# 2 066
  • София
Не мога обаче с лека ръка да отхвърля факта ,че благодарение на изолацията, случаите са по-малко и това се вижда  с просто око в държавите, които се разболяха преди нас.
А дали е така? Мангъров казва, че хората си мислят, че затихването на епидемията в Китай се дължи на това, че са наложили строги мерки, а това е заблуда, защото цялото население на Ухан не е тествано и няма как да бъде тествано, защото е твърде голямо. Но новите случаи са привнесени и не разпалват нови огнища, което значи, че 70% са преболедували, независимо от официалните данни, които показват.

# 2 067
  • София
Ами не мисля ,че в момента имаме достатъчно знания и опит да кажем кое е помогнало и кое не на различните държави. Това, според мен, ще можем да го анализираме след година-две поне.

# 2 068
Четох едно интервю на медик от спешната помощ, който казва, че хората лъжат за симптомите си. Ами лъжат, защото иначе не ги приемат в болница. Ей това не го разбирам в момента - всичко, освен тежки случаи с ковид, се лекува вкъщи. В крайна сметка затвориха по едно отделение в болница, а не целите болници.

# 2 069
  • на пъпа на Златията
Ми не работи тая стратегия на  груповия имунитет .
Според мен тя ще действа ако сме затворена система . Измира каквото има да измира и затваряме границите . Никой не влиза никой не излиза е , за какво са ни тогава тия жертви??
А при това движение на стоки и капитали  това просто няма как да работи . Ами то това е нормалния ни начин на живот нали?

Нормално е да удължим срока , докторите да се научат да се пазят , да се научат да лекуват и тогава постепенно да отваряме бизнеса и  хората ще си работят , докторите ще си лекуват .
И какво направиха другите ?
Умориха си народа и пак въведоха карантина след дъжд качулка .
Ами гледам . Другите колкото умрели имат толкова и излекувани а ние тук имаме двойно повече излекуване .

А и друго , аз не виждам някой тук да си извода , да промени начина си на живот ?
Щом можеш да работиш дистанионно , що трябва да живееш в претъпкана София? Чужденци дойдоха и те хванаха селата , ние се бутаме в София .

Питах преди , питам и сега . Кой ви е спрял  да отидете на работа ? Без маски че не помагали и хайде . Защо ви е нужно Борисов да ви разрешава ??
Шефа ти казва  че трябва да работиш и отиваш . Ресторанта  а мен винаги е било място където да се нахраня . И сега ресторанта може да работи само че си вземаш храна за в къщи ?
Ккаво му пречи на тоя да работи??

Последна редакция: пн, 06 апр 2020, 08:09 от rorik

Общи условия

Активация на акаунт