COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 507 234
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 5 820
Ето го смисълът - хора четат и вярват.
На всичко казано и разказано, и го разпространяват вече като безрезервна истина, и кръгът за жалост не се затваря. И скоро няма да се затвори.
Сериозно ли? Ами тези хора са застанали с реалното си име и не вярвам да си съчиняват истории за сензация. Познавайки от близо българското здравеопазване и бюрокрация ми звучи много правдоподобно. А ние тук с вас си чешем езиците и никой не е застанал с реалното си име, така че можем да твърдим всякакви глупости, на които някой да вярва.
Според теб какво е трябвало да стане в ситуацията на спортистката. Ама ей така, по стъпки го напиши. Къде са грешките, чии, и т.н. За да има тежест този вопъл.
Аз казах отдавна за мен накъде трябва да се насочат усилията като цяло. Не да ми разработват апликациийки за следене на хора и да борят вирус с полицейщина, а да помислят след като не може човека да излиза и да ходи на лекар за проследяване на състоянието да направят ако ще една апликация свързана с някаква болница, която да следи състоянието на болните. От леки до тежки симптоми очевидно се стига бързо и неусетно. Не може да се разчита болния само да го реши това.

# 5 821
Прочетох поста на тази жена и съжалявам, но е една неблагодарница тази Теодора. Уж никой не го интересува за нея и майка й, обаче .. личната й лекарка й е предписала антибиотик, който я е спасил.

Това не е ли помощ?
От какво я е спасил, тя нали не била позитивна? Знае ли се изобщо какво се лекува или по бая антибиотик на всеки е достатъчна помощ?

# 5 822
В Сеул, Република Корея бях през 2016 г.Още на летище Хийтроу, като си потърсих гейта, корейците бяха на опашка по един, на разстояние поне един куфар, имаше и с маски.Още тогава се впечатлих, да не обяснявам каква дисциплина беше в Сеул.Трябва да се види, не може да се обясни.

# 5 823
  • Другата България
На болните се звъни по телефона и от ОПЛ, и от РЗИ, всекидневно, на заразените, които се лекуват вкъщи.
Дали се прави навсякъде не се наемам да твърдя, но се прави.

# 5 824
Няма да споря вече, виждам че говорим на различни езици. Аз не казвам, че Норвегия не е по-добре от Швеция заради мерките, то е видно, че са много по-добре. На въпросът обаче, защо Швеция не е стигнала Италия, не ми отговорихте...
След като твърдим, че имаме опасен и смъртоносен вирус и Швеция едва ли не ще се пържи в огънят на ада, дайте тук някакви доказателства за тези думи, защото фактите говорят, че такова нещо няма. Поне за сега. Дай Боже и да няма. Не знам, какви чудеса правят тези там, ама е неоспорим факт, че спрямо други страни, които взеха мерки, шведите са си много добре всъщност. Швеция вървеше заедно с Великобритания в брилянтната идея за имунитета, обаче виждате какво стана. Великобритания взе мерки(доста закъснели) и сега си отчита по 800 починали и по 4000-5000 нови заразени на ден, а Швеция, която не взе мерки, увеличава темпото ама далеч по-бавно. Аз имам само едно обяснение и това е шведите да са си прибрали възрастните и да се разхождат само младоците и затова такива цифри, или Господ е швед.
Пазят си уязвимите групи, доколкото разбрах. Това е идеята на тази стратегия от самото начало. В тази връзка си много права, когато ги нарече смели. Чудесно разбират, че идеята е здравите и силните да поемат удара и не се скатават. И останалите си ги пазим слабите, нищо лошо не казвам. Само стратегията ни е друга, ние си ги пазим от диваните. Рано е още да се каже чия стратегия е по-добра. Допускам, че може сега да дават повече жертви, но за по-кратко време, а ние по-малко, но за по-дълго и приблизително да се изравним накрая. Но това са догадки. Само времето ще покаже.

# 5 825
  • София
Относно 'пикът'
По принцип пик/плато/край на епидемия се слагат чак при приключила такава, ако трябва да сме максимално точни и искрени. Wink Всичко останало е нагласяне на числата спрямо една много динамична и бързо променяща се реалност, както в случая е с този вирус.
Така че някои хора се бъркат, смятайки, че при затегнати мерки и малко случаи на ден, нямало как да стигнем пикът. Напротив!
Значи:
1) Имаме пик при никакви мерки
2) Имаме пик при половинчати мерки
3) Имаме пик при строги мерки
-
4) и един невъзможен случай, който може да се симулира само. Ако 1 месец абсолютно всички хора се затворят и не си покажат носа навън (казвам 100% от хората в света) и абсолютно всичко спира за този 1 месец (без ток и вода). Вирусът ще е мъртъв. И пик дори няма да има, всъщност пикът ще е някъде първите дни от епидемията/началото.

Така да се върна към горните три подточки.
при естествения подбор, пикът ще е около три седмици/1 месец след началото
при половинчати мерки, пикът ще е около 45 дена/ 2 месеца след началото
при строгите мерки ще е много по-трудно да се определи преди неговия край. Но между 2 и 3 месеца. Конкретно тук за България това, че регистрираме по малко случаи на денонощие не бива да ни тревожи, че видите ли пикът се отлагал и отлагал. Не, просто няма да е голям и рязък а плавен и ще го минем без да го усетим както в някои други страни.

Относно прословутия имунитет. Опитите с маймуните в Китай недвусмислено потвърждава за силния имунитет. Колко е траен бъдещето ще покаже. Дали ще е 3 месеца или 3 години, никой не знае... Този вирус е сходен със сезонния грип само по симптомите, по нищо друго. Срещу такъв тип вируси, организма изгражда стабилен имунитет.
Но имунитет има, доказано и с изследванията на преболедувалите заразата. Изключения винаги ще има във всяко едно нещо/сфера в този свят. Вижте дори и след ваксинация има хора, които се разболяват, въпреки ваксината! Така че е напълно нормално някои да ги повтори, но това ще са изключения. Много нисък процент, много нисък. И повторението на теория трябва да е много по-леко. За Европа няма доказан със сигурност случай на човек, който е преболедувал и отново разболял се. Казвам Европа, защото тук сме най-засегнатия континент. А и мерките не са като в Ухан. Т.е. вероятността да се заразиш е много по-голяма. И ако не вярвате на управляващите, то вярвайте на обикновените хора. Ако аз например се разболея, оздравея и после пак се разболея ще взривя фейсбука и какво ли още не, бесен от съдбата или че съм лъган или че съм си такъв ''късметлия'' Много хора биха постъпили така, а ние за такива случаи не знаем. Така че спрете да вярвате на всяко изследване, на всеки линк, на всяко мнение на някой с престилка (особено ако идва от Китай, от тях нищо не искам да чета и слушам, защото те ни натресоха това, а отделно и ни лъгаха и за капак ни изпратиха тонове дефектни тестове и маски).
Мислите трезво и с главите си. Simple Smile

# 5 826
Тези готини ръкавици, като на корееца, знае ли някой откъде може да се купят. Медицинските са пълно дърво.

# 5 827
И едното и другото трябва да го има lovely

Тия апликацийки, които следят тези, които трябва да си стоят вкъщи и да не заразяват другите са НУЖНИ, защото точно тия, които знаят, че са на зле нарочно ходят при здравите и това трябва не само да се ограничава с "полицейщина", ами трябва и с "прокуратурщина" да бъде подведено под отговорност.

И второ - трябва да има кол център, който да проверява болните вкъщи и да ги следи за симптоми, температура и състояние по минимум 2 пъти на ден.

И трето, ТРЕТО - да има мобилни екипи, които да тестват и да правят рентгени на дробовете.

А ако трябва хората да си плащат за услугата - проследяване от вкъщи, мисля, че ще е ок. Това с безплатния обяд и очакването държавата  да се погрижи за теб е детинско.

# 5 828
Още един разказ на жена, която е с положителна проба.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10216046561584018&se … ype=3&theater
Болните са заключени, полиция ги варди, те се молят по телефон да ги прегледат, отказва им се с крясъци, отказват им се повторни тестове отново с крясъци, лекарствата в аптеките свършват, хората се радват че са от първата вълна болни, защото има антибиотици за тях (3 на брой в случая)!! Оправят се САМИ и то при всички опити на държавата да им ПРЕЧИ да се оправят сами!

Моля прочетете няколко пъти тази "история".
И помислете преди да обвинявате всичко и всички.
Наистина ли вярвате на това.

# 5 829
  • Варна
Скрит текст:
Скрит текст:
Още един разказ на жена, която е с положителна проба.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10216046561584018&se … ype=3&theater
Четох го вчера това. Преди това си мислех, че може да не лъжат толкова много по телевизора - обявяват малко болни, съмнително ама може да е вярно, пък на и болниците празни, значи не лъжат.

Е да, ама явно че болниците не са празни щото няма тежко болни.
Ами според мен симптомите описани от жената не са чак пък толкова страшни. Нито споменава задух, нито някаква висока температура.
А и според мен вината е повече в личната им лекарка.
Да не забравяме и момента на доукрасяването ...
Много мислех да не коментирам, ама...
Поредната "звезда", търсейки медийна изява.
Скрит текст:
И поредната, която държи, иска, настоява щом е с лека температура и загуба на обоняние, да бъде настанена в болница. Сега и веднага. Няма не искам, няма недей.
Някъде в написания разказ да беше упоменато дали докато е чакала 8 /ако не се лъжа/ дни /че и от това е възмутена-как може да чака толкова, трябва веднага да става теста, нейния/, та да стана ясно дали докато е чакала и тя, и другия болен дали са си стояли вкъщи? Или са се разхождали по лаборатории и аптеки, и на други места? Ако е написано, се извинявам, отгоре-отгоре ги чета тези разказчета. И това за "късмета", дето имали, че се разболели в началото, че сега всички лекарства били "на изчерпване" /не става ясно къде се изчерпват, в болници или аптеки, но и на двете места наличност има, да не говорим аптечната мрежа колко е заредена/. Направи ми впечатление и категоричното изказване "защото симптомите, които повтарят- гърлобол, калица, висока Т, задух, са тези които настъпват, когато човек е за болница!". Пълна глупост, освен, че е и невярна. Но пък важен е края-че вече са "супер добре", което наистина е радващо. И от какво са супер добре-от същото лечение, проведено от ОПЛ, с антибиотици. Няма вина в личната лекарка, жената е действала както трябва - изписала е това, което помага и което всъщност се изписва при по-леките случаи, какъвто е техния. Да не говорим, че единия тест все пак май е бил отрицателен. Но пък жената продължава да иска, да им се направят повторни тестове сега, да се види дали са се изчистили.Joy Тя си платила първия, ама сега държавата да я тества повторно...няма да коментирам повече, че ме напират едни неща да кажа....

И всичко, подплатено с много препинателни знаци, удължени гласни и "пари... измама... пари...".
Всичкото това викане и вайкане предполагат, че са се чувствали супер зле, преди да станат супер добре.Което пък не кореспондира с датите, а и тематиката, на последните ѝ публикации.
Реално не е била тежък случай, за радост, и в този смисъл описаното не противоречи на официалната оповестена политика по отношение на тези случаи.
Не става ясно какви тестове са си правили и къде.
Изобщо... нечии 5 минути слава.
Същото би могло да бъде разказано по много по-разбираем и последователен начин и би имало много по-голям ефект. Даже и в посока основната му цел - всяване на съмнение относно официалната информация и цялата ситуация с борбата с болестта.
Вече ги е получила, само дето са седем.
https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/shampionkata-po … -na-covid-19.html

Много съм възмутена от тази жена, не зная защо не мога да и съчувствам.
Представям си колко императивно е изискала внимание. А е и отрицателна накрая.
Такова плюене по всички, в това число и лекари и лаборанти, защо ли. Пък била известна състезателка.
Жалко , че на фона на пандемия, се трупа някакъв евтин пиар.

И аз не можах да изпитам съпричастност, в случая.

Скрит текст:
Именно защото се касае за болест се въздържах да коментирам и аз веднага. Обаче все повече хора превръщат това в поле за пошла изява и "да ме покажат по телевозОРА", което е грозно и низко. Тази телевизия пък, както и повечето в момента, се опитват да печелят зрителски интерес на фона на сложната ситуация и дават трибуна на всякакви, някои от които високопоставени и/или уважавани лица, да дрънкат какво ли не. По този начин не се решават проблеми, не се громи беззаконие и некадърност. Нагнетява се допълнително напрежение, което е меко казано нездравословно в момента.

# 5 830
  • Мадрид / София

Не се котира тук такова мислене. Веднага се започва "вижте Италия" "вижте Испания" "хладилни камиони с трупове" "ада предстои" "тепърва ще пламнем"

едит: ето под моя пост - масови гробове в Ню Йорк
някои искат директно да си легнем вътре и да се приключва.
Хайде с малко повече уважение към жертвите на пандемията. Цинизмът е излишен.

В Африка, както и в Бг и в други държави не се правят достатъчно тестове за да има достоверна цифра. Нужни са десетки и стотици хиляди тестове направени на седмица за да има някаква по-ясна картина.

# 5 831
Южна Корея: 91 излекувани пациенти отново са дали положителна проба

https://dnes.dir.bg/svyat/yuzhna-koreya-91-izlekuvani-patsienti- … olozhitelna-proba

# 5 832
И едното и другото трябва да го има lovely

Тия апликацийки, които следят тези, които трябва да си стоят вкъщи и да не заразяват другите са НУЖНИ, защото точно тия, които знаят, че са на зле нарочно ходят при здравите и това трябва не само да се ограничава с "полицейщина", ами трябва и с "прокуратурщина" да бъде подведено под отговорност.

И второ - трябва да има кол център, който да проверява болните вкъщи и да ги следи за симптоми, температура и състояние по минимум 2 пъти на ден.

И трето, ТРЕТО - да има мобилни екипи, които да тестват и да правят рентгени на дробовете.

А ако трябва хората да си плащат за услугата - проследяване от вкъщи, мисля, че ще е ок. Това с безплатния обяд и очакването държавата  да се погрижи за теб е детинско.
Ето с този пост съм съгласна. И аз никъде не казвам, че трябва всичко това да е без пари. Тази жена си е платила тестовете, други подробности не знам и не я защитавам ако е искала нещо безплатно. От там вече кой реве за безплатни неща си е отделна тема. Аз този въпрос не го коментирам, защото хич не ми се отваря дума колко хора реваха как щели да ги карат да си купят маски по 2 лева, а пък сега се чудят защо някой други очаквали безплатни тестове. Но ако ще се прави нещо да е както трябва. Говорим за вирус. Говорим за болни хора, а не за престъпници. Така че НЕ, не е достатъчно да ги варди само полиция и да се правят някакви обаждания за отчет през няколко дни, от които няма никакъв смисъл. Трябва пакет от мерки, пък ако трябва платен с абонамент.

# 5 833
https://business.dir.bg/ikonomika/do-kraya-na-april-balgariya-ot … tva-za-evrozonata

Аааа... да се ощипем... истина или илюзия?

"..."Една голяма критика отправям към себе си, не трябваше да се огъвам, когато уверено вървяхме към Еврозоната, защото сега отпускат средства само за държавите, които са от там, а другите ще теглят кредити", каза премиерът."

"..."Имаме над 10 млрд. лв. във Фискалния резерв и в момента живеем като държава. Дългът го вземаме, ако свършим тези пари и се окаже, че няма за полицаите, за лекарите, армията, да има откъде да набавим пари, за да не стане като 1997 г. - 3 евро пенсията", обясни министър-председателят."

Какво иска да каже "поетът"?Frowning1
"Живеем като държава"? А как иначе се живее? ... "не като държава" значи?

Апропо, никъде не пише, че касае само страни в Еврозоната:
https://www.euronews.com/2020/04/09/coronavirus-eurogroup-financ … on-emergency-fund
https://euobserver.com/coronavirus/148046

освен, че става ясно, че и за страните от Еврозоната, ПАК се касае за ниско-лихвени кредити от ЕСМ.

"...Euro-area member states could draw on an ESM cheap credit line of around €240bn, with the condition that it is spent on "direct and indirect" health care, cure and prevention costs related to the pandemic."

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 18:37 от Birdie

# 5 834
  • София
Южна Корея: 91 излекувани пациенти отново са дали положителна проба

https://dnes.dir.bg/svyat/yuzhna-koreya-91-izlekuvani-patsienti- … olozhitelna-proba

Така пльоснато е малко подвеждащо.
Не искам да чета пропаганди. Според мен или са били с фалшиви тестове или вирусът не е бил победен окончателно и се е реактивирал. Абсурдно е за мен толкова нетраен имунитет. Няма как да го повярвам, защото граничи с нереалното и невъзможното, толкоз от мен по темата.

Общи условия

Активация на акаунт