COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 485 427
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 5 805
Нели, в Италия поправят ли се нещата вече, много ми се иска някъде да има светлина в тунела....А за СЗО сте абсолютно прави, то един началник отдел на трима души като направи гаф го уволняват, тези проспаха една пандемия сега цял свят се гърчи, те пак нищо не правят, ами да си ходят, даже може и да няма такава организация, аз файда от нея не виждам. Ама и на Китай съм набрала, яко криене и мазане е било, светът разбра какво е това Ковид от Италия....

Италия и Испания минаха пика и вървят надолу. Италия почва поетапно връщане дейността на някои производства. Ще видим как ще се променят и мерките там, до средата на април са обявени.

# 5 806
  • Другата България
Ето го смисълът - хора четат и вярват.
На всичко казано и разказано, и го разпространяват вече като безрезервна истина, и кръгът за жалост не се затваря. И скоро няма да се затвори.
Най-срашното обаче в цялата тази търсене на седем минути слава история е това, че се повтаря как лекарствата в аптеките свършват. Ето, и тук това започва вече да се повтаря като истина, въпреки, че не е, четат хора, вярващи на всичко, юрват се по аптеките и започват да изкупуват - кой от каквото има и няма нужда. Защото в БГ мама Пена е казала, че свършва, и утре няма да има. И така се изчерпват наличности, и утре реално нуждаещ се като отиде, за него няма да има, защото Пена има вкъщи 10 опаковки от ненужен медикамент, защото той "свършва", а на нея можебиедвалине ще ѝ потрябва някога. Но после, когато същият медикамент вече струва с левче повече заради прекомерното търсене, същата Пена започва да реве по форумите заради същото това нещо, което тя и такива като нея са допуснали да се случи.
Някои неща си ги заслужаваме. Като нация.

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 15:41 от Merri_An

# 5 807
Скрит текст:
От известно време смъртността е намаляла като цяло. Замислям се, че това съвпада със спирането на  планувани операции и всякакви дейности на лекарите, съответно няма лекарски грешки, грешни диагнози и неподходящи медикаменти, т.е без да ходим на лекар сме по здрави
Е, то това си се знае открай време...не е новина някаква.
Репликата "Пациента оздравя Въпреки грижите на лекаря!" не е случайна....

И малко...съмнения, въпроси, чуденки...?
624 потвърдени.Предположение, че всеки един е заразил поне още 6-7, значи реално може да има около 4300...Предполага се, че също заразяват нови хора....Е, не мога да не питам, къде са тези заразени/болни?Всички ли са лекосимптомни/безсимптомни?И ако вземем предвид теорията за експоненциалната крива, също и как в Италия например, въпреки карантината заразените се увеличаваха всеки ден, къде са нашите стотици хиляди заразени?
Ако инфото, че вируса е агресивен и бърз, досега за месец, болниците би трябвало да са залети с болни.А то няма.
Нещо хич не се връзват нещата.....
Защото с тестове, или без тестове, ако има хиляди заразени/болни, те едва ли няма да излязат на светло....

И аз от няколко дни си задавам този въпрос.
Толкова много 'европейци" се завърнаха, особено в махалите, карантината не се спазва сериозно, контрол няма, хората си щъкат. Ако е вярно R0= 3 , то досега България трябваше да е пламнала, особено махалите, където се събират на тумби. Непрекъснато ни повтарят, че следващите 10 дни са много важни, вече станаха няколко по 10 дни, а математикът,  който е отговорен за математическия модел, със загадъчна усмивка ни обясни, че след 3 седмици ще каже добра новина. И въобще не изглеждаше притеснен или напрегнат.
Резултатите на полицаите са повече от показателни. От 1000 души, откриха само 7 с антитела и 2 в активна фаза. Дори и да приемем това, което проф. Мутафчийски каза за бързите тестове - че са с 60 % достоверност, тогава тези 9 души са 60%. Да приеме, че 15 души са се срещнали с вируса и го карат безсимптомно - от 1000!
А и мерките - говорят, агитират, но реално не са така затегнати, все повече народ излиза навън.

В момента пак много народ подсмърча и кашля, но проф. Кантарджиев ни изненада, че в момента имало "настинка" със същите симптоми като коронавируса. Преди това беше грип Б.

Този вирус се оказва все по-странен - с грипоподбни симптоми, ама не е грипен, сега и повечето преболедували нямат антитела.

Примерът с Чехия и Словакия, малко опровергава теорията за предпазване, заради БЦЖ ваксината. Двете държави бяха една, с еднакво ваксиниране поколения наред.  И би трябвало да се очаква съотношение на заболеваемост и смъртност при тях  2:1, такова е съотношението на населението им.  Но разликата в заболеваемостта и смъртността е огромна.
Чехия - 5589/113  :   Словакия - 701/2

В Швеция всички очаквахме да пламне много, заради това, че не се предприеха мерки, но няма някаква съществена разлика от останалите държави. Предполагаме, че не тестват достатъчно и не обявяват коректно случаите. Но снощи гледах статистиките в реално време, няма някаква съществена разлика в съотношението раждаемост / смъртност спрямо Дания да речем. А до сега, за толкова време, без никакви мерки, трябваше да са пламнали поне като Италия и другите.
Има и други странни примери. Изглежда, като че ли по-бедните държави нещо ги пази.

Всичко все повече започва да изглежда като някаква медийна история и се замислям. От световна икономическа криза се е излизало със световна война. Ами това сега си прилича на световна война, има характеристиките на такава, само дето държавите не се избиват помежду си и не се наливат пари във военната промишленост, а в медицинската.
Не съм икономист, не разбирам. Нека някой със знания в областта да каже доколко е възможно чрез сриване на икономиките да се излезе от икономическата криза?

Какво се случва всъщност?!  Сякаш живеем в Матрицата... Възможно ли е?

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 04:57 от Diorela

# 5 808
Още един разказ на жена, която е с положителна проба.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10216046561584018&se … ype=3&theater
Ето пак. Какъв е смисъла от всичко? Ние си джуркаме тука статистики (темата е станала абсолютно статистическа и това е малоумно), докато реалния живот се случва в момента, хора. Това са човеци...реални човешки същества, не цифри и статистики. Болните са заключени, полиция ги варди, те се молят по телефон да ги прегледат, отказва им се с крясъци, лекарствата в аптеките свършват, хората се радват че са от първата вълна болни, защото има антибиотици за тях (3 на брой в случая)!! Оправят се САМИ и то при всички опити на държавата да им ПРЕЧИ да се оправят сами!
В този случай е спазен протоколът, който от ден първи се спазва за такива случаи.
Това, че си заболял от корона, не те прави по никакъв начин привилегирован пред други спешни случаи, които са доста.
Съжалявам да го кажа, но наистина засега това е начинът. Ако се влошиш , болница, това е. Нали все пак, всички знаем, че от това нещо умират под 5 процента, а не всички заразили се. С какво си по- специален като болен от Корона ? Седиш, лекуваш се, следиш симптоми, така се действа. Ако стане страшно -бърза помощ и така.
Бъдете здрави, де. Сигурно паниката е огромна. Но дано поне повече хора знаят, че короната не е смъртна присъда.
Щото тогава ще стане наистина колапс , ако се допусне паниката да развозва линейките.

# 5 809
Не знам, защо през пост се коментира "лечение по телефона". Колко от Вас се свързаха по телефона с ЛЛ, той не Ви обърна внимание и Вие отидохте до спешното и от там Ви върнаха?
Моят опит говори друго. И аз и брат ми си бяхме прегледани от ЛЛ. Той с пневмония, аз не. Правиха му и тест. Два пъти ходи на пулмолог. Втори антибиотик му се изписва, защото лечението от първият не помага. И на зъболекар ходих и пулпит ми лекуваха. До сега доктор не ме е върнал от никъде, брат ми също.

# 5 810
На всичко казано и разказано, и го разпространяват вече като безрезервна истина, и кръгът за жалост не се затваря. И скоро няма да се затвори.
Сериозно ли? Ами тези хора са застанали с реалното си име и не вярвам да си съчиняват истории за сензация. Познавайки от близо българското здравеопазване и бюрокрация ми звучи много правдоподобно. А ние тук с вас си чешем езиците и никой не е застанал с реалното си име, така че можем да твърдим всякакви глупости, на които някой да вярва.

# 5 811
  • Germany
Южна Корея

# 5 812
Разказ на реален човек е много по-недостоверен от облъчването от телевизията, мдааааа.... Там само реални факти.

# 5 813
Сериозно ли? Ами тези хора са застанали с реалното си име и не вярвам да си съчиняват истории за сензация. Познавайки от близо българското здравеопазване и бюрокрация ми звучи много правдоподобно. А ние тук с вас си чешем езиците и никой не е застанал с реалното си име, така че можем да твърдим всякакви глупости, на които някой да вярва.
Според теб какво е трябвало да стане в ситуацията на спортистката. Ама ей така, по стъпки го напиши. Къде са грешките, чии, и т.н. За да има тежест този вопъл.

# 5 814
Още един разказ на жена, която е с положителна проба.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10216046561584018&se … ype=3&theater
Ето пак. Какъв е смисъла от всичко? Ние си джуркаме тука статистики (темата е станала абсолютно статистическа и това е малоумно), докато реалния живот се случва в момента, хора. Това са човеци...реални човешки същества, не цифри и статистики. Болните са заключени, полиция ги варди, те се молят по телефон да ги прегледат, отказва им се с крясъци, отказват им се повторни тестове отново с крясъци, лекарствата в аптеките свършват, хората се радват че са от първата вълна болни, защото има антибиотици за тях (3 на брой в случая)!! Оправят се САМИ и то при всички опити на държавата да им ПРЕЧИ да се оправят сами!

Прочетох поста на тази жена и съжалявам, но е една неблагодарница тази Теодора. Уж никой не го интересува за нея и майка й, обаче .. личната й лекарка й е предписала антибиотик, който я е спасил.

Това не е ли помощ? Били са с леки симптоми - значи да си стоят вкъщи. Колкото и да иска тази Теодора да е мноУ важна и полицията на нея да й звъни, да я пита как е - полицията през GPSа на телефона си знае дали е вкъщи или не.

Настоявала тя за безплатни тестове ... еми кое й пречи да си направи платени?

Едно е вярно в това, което пише: има много, много болни, които се разхождат по улиците, не слагат маски и не спазват дистанция. На тия и на тия, които пропагандират, че нищо нямало УУУУУУ

# 5 815
Гърция, новини от емигрантската популация "ние, с джапанките". Когато цялата страна е в карантина, тези са декларирали със смс, че излизат за да "спортуват". И избрали за "спортуването" главната изходна магистрала от Атина. Глобата е 300Е. Или съд.
Няма да повярвате, защо толкова "сръчно" са изприпкали навън- по статистически данни, тези + още една етническа група емигранти, са единствените, които грабят църковните сандъчета за пари вътре в църквите. Та, сега, в тази "обстановка", е и най-удобното време.

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 16:02 от Birdie

# 5 816

Коментирайте двете мъртви, заплатили 300 лв за тестове. Същевременно препращани по болници, докато умрат по устав....

Това се замете набързо под килима. Не е интересно. Продължаваме да пляскаме по балконите и да пазим здравната система от натоварване.
Междувременно тя се разтовари до хибернация и всеки си умира поединично от други неща, понеже не смее да отиде на лекар.

Някъде да съм споменала, че в случая с двете жени е постъпено правилно.
За съжаление не са те първите няма и да са последните пострадали от нечия небрежност или мързел или безотговорност.
Двата случая нямат нищо общо и не трябва да поощряваме всяка истеричност.

# 5 817
Какво се случва всъщност?!  Сякаш живеем в Матрицата... Възможно ли е?
Щабът изпълнява целите, не се знае като цяло Grinning

# 5 818
  • Другата България
Разбира се, че сериозно.
Всичко, което пиша е сериозно.
Не казвам никъде, че историята е съчинена, а че е силно преувеличена, назад по страниците не само аз писах защо смятам така. Няма да се повтарям. Особено в частта за лекарствата и това, че "дамата" е искала, искала, искала, с леки симптоми и с адекватна терапия, да стане нейната. Е, не е станала, защото това че е спортистка с нищо не я прави по-различна от останалите хора, и сега недоволства. Явно от това, че и двете с майка ѝ са вече здрави, напълно, именно по същия протокол, по който се лекуват хора по света, не само у нас.

# 5 819
Тъй като някой питаше кой да носи храна на хората под карантина:
Скрит текст:

1. Не знам дали го има във всички райони
2. Добре, че се сетиха след 1 месец извънредно положение

Общи условия

Активация на акаунт