COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 485 250
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 5 790
Няма да споря вече, виждам че говорим на различни езици. Аз не казвам, че Норвегия не е по-добре от Швеция заради мерките, то е видно, че са много по-добре. На въпросът обаче, защо Швеция не е стигнала Италия, не ми отговорихте...
Скрит текст:
След като твърдим, че имаме опасен и смъртоносен вирус и Швеция едва ли не ще се пържи в огънят на ада, дайте тук някакви доказателства за тези думи, защото фактите говорят, че такова нещо няма. Поне за сега. Дай Боже и да няма. Не знам, какви чудеса правят тези там, ама е неоспорим факт, че спрямо други страни, които взеха мерки, шведите са си много добре всъщност. Швеция вървеше заедно с Великобритания в брилянтната идея за имунитета, обаче виждате какво стана. Великобритания взе мерки(доста закъснели) и сега си отчита по 800 починали и по 4000-5000 нови заразени на ден, а Швеция, която не взе мерки, увеличава темпото ама далеч по-бавно. Аз имам само едно обяснение и това е шведите да са си прибрали възрастните и да се разхождат само младоците и затова такива цифри, или Господ е швед.
Климатични условия, повече информация, по дисциплинирани, не знам  гъстота на населението, възраст ... Трябва Швеция да стигне Италия за да кажем, че мерките имат смисъл?
И защо Швеция въвежда мерки след като всичко е в нейна полза?
Шведите са "социалисти". Докъде това докара Швеция-се вижда. Щом "Волво" отиде в китайски ръце, а Швеция се напълни с "приятни особи", ходещи с джапанки за баня по улиците. Стигна се даже дотам, шведи да не могат да стъпят в определени райони от градовете си (Малмьо, Упсала).
Навсякъде "социалистите" смятат, че имат "собствен път". За никъде.
"Собственият път" не е лошо нещо- стига социалистът да плаща сам сметката. Което никога не става, апропо.
Едно време бяха обложили Астрид Линдгрен на "Пипи, дългото чорапче" с 106% данъци на доходите и.
И показателно арестуваха даже Бергман пред театъра... "не плащал данъци"... .
Както и да е, но някои факти е нужно да се "огласят".

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 15:22 от Birdie

# 5 791
А, значи ако има заразени на Великден, те ще са на път за църквата и на връщане, не там директно заразени! Пък като нямало болни как ще сме се заразявали, ами да отворят и моловете тогава. Противник съм на мрънкането, но сте съвсем прави, че хората, които платиха немалка цена за тази карантина, измъчиха си децата и възрастните, сега ще плащаме кефа на някой, който точно на Великден му е много важно да целуне иконата, пък после да го закачат на респиратора....Да де, ама не само той може да стигне до респиратор, а стотици около него, там е работата.

# 5 792
27-годишна родилка стана жертва на COVID-19 в Северна Македония.

https://dariknews.bg/novini/sviat/27-godishna-rodilka-stana-zher … akedoniia-2220895

И бременността ли е придружаващо заболяване? Това е ужасна трагедия. Sad

сериозно ли не си чула, че бременните дори и здрави са БРЕМЕННИ и са с различен статут. Така както бременна в последните месеци не бива да дига щанги така и от болести трабва да се пази. Има купчина вируси, от които всяка бременна изрично е предупредена да се пази. Ама сигурно си забравила тия дребни подробности.

# 5 793
Скрит текст:
Скрит текст:
Още един разказ на жена, която е с положителна проба.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10216046561584018&se … ype=3&theater
Четох го вчера това. Преди това си мислех, че може да не лъжат толкова много по телевизора - обявяват малко болни, съмнително ама може да е вярно, пък на и болниците празни, значи не лъжат.

Е да, ама явно че болниците не са празни щото няма тежко болни.
Ами според мен симптомите описани от жената не са чак пък толкова страшни. Нито споменава задух, нито някаква висока температура.
А и според мен вината е повече в личната им лекарка.
Да не забравяме и момента на доукрасяването ...
Много мислех да не коментирам, ама...
Поредната "звезда", търсейки медийна изява.
Скрит текст:
И поредната, която държи, иска, настоява щом е с лека температура и загуба на обоняние, да бъде настанена в болница. Сега и веднага. Няма не искам, няма недей.
Някъде в написания разказ да беше упоменато дали докато е чакала 8 /ако не се лъжа/ дни /че и от това е възмутена-как може да чака толкова, трябва веднага да става теста, нейния/, та да стана ясно дали докато е чакала и тя, и другия болен дали са си стояли вкъщи? Или са се разхождали по лаборатории и аптеки, и на други места? Ако е написано, се извинявам, отгоре-отгоре ги чета тези разказчета. И това за "късмета", дето имали, че се разболели в началото, че сега всички лекарства били "на изчерпване" /не става ясно къде се изчерпват, в болници или аптеки, но и на двете места наличност има, да не говорим аптечната мрежа колко е заредена/. Направи ми впечатление и категоричното изказване "защото симптомите, които повтарят- гърлобол, калица, висока Т, задух, са тези които настъпват, когато човек е за болница!". Пълна глупост, освен, че е и невярна. Но пък важен е края-че вече са "супер добре", което наистина е радващо. И от какво са супер добре-от същото лечение, проведено от ОПЛ, с антибиотици. Няма вина в личната лекарка, жената е действала както трябва - изписала е това, което помага и което всъщност се изписва при по-леките случаи, какъвто е техния. Да не говорим, че единия тест все пак май е бил отрицателен. Но пък жената продължава да иска, да им се направят повторни тестове сега, да се види дали са се изчистили.Joy Тя си платила първия, ама сега държавата да я тества повторно...няма да коментирам повече, че ме напират едни неща да кажа....

И всичко, подплатено с много препинателни знаци, удължени гласни и "пари... измама... пари...".
Всичкото това викане и вайкане предполагат, че са се чувствали супер зле, преди да станат супер добре.Което пък не кореспондира с датите, а и тематиката, на последните ѝ публикации.
Реално не е била тежък случай, за радост, и в този смисъл описаното не противоречи на официалната оповестена политика по отношение на тези случаи.
Не става ясно какви тестове са си правили и къде.
Изобщо... нечии 5 минути слава.
Същото би могло да бъде разказано по много по-разбираем и последователен начин и би имало много по-голям ефект. Даже и в посока основната му цел - всяване на съмнение относно официалната информация и цялата ситуация с борбата с болестта.
Вече ги е получила, само дето са седем.
https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/shampionkata-po … -na-covid-19.html

Много съм възмутена от тази жена, не зная защо не мога да и съчувствам.
Представям си колко императивно е изискала внимание. А е и отрицателна накрая.
Такова плюене по всички, в това число и лекари и лаборанти, защо ли. Пък била известна състезателка.
Жалко , че на фона на пандемия, се трупа някакъв евтин пиар.

# 5 794
  • София
И аз съм за да вкарваме малко веселба в темата, от време на време звънкат томахавки и става страшно.
Влизам да коментирам факта, че и Бойко, и Генералът уж между другото подметнаха, че виждат какво става навън - това относно разщъкалия се народ.
Дали ''тайно и полека" не ни водят по посока да си се омешаме болни и здрави, иначе мерките принципно не са отменени, има договорка с църквата, за КПП-тата четем, че едва ли не пропускат всеки, решил да мине, маските и ръкавиците са пожелателни и т.н.
Далеч съм от идеи за конспирация, но наистина си мисля, че малко са отпуснали въдицата, но съвсем съзнателно...
Какво биха спечелили? Бум, пик, натоварване на здравната система, нали все тая мантра повтарят- да не станело.

# 5 795
  • София
Сега гледах по BBC интервю с лекарка в Швеция, която беше изключително притеснена. Каза, че въпреки, че не приемат цели групи хора в болница изобщо, факт, потресаващ сам по себе си, както се изрази, няма никакъв шанс леглата в интензивните сектори да поемат масовия наплив, който несъмнено се задава в следващите седмица. Каза и, че още през първите две седмици буквално за изпуснали тестването.

И другото, което видях по всички чужди телевизии вероятно вече сте коментирали – масови гробове в Ню Йорк...

# 5 796
  • MI
Сравнявате несравними неща, оттам ви куца анализа. Различните държави първо са на различен етап от епидемията, а и са правили различно количество тестове на милион население - Италия има двойно повече от Испания и повече от двойно от Франция, ОК, Холандия и др. Не стига това, ами и класификацията кой починал е от КОВИД и кой не също е различна. Предполагам и за оздравяване също не са еднакви, иначе не мога да си обясня как в Испания имат повече критични, сравним брой активни случаи, смъртността също не е по-добра, а пък оздравели те са повече от в Италия или Франция. Да бяха много по-малко починалите или тези в интензивното отделение разбирам, но така ми е странно. Явно в Италия минава повече време до обявяването за оздравял, което ми е странно.

# 5 797
Скрит текст:
Не мога да разбера аз как хем сте толкова загрижени за де що има баба и дядо на тоя свят, за де що има човек с хронично заболяване, че и без, а използвате такъв език?
"Ти не ме интересуваш/ гледай си работата/ как може да си толкова проста/ прави каквото си искаш/ кифлите с маникюра/ празноглавите с фризьора" - може ли големи хора така да си говорят и в същото време да претендират, че са супер загрижени и че спасяват света?!
Защо просто не си признаете - абе, уплашена съм тука за моя си з****к, за тоя на семейството и на бабата, че е диабетик и има хиляда съпътстващи заболявания, вие не ме интересувате особено, ама убиваме малко време в дискусии и така. Може ли хем да викаш "Ох, много ме е страх", хем да викаш "Не ми пука за тебе, гледай си работата"?
Какви са тия приказки как едва ли не цялата нация си влачела хронични заболявания и затова ей сега ще ни пипне короната и ще изкапем повсеместно? Защо не ходите на профилактични прегледи, едно ПКК на година не струва милиарди, мерене на кръвното се прави и в аптеката. Спрете да убеждавате, че всеки втори е взел-дал, защото не е така.
Аз нямам колега или приятел, който да се е изоставил така, както вие описвате, и да си влачи някакви заболявания с години, без да знае.
Явно нямаш приятели с афинитет към дивана. Връзката заседнал живот-влошено здраве е безспорна и не бях се замисляла, но след поста ти намирам корелация и с желанието на някои да прекараме месеци по диваните.

А за злорадството как някои досега се ширели на широко, ама щели да разберат къде се**т гладните, какво да кажем? И този мотив си върви като червена нишка през темата. Защо бре хора, лошо ли е човек да учи, да работи, да се развива, да си позволи някакъв приличен стандарт на живот? Не мечтаем ли всички да можем да бъдем така един ден, или хайде ако не ние, то поне децата ни? Защото очевидно такива хора сега ще обеднеят, а не някои родени със сребърна лъжица в устата или баби реститутки. Те си имат спестявания, не ги мислете. Тц, тц, голяма радост да видим някой измъкнал се от казана как цопва обратно.

# 5 798
И аз съм за да вкарваме малко веселба в темата, от време на време звънкат томахавки и става страшно.
Влизам да коментирам факта, че и Бойко, и Генералът уж между другото подметнаха, че виждат какво става навън - това относно разщъкалия се народ.
Дали ''тайно и полека" не ни водят по посока да си се омешаме болни и здрави, иначе мерките принципно не са отменени, има договорка с църквата, за КПП-тата четем, че едва ли не пропускат всеки, решил да мине, маските и ръкавиците са пожелателни и т.н.
Далеч съм от идеи за конспирация, но наистина си мисля, че малко са отпуснали въдицата, но съвсем съзнателно...

Взеха и те да се усещат, че китайците и СЗО ни направиха на луди калинки....
Това СЗО само пари лапа, ама като дойде до действия, се изпокриха като мишки в дупките си и викат - оправяйте се сами, кой как знае. Много им благодаря, обаче аз също като Тръмп не намирам никакъв смисъл да издържаме тия нищоправци. А ако им видите заплатите само...и вие ще дойдете на моето мнение. За тия пари, трябваше да имат готов план за действие по време на пандемия, да са го свели до държавите, да сме го изтренирали и да сме готови да посрещаме организирано тези беди. Обаче не - седят си на задниците си в хубавичките си офиси и папат пари на данъкоплатците по света. А мисля, че се занимават и с едни други дела (лобиране, шпионаж), но това са си мои предположения, които не мога да твърдя със сигурност.

# 5 799
Скрит текст:

Медицинска сестра (мъж) в интензивното отделение на болница Санта Мария, Лисабон.
Забележете с какво е облечен.
Снимката е от RTP

Малко по-стара история - от края на март
Лекарка в една от първите болници, които португалското правителство определи  за лечение на Ковид-19, отправя молба за даряване на нетъкан текстил и ластици, за да се ушият предпазни качулки. Пост във Фейсбук,  много хора се отзовават, самоорганизират се шивачки, налага се тя да се обяснява, че инициативата е лично нейна, а правителството - че въпреки недостига, прави каквото може...
https://sicnoticias.pt/especiais/coronavirus/2020-03-27-O-pedido … ital-Curry-Cabral
https://www.facebook.com/filipa.bargado

Не знам с нашия щаб дали си обменят идеи, но църквите са затворени от 13 март до ново нареждане.
В момента тече операция "Великден вкъщи" - забранено е излизането извън границите на общините, освен по работа и при неотложност. Спрени са полети и влакове (от 9 до 13 април). Извънредното положение беше обявено на 18 март,  подновено на 1 април, очаква се да го удължат до средата на май.
Сега излизат новите данни:
435 починали (26 нови)
15472 заразени (1516 нови)
233 оздравели
123 564 предполагаеми
140 863 проби
.

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 16:53 от The ant is...

# 5 800
Сега гледах по BBC интервю с лекарка в Швеция, която беше изключително притеснена. Каза, че въпреки, че не приемат цели групи хора в болница изобщо, факт, потресаващ сам по себе си, както се изрази, няма никакъв шанс леглата в интензивните сектори да поемат масовия наплив, който несъмнено се задава в следващите седмица. Каза и, че още през първите две седмици буквално за изпуснали тестването.

И другото, което видях по всички чужди телевизии вероятно вече сте коментирали – масови гробове в Ню Йорк...
Простете, но това, което казва Шведската колежка, се знаеше че ще се случи от Януари 2020.

Варианти:
* Ние в Швеция не знаем, и не ни пука, какво става по света.
* Ние в Швеция смятаме, че ние сме недосегаеми ... и "епидемии" нас не ни "касаят"
* Ние в Швеция, здраво гушнали "социализма" (каквото и да се разбира под това), сме убедени, че никаква епидемия при нас не е възможна. Социализмът ни пази.
* Ние в Швеция сме прехвърлили емигрантските проблеми на плебеите от Средиземноморието, и ги ползваме за буфер, който поема "сточните води". Следователно, никакви епидемии нас не " не касаят".

Шведите са умни и интелигентна нация- следователно, "незнание" се изключва.
Изберете сама варианта. Според убежденията си.

# 5 801
Нели, в Италия поправят ли се нещата вече, много ми се иска някъде да има светлина в тунела....А за СЗО сте абсолютно прави, то един началник отдел на трима души като направи гаф го уволняват, тези проспаха една пандемия сега цял свят се гърчи, те пак нищо не правят, ами да си ходят, даже може и да няма такава организация, аз файда от нея не виждам. Ама и на Китай съм набрала, яко криене и мазане е било, светът разбра какво е това Ковид от Италия....

# 5 802
  • Другата България
Скрит текст:
И аз се чудя. Всъщност, не се чудя, мъчно ми е.
За хора, които не виждат по-далеч от носа си, не влагат мисъл в нищо казано, чуто, прочетено, пък било то и само мнения във форум, защото за четене и разбиране на по-"сложни" неща се иска и нещо друго, освен познаване на азбуката....

44 годишна жена е починала в Сливен. На хемодиализа е била, починала е от усложнения, причинени от доказан коронавирус. "Пенсионерка" откъдето и да я погледнеш.....
А ти как точно погледна по-далеч от носа си? Прие безрезервно това, което ти внушиха от ТВто и сега само ровиш и търсиш потвърждения за него. И разбира се ги намери сред хора в рисковите групи. Ако мислиш, че това значи да гледаш по-далеч от носа си значи много си заблудена. Айде преди да пускаш единични случаи на умрели от корона потърси такива на умрели от грип.
Верно се иска акъл да осъзнаеш такива безумни карантини до какво могат да доведат и как реално могат (и го целят) да убият повече хора от набедения вирус.
Айде да не ми даваш насока къде да гледам и какво да правя, ако ти е възможно естествено. Нито знаеш какво съм приела, нито какво "търся", нито къде го намирам. Новината за жената е навсякъде, вкл. и по ТВ. Голямо "търсене" е да я намериш.
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10216046561584018&am … 3&theater
Четох го вчера това. Преди това си мислех, че може да не лъжат толкова много по телевизора - обявяват малко болни, съмнително ама може да е вярно, пък на и болниците празни, значи не лъжат.

Е да, ама явно че болниците не са празни щото няма тежко болни.
Ами според мен симптомите описани от жената не са чак пък толкова страшни. Нито споменава задух, нито някаква висока температура.
А и според мен вината е повече в личната им лекарка.
Да не забравяме и момента на доукрасяването ...
Много мислех да не коментирам, ама...
Поредната "звезда", търсейки медийна изява.
Скрит текст:
И поредната, която държи, иска, настоява щом е с лека температура и загуба на обоняние, да бъде настанена в болница. Сега и веднага. Няма не искам, няма недей.
Някъде в написания разказ да беше упоменато дали докато е чакала 8 /ако не се лъжа/ дни /че и от това е възмутена-как може да чака толкова, трябва веднага да става теста, нейния/, та да стана ясно дали докато е чакала и тя, и другия болен дали са си стояли вкъщи? Или са се разхождали по лаборатории и аптеки, и на други места? Ако е написано, се извинявам, отгоре-отгоре ги чета тези разказчета. И това за "късмета", дето имали, че се разболели в началото, че сега всички лекарства били "на изчерпване" /не става ясно къде се изчерпват, в болници или аптеки, но и на двете места наличност има, да не говорим аптечната мрежа колко е заредена/. Направи ми впечатление и категоричното изказване "защото симптомите, които повтарят- гърлобол, калица, висока Т, задух, са тези които настъпват, когато човек е за болница!". Пълна глупост, освен, че е и невярна. Но пък важен е края-че вече са "супер добре", което наистина е радващо. И от какво са супер добре-от същото лечение, проведено от ОПЛ, с антибиотици. Няма вина в личната лекарка, жената е действала както трябва - изписала е това, което помага и което всъщност се изписва при по-леките случаи, какъвто е техния. Да не говорим, че единия тест все пак май е бил отрицателен. Но пък жената продължава да иска, да им се направят повторни тестове сега, да се види дали са се изчистили.Joy Тя си платила първия, ама сега държавата да я тества повторно...няма да коментирам повече, че ме напират едни неща да кажа....

И всичко, подплатено с много препинателни знаци, удължени гласни и "пари... измама... пари...".
Всичкото това викане и вайкане предполагат, че са се чувствали супер зле, преди да станат супер добре.Което пък не кореспондира с датите, а и тематиката, на последните ѝ публикации.
Реално не е била тежък случай, за радост, и в този смисъл описаното не противоречи на официалната оповестена политика по отношение на тези случаи.
Не става ясно какви тестове са си правили и къде.
Изобщо... нечии 5 минути слава.
Същото би могло да бъде разказано по много по-разбираем и последователен начин и би имало много по-голям ефект. Даже и в посока основната му цел - всяване на съмнение относно официалната информация и цялата ситуация с борбата с болестта.
Вече ги е получила, само дето са седем.
https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/shampionkata-po … -na-covid-19.html
Много съм възмутена от тази жена, не зная защо не мога да и съчувствам.
Представям си колко императивно е изискала внимание. А е и отрицателна накрая.
Такова плюене по всички, в това число и лекари и лаборанти, защо ли. Пък била известна състезателка.
Жалко , че на фона на пандемия, се трупа някакъв евтин пиар.
А, дойдохме си на думата. Значи понеже е "някоя", тоест никому неизвестна, че и неграмотна при това, а и с отрицателен тест, трябва всичко да стане сега и веднага. За нея и близките ѝ. И като не станало, давай да търсим "известност" по другия начин. Не знам колко е известна с това, което прави, но сега си получи седемте минути слава. Стана за резил.
Жените от Благоевград съм коментирала, когато говорехме за тях. Няма да се връщам отново там, говорено е. И за слепец е видно, че техния случай няма нищо общо с този на сноубордистката. Не разбирам изобщо защо се прави сравнение, освен отново да се очерни лекарското съсловие. В последния случай съвсем адекватна негова реакция.
Прочетох и поредна неистина, че аптеките не изпълняват рецепти по Вайбър. Не е вярно. Потребителката, която закупи антибиотика на Фанфанито го направи точно така - с изпратена рецепта по Вайбър. Навсякъде такива рецепти се изпълняват, предполагам, че ако поискам да се даде конкретика къде са отказани, няма да получа отговор.
Що се отнася до това, че човек лично не предпочита да ангажира роднини с доставки, ако е под карантина...ами това е проблем на самия човек. Организацията на карантината е лична отговорност, само и единствено. И доста аптеки по градовете имат организирани доставки вече по телефон, именно с рецепти по Вайбър. Това с 30-те дни предполагам е само за интернет поръчки, но отново изборът къде да пазаруваме лекарства е личен. Не може да поръчваме там, където най-много се бавят, и после някой да ни е виновен И за това.

# 5 803

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10216046561584018&se … ype=3&theater
Ето пак. Какъв е смисъла от всичко? Ние си джуркаме тука статистики (темата е станала абсолютно статистическа и това е малоумно), докато реалния живот се случва в момента, хора. Това са човеци...реални човешки същества, не цифри и статистики. Болните са заключени, полиция ги варди, те се молят по телефон да ги прегледат, отказва им се с крясъци, отказват им се повторни тестове отново с крясъци, лекарствата в аптеките свършват, хората се радват че са от първата вълна болни, защото има антибиотици за тях (3 на брой в случая)!! Оправят се САМИ и то при всички опити на държавата да им ПРЕЧИ да се оправят сами!

# 5 804
  • София

Изберете сама варианта. Според убежденията си.
Нямам нужда да използвам убежденията си. Учила съм с шведи цяла година. Свестни хора, но държава комунистическа. Само вметнах тук какво видях току що, защото много вълнения има на тема мерки и ето там колко е хубаво. За мен етичната страна на въпросът е достатъчна, за да не коментирам повече, но нали обменяме свежа информация, разнородна, та опитвам да допринеса. Колегата ви каза, че ако не направят незабавно локдаун ще сринат и здравната система, и страната. А и да го направят, вероятно вече е късно.
(Друг ще ги смени и толкоз. Но това е друга тема)

Общи условия

Активация на акаунт