COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 306
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 8 145
  • София

Понеже работя в системата... РЗИ и НЗОК в момента има дежурни служители от системата на границите командировани и мерят Т и пишат бланки на всеки който влезне в страната. И това сме обикновени хора като Вас. Това, че не е обявено публично, не значи, че не е точно така. Малко са ми неприятни такива коментари, но коя съм аз Simple Smile
Аз точно това имах предвид, че част от администрацията е претоварена покрай мерките и затова имат недостиг на хора. Съжалявам ако нещо неприятно си намерила в коментара ми Sad

Не съм те разбрала и аз. Това е минуса на интернета. Моите извинения Simple Smile Не е конкретно към никой, просто реших, че не е лошо да го кажа.

# 8 146
С какви средства смятате да се препитавате, ако карантината продължи още месеци ?

Повечето, ламтящи за мерки до края на годината явно имат донори. Тук писа и един, който се беше подготвил да прекара 6 месеца в бункер и обвиняваше другите, че не били достатъпно придвидливи с пари и провизии.
Не им идва на акъла, че и техните спестявания ще се стопят и накрая няма да има на кого да си продадат майбаха. То не че сега някой ще им го купи де...

# 8 147
Току що си пуснах клипчето от църквите и причастието с общата лъжица. Направи ми впечатление, че хората целуват и ръката на свещеника.

# 8 148
  • Пловдив
Очевидно никой не прави разлика между предупреждение и заплаха. Много плашлив народ се оказахме. Движим се така, защото вирусът не се намира достатъчно в околното пространство. А не се намира, защото спазвахме някаква изолация. Спазвахме!  Не знаем колко са болните. Не знаем, защото не достигат тестове. Нямаме друг полезен ход. Казвам полезен по отношение на ограничаване на заразата. Полезен ход по отношение на бизнеса? Дори утре всичко да заработи, колкото и да не вярвате, няма да е както преди. Като не вярвате на ББ, Мутафчийдки и сие, повярвайте на съфорумките от чужбина. И там постоянно се увеличава ИП. И там неясно до кога. В Банско преболедували няма да открият. Или поне не толкова колкото очакваме и колкото ни се иска. Иначе мрънкайте си тук. Това поне ви успокоява, че правите нещо по въпроса. И другите държави са в същото положение. Вървят надолу, викате. Там ще приключат. Представете си, че пламне Рим. Дали ще са приключили. И защо в Рим папата е на празен площад. Ми там няма чак толкова болни. Защо не са пуснати хората на литургията.

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 13:48 от dazel

# 8 149
Цитат на: Gabito1504 link=topic=1198767.msg40555977#msg40555977
Освен всичко друго ще трябва да осъдят всички епидемиолози, инфекционисти вирусолози, защото казват всъщност едно и също, но по различен начин.
Всички ли ? Тези които я съдят са нейни колеги , всъщност .

# 8 150
Цитат
Ми не, Val писа, че вчера вечерта президентът им се е отметнал от връщането на строителите на работа.
Да.Новинарските емисии явно са няколко дни назад и изобщо не си правят труда да прочетат,проверят.По обяд съобщиха,че днес се разхлабват мерките в Испания.Ще видим довечера дали ще актуализират?И това повтаряне да си останем вкъщи също освен безполезно е ужасно досадно.Който е решил да излезне,няма  да ги слуша тях.
Защо пак отвориха пазарите?!Специално за ЖП идват пенсионери от цяла София.Търговка каза,че било най-евтино при тях.По 1лв. три салати и 1лв.-5връзки лук.Като сложиш,че пенсионерите има евтини карти за ГТ,ето ти голямата далавера.Трябва да им забранят излизане след 10ч.сутринта.Не се спряха.После ще чакаме пик през юни-юли.Докторите ще са окапали и ще видим ''голямата полза'' от всички мерки.Тук роптаха срещу църквите,но не видяхме пенсионери да се редят за тях.Нито ще приема,че понеже са с малки пенсии,затова се возят през половината град за по-евтинко.Влачат колички с евтини покупки и безплатна минерална вода от чешмите пред халите,за порастналите си деца и внуци.Ако ги спре патрул,ще захленчат:''Ами баби,малка ми е пенсийката,за лекарства,за сметки.....Ами какво да правя чедо?''После пак се възмущавайте,че на запад ги ''захвърлят'' в старчески домове,а не юркат с помощ в домакинството.

# 8 151
  • Варна
Скрит текст:
Много се извинявам, ама да твърди някой с дете първи клас и/или такова в ДГ, че не може да работи... А тези с по трима ученици вкъщи какво правят? А ако учениците са 7. клас или 12.клас? Да, те са големи, но това, което им предстои, е много по-сериозно от свидетелство за завършване на 1. клас. А учителите, които работят от вкъщи, повечето без възможност да варират с времето, защото са онлайн уроците им? Техните деца какво правят в тези моменти? А на лекарите, дето "това им е задължение", "нали за това са учили, да са си направили сметката" - техните деца кой ги гледа?

И да питам пак... Колко хора ще си пратят децата на спорт, уроци, курсове и подобни на момента, в който падне ИП?

И горките деца, дето "до обяд са на училище, а следобед уроци"... Без ИП и онлайн обучението как са, че нещо не схващам? Ааа, сетих се, на целодневно обучение, сигурно, да се белосват "даскалките" с тях от 8 до 5.
Аз не съм идеална и не претендирам за такава. Учителката работи толкова, колкото и аз от вкъщи. С главоболие всеки ден и объркани неща, защото докато измислям инсталацията на нечия къща, проверявам домашно, и мажа филия. Или на лекарите - кой мислите им гледа децата. И са били лекари и ще бъдат. И аз съм била инженер и ще бъда. Това положение е временно и като такова искам план - как се измъкваме от него. Такъв сценарии - такова решение, такъв сценарии - такова решение, такъв сценарии - такова решение

Тереза, разбира се, че всички сме на един хал. На всички, работещи от вкъщи или на работните си места, децата им не са на училище и ДГ в момента и на всички им се налага да носят не две, а няколко пъти по толкова дини под една мишница. Да, били сме и сме, и надявам се, ще бъдем. Инженери, лекари, учители и какви ли не. Но в тази ситуация не сме били. И всички сме в извънреден режим.
План всички искаме, но такъв, смислен, все още нямат дори и най-напредналите държави. Защото едно е да се говори нещо, съвсем друго - да не случи.

Skrekkelig," зазидани в мазетата" и "окопани по диваните" виждате само в собствените си представи. Не мисля, че има нормален човек, относително здрав, трудоспособен и подвижен, който да харесва сегашната ситуация. Нито смятам, че има наивници, които си въобразяват, че вирусът ще изчезне яко дим, щото сме си "търкали диваните". Ситуацията е такава и колкото и мисловна дейност да упражнявате "вие", не виждам да е дадена една смислена и работеща идея. А идеята да избегнем резкия скок очевидно е работеща. Е, не сме я измислили "ние", ама ще го преживеем.
Всъщност, защо са толкова уплашени противниците на "дивана"? Нали оцеляхме един месец, ще оцелеем още един. Нали после всичко ще тръгне по мед и масло? Ами тогава успокойте се. "Оммм" и след месец всичко тръгва постарому. Ще работят и БП, и басейните, и клубовете, и училищата, и магазините, чалгаджийниците, хотелите и всичко, което омразния ви генерал и още по-омразния ББ затвориха. Тревожите се, защото нищо няма да е такова, каквото беше допреди ситуацията с вируса. поне още някакво време. Всички се тревожим. Но вируса не го измислиха нито ББ, нито Мутафчийски, нито "диванните принцеси".

# 8 152
Яростната неприязън, която предизвиква доц. Мангъров у част от слушателите/читателите според мен е, че на база опита и знанията си е напълно наясно с  принципите на развитие на всяка епидемия. Не заблуждава, не предлага "вълшебно" решение, наясно е че искаме или не, повечето от нас ще се срещнем с вируса и вероятно повечето няма да се разболеем тежко. И с тази си убеденост някак си омаловажава твърдото ни убеждение, че вършим нещо изключително стоейки си в къщи.

# 8 153
Тук един много емоционален разказ на българка живееща в Швеция.
Профилът е истински. Жената е лекарка.
Жената и синът и са били с короновирус.
Направо съм потресена. Съвсем не е толкова лежерно в Швеция от нейния поне разказ. Може би зависи в коя част си. Не искам у нас да става така, кошмар е.
Много е дълго и го слагам в скрит текст, който иска да го прочете.
Скрит текст:
Romyana Boteva
Вчера в 10:36 ч. ·
Приятели!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
ЖИВИ И ЗДРАВИ ДА СТЕ! ВИЕ И ВАШИТЕ СЕМЕЙСТВА!
Надявам се да не ви отегча с кратък разказ за цената на живота и борбата за него.
Разказ за онези, които не разбират сериозността на момента настъпил на нашата планета, хора композиращи политизирани историй. На България и е спестен ужаса на нещо което е изпратено от дявола. Аз преминах през този ужас и с отвращение чета човеконенавистните импровизаций за несъществуваща пандемия.Месеци преминаха в мятане между живота и очакващото ме на небето. Никога в животът си не съм била толкова безпомощна и под влиянието на тотална десператност. Бе ад, който все още, почти месец не мога да забравя. Има и последствия с който трябва да се боря. Потърсих помощ, но не я получих и трябваше да впрегна всичките си лекарски умения, за да спася не само себе си, а и синът си,който бе просто изпратен у дома от полоклиниката с уверението, че, ще се справи, защото е млад и силен!!!! "Почти четиридесет години съм се борила за живота на други! Сега трябваше да го направя за детето си и себе си! В една страна папагалски обявявана за" социален модел! "Истината е жалка. Не само ниска компетентност, но и прословут северняшки мързел. Всъщност си личи.. От статистиката.. Ние у дома умирахме, безпомощни да се вдигнем от леглата, приготвим храна, не дай си да се доберем до аптеките. Аптеките? Празни.. Нито антивирусни, нито дезинфекционни, да не говорим за маски.Шпрей за хрема и козметика😡😀 Едва последните дни пуснаха дезинфекционни на десеторна цена..50евро шише. Не преувеличавам!
Никога няма да простя равнодушието което посрещаше молбите ми през плач да помогнат на синът ми, белият дроб на който колабира! Колкото и да не обичах, сега вече презирам.👺😈
Тук умират стотици хора. Спасените са щастливци.. Не.. Късметлий от шведски произход. В кварталите населени от чужденци косата коси безмилостно. Десетки от блок!Цели семейства!
Преминала през ада на тази пандемия ме отвращават псевдоспециалисти отричащи паметта на 1 400 000 страдащи и 100 000 напуснали живота в страдание. Да се сравнява с годишни загуби от други болести е сатанизъм. Сатанистични изказвания трябва да се блокират, а източниците им ненавиждат, независимо от титли и претенций. Една псевдоинтелигенция трябва да знае мястото си и не се подиграва със милионите страдащи хора. В името на стотиците жертви лекари и сестри напуснали живота отстоявайки човешкият си дълг! Това защото няма зараза? Зараза има! Коварна, непреодолима, жестока! Поради това не четете такива автори и ги блокирайте! Не е икономиката причината за настъпилия ад. Икономиката загива поради ада, който съсипва пазара и индустрията.
В моят град огромните заводи на ВОЛВО са опустели, заключени, без мъртва душа. И не само те. Дневно се разоряват по статистически данни 16 000 дребни фирми. Така ще бъде докато пандемията се овладее и започне производство, когато хората живеят а не умират!
Бъдете здрави и ценете овладяното от властите!
Пандемията я има и е равностойна на световна война. Цифрите са само цифри, истината зад тях е многократно по-голяма.Още стотици като мен и синът ми кашлят с месеци без да са включени в статистика.
Празнувайте разумно. Дома да е вашата крепост и живот! Бог да помогне да се преодолее това страдание! Амин!
В Сингапур втора вълна . Това нещо няма край. Какъв е този вирус, това не е нормално.
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Vtora-valna-na-koronaviru … u3qg3PlmTcRjrH30c
тук за мъжът , който е обиколил 3 болници и където писахте преди няколко страници
http://onovini.eu/2020/04/%D0%B0%D0%BB%D0%BE-%D1%89%D0%B0%D0%B1% … fVYBOaQPYFRBaOJpU

# 8 154
Цитат
И с тази си убеденост някак си омаловажава твърдото ни убеждение, че вършим нещо изключително стоейки си в къщи.
Изключително е!Кога иначе ще ни ръкопляскат доктори?

# 8 155
Скрит текст:
Между другото . италианския Мангъров се казва проф . Мария Рита Джизмондо .
Въпросната дама имаше вижданията на Мангъров , от които се отрече . Сега е клиент на прокуратурата в Милано а италианската научна асоциация  нае адвокати за правни действия срещу нея .
https://www.pattoperlascienza.it/wp-content/uploads/2020/03/Lett … wxsiUo3YV6NCcomlg

Та въпросът е , Мангъров в затвора кога ?

Никога, защото всъщност това, което твърди, от научна и епидемиологична гледна точка е правилно. Много се съмнявам и нея да я осъдят. Освен всичко друго ще трябва да осъдят всички епидемиолози, инфекционисти вирусолози, защото казват всъщност едно и също, но по различен начин.
Ами оказва се, че вирусолозите като мангъра грешат по идиотски начин, защото никога не са се срещали с подобно нещо. По целия свят това се доказа, както писах, че благодарение на стриктните мерки са спасени 60 хиляди човешки живота. Между другото, четох днес някъде, че за 2 дни италианските полицаи са съставили 12-13 000 глоби за неспазване мерките. Това във връзка с питане защо не намалява бързо броя заразени в Италия. Явно толкова спазват мерките...  Та, относно мангъровците - ако не ги осъдят, значи са си постигнали целта - мижави цял живот и баш сега им е звездния миг да станат известни. Още се чудя защо Мангъров не даде личен пример, както му бе предложено - чунким, да покаже как се прави стаден имунитет! Ама нали, дай да плямпа по студиата... Реално разчитаме на 3 неща - лекарство (а дано хлорохина), времето в България (включва и климата тук) и БЦЖ-имунизацията наистина да пази.

# 8 156
Мангъров е удобния опозиционер, придворния критикар, приласкания противник.
Такъв е нужен винаги, за да чувстват хората, че има и различни мнения.
Hands Plus1
След вчерашното интервю по НТ, стана ясно, че той съветва ББ как лека-полека да се отпуска каишката на по младите и плавно, но сигурно всички да се срещнат с вируса. Той самия го каза.

Реално разчитаме на 3 неща - лекарство (а дано хлорохина), времето в България (включва и климата тук) и БЦЖ-имунизацията наистина да пази.
Бих добавила и навиците, които придобиваме - да стоим по далеч един от друг, да ползваме дезинфектанти, по стриктни откъм хигиена.

# 8 157
Скрит текст:
Account, това за мен е най-естественото нещо на света и спора, противопоставянето, научния конфликт водят до повече гледни точки, повече търсене, повече страст, ако щете. Затова за мен е даже необходимо да има различия и да се провокират един друг. Но вярвам, че никой из Германия не обвинява някой лекар, че е убиец.

Скрит текст:
Мангъров е удобния опозиционер, придворния критикар, приласкания противник.
Такъв е нужен винаги, за да чувстват хората, че има и различни мнения.

Тоя пичага освен да плямпа за стадния имунитет, кога ще повдигне въпроса, че след изкупуването на магазините, щурма на Витоша и един месец люпене на семки и бирички пред блока няма достатъчно болни не за стаден, ами за какъвто и да е имунитет?

Що така рязко всички спряха да говорят за БЦЖ, при положение, че вече се прокраднаха мнения, че у нас чакат Годо с коронавируса заради факта, че българите просто не се заразяват -тъпо и упорито.
Ако 10 дни след "Всички на Лазаровден са по улиците и по пазарите, ще се мре" не стане нищо особено,ще стане голем купон.

Да. А аз най-чинно си чакам резултатите от Банско, където, според прогнозите, всички вече трябваше отдавна да са предали Богу дух...
Кофтито е, че много хора с психични отклонения имат достъп до социалните мрежи. А паниката е характерна за хора, които имат проблеми със самоконтрола, коренящи се в детството, в семейството и пр. Има си и такова заболяване в психиатрията - паническо разстройство. https://insighting.eu/problems/panichesko-razstrojstvo.html

Според мен, в момента светът води хибридна война, жертви на която сме всички ние.

# 8 158
Скрит текст:
Цитат на: Gabito1504 link=topic=1198767.msg40555977#msg40555977
Освен всичко друго ще трябва да осъдят всички епидемиолози, инфекционисти вирусолози, защото казват всъщност едно и също, но по различен начин.
Всички ли ? Тези които я съдят са нейни колеги , всъщност .

Винаги трябва да има изкупителна жертва. Както казах, много се съмнявам да я осъдят. Пък и напоследък всеки лекар говори неща, които след 2 дни се оказват неверни,просто защото няма за момента достатъчно достоверни научни данни. Дайте да ги вкараме всички в затвора,ако искате, но това няма по никакъв начин да  промени  факта за стадния имунитет, че дори и да се окаже в крайна сметка, че такъв не се създава. Наистина не знам защо на някои хора им доставя такова голямо удоволствие да плюят доказали се специалисти.

# 8 159
  • Другата България
Цял нов клон на медицинска наука се развива в момента в България - преглед, поставяне на диагноза и лечение по телефона.
В Европа. Не в България, а в Европа. Така е навсякъде. Дори и в САЩ.

Общи условия

Активация на акаунт