COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 611
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 11 130
Не знам къде и кво за твоята приятелка в администрацията, но майка ми в областен град (който не съществуваше по една епична карта, която гледах наскоро) преглежда по 20-30 човека дневно в кабинет.

# 11 131
Много смешна статия 😎 Къде са пък тия строги мерки в Германия. Незнам, незнам може и някъде да има такива.

PeaPink, основните разлики в мерките на Германия и Швеция са:
- отворените детски градини и училища до 9 клас в Швеция
- от горното следва фактът, че никой родител не си стои вкъщи с децата и ходи на работа
- в ресторантите не е забранено сядането на маса и в центъра на Стокхолм ресторантите са пълни г@з до г@з през обедните почивки или вечерта по бира
- моловете си работят, сега отделен е въпросът, че посещаемостта им е спаднала, но младите си киснат там целодневно, особено гимназистите, които са на дистанционно обучение.

# 11 132
нова България има 18000 направени тестове, на 05.04 бяха 15000, как така 600 теста? Откъде си ги измисляте тези неща. Няколко страни в западна Европа не тестваха интензивно в началото, почнаха на по късен етап да правят масово тестване. Знаете ли, колко приятели в Германия имам, които изкараха нещо, но не бяха тествани, защото не били пътували и нямали задух? Та и там PCR тестове виждаха, само някой групи хора.

# 11 133
Как да спазвам нещо, в което не виждам никаква логика и смисъл.

Много хора не виждат никаква логика и смисъл да спират на пешеходна пътека, да спират на червен светофар, да шофират със 140 по магистралата. То на мен проишествие няма да ми се случи. Други пък го правят съвсем умишлено. И си живеят живота. Но го отнасят децата, които пресичат на пешеходната пътека. Има закони и правила. Хубави или лоши, те са, за да се спазват, а не всеки да ги спазва само ако му е удобно. Защото ако убиеш човек, защото не виждаш смисъл в закона за движение по пътищата, едва ли ще го признаят като невинен.

И все пак, 99% от хората спират на червен светофар, дори да знаят, че няма да ги глобят.

Ако това не беше така, нямаше да може да се наложат правилата за движение.

(А за неспиране на пешеходна пътека не съм чула или видяла някой да е глобен. Може и да има някакви 50 души годишно, но в никакъв случай не е масово. И въпреки това, все повече шофьори спират.)

Твърдото налагане на правилата има смисъл само ако се налага да се прилага за много малък процент хора. Повечето хора трябва минимум да ги приемат за повече или по-малко полезни.

# 11 134
  • Germany
PURE, Съгласна съм за разликите. Аз с интерес чета какво пишеш за Швеция. Просто исках да кажа, че е смешно определението “строги мерки” за Германия 👍 ( то и тук младите, че и по-възрастните се посъбират)

# 11 135
Много смешна статия 😎 Къде са пък тия строги мерки в Германия. Незнам, незнам може и някъде да има такива. При мен специално лежерна работата. И навън се излиза, и на работа се ходи, и метро има, че и слънчеви бани гледам хората правят по поляните. Строежите никога не са и спирали да работят. Ресторантите също повечето работят, не можеш да седнеш, но можеш да си вземеш храната за вкъщи. Да има ограничения, но чак пък строги мерки... И болни си имаме, умрели също. Вярвам обаче, че ако нямаше съвсем никакви ограничени щеше да има мнооого повече заразени и много повече хора в интензивно. А от другата седмица и училището почва. Ще ви кажа как вървят нещата 😉 Но (говоря за нашата провинция, нямам наблюдения над другите) хората (в по-голямата си част) са много доволни от политиката, която води министър-председателя на тази провинция .
Но аз и с Швеция съм ок, щом хората не протестират масово явно са доволни от управлението, което е добре.

Правителството на NRW даже мисли да отварят и магазините с площ над 800 метра, а не както реши бундес правителството за магазини с до такава площ. И други провинции са решили същото. Галерия Кауфхоф и други големи веднага пуснаха жалби срещу това решение.

https://www.n-tv.de/panorama/14-24-NRW-will-auch-groessere-Laede … icle21626512.html

Вижда му се края, само да пускат поллетите и концертите, че не се издържа. Междувременно който иска може да се окопае в землянка и да изчака останалата част от човечеството да направи имунитет, само не знам какво ще стане, ако много такива живеят в една малка държава. 😂

# 11 136
нова България има 18000 направени тестове, на 05.04 бяха 15000, как така 600 теста? Откъде си ги измисляте тези неща. Няколко страни в западна Европа не тестваха интензивно в началото, почнаха на по късен етап да правят масово тестване. Знаете ли, колко приятели в Германия имам, които изкараха нещо, но не бяха тествани, защото не били пътували и нямали задух? Та и там PCR тестове виждаха, само някой групи хора.
Тук и пътувалите не ги тестваха. Вериги проследиха първите няколко, после им свършиха тестовете. Останалото над 600 теста е дарения.
В държава с население като нашето, която не е туристически хъб, не се посещава от милиони хора, овладяването на епидемията беше абсолютно възможно с тестване, проследяване и карантини,  но докато другите се подготвяха за епидемия от Ковид, нашите ни плашеха с грип Б.
Няма да споря с теб, отдавна съм се убедила колко е къса паметта електорална.

# 11 137
Не бих мрънкала, че точно лекарите ще взимат бонуси в тази обстановка. Къде, къде по- "заслужили" чиновници взимат 13-та заплата.
Бих помрънкала и полицаите да получат бонуси - както се видя, заслужават.

# 11 138
Не знам къде и кво за твоята приятелка в администрацията, но майка ми в областен град (който не съществуваше по една епична карта, която гледах наскоро) преглежда по 20-30 човека дневно в кабинет.
Нали се сещаш, че има десетки подраздели на медицината.

Покрай мен, пък и покрай близките ми, (да не говорим, че дори властта) всички говорят - в болница ходи само при супер спешен краен случай. И хората ги е страх да ходят, особено както се видя, че май доста лекари са заразени.
(От приятелка знам, че са викали педиатър на частно вкъщи. Ако се наложи и аз така ще направя.)

Но гинекология (изкл. акушерство и раждания), педиатрия, ендокринология, алергология, ревматология, нефрология, офтамология, токсигология, рехабилитация.... със сигурност са с намален капацитет при ЛЕКИТЕ случаи.

Виж за пулмология, инфекциозни, вирусология, УНГ, спешна помощ съм съгласна, че имат повече работа.
(извинявам се, ако съм изписала някоя специалност по погрешен начин)

Хайде да делим нещата - едните са натоварени, другите определено не са заради ситуацията. И въпросните други не се радват, напротив притесняват се, че не са нормално натоварени.

# 11 139
Напълно съм съгласна с Ice Queen
Онзи ден си чатих по вайбър с моята гинеколожка. Обикновено ме прочита късно вечер и ми отговаря на следващия ден суховато и вяло. Този път явно имаше доста свободно време и си пообщувахме с повече от 2 изречения.
Има сектори, които нямат много работа в момента.

До офиса ми има медицински център с Общопрактикуващи лекари и лаборатория.
Обичайно няма къде да се паркира на улицата, но от няколко седмици забелязвам, че почти не влизат хора.

# 11 140
  • София
Какви намалени капацитети ви гонят? Онзи ден ходих за документ в болницата, сестрата ми изнесе документа пред болницата (не пред кабинета) с думите "лудница е пред всички кабинети". Вътре болницата беше пълна (буквално). Имаше опашка отпред, защото мериха Т на влизащите.

# 11 141
Как да спазвам нещо, в което не виждам никаква логика и смисъл.

Много хора не виждат никаква логика и смисъл да спират на пешеходна пътека, да спират на червен светофар, да шофират със 140 по магистралата. То на мен проишествие няма да ми се случи. Други пък го правят съвсем умишлено. И си живеят живота. Но го отнасят децата, които пресичат на пешеходната пътека. Има закони и правила. Хубави или лоши, те са, за да се спазват, а не всеки да ги спазва само ако му е удобно. Защото ако убиеш човек, защото не виждаш смисъл в закона за движение по пътищата, едва ли ще го признаят като невинен.

И все пак, 99% от хората спират на червен светофар, дори да знаят, че няма да ги глобят.

Ако това не беше така, нямаше да може да се наложат правилата за движение.

(А за неспиране на пешеходна пътека не съм чула или видяла някой да е глобен. Може и да има някакви 50 души годишно, но в никакъв случай не е масово. И въпреки това, все повече шофьори спират.)

Твърдото налагане на правилата има смисъл само ако се налага да се прилага за много малък процент хора. Повечето хора трябва минимум да ги приемат за повече или по-малко полезни.
За закони в обичайния живот - да. Но при извънредно положение никой не пита как е, харесва ли ти, смяташ ли да спазваш, не нарушава ли правата ви...
Знам, знам, да заминавам за Северна Корея.

# 11 142
Всъщност, да станем като Италия за мен има и един друг смисъл - сякаш само италианците и испанците страдаха за своята загуба и се трогнаха от сполетяното нещастие. Като гледам цифрите на другите държави, се надявам, да има един съвременен Камю, който да опише за поколенията духовната криза.

# 11 143
Какви намалени капацитети ви гонят? Онзи ден ходих за документ в болницата, сестрата ми изнесе документа пред болницата (не пред кабинета) с думите "лудница е пред всички кабинети". Вътре болницата беше пълна (буквално). Имаше опашка отпред, защото мериха Т на влизащите.

Може би има значение града и броя на населението.
Явно нещата са различни в столицата и в другите градове.
Вероятно са различни и за различните болници. Частни практики, държавни болници, общински болници.....разликата е огромна.

# 11 144
Според мен се тестват хората само на първа линия и спешна помощ . Друг медицински персонал не и това ще струва много. Изобщо не ми се говори как в София няма да успеят, камо ли по другите градове, където няма дори тестове (за болничен прием пиша). Всичко е дарение, всичко.
За Айс - майка ми е личен лекар с няколко случая на заразени с коронавирус.

Общи условия

Активация на акаунт