COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 486 765
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 920
Да, ДебелаМара, ама никой не е спрял човека от малкия град да се премести да живее в големия стига да поиска. Както каза - има позитиви и негативи и всеки сам си прави сметка и избира къде ще му е по-добре. Аз не съм избрала да дойда в областен град, а съм родена в такъв. Късата клечка ? В случая не се противопоставям на хората от малките градове. Не се противопоставям аз, а ни противопоставят. Само на области и общини не се бяхме делили.
Може да съм леко емоционална относно тези мерки, но най-скъпото ми нещо се намира на 5км от областния град и аз не мога да отида до там. А бях започнала да правя нещо там, в което влагам много любов, емоция и желание. Нещо, което с всеки изминал ден се разпада и не мога да направя нищо по въпроса. Едно на ръка, че ми коства пари, страдам, че ми коства много емоция, всяка вечер преди да заспя мисля за това. Аз не мога да отида - от близката община - могат. Еми не е редно.
Извинявам се за емоционалността.

# 13 921
  • При семейството си

И тука почвам да се чудя аз... колко смъртоносен беше преди да знаем, че го има и колко стана след като се тества и търси целенасочено...

По този повод. Гледам и тук процента смъртност на приключили случаи е спаднал. Сериозните и критичните вече май сравнително трайно спаднаха на 3 %:

https://www.worldometers.info/coronavirus/

# 13 922
  • Пловдив
Голям зор беше за лабораторията-барака към "Св. Георги" в Пловдив, чак Мутафчийски беше на откриването. Сега се оказа, че нямат възможност за тестове по желание (това как да е), а и направените такива ги изпращат за препотвърждаване в Стара Загора. И тогава защо беше целият шум и хвалби?!

# 13 923
Че петричани какво са криви, че някой не мисли, а действа първосигнално, според каквото го сварата сварила?
Аз и от областния си град мога да вляза и да изляза когато ми се прище през селата. Мога и Стара планина да мина когато поискам. Само дето се самоограничаваме.

Изобщо в държава, в която вирус е установен навсякъде /вкл. и извън областните градове/ това е поредната безумна и до нищо не водеща мярка. Тя е за успокоение на паникьосаните само. И за отчетност тип "Ей ни на, вършим нещо!". Още повече, че след като всеки може да си декларира каквото си поиска и да си пътува където ще, вкл. да влиза и излиза от обл. градове, без да е тестван - де е Илия на кирия? Да не би декларацията да ви пази от това,  дето ви носи пътуващият като армаган?

Скрит текст:
Апропо и в тая връзка - декларации, които не се въвеждат със закон, указ или ПМС, ами с поредна заповед на някой пореден ведомствен ръководител, не са в обсега на чл. 313 от НК.
Ей ви го на:

Чл. 313.1. Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.
(2) (Нова - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Когато деянието по ал. 1 е извършено с цел да се избегне заплащане на дължими данъци, наказанието е лишаване от свобода до три години или глоба до хиляда лева.
(3) (Предишна ал. 2 - изм., ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който потвърди неистина или затаи истина в частен документ или съобщение, изпратено по електронен път, в които по изрична разпоредба на закон, указ или постановление на Министерския съвет е специално задължен да удостовери истината, и употреби този документ като доказателство за невярно удостоверените обстоятелства или изявления.
(4) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който във връзка с публично предлагане на ценни книги в проспект или обзор за икономическо състояние използва неистински благоприятстващи данни или премълчава неблагоприятни такива, които са от съществено значение при вземане на решение за придобиване на ценни книги, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 15:00 от Judy

# 13 924
Скрит текст:
Не знам дали е коментирано вече...

Според вирологът Кристиан Дростен е възможно да има имунитет, създаден чрез преболедуване на "обикновена" вирусна настинка - някоя от семейтвото на корона вирусите.

"Възможно е хора, които през последните една или две години са преболедували вирус от семейството на корона вирусите, да са защитени."

Дростен посочва ново научно проучване от Китай, при което са наблюдавани домакинствата със заразени хора. Tag-Rat или броят на заразените хора, бил много нисък - едва 12-13 %. Вирусологът се чуди как е възможно толкова много хора, които са живели заедно, да не са се заразили.

https://www.shz.de/deutschland-welt/wissenschaft-netzwelt/Immun- … n-id28067912.html

Ето и целият скрипт от подкаста:

https://www.ndr.de/nachrichten/info/coronaskript178.pdf

И това го пея от няколко дни. Но тея новини удобно се пропускат, не знам защо така.

# 13 925
Gabito, ами мрънкате, да, и то бих казала доста безсмислено. Когато става дума за нов и непознат вирус, по принцип винаги е по-разумно да си на страната на предпазливостта. За маските навън, ако се окаже, че няма смисъл от тях, кое е най-лошото което може да се случи? Че сме си причинили лек дискомфорт. Ако се окаже, че има смисъл обаче, тогава ползите са големи. Така че ползите и рисковете в двата случая не са едни и същи. Другото нещо, казваш, че маските вътре в помещенията помагали, стига да не ги пипаш много, ами едно постоянно слагай-махай вътре-вън е по-лош вариант от това да се сложиш една маска и няколко часа изобщо да не я пипаш.
И интересно как в Азия навсякъде носят маски и не мрънкат хората, пък и са първенци по справяне с епидемията в сравнение с "всезнаещите" европейци и американци, които заеха челните места в черната статистика.
И накрая паркове и градинки са затворени, за да не се събират хора в тях на тумби. Заразяването е възможно при близък и по-продължителен контакт, а това че ти не би го направила, не означава че другите не биха, видя се в началото, че точно това се случи и бяха затворени.

# 13 926
колкото и пъти да им кажеш че в азия носят нон стоп маски е заради гъстотата на населението + замърсен въздух все тая. опорката си е опорка и помага за защитата на тезата.

# 13 927
Голям зор беше за лабораторията-барака към "Св. Георги" в Пловдив, чак Мутафчийски беше на откриването. Сега се оказа, че нямат възможност за тестове по желание (това как да е), а и направените такива ги изпращат за препотвърждаване в Стара Загора. И тогава защо беше целият шум и хвалби?!

Хх.. Не би следвало, нали я обявиха за референтна? Или аз нещо не съм разбрала?

# 13 928
  • Пловдив

Като искаш по желание - Пълмед и каспела, ще ти вземат парите, спокойно.
Само първите проби ги изпратиха в Стара Загора за потвърждение. Все пак трябва с нещо да сравнят дали работят правилно или не.

# 13 929
Понеже давате Германия за пример (има и защо де), понеже не вярвате на нашите специалисти, понеже там е по-така...та ето една статия от днес. Мнение на германски специалисти.
Те очакват втора вълна, която ще е по-силна и по-тежка. Против сваляне на мерките са , дори май искат по-строги.
Та..кое ви успокоява толкова. Нали германски учени го казват.
Не , че на мен и другите ни е приятно, ама да отричаш всичко и да се мъчиш да представиш кон за кокошка някак...

https://www.burgasnovinite.bg/2020/04/blog-post_287.html?spref=f … QxJkvF7YTensJNZpw

# 13 930
колкото и пъти да им кажеш че в азия носят нон стоп маски е заради гъстотата на населението + замърсен въздух все тая. опорката си е опорка и помага за защитата на тезата.

В населените градове в Азия носят маски от години.
Да не би да са го крили тоя вирус с години?
Тю, ни гий срам! Да се не видят, макар!

Нито в Германия, нито в Холандия познавам хора, които да мечтаят да седят с парцал на лицето 8 часа на ден минимум. Още повече, че там въвеждат и повече мисъл в мерките си. Няколко пъти писах - ни в една от двете държави няма задължения за маски навред и забрана да седнеш да дишаш чист въздух в парка, в гората или в планината. Полицията там следи за отстояния на хората, не за парцали по устата им.
Моля ви, не сме 89-та, всеки има купища близки и познати по белия свят. Затова преинъчени новини, особено минали през нашенската цедка, са си съмнителни. Меко казано.

В тази връзка много се смях на тази статия:
https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/04/22/koronavirusyt-zaplashv … o-sme-v-es.446802
"Коронавирусът заплашва свободата на словото, на дъното сме в ЕС"
До какви странични ефекти водел тоя вирус, да не повярва човек чак!
То преди него бяхме направо първенци в категорията!

Винаги сме казвали - аз и хората, които познавам - мерки мерки, ама с мярка, с мисъл и смисъл!

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 15:12 от Judy

# 13 931
А ти каквито и опорки да съчиняваш, няма как да промениш статистиката, която абсолютно недвусмислено показва, че двойкаджиите със стръмните криви са последните хора, които трябва да слушаме за справяне с епидемията.

# 13 932
Това с възвръщането на плановите операции не е ли нож с 2 остриета? Съгласна съм, че има неотложни операции, които трябва да се направят, но в същото време се оказва, че болниците са най-големите разпространители на вируса.
Това трябваше да се случи така или иначе, защото не могат да се отлагат до безкрай тези операции и хората да се влошават. В това има логика. Няма логика обаче да го наричаш "разхлабване" на мерките. Разхлабването, както казва любимият на всички в темата Мангъров, трябва да започне от отваряне на спортни площадки, фитнеси, изобщо съоръжения, които се ползват от млади и здрави хора, училищата, детските градини и в този ред. Сега какво излиза, ако плановите операции са "разхлабване на мерките"? Че точно хора в не особено добро здраве ще се изложат на риск?
Неотложните операции, като рак, травми, извънматочна и други подобни не са спрени.
Спрени са само операции които не са животозастрашаващи.

# 13 933
Аз пък виждам голям смисъл в КПП на областите градове.  В селата живеят предимно стари хора и само защото на някой му се е приискало да дойде за два дена да си нахвърли вируса там и да се прибере обратно в големия град, ако случайно не се е заразил да се зарази и следващия уикенд пак да дойде да се пробва, да пръска зараза. И така, докато  се заразят възрастните хора на село. Ами не мерси. В селата и малките градове струпването на хора е по- малко. Един блок в Люлин е колкото 5 села в Странджа. Само, защото на някой му е писнало да си седи в къщи( то това е много трудно) да измрат стотици стари хора, не съм съгласна. Безотговорно е
За парковете и Витоша съм съгласна, че трябва да се отворят

# 13 934
  • София
Според мен най-стегнато трябва да е в София, защото е огнищеТО в страната. Няма смисъл да се разнася вируса зорлем из страната, само защото хората не могат да си седнат на онова с четирите букви през празниците. За маските - задължително на закрито, мен ме устройва, защото ми писна от кихащи и кашлящи, избърсващи си носовете с ръка и после пипат бутилката с мляко или дръжката на вратата.

Общи условия

Активация на акаунт