COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 510
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 005
В сутрешните новини на БТВ имаше случай на КПП - то на хванат с 2 промила алкохол. Пътува от Плевен за Гърция, прибрал се е преди 2 дни , за погребението на майка си. Тези хора не подлежат ли на 14 дневна карантина ??? Или влиза в страната с уважителна причина , ходи където ходи и след 2 дни тръгва обратно , шофирайки с 2 промила алкохол....
Подлежат, ама май никой не ги проверява. Има защо да го твърдя. Наскоро се водеше спор тук и една дама твърдеше, че ги проверяват ежедневно - не е така.
След събота ще пиша при нас как е,по отношение на проверките.Съпругът ми е международен шофьор и се прибира за 4 седмици отпуска.
Той ми разказа за негов колега,прибрал се с камиона,накарали са го да попълни декларация,в която заявява,че ще спазва 1 метър дистанция от хората,с които живее и съответно те не са под карантина.
Друг негов колега,пътува до Румъния,като се прибере в къщи започва 14 дневната му карантина, съответно жена му си ходи на работа в това време,след ден примерно,пак тръгва за Румъния(прекъсва карантината,като трябва да спазва някакви изисквания,да не слиза от камиона и т.н).
Ами незнам, на мен ми е странно всичко това.Ако вируса е толкова заразен трябва всички с които съжителства карантинирания да стоят в къщи 14 дена.Или наистина той някак да се изолира от тях в апартамента.

# 13 006
Ами по-добре хич да не се изказват тогава, докато не наберат достатъчно вярна, проверена от тях информация.

Мисля, че достатъчно вярна, проверена от тях информация, най-вероятно се получава след края на епидемия/ пандемия. Дотогава съобщават това, което е известно към момента, а то се променя. И това също им е работата.

# 13 007
Естествено, че няма как да има групов имунитет за момента.

# 13 008
Драконовските мерки за безполезни, когато вече е станало страшно.
Превенцията е важна.

# 13 009
  • Варна
DeVa®, превенция в настоящия случай би означавало пълна карантина за поне три месеца в България, проследяване на всички случаи на позитивни и болни до окончателното премахване на вируса на територията на страната. След което - пълно изолиране на държавата от останалия свят, за да не се привнесе повторно, защото положението е изпуснато тотално в Европа, Азия и Америка. Не сме Северна Корея и е ясно, че това няма как да се случи (и слава Богу!). Ако виждаш друг начин да се действа превантивно, сподели Simple Smile

# 13 010
  • Bulgaria
Това с възвръщането на плановите операции не е ли нож с 2 остриета? Съгласна съм, че има неотложни операции, които трябва да се направят, но в същото време се оказва, че болниците са най-големите разпространители на вируса.

# 13 011
  • Другата България
Скрит текст:
И не, не казвайте, че мерките не са тежки или пък че не се спазват - сигурно 90%, че и повече от населението на България ги спазва, а допълнителни ограничения се налагат на всички, заради неспазващите 10%, вместо последните да бъдат надлежно санкционирани. Пазим здравна система, която не пази нас самите - в момента повече хора страдат и умират, защото не искат да ги приемат в болница (не са болни от Вируса!) или пък, защото ги е страх да отидат на лекар и си умират вкъщи от страх и паника. Пазим я, за да поеме наплива от болни от ковид, а такъв няма и няма, защото по-голямата част от българите са съвестни и изпълнителни, и спазват правилата, и си стоят вкъщи. Пазим я, но, същевременно умираме от притеснение какво ще се случи след няколко месеца, дали все още ще имаме работа и средства, за да изхранваме децата си, дали тази здравна система ще съществува, когато се срине икономиката в световен мащаб. Затова са и протестите на хората и аз ги разбирам. Не може да се комуникира половинчато, с недомлъвки и всяване на страх у хората, че план все пак има, но той "не е като германския, защото мерките у нас никога не са били затегнати като в Германия", а там сега ги разпускат до нашите "либерални мерки". В Германия никога не са забранявали разходките в паркове и излизането от градовете, в Германия днес отвориха магазини с площ до 800 кв. м., имат план за връщането на учениците в училище.
Какво значение има, че част от бизнесите тук никога не са били затваряни официално, като такъв страх се насади у населението, че много се съмнявам някой да ходи на фризьор или да си купува гащи в момента.
Това, че ти се съмняваш не значи, че хората не ходят на фризьор. И не само, ходят и на козметик, и на маникюр, и изобщо всеки си ходи където прецени сам, че иска или трябва да отиде. Фризьорите и маникюристите си работят, всички признават, че имат клиенти, но работата е намаляла. "Страхът у населелението" е основно тук, в тази тема, което значи, че "населението" като цяло не може да се отъждествява с пишещите в нея, които са извадка, но не и представителна. Повечето хора, които спазват мерките го правят не от страх, а защото са отговорни и с грижа към близките си и обществото, страхуват се параноиците и тези, които не четат и не разбират.
Що се отнася до над 90-те %, че и повече, които спазват мерките, не съм съвсем съгласна, но виж, че всички патят от неспазващите съм. Добре е обаче гневът им да се насочи към тях, към причината за неудобството им, а не към хората, които поне се опитват да правят нещо.

# 13 012
Заповедите станаха много не добре обмислени. Сложиха КПП-та, написаха някаква заповед, но не уточниха по кои по точно уважителни причини можеш да  минеш. Заповед като се пише, трябва да има точно и ясно написано, условия. С тази заповед на Ананиев, всеки можеше да излезе от София или друг областен град, като даде едно "смислено" според полицая обяснение на излизането от града. Ако идете на КПП-то и питате полицаите, те също не може да Ви отговорят на какъв принцип може и не може да се излиза от областните градове. Ето сега например в четвъртък в 23:00ч затвориха София, а в неделята седнаха да мислят, как ще се случва завръщането на хората в София, нали я затвориха и имаха ясни правила за това, кой може и кой не може да влиза. Другата им грешка, когато някой влезе в страната от трета страна, го пращат в карантина на собствен ход. Понеже не всички имат отделни жилища, повечето под карантина си живеят със семействата си. Няма как единият, който е потенциален преносител на зараза от чужбина, да се надяваш ти, че няма да общува със семейството си още две седмици. А тези от семействата си ходят на работа, ако въпросният карантиниран е болен, вероятно ще разболее някой от семейството му, който е свободен да си ходи, където си поиска. Затягат мерките, мерките не се спазват, те вместо да проследят хората, които не ги спазват, ги затягат още повече. Истината е,че хората продължават да не ги спазват. Нищо не се е променило.

# 13 013
... превенция в настоящия случай би означавало пълна карантина за поне три месеца в България, проследяване на всички случаи на позитивни и болни до окончателното премахване на вируса на територията на страната. След което - пълно изолиране на държавата от останалия свят, за да не се привнесе повторно, защото положението е изпуснато тотално в Европа, Азия и Америка. Не сме Северна Корея и е ясно, че това няма как да се случи (и слава Богу!). Ако виждаш друг начин да се действа превантивно, сподели Simple Smile
Тъй като от изброеното нищо не може да се направи, значи ли да се отменят всички мерки, всеки да се спасява, както може и да става каквото ще?

# 13 014
  • BG
Това с възвръщането на плановите операции не е ли нож с 2 остриета? Съгласна съм, че има неотложни операции, които трябва да се направят, но в същото време се оказва, че болниците са най-големите разпространители на вируса.
Това е наистина един много спорен въпрос. Някои операции са жизненоважни, от друга страна  опасността от зараза е също висока. Сутрешната новина за плъзване на вируса в онкологично отделение е ужасно притеснителна.
 Трябва  да се осигури максимална защита поне там.
Освен това-какво се промени от днес за утре, за да се започнат планови операции, отново липсва логика.

# 13 015
Ами не е така. Работата им не е да повтарят като папагали информация, угодна на тия дето сгазиха лука, а да наберат достоверна информация и тогава да излизат със становище и препоръки. Имаче всеки учен,  лекар и пр. е свободен да си публикува за вируса научна информация, тяхната роля е друга и се издъниха. Вижте им туитовете от януари в оригинал.

На 14 януари казват, че предварителните китайски проучвания не дават ясни доказателства за предаване от човек на човек.
Туит в оригинал
https://twitter.com/WHO/status/1217043229427761152
На същата дата казват в пресконференция, че според информацията е възможно да има ограничено предаване от човек на човек, потенциално в семейството, но към момента няма sustained/ устойчиво /?/ предаване от човек на човек и въпреки това се готвят за възможност от по-мащабна епидемия.
Ройтерс за пресконференцията.
https://www.reuters.com/article/us-china-health-pneumonia-who/wh … ide-idUSKBN1ZD16J

Мисля, че са били максимално коректни към момента  в събирането на информация и са се постарали да се застраховат отвсякъде.

# 13 016
Откакто е министър,Ананиев с нищо не е доказал,че заслужава този пост.Най-силно си пролича в действията му по време на ИП.Не знам как може толкова безволев и лесно манипулиращ се човек да е министър.С маските какво се случи?Днес ги задължава,утре си отменя заповедта.Не можа да издържи и ден на недоволството и натиска на хората.С КПП-тата е трагикомедия.Аз мога да измисля десетки "уважителни причини".По какъв критерий ги определят като такива?Пазарите ги затвори от четвъртък.А,не,търговците недоволстваха(нищо лично,с право са си хората) и реши да работят и в четвъртък.Този човек май си играе на проба-грешка.

# 13 017
  • Варна
Какво значение има, че част от бизнесите тук никога не са били затваряни официално, като такъв страх се насади у населението, че много се съмнявам някой да ходи на фризьор или да си купува гащи в момента.
Това, че ти се съмняваш не значи, че хората не ходят на фризьор. И не само, ходят и на козметик, и на маникюр, и изобщо всеки си ходи където прецени сам, че иска или трябва да отиде. Фризьорите и маникюристите си работят, всички признават, че имат клиенти, но работата е намаляла. "Страхът у населелението" е основно тук, в тази тема, което значи, че "населението" като цяло не може да се отъждествява с пишещите в нея, които са извадка, но не и представителна. Повечето хора, които спазват мерките го правят не от страх, а защото са отговорни и с грижа към близките си и обществото, страхуват се параноиците и тези, които не четат и не разбират.
Що се отнася до над 90-те %, че и повече, които спазват мерките, не съм съвсем съгласна, но виж, че всички патят от неспазващите съм. Добре е обаче гневът им да се насочи към тях, към причината за неудобството им, а не към хората, които поне се опитват да правят нещо.

Сред моите близки, приятели и колеги няма нито един, който да е ходил на фризьор или козметик от обявяването на ИП. Сериозно. Аз самата постригах и трите деца вкъщи (сина ми - с машинката на кучето Simple Smile , мъжът ми още не може да се престраши, та косата му е ужасно дълга). Може би просто средата ми е съставена от отговорни и разумни хора, знам ли...

Според мен трябва да има ограничение на масовите събития и струпванията на още дълго време, както и спазване на отстояние от 1,5 метра и носене на маски на закрити обществени места, където се събират повече хора. Това ще е достатъчно, за да ограничи разпространението на вируса до степен, че да защити здравната система от претоварване. Нищо повече.

Lunatichka92, Ананиев нищо не решава сам. Защо няма хора около него, които поне да го подпомагат и научат как се пише общ административен акт, не знам. Четох някъде, че заповедите, които е издал за месец и малко са над 100. Не виждам как някой може да се ориентира в тази бъркотия от допълвания и отменяния.

# 13 018

Пак питам, кой кога освободи хронично болните да си стоят вкъщи и да не ходят на работа?

От името на хронично болните, с които общувам всеки ден, ти отговарям: никой никога не ги е освобождавал да не ходят на работа. Почти всички обаче са си взели отпуската и сега са у дома. Все още. Всички спазват карантината.
Докога? Докато им свърши отпуската. За повечето е около 1 май. После се връщат на работа и тогава ще започне масовото заразяване на болни хора. Защото почти всички работят. И повечето не са от вкъщи, а са навън по 8 часа.

Отделно: трябва да ходим по лекари да си следим болестите. Аз трябва да ида на контролен преглед този месец. Обаче как да ида, като по болниците заразените са основно лекари и медицински сестри. Вероятно и лаборанти. Аз общувам с тях от близко разстояние, преглеждат ме, взимат ми кръв, пипат ме.
Какво очаквам?
Някои ще зарежат превенцията и ще карат така вкъщи, каквото стане. Дали ще умреш от болестта си или от короната, все тая. Ако удържиш до отминаване на заразата, добре.
Други ще излязат навън и пак каквото стане -ако нацелиш заразен медик, отиваш и ти. Ако се отървеш, може да доживееш отминаването на заразата.
Както каза сестра ми: решавай за себе си. Всеки ще се спасява поединично. Вие поне сте свикнали.

Не ги интересуват нито хронично болните, нито старите. викат да седяли вкъщи и да се пазят. В същото време ТЕЛК върви. Спират ти пенсията и искат да се явиш наново. С документи, набавени чрез лежане в болница и обикаляне по доктори. Току -виж ти поникнал нов крак, или нелечимата болест се излекувала сама. Колко удобно да се отърват от болните и да олекне социалната система. После те сами са си виновни, че не са стояли у дома. Без пари.

# 13 019
Заповедите станаха много не добре обмислени. Сложиха КПП-та, написаха някаква заповед, но не уточниха по кои по точно уважителни причини можеш да  минеш.
Е как не уточниха? Извинявайте, ама нали всеки има съзнание, ясно се каза "само неотложни причини" - аз неотложност да си ида на вилата и да пекна едно ягне с приятели не виждам, освен ако не са ми казали, че ще ме гръмнат след 1 седмица! И после почваме да говорим за Германия, Австрия, Холандия и т.н. И откъде накъде?
Отделно призивите оставиха над 200 хиляди автомобила в София.

Общи условия

Активация на акаунт