COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 486 911
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 935
Изумява ме страстта, с която всяка добра новина се опитва да бъде смачкана в тази тема.
Отпуснете ги тези души, не всичко е мътно и кърваво.
Да, вирусът крие своите специфики, но хората се борят, изследват, изучават, напредват.

Аз имам един въпрос към тези, които са по-наясно - открит във водата означава ли непременно, че той е жизнеспособен и в състояние да заразява?

Deva, никой не твърди, че всички са болни от бактериална пневмония. Това все едно да кажете, че понеже не всичко пушачи имат рак на белите дробове, очевидно цигарите не вредят. Маските не са за постоянна и ежедневна употреба и могат да доведат до здравословни проблеми. И стига сте се опирали на личния опит от 5или 50 човека. Увеличава се вероятността, не е нещо, което задължително и при всички се случва.

# 13 936
КПП-та има само на вход/изход от областните градове. В момента ако някой иска, може да отиде от Петрич на море в Приморско, като там може да си наеме апартамент/стая/къща и т.н. и да си гледа кефа! AirBNB също работи и се ползва активно в момента. И т.н.

Да не говорим, че всички познати, които имам и не живеят в областен град се пукнаха да пускат снимки от разходки къде ли не сред природата, което е в пъти по-добре за здравето на човек, от това киснене в апартаменти и т.н

Извинете вие работите ли. Едни заради вируса вече умират от глад щото е спряла икономиката. Други пък толкова им се иска да идат на море и да си гледат кефа ама пак не може заради вируса.
Не знам как се получава умираш от глад ама гледайки морето.

# 13 937
Маските ще са ефективни, ако се поставят и носят по предназначение. В България забелязвам, че се носят от голяма част от хората под брадичката. Пипат си постоянно лицето да я свалят и слагат... та в нашето общество вече не съм напълно сигурно, колко ще са ефективни. Като въведоха маските, трябваше тази подробност да се съобщи на хората. Да се обясни, кога и как маската е ефективна. В момента с маска, без маска, все тая. Аз моята маска я слагам вкъщи, изгладена, дезинфекцирана. През цялото време навън не я пипам изобщо, като се прибера я свалям внимателно(гледах клип, как по точно се сваля), отново минава дезинфекция, пера я, слагам я на балкона. Ето така вече, може да има ефект.

# 13 938
Голям зор беше за лабораторията-барака към "Св. Георги" в Пловдив, чак Мутафчийски беше на откриването. Сега се оказа, че нямат възможност за тестове по желание (това как да е), а и направените такива ги изпращат за препотвърждаване в Стара Загора. И тогава защо беше целият шум и хвалби?!

Без да претендирам за достоверност мога само да предположа, че го правят, за да валидират лабораторията.  В държавата, в която живея, в началото изпращаха всички проби за препотвърдениЕ в националната лаборатория. След като се установи, че местните лаборатории тестват достоверно, спряха да си изпращат пробите за верификация.

# 13 939
  • Пловдив
Голям зор беше за лабораторията-барака към "Св. Георги" в Пловдив, чак Мутафчийски беше на откриването. Сега се оказа, че нямат възможност за тестове по желание (това как да е), а и направените такива ги изпращат за препотвърждаване в Стара Загора. И тогава защо беше целият шум и хвалби?!

Хх.. Не би следвало, нали я обявиха за референтна? Или аз нещо не съм разбрала?
"Към момента пробите от новата референтна лаборатория в Пловдив се проверяват и препотвърждават в Стара Загора"
https://trafficnews.bg/obshtestvo/plovdivchani-ne-mogat-da-se-te … -covid-19-176136/

# 13 940
Носенето на маски , в определени случаи, подчертавам го изрично е смислена мярка, но само като част от пакет други мерки.

Освен това, мисля, че добрият резултат на много от азиатските страни се дължи на много тестване и благоприятно стечение на обстоятелствата като в Корея например, а не на носенето на маски, особено пък навън.

# 13 941
Аз пък виждам голям смисъл в КПП на областите градове.  В селата живеят предимно стари хора и само защото на някой му се е приискало да дойде за два дена да си нахвърли вируса там и да се прибере обратно в големия град, ако случайно не се е заразил да се зарази и следващия уикенд пак да дойде да се пробва, да пръска зараза. И така, докато  се заразят възрастните хора на село. Ами не мерси. В селата и малките градове струпването на хора е по- малко. Един блок в Люлин е колкото 5 села в Странджа. Само, защото на някой му е писнало да си седи в къщи( то това е много трудно) да измрат стотици стари хора, не съм съгласна. Безотговорно е
За парковете и Витоша съм съгласна, че трябва да се отворят

Пак питам - всеки може /и много го правят/ да си пусне декларация и да си пътува където си ще. Какво ви пази вас тази декларация, както и възрастните и хронично болни хора "по селата"?

Маските ще са ефективни, ако се поставят и носят по предназначение. В България забелязвам, че се носят от голяма част от хората под брадичката. Пипат си постоянно лицето да я свалят и слагат... та в нашето общество вече не съм напълно сигурно, колко ще са ефективни. Като въведоха маските, трябваше тази подробност да се съобщи на хората. Да се обясни, кога и как маската е ефективна. В момента с маска, без маска, все тая. Аз моята маска я слагам вкъщи, изгладена, дезинфекцирана. През цялото време навън не я пипам изобщо, като се прибера я свалям внимателно(гледах клип, как по точно се сваля), отново минава дезинфекция, пера я, слагам я на балкона. Ето така вече, може да има ефект.
Не може да се спазва подобна мярка, когато се иска маски да се носят навред, по цял ден и със седмици.
Прави са всички, които работят по цял ден с хора - не могат да дишат след 1-2 часа вече, да говорят. Маските трябва да са само за закрити места и там, където има струпвания от хора /като изрично се посочи какмво значи това/. Те са изключително вредни, когато здрав.прав човек иска да подиша въздух и е в компанията само на себе си, мъжа си или децата си, с които се дишат и без друго постоянно.
И да - в момента и по тази причина, че се въведоха безогледно, е все тая - с маска или без. Днес, по обяд в жегата не видях един човек, който да не си е открил поне носа, а повечето я носеха като навратник. И не, не са виновни хората за това. Когато се иска нещо прекомерно и без смисъл - това е последицата.

# 13 942
Преди време бях пуснала тук един линк, които обясняваше, точно как маските имат ефект. Единият беше, именно избягването на контактите на ръцете с лицето. Обаче при нас се получи обратното. Маската като се сложи на лицето, не трябва да се пипа, иначе няма смисъл от нея. В нашият случай, по-добре да не се носят, защото не просто не са ефективни, ами средно хората си пипат и повече лицето по този начин, нещо което трябва да избягваме.

# 13 943
Че петричани какво са криви, че някой не мисли, а действа първосигнално, според каквото го сварата сварила?
Аз и от областния си град мога да вляза и да изляза когато ми се прище през селата. Мога и Стара планина да мина когато поискам. Само дето се самоограничаваме.

Изобщо в държава, в която вирус е установен навсякъде /вкл. и извън областните градове/ това е поредната безумна и до нищо не водеща мярка. Тя е за успокоение на паникьосаните само. И за отчетност тип "Ей ни на, вършим нещо!". Още повече, че след като всеки може да си декларира каквото си поиска и да си пътува където ще, вкл. да влиза и излиза от обл. градове, без да е тестван - де е Илия на кирия? Да не би декларацията да ви пази от това,  дето ви носи пътуващият като армаган?

Скрит текст:
Апропо и в тая връзка - декларации, които не се въвеждат със закон, указ или ПМС, ами с поредна заповед на някой пореден ведомствен ръководител, не са в обсега на чл. 313 от НК.
Ей ви го на:

Чл. 313.1. Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.
(2) (Нова - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Когато деянието по ал. 1 е извършено с цел да се избегне заплащане на дължими данъци, наказанието е лишаване от свобода до три години или глоба до хиляда лева.
(3) (Предишна ал. 2 - изм., ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който потвърди неистина или затаи истина в частен документ или съобщение, изпратено по електронен път, в които по изрична разпоредба на закон, указ или постановление на Министерския съвет е специално задължен да удостовери истината, и употреби този документ като доказателство за невярно удостоверените обстоятелства или изявления.
(4) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който във връзка с публично предлагане на ценни книги в проспект или обзор за икономическо състояние използва неистински благоприятстващи данни или премълчава неблагоприятни такива, които са от съществено значение при вземане на решение за придобиване на ценни книги, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.
Ще си позволя да не се съглася с това и по- добре не разпространявай неверни тълкувания и не омаловажавай значението на въпросните декларации, защото е некоректно. Не зная с какви свои  колеги обсъждаш декларациите, но те не са по чл. 313 от НК , а по чл. 355 ал. 2 от НК, така че в условия на извънредно  положение за съвсем друго става дума.
Ето ти и част от бланката, ако не знаеш как да си я свалиш от нета

6.   Известно ми е, че наказателната отговорност по чл. 355, ал. 2 от Наказателния кодекс за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Недей да подвеждаш хората по този безобразен начин , коллкото и да навираш тук вещината си.

# 13 944
Специално за начина за предаване на вируса се знае от поне месец и половина. Така че тея аргументи отпадат.
Да, мрънкам за това, че се ограничава достъпа на човека до природата без адекватна причина,което е най-нормалното нещо на света.  И се учудвам колко хора го приемат за нормално. Стига с тея тълпи, има начини как да се регулира това, стига да има желание. Снимките от Витоша, които и бяха причината да бъде затворена, ги видях. Имаше малко хора, най-вече по двойки или семейства. И се виждаше, че спазват дистанция.

За маските: понеже си принуден да я носиш постоянно, понеже хората не са свикнали на това, постоянно ще я махат, пипат, слагат отново, дефакто е безсмислено, даже и може да е опасно в някои случаи. Това е най-лошото, което може да се случи.

За втората вълна вчера го обсъждахме. Да, ясно е, че ще има такава. Аз лично се надявам до есента да има протокол за лечение, който да се прилага успешно.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 15:36 от Gabito1504

# 13 945
Изумява ме страстта, с която всяка добра новина се опитва да бъде смачкана в тази тема.
Отпуснете ги тези души, не всичко е мътно и кърваво.
Да, вирусът крие своите специфики, но хората се борят, изследват, изучават, напредват.

Аз имам един въпрос към тези, които са по-наясно - открит във водата означава ли непременно, че той е жизнеспособен и в състояние да заразява?

Не, не може да заразява. Това откритие е по-важно с оглед на това, че отпадните води могат да се използват за скрининг на състоянието на дадено населено място по отношение на заразата - пик и прочие.

# 13 946
  • София
Формално хората с навратниците спазват заповедта - трябва да носят маска  - носят я.

# 13 947
Всъщност в заповедта пише следното:

Цитат
Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.).

# 13 948
Хеликаза, не се обиждай, но предпочитам мнението на южнокорейския професор Kim Woo-Joo, топ специалист по инфекциозни болести и множество епидемии и специалист по Sars-Cov-2, който казва, че маските доказано помагат, че в Южна Корея има по-малко инфекции, защото всички носят маски, че намира за доста странно това, че на Запад не носим маски и че това, че ни казват, че маските не предпазват е единствено с цел обикновените хора да не ги изкупуват и да останат за медицинския персонал.

# 13 949
Кое е смешката и класиката, при условие, че в самата декларация се изисква саморъчно изписване на определени компоненти? Форма за действителност - говори ли ви нещо и на двете разбирачки?
П.С. Вече три

Общи условия

Активация на акаунт