COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 486 681
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 965
За да защитите ползата от носене на парцал, покриващ уста и нос, представяте научни доказателства за ползата от носене на мед.  маска.
Не ви се получава  Wink

# 13 966
Идеята на правителството с маските за навън беше, ако хората се юрнат да ходят на църкви и започнат да се бутат един друг, за да обикалят 3 пъти, да има нещо на физиономията, че ако е болен да предотвратят голямо разпространение. За това тази заповед от 12 до 26.04. Иначе щяха да я направят и нея до второ нареждане и нямаше да ни питат, запотяваме ли се или не. Ето вчера Бойко каза, че видял хората да се разхождат из София, а както знаем в София е 50/50 носенето на маски и сигурно и 30% няма, които да ги слагат правилно и да не ги пипат нон стоп. Никакъв коментар нямаше по тази тема. Защото идеята изобщо не е била това, но понеже не може в закона да го напишат само за посещенията на връх Великден в църквите, та стана за всички обществени места.
Дано след 26-ти да остане поне носенето на закрити обществени места, а също и на пазарите и спирките.

# 13 967
  • Пловдив
Голям зор беше за лабораторията-барака към "Св. Георги" в Пловдив, чак Мутафчийски беше на откриването. Сега се оказа, че нямат възможност за тестове по желание (това как да е), а и направените такива ги изпращат за препотвърждаване в Стара Загора. И тогава защо беше целият шум и хвалби?!

Не е въпросът до възможност. Това не е частна лаборатория и политиката на работа не се определя самосиндикално. Тестовете не се купуват на частни начала, доставят се и не решават те кого да изследват. Всяка лаборатория, преди да получи статут на референтна лаборатория, трябва за известен период от време, резултатите от тестовете, които работи, да се потвърдят от референтна лаборатория. Много е лесно да се ръсят мъдрости при непознаване на процедурата. Ако беше толкова просто като в темата. Уверявам те, че тази барака е направена по всички изисквания за сигурност, безопасност, изолация, вентилация, ламинарни боксове, вкл. напълно автоматизирана апаратура с капацитет за 30 теста при двусменен режим. Останалите се работят по традиционния начин, като с това капацитета е до 100 теста на ден. Но в България всички сме разбирачи.

# 13 968
  • София
Според мен най-стегнато трябва да е в София, защото е огнищеТО в страната. Няма смисъл да се разнася вируса зорлем из страната, само защото хората не могат да си седнат на онова с четирите букви през празниците. За маските - задължително на закрито, мен ме устройва, защото ми писна от кихащи и кашлящи, избърсващи си носовете с ръка и после пипат бутилката с мляко или дръжката на вратата.
Дали е огнището или тук са направени най-много тестове...

И кое те устройва? Какъв е смисълът да я пипаш, слагаш и сваляш тая маска, вътре, вънка?
Още по-нехигиенично.

# 13 969
Фръц! В първата тема го обсъждахме, на дълго и на широко. Може да го прочетете, мисля че имаше и тема точно за маските направена, та и там може да погледнете, това е излишен спам, за нещо, което отдавна сме го коментирали. Маските помагат, но ако се носят правилно. Тук не само, че няма да имат ефект, ами даже по зле ще стане, по-добре да махнат поредната заповед, преди да сме гръмнали. Аз съм за маските, но не може по ТВ да гледаш, как си ги носят под носа и да не ти се обясни, че по този начин ефекта е равен на 0.

# 13 970
Идеята на правителството с маските за навън беше, ако хората се юрнат да ходят на църкви и започнат да се бутат един друг, за да обикалят 3 пъти, да има нещо на физиономията, че ако е болен да предотвратят голямо разпространение. За това тази заповед от 12 до 26.04. Иначе щяха да я направят и нея до второ нареждане и нямаше да ни питат, запотяваме ли се или не. Ето вчера Бойко каза, че видял хората да се разхождат из София, а както знаем в София е 50/50 носенето на маски и сигурно и 30% няма, които да ги слагат правилно и да не ги пипат нон стоп. Никакъв коментар нямаше по тази тема. Защото идеята изобщо не е била това, но понеже не може в закона да го напишат само за посещенията на връх Великден в църквите, та стана за всички обществени места.

Идеята хубава, ама реализацията я няма.
Много хора на църква въобще не ходят, а и две седмици подобна "санкция" е много.
Ми да бяха въвели ред в църквите, ако това искаха да се ограничи. Много по-лесно щеше да е. И смислено. От "да има нещо на физиономията си", повечето ще се съгласят, че няма смисъл. Особено когато това нещо може да е буквално всичко /"и др."/.

Кое е смешката и класиката, при условие, че в самата декларация се изисква саморъчно изписване на определени компоненти? Форма за действителност - говори ли ви нещо и на двете разбирачки?
П.С. Вече три

И кому беше нужен този тон...веднага с бутонките..
Не съм длъжна да знам какво е Форма за действителност. Не съм от "тези трите", не съм излизала от София, не ми се е налагало да попълвам декларация, но тона Ви ми се стори доста неуместен. И без това в тази тема само се джафкат някакви лагери, няма нужда от допълнително неуважително отношение и напрежение
Привет. Тонът ми е неуважителен, защото тук се пишат откровени лъжи, облечени в правна терминология. Няма как да уважавам хора, които с невежеството си, формират грешни представи и откровено заблуждават други хора, които, също като първите, не са юристи. Това, от своя страна, предизвиквайки една измамна сигурност, може да доведе до неприятности за мнозинството потребители, които не са длъжни да познават нормативната база, но са подведени от няколко потребителя. Жекая лек и успешен ден!
Може ли да посочиш конкретна лъжа? Именно "лъжа". Но не интерпретирана от теб, а точно написана и цитирана.
Без да изпадаш в подобни на горните емоционални състояния и да сееш обиди.
Например ми е интересно защо хората да трябва да попълват декларациите саморъчно пред полицая на КПП-то.
Ето, това се тиражираше масово и все още се тиражира у нас:
https://fakti.bg/bulgaria/466601-do-3-godini-zatvor-ili-globa-za … deklaracia-na-kpp
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/do-tri-god … klaraciia-6108425
"До три години затвор за невярна декларация"
https://news.bg/crime/razsledvat-zhena-preminala-prez-kpp-bez-da … ota-tozi-den.html
"Разследване за съставяне на документ с невярно съдържание е започнато в Горна Оряховица."

О, даже има обсъдено същото в последния: "Междувременно адвокати твърдят, че не може да се търси отговорност при декларации за пътуване с неверни данни. "Наказателният кодекс предвижда отговорност за невярно деклариране само, ако то се иска по закон, указ и постановление на Министерския съвет, а не по заповед на министъра на здравеопазването. Тоест - по този член наказателна отговорност няма да се носи", обясни адвокат Мария Петрова."

Сори, но "декларация с невярно съдържание" е едно, нарушение на мерките - съвсем друго. И ако за някой правоимащ държавен орган тези квалификации са едно цяло, едва ли не синоним на хипотези, не виждам много спечелени дела от прокуратурата и администрациите при това положение.
Което, уверявам ви, не е в ничия полза. Освен, че държавата олеква така, вървят и разноски по изгубени дела. Ха, познайте, кой ги плаща!

Никаква измамна сигурност за никого не е наличието на постоянно спускани заповеди със забрани и задължения, оформени по най-различен начин, от най-различни административни органи /че дори и служители - в случая с декларацията и саморъчното й попълване/, неясни формулировки и обобщения. Напротив - това точно създава несигурност. Никой в една правова държава не може да следи и не е длъжен да следи на кой сайт какво ще излезе, кога ще се отмени или измени. Точно това създава несигурността у хората. И неприязънта към "мерките". Или поне е една от причините.
...
Както писах - и мен ме устройват маските на закрито, макар и да не намирам лично смисъл и там, след като "всичко" на устата и носа може да е "маска".

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 16:42 от Judy

# 13 971
Никой не е казал, че декларациите трябва да са саморъчно написани пред полицай. Става въпрао за един компонент, а именно - ако си безработен. Може ли да ми обясните как си позволихте да обсъждате текста на декларация, с който се запознахте преди малко, че и да тълкувате закон, неприложим към същата?

# 13 972
  • Пловдив
За какъв период от време спорите за пустите маски. Час, докато сте навън? Два часа? Има хора, които работят с маска много преди ковид 19. По 8 часа. Има държави, в които хората ходят с маски по принцип. Лекар гарантирано ще ви препоръча маска без да си скъса дипломата. Ако обаче лекар почне да ръси умности, без бъкел да разбира от специалността ви, вие ще си скъсате ли дипломите? Направо да се дават дипломи на всеки, който за каквото иска. Тук всеки е специалист по всичко.

# 13 973
Бат Бойко дава пример как се носят маските, нося я като него.... Иначе не мога да дишам. Навън съм 3-4 часа. В колата я махам.

# 13 974
  • Варна
Според доц. Мангъров "Ако смъртността от Covid19 беше 2% както се твърди, починалите в страната трябваше да са 6762. Ако смъртността от Covid19 беше 4 %, починалите в страната трябваше да са 13524. Те са само 43."
Изчисленията му са, че в България в момента смъртността е 0.0127%.

https://www.informiran.net/%D0%B4%D0%BE%D1%86-%D0%BC%D1%8A%D0%BD … OxdjutRkzsHbReVY8

# 13 975
Още ли има някой, който не е разбрал, че Витоша я затвориха, защото има места, на които през почивните дни е по-голям гъчканак от централната алея в Южния парк, дори и без ИП и затворени паркове в София. Не напразно Витоша от години е забранена за автомобили в определен отрязък от деня в почивен ден. Винаги, когато в почивен ден съм решавала да отида на някое от леснодостъпните места там, съм съжалявала. Та няма нужда да се гледат снимки от уикенда, когато решиха да я затворят, защото положението е такова там по принцип. Дали трябва да разположат полиция из планината, за да разгонва тълпите или затворена е по-доброто решение, не се наемам да коментирам. Но да се твърди, че на Витоша няма тълпи, значи, че някой я е гледал само откъм София.

# 13 976
Колко тествания има в Бг, че да твърдят че знаят на бройката починали от ковид?

# 13 977
Никой не е казал, че декларациите трябва да са саморъчно написани пред полицай. Става въпрао за един компонент, а именно - ако си безработен. Може ли да ми обясните как си позволихте да обсъждате текста на декларация, с който се запознахте преди малко, че и да тълкувате закон, неприложим към същата?

Цитирам те точно:
"Кое е смешката и класиката, при условие, че в самата декларация се изисква саморъчно изписване на определени компоненти? Форма за действителност - говори ли ви нещо и на двете разбирачки?
П.С. Вече три"

Laughing

"Формата за действителност" е обикновена писмена форма, да обясня за хората, които наистина не са длъжни да знаят, но и не се хвърлят да пишат, че и да обиждат, за това - това е обикновената писмена форма. Дали ще е написана на ръка или напечатана е все едно, освен ако изрично не се изисква някой реквизит да се изпише "на ръка" /в случая не прочетох в сайта на МВР подобно изискване/. Отговаря на изискванията за писмена форма. Само подпис се полага саморъчно.
Вкъщи сме ги разпечатали също, т.к. всеки ден се налага да се ходи на работа извън града.

Цитат
как си позволихте да обсъждате текста на декларация, с който се запознахте преди малко
Старая се да не съм груба и да не влизам в този тон, но това е меко казано смешно.
Не можем да обсъждаме текст на декларацията? Откога това нещо?
И обсъждахме не "текст", а "форма". Горе обясних какво значи. Mask
Обсъждаме и правна норма, приложима към декларирането на неверни данни /защо се обсъжда е написано ясно вече и то няколко пъти, че лично аз и примери дадох/ и го разграничихме от друга норма, която предвижда наказание за друго по вид деяние.
Кое не е удобно или е забранено от това?
Пак питам - бавно и ясно - къде видя лъжа? И кой друг реквизит в тая декларация, освен подписа, се полага саморъчно? И как реши, че за пръв път я виждаме? Примерно у нас всеки ден се подмятат и такива, както и служебни бележки. От самото начало на затварянето на областните градове, понеже се налага.

Цитат
"Още ли има някой, който не е разбрал, че Витоша я затвориха, защото има места, на които през почивните дни е по-голям гъчканак от централната алея в Южния парк, дори и без ИП и затворени паркове в София."
На хората не им е ясно не това, а друго - като има "гъчканак", защо не решат конкретно проблема с него, а тотално и кардинално забраняват на хората да се движат на чист въздух и слънце.
Аз редовно го правя, избираме места, на които наистина няма хора. Е, не са по Витоша, понеже за нея, точно, бяха решили, че е "парк". Сигурно я "вардят" дип да не вземе някой да я налази.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 16:57 от Judy

# 13 978
  • София
Още ли има някой, който не е разбрал, че Витоша я затвориха, защото има места, на които през почивните дни е по-голям гъчканак от централната алея в Южния парк, дори и без ИП и затворени паркове в София.

На тези места (които наистина са определени места, а не цялата планина) можеха да изпратят две-три патрулки, които да разгонят гъчканицата. Вместо това забраниха планината за по-лесно. Както и пазарите. И парковете. И много други места, на които спокойно може и да няма струпвания на хора, ако някой контролен орган вземе да си върши работата. Щом един чичко в хипермаркета реди и подрежда хората и им се кара по байчовски, ако се навират един в друг, не знам що държавата да не успява да го постигне с целия си (доста тлъст спрямо броя на населението) апарат. Всъщност знам де - мързел и неуредици Simple Smile

# 13 979
Първи 50 гривни за следене на хора под карантина с GPS-модул, който ще алармира при нарушение - за София.

Смарт гривните вече се прилагат ефективно в Полша, като предстои тяхното внедряване в редица държави в Европа и в Близкия изток.

https://m.dir.bg/dnes/sofia/pusnaha-parvite-grivni-za-sledene-na … ora-pod-karantina

Общи условия

Активация на акаунт