COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 470 197
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 980
Скрит текст:
Идеята на правителството с маските за навън беше, ако хората се юрнат да ходят на църкви и започнат да се бутат един друг, за да обикалят 3 пъти, да има нещо на физиономията, че ако е болен да предотвратят голямо разпространение. За това тази заповед от 12 до 26.04. Иначе щяха да я направят и нея до второ нареждане и нямаше да ни питат, запотяваме ли се или не. Ето вчера Бойко каза, че видял хората да се разхождат из София, а както знаем в София е 50/50 носенето на маски и сигурно и 30% няма, които да ги слагат правилно и да не ги пипат нон стоп. Никакъв коментар нямаше по тази тема. Защото идеята изобщо не е била това, но понеже не може в закона да го напишат само за посещенията на връх Великден в църквите, та стана за всички обществени места.

Идеята хубава, ама реализацията я няма.
Много хора на църква въобще не ходят, а и две седмици подобна "санкция" е много.
Ми да бяха въвели ред в църквите, ако това искаха да се ограничи. Много по-лесно щеше да е. И смислено. От "да има нещо на физиономията си", повечето ще се съгласят, че няма смисъл. Особено когато това нещо може да е буквално всичко /"и др."/.

Кое е смешката и класиката, при условие, че в самата декларация се изисква саморъчно изписване на определени компоненти? Форма за действителност - говори ли ви нещо и на двете разбирачки?
П.С. Вече три

И кому беше нужен този тон...веднага с бутонките..
Не съм длъжна да знам какво е Форма за действителност. Не съм от "тези трите", не съм излизала от София, не ми се е налагало да попълвам декларация, но тона Ви ми се стори доста неуместен. И без това в тази тема само се джафкат някакви лагери, няма нужда от допълнително неуважително отношение и напрежение
Привет. Тонът ми е неуважителен, защото тук се пишат откровени лъжи, облечени в правна терминология. Няма как да уважавам хора, които с невежеството си, формират грешни представи и откровено заблуждават други хора, които, също като първите, не са юристи. Това, от своя страна, предизвиквайки една измамна сигурност, може да доведе до неприятности за мнозинството потребители, които не са длъжни да познават нормативната база, но са подведени от няколко потребителя. Жекая лек и успешен ден!
Може ли да посочиш конкретна лъжа? Именно "лъжа". Но не интерпретирана от теб, а точно написана и цитирана.
Без да изпадаш в подобни на горните емоционални състояния и да сееш обиди.
Например ми е интересно защо хората да трябва да попълват декларациите саморъчно пред полицая на КПП-то.
Ето, това се тиражираше масово и все още се тиражира у нас:
https://fakti.bg/bulgaria/466601-do-3-godini-zatvor-ili-globa-za … deklaracia-na-kpp
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/do-tri-god … klaraciia-6108425
"До три години затвор за невярна декларация"
https://news.bg/crime/razsledvat-zhena-preminala-prez-kpp-bez-da … ota-tozi-den.html
"Разследване за съставяне на документ с невярно съдържание е започнато в Горна Оряховица."

О, даже има обсъдено същото в последния: "Междувременно адвокати твърдят, че не може да се търси отговорност при декларации за пътуване с неверни данни. "Наказателният кодекс предвижда отговорност за невярно деклариране само, ако то се иска по закон, указ и постановление на Министерския съвет, а не по заповед на министъра на здравеопазването. Тоест - по този член наказателна отговорност няма да се носи", обясни адвокат Мария Петрова."

Сори, но "декларация с невярно съдържание" е едно, нарушение на мерките - съвсем друго. И ако за някой правоимащ държавен орган тези квалификации са едно цяло, едва ли не синоним на хипотези, не виждам много спечелени дела от прокуратурата и администрациите при това положение.
Което, уверявам ви, не е в ничия полза. Освен, че държавата олеква така, вървят и разноски по изгубени дела. Ха, познайте, кой ги плаща!

Никаква измамна сигурност за никого не е наличието на постоянно спускани заповеди със забрани и задължения, оформени по най-различен начин, от най-различни административни органи /че дори и служители - в случая с декларацията и саморъчното й попълване/, неясни формулировки и обобщения. Напротив - това точно създава несигурност. Никой в една правова държава не може да следи и не е длъжен да следи на кой сайт какво ще излезе, кога ще се отмени или измени. Точно това създава несигурността у хората. И неприязънта към "мерките". Или поне е една от причините.
...
Както писах - и мен ме устройват маските на закрито, макар и да не намирам лично смисъл и там, след като "всичко" на устата и носа може да е "маска".
Джули,
Аз за последно се включвам, защото ти в момента четеш някакви прецеденти по вестниците и ми цитираш някакви адвокати.
Има вече 72 часови задържания и доста производства по повод тези декларации.
Но понеже спориш, че въз основа на Заповед на министър , според еди коя си адвокатка ....еди какво си
Ето ти едно мнение, което аз напълно споделям :
"Заповедта на министъра е издадена въз основа на закон, който го оправомощава да налага индивидуални мерки по време на извънредно положение - това са Закон за здравето и Закон за мерките и действията по време на извънредното положение. Съгласно чл.63, ал.1 от ЗЗ - при възникване на извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването въвежда противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион. В ал.7 е посочено, че мерките по ал. 1 може да включват и временно ограничаване придвижването на територията на страната, както и временно спиране или ограничаване на експлоатацията или режима на работа на обекти с обществено предназначение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите, в случаи на обявено извънредно положение по чл. 84, т. 12 от Конституцията на Република България. Какви са мерките, естествено не е изчерпателно изброено, поради различното естество на извънредното положение. Важното в случая е, че министъра на здравеопазването е оправомощен орган да налага ограничения по силата на закона. В чл.2 от ЗМДВИП е предвидено, че министърът на здравеопазването освен по Закона за здравето може да въвежда и други временни мерки и ограничения, определени в закон. Актът на министъра на здравеопазването подлежи на предварително изпълнение. Ограниченията по придвижването, които се въвеждат със заповед на МЗ са изрично посочени в ЗЗ. Част от тези ограничения е декларирането на обстоятелства, свързани с изключение на ограничението, т.е. за да преодолееш общото ограничение, декларираш пред контролния орган - МВР нещо, което ако е невярно и ако те хванат ти гарантира наказателно производство."
Надявам се да го прочетеш  внимателно.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 17:35 от bubanka

# 13 981
Бат Бойко дава пример как се носят маските, нося я като него.... Иначе не мога да дишам. Навън съм 3-4 часа. В колата я махам.
Виж това, може да ти помогне за дишането. Wink

Относно парковете. Не знам как е в София, но при нас парковете са малко и са малки с изключение на Аязмото, но хората ходят по едни и същи маршрути. В хубаво време са пълни.

# 13 982
колкото и пъти да им кажеш че в азия носят нон стоп маски е заради гъстотата на населението + замърсен въздух все тая. опорката си е опорка и помага за защитата на тезата.
Е като кажеш, че са носили и преди нон стоп в Азия маски много лесно може да се провери дали е така.

Скрит текст:
Сеул

Пекин

Токио

Сигурно е имало и такива, които носят.

# 13 983
Фръц! това, че ти виждаш някакви хора на улицата, които 5 реда не са прочели, какво е предпазваща маска за лице и защо се използва, как се използва, кога се използва, не прави маските не ефективни, както твърдиш. Достатъчно ефективни са си, но трябва да се носят правилно, а не да ги сложим за аксесоар. Ако маските нямаха никакъв ефект, защо лекарите ги носят тогава? Защо е толкова голям проблемът с тези маски, та всеки ги иска все едно са златни? Задайте си тези въпроси първо. Спорите по някакви теми за които и 2 реда не сте прочела. Спрете вече, има достатъчно инфо по въпроса.

# 13 984
Не се ядосвай.Много хора спорят за спорта. Много се излагат. Темата, поне за мен, вече стана кой е по-по-най. Ама, че не е лекар, камо ли вирусолог, няма никакво значение. Важното е да се възмущаваме, да не се съгласяваме и да си правим кой каквото сметне за добре.

# 13 985
Това, че не си прочела нещо си е твой проблем, още повече, че даже и успя вече да се запознаеш с текста. Разгледай 2-3 пъти, запознай се подробно, пък тогава обсъждай - всичко друго е голословна интерпретация. Интерпретирай това  - незнанието на закона, не е основание за неспазването му. Обяснявам два пъти по-бавно и ясно: прочети си писаниците и ще си отговориш на въпроса.

# 13 986
  • София
Според доц. Мангъров "Ако смъртността от Covid19 беше 2% както се твърди, починалите в страната трябваше да са 6762. Ако смъртността от Covid19 беше 4 %, починалите в страната трябваше да са 13524. Те са само 43."
Изчисленията му са, че в България в момента смъртността е 0.0127%.

https://www.informiran.net/%D0%B4%D0%BE%D1%86-%D0%BC%D1%8A%D0%BD … OxdjutRkzsHbReVY8

По-голяма глупост не бях чела ... искам да знам как изчисли броя на заразените, за да може на база починали да изчисли смъртността.

# 13 987
Ако имаха ефект защо шивачките са заразени?  Не ми отговаряй, Снежа . На брифинга го отговориха  Simple Smile

# 13 988
Още ли има някой, който не е разбрал, че Витоша я затвориха, защото има места, на които през почивните дни е по-голям гъчканак от централната алея в Южния парк, дори и без ИП и затворени паркове в София. Не напразно Витоша от години е забранена за автомобили в определен отрязък от деня в почивен ден. Винаги, когато в почивен ден съм решавала да отида на някое от леснодостъпните места там, съм съжалявала. Та няма нужда да се гледат снимки от уикенда, когато решиха да я затворят, защото положението е такова там по принцип. Дали трябва да разположат полиция из планината, за да разгонва тълпите или затворена е по-доброто решение, не се наемам да коментирам. Но да се твърди, че на Витоша няма тълпи, значи, че някой я е гледал само откъм София.

Явно не сте наясно защо Витоша е забранена за автомобили! Планината Витоша е НАРОДЕН ПАРК/подчертавам го,защото вероятно и други не са наясно с този факт/ и за да се пази природата има други алтернаривни варианти за желаещите да се разходят там-кабинков лифт,обществен транспорт.Другата причина е просто липсата на достатъчно обособено място за устройване на много автомобили.Та това е относно забраната за автомобилите там,друг е въпросът доколко се спазва

# 13 989
Фръц! Ако ми беше прочела мненията, преди да се обръщаш към мен, щеше да си си отговорила на въпроса, защо в цеха е нямало ефект. Маските като се сложат, не трябва да се пипат, не трябва да се наместват. А те ги свалят постоянно с мръсни ръце, то да пуши, то да пие вода, то да яде... еми те стават не ефективни по този начин.

# 13 990
Ако имаха ефект защо шивачките са заразени?  Не ми отговаряй, Снежа . На брифинга го отговориха  Simple Smile

Заразени са, защото все пак ползват почивка, през която пият кафе, пушат обядват или закусват. Което не може да стане с маска. А дали са си мили ръцете?

# 13 991
Според доц. Мангъров "Ако смъртността от Covid19 беше 2% както се твърди, починалите в страната трябваше да са 6762. Ако смъртността от Covid19 беше 4 %, починалите в страната трябваше да са 13524. Те са само 43."
Изчисленията му са, че в България в момента смъртността е 0.0127%.
Само за сведение няколко факта:
0,17% от населението на Ню Йорк, 0,12% от населението на област Мадрид, 0,2% от населението на област Ломбардия, 0,4% от населението на област Бергамо и др. вече са починали от К-19.
За тези, които не разбират от математика, това е абсолютен минимум на смъртността, който дори не може да бъде достигнат, защото това е процент от цялото население (100%) а цялото население първо е невъзможно да се зарази, отделно PCR тестовете, които непрекъснато се правят в целевите групи излизат с по-голям процент отрицателни. Значи каквато и да е реалната стойност на смъртността, тя със сигурност е много по-голяма от този абсолютен минимум.

На Мангъров не му е за пръв път да лъже най-безобразно, в случая използва малък процент от направени тестове върху непредставителна група и с грешка, в която сигурно съвсем спокойно може и да попаднат всички положителни резултати, за да достигне накрая до изчисления, които не отговарят на наблюдаваната реалност и известните досега факти.
Ако го правеше някой аматьор от форума както и да е, но на Мангъров лъжите са напълно умишлени и все повече съм убедена, че вероятно сериозни бизнес интереси стоят зад това.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 17:21 от LillyM

# 13 992
  • Пловдив
https://www.facebook.com/svobodnaevropa.bg/videos/817360492109319/

Колко е важно да бъдем хора. Котките на Истанбул по време на ковид 19. Много емоционално и положително.

# 13 993
Снежи, 8ч вода да не пият ?!? дано им донадят и на тях по 1000 лв за тежките условия на труд.

# 13 994
Таис, накратко ще опитам този път.
/Ти какво и колко пъти ще пишеш - твоя работа. Това не го определям аз./

Първият път писах точно за това, което обсъждахме днес и за което са не само статиите /цитирам ги, мога да извадя сигурно още 20 същите за 5 минути/, а и купища "заплахи" по какви ли не медии, как хората ще носят наказателна отговорност "за подаване на неверни декларации". Обясних защо най-вероятно няма да носят точно такава. И това далеч не е само мое мнение. Ако някой понесе по такъв, точно, повод наказателна отговорност, моля те, информирай ме, ще ми е интересно да прочета.

Това е едно, неспазването на мерките - съвсем друго. И ако по подобен начин се смесят хипотезите в един обвинителен акт или НП, съжалявам, но лично аз не предвиждам да породят целените последици.

Ти повдигна въпрос за друго по вид правонарушение, което аз не съм обсъждала преди твоя пост, и по този повод повдигнах вече въпроси, свързани с установяването му от обективна и субективна страна. Отново не е само мое мнение, по посочените причини, че това няма да е лесно, но е въпрос на доказване вече.

Така по-ясно ли стана?
Или тук е ясно само ако се обиждаме и се "острим" безсмислено?
Като другарката с бутонките.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 17:13 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт