COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 468 243
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 14 505
https://fakti.bg/world/468078-ima-samo-edin-nachin-za-zarazavane … -germanski-ucheni

Има само един начин за заразяване с коронавирус, твърдят германски учени

От известно време много силно подозирам и аз такова нещо и все повече доказателства сочат точно това. Което между другото е изключително добра новина. Основната сила на тази гад е в безсимптомното предаване, иначе се предава капково при близък и продължителен контакт с болен човек. Тестове, физическа дистанция и маски, това е основното. Естествено миенето на ръце и дезинфекцията също, тях по принцип е хубаво да ги има и без К-19.

# 14 506
  • Bulgaria
Има желязна логика в това твърдение. Ако беше толкова лесно човек да се заразява от повърхности, сега вируса щеше да е достигнал поне до 50% от населението. Нали не мислите, че всеки човек дезинфекцира всяка хранителна стока и всеки предмет, който внася вкъщи?

# 14 507
Хубаво е да си мием ръцете, но е по важно да се пазим от хората. И аз отдавна смятам, че там където е имало гъчканица, се е разпространил със страшна сила. Испания вероятно за това го отнесе. За това дистанция и маски, докато това нещо не премине. ИП няма как да е вечно, ще трябва да излезем в един даден момент, но ако няма сбирщина на куп, вероятно няма да имаме големите проблеми, като в Западна Европа.

# 14 508
Нищо не съм дезинфекцирала освен ръцете си, невъзможно е да  контролирам подобен процес вкъщи и се радвам, че в крайна сметка това се оказва не толкова важно.
Струва ми се, че ще почнат подобни открития едно по едно и в крайна сметка ще се разхлабят мерките и ще се изправим "ребром" против вируса - с някакви леки мерки от рода на маски и разстояние. Дори почвам да си мисля, че положението със заразените няма да е по-различно от сега. Просто последните събития, коментари и графики на карантинираните райони ме навеждат на тези мисли.

# 14 509
  • Пловдив
Утре, като пуснат всички навън, защото сега колкото и разхайтен народ да има, все още улиците са празни, как точно ще спазваш дистанция. По главната, в Пловдив, е толкова претъпкано, че и да искам, няма как да пазя дистанция.  Не, че ще тръгна да се блъскам в навалицата.....За затворени помещения. За градси транспорт. За 25 деца в една класна стая. За каква дистанция става въпрос там. Маска, ушита от плат, с възможност са се поставя вътре в маската, три слоя марля, която се изхвърля всеки ден, маската се пере и глади, пази достатъчно добре. Аз съм ушила десетки такива маски. Мога и през два часа да ги сменям, ако се налага. Не е зле да се припомнят някои лекции по медицина. Това се учи. Точно, защото във времена на криза, някои консумативи, с които вече сме свикнали наготово, и сме приели за даденост, може да не са налични. Още повече, че хората не ползват такива неща в обичайното ежедневие. Те  са предимно за медицински персонал. Никой не ви говори за шалове и парцали. То като нямаш желание и съзнание, хиляди аргументи ще съчиниш. Че даже и да се разболееш от маската.

# 14 510
Хубу де. Това вече верно е странно и нямам обяснение за него. Мислих, че пушачите сме къде по-рискови, защото все пак сме малко или много с компроментирани бели дробове, пък във Франция - точно обратното.. Хм?

In France, figures from Paris hospitals showed that of 11,000 patients admitted to hospital with Covid-19, 8.5% were smokers. The total number of smokers in France is estimated at around 25.4%.
French researchers are planning to test nicotine patches on coronavirus patients and frontline health workers after a study suggested smokers may be much less at risk of contracting the virus.

https://www.theguardian.com/world/2020/apr/22/french-study-sugge … vgn9IQcOqWLqG5Aeo

# 14 511
Лошото е че е изключително трудно да се стигне до достоверна информация .
Всякакви специалисти и учени  лансират всякакви мантри и няма двама на едно мнение .
Ту вируса влиза през очите , ту трябва да ти кихат в лицето , пушачите измират , пушаците не боледуват . Иди се оправи .
Надявам се горното изследване да не е спонсорирано от тютюнев концерн .
Сега освен да пропуша ?

# 14 512
За пушенето говореха, че намалява ACE2 рецепторите и това е причината, да се разболяват по трудно. Говори се, ама дали е истина, никой не е излязал с официално становище по темата.

# 14 513
  • София
Хубу де. Това вече верно е странно и нямам обяснение за него. Мислих, че пушачите сме къде по-рискови, защото все пак сме малко или много с компроментирани бели дробове, пък във Франция - точно обратното.. Хм?

In France, figures from Paris hospitals showed that of 11,000 patients admitted to hospital with Covid-19, 8.5% were smokers. The total number of smokers in France is estimated at around 25.4%.
French researchers are planning to test nicotine patches on coronavirus patients and frontline health workers after a study suggested smokers may be much less at risk of contracting the virus.

https://www.theguardian.com/world/2020/apr/22/french-study-sugge … vgn9IQcOqWLqG5Aeo
Никотина заема рецептора, за който се закача вируса. Такава е хипотезата. Ще я доказват с никотинови лепенки, не с пушене, което си остава вредно.
На този принцип хинина лъже маралията и евентуално коронавируса. Накратко. Но не е фейк новината, наистина има такива съобщения от Китай, и наистина изследват това в момента. И англичаните не са знаели, че като пият дниж-тоник се спасяват от малария, но стават такива неща. Дано да се окаже ефективно това, защото е достъпно и не толкова вредно, колкото хлорокина да си лепне човек никотинова лепенка.

# 14 514
Скрит текст:
Скрит текст:
Ето точните думи на Ф.У. Монтгомъри относно маските:
Скрит текст:
„Чисто научно маските, които всеки си шие сам, не помагат. Ако не сте болен, те няма да ви помогнат да не се заразите. Но за мен те са израз на социален ангажимент, защото при тази болест дълго време не знаем сами дали сме се заразили и слагайки маска, ние предпазваме евентуално другите. Макар че споровете по тази тема са именно заради това – маската задържа вашата слюнка, но това пък повишава концентрата на вируси в нея и когато слагате и сваляте маската, вие замърсявате ръцете си и може да пренесете вируса по друг начин. Има и психологически момент – маската създава у много хора чувството, че са сигурни и те не спазват дистанцията от 1,5  метра, а тя е най-важната всъщност, заяви професорът. - Специалните маски за медицинския персонал са друг тип – те са направени така, че да не пропускат опасни зарази, но с тях се диша много трудно. Така че е добре хем да ги оставите все пак на разположение на медицинския персонал, хем с тях трудно ще се придвижвате цял ден.“
Доста по-умерено от това, което преразказа съфорумката и даде повод за нов спор за-против.
И цялото интервю тук, интересно е.
https://clubz.bg/96932-prof_montgomyri_ot_svetovnata_medicinska_ … e_dojde_vaksinata

https://www.tagesschau.de/inland/corona-mundschutz-101.html

Айде и на немски! Точно думата му "смехотворно" относно шалчетата съм цитирала. Другото го казах и аз: че пускаш гарда, защото се мислиш за безсмъртен. И да, критикува остро. Колкото и да не Ви харесва. Не знам за какво подклаждане на спор говорите, но явно сте се почувствали лично засегната, не знам защо.

П. С. Интервюто, което сте постнали, е от 07.04. Сега се е изказал по повод задължителното въвеждане на маски в градския транспорт и при пазаруване. Дали правим разликата? Надявам се, че да.
Коментарът Ви за емоционалното ми състояние е неточен, няма и как да бъде.
Не плета, не шия, нито за себе си, нито за близките си. Маска имам фабрична FFP3, но не я ползвам, в града ми  има много малко потвърдени с Ковид. Ползвам еднократни санитарни маски + дадени ми от работодателя шити от плат. Задължени сме на работа да сме с маски.
Съжалявам за спама, темата никак не е за това какво нося аз или някой друг. Не разбирам защо изпадате в лични нападки, често при това.

# 14 515
  • Bulgaria
Миенето на ръцете би трябвало въобще да не е повод за коментар. Не е нужно да се пазим от "страшен вирус", за да се научим да си мием ръцете редовно. Но аз никога не съм била фен на дезинфектантите, те разрушават естествената бактериална флора на кожата, която е полезна и ни служи като бариера. И прекомерната им употреба, особено днес, когато вече се предлагат дезинфектанти от знайни и незнайни фирми, може да доведе и до сериозни кожни проблеми.

# 14 516
На мен днес ми писа учителката на сина ми с въпроси, дали някой в семейството ни е с хронични заболявания, дали някой работи в старчески дом/грижи се за възрастни роднини, имаме ли алергии/астми и т.н. Синът ми е от тези, които от 04.05 ще тръгват на училище. Казах й, че сме темерути, не разговаряме с никой, нямаме алергии към нищо, освен към някои хора, и за никой и нищо не се грижим, освен за самите нас си.
Тя се зарадва и каза, че пак ще ми пише да ме осведоми за подробности. След това каза, че много деца от класа му са отпаднали по редица причини, и аз се замислих, да не би пък да не трябваше да й казвам истината, че и моето да отпадне??
Ще видим как ще се случи това с училището.

# 14 517
Кои са съществуващите лекарства срещу коронавирус

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2020/04/23/405 … shtu_koronavirus/

"Лекарствата срещу малария също са тествани от Световната здравна организация. Chloroquine и производният hydroxychloroquine бяха спрягани като потенциална терапия срещу Covid-19 основно заради твърденията на американския президент Доналд Тръмп, но доказателствата за ефективността им са все още оскъдни. Лабораторни изпитания показват, че hydroxychloroquine може да помогне на пациентите, но Световната здравна организация твърди, че това не е напълно сигурно.
В момента Световната здравна организация проучва и interferon beta, който се използва за лечение на множествена склероза, а Великобритания изследва dexamethasone - вид стероид, използван за намаляване на възпаления."

Споменава се пак и за кръвната плазма от преболедували. Сутринта на брифинга казаха, че трябва да имаме между 2000 и 5000 преболедували, за да даряват и да се прави. В тоя ред на мисли, от чужбина, не може ли да си купим?

# 14 518
  • Bulgaria
Да не се окаже, че не БЦЖ ни пази, а високия % пушачи? Smile Ще е интересно нашите да се напънат да проверят колко от настанените в болниците в България са пушачи. Дано поне измислят някакъв начин за нас непушачите да се никотинизираме, ако наистина се окаже, че има ефект. Smile

# 14 519
Инициативност:Хотел в София настанявал за 14 дни хора под карантина.
Не можах да сложа линк. От вестник "Труд" го прочетох сега.

Общи условия

Активация на акаунт