COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 689
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 19 605
Скрит текст:
Всъщност не е съвсем така. Точно днес чух по телевизията (не мога да съм конкретна), че голямо количество (каквото и да означа това) ще бъде дарено на България.

Доколкото разбирам, всяка страна, заявила интерес и вероятно одобрена да участва в клиничните изпитания, ще получи количество за лечение на между 20 и 100 души. Така че 100 сигурно е максималното.
https://english.kyodonews.net/news/2020/05/08e02ff1a571-japan-to … rus-research.html

Някой може ли да ми обясни защо начело на НОЩ е военен лекар, коремен хирург?
Личното ми обяснение е, че това е начин правителството да се дистанцира от отговорност. Защото според националната стратегия за грипна пандемия /по която вероятно трябва да се водим с някакви корекции и сега/ Националният пандемичен комитет /които анализира, координира и предлага мерки/ трябва да се ръководи от вицепремиер, зам.председател трябва да е министърът на здравеопазването и оттам насетне трябва да участват различни зам. министри и специалисти.
Добре де - ама защо военен? Защо да не е цивилен епидемиолог?

# 19 606
Скрит текст:
Аз не мисля, че човек, командирован насила и против желанието му, би бил полезен и отдаден в поверената му задача.
За да отиде някое мед.лице във Видин (или в друг град, без значение) то същия би трябвало да бъде офериран с 2, 3+ пъти по-добри условия от сегашните му.
Това е така, и не е така.
Би звучало нормално при едни нормални обстоятелства, медици, и не само сменят работа за по-добри условия, така е.
Но кое в сегашната ситуация е нормално?
Кое е познато, вече случило се, за да можем да кажем - ето ти хилядарка отгоре, отиваш на 300 км. от жилището и работата си да спасяваш хора, защото там изнемогват, няма кой и пациенти умират? Не следва ли предвид последното всеки, положил хипократова клетва, да не се замисля за пари и удобства, условия и подробности, а да отиде да помогне безрезервно, но в никакъв случай безвъзмездно?
Не мисля и че няма да им се даде нещо допълнително на всички, които отидат /ако има такива/. Не мисля и че някой ще отиде да "отчита дейност" само, проформа както казваш. Все пак проблемът стана национален за дни и надали някой ще си позволи подобно поведение и безотговорност.
Или пък съм абсолютен наивник.
Теоритично си права.
Но на практика ставаме свидетели на друга действителност. Всички лекари, които очакваме да отидат някъде от добро сърце и Хипократова клетва, са същите, които преди 2 месеца взимаха пари под маса, изнудваха близки, искаха "такса стол", правиха фалшиви ненужни операции за да точат здравната каса, даваха фалшив ТЕЛК срещу пари, обиждаха родилки и възрастни хора, не се отзоваваха на припаднал на улицата (защото трябвало първо сигнал на 112) и т.н. до безкрай.
Това са същите хора.
За мен е наивно да очакваме от същите хора да се втурнат от добро сърце и клетва.

Разбира се, сред тях има бели лястовици, но аз съм категорична, че белите лястовици са мнооого по-малко.

Личен спам:
Скрит текст:
Имам 1 еднинствена нощ, прекарана в детското отделение на бургаската МБАЛ. Това е най-големия ужас в живота ми. На следващата сутрин подписах всичко и изкарах детето си от този кошмар. През нощта имаше дежурна сестра, която се заключваше и спеше. Майката в моята стая се умоляваше и ревеша да й помогнат. Сестрата каза "Прави компреси" (температура) и й тръшна вратата. Жената и детето бяха докарани с линейка и нямаха нищо под ръка. Правиха компреси с МОКРИ КЪРПИЧКИ. Дадох им хавлийка и казах да ходи да изкарва сестрата от стаята. Не успя. Но една циганка... Една циганка изкара сестрата с все вратата и я заплаши с бой, ако не помогне. Е, циганката взе лекарства и за нейното дете и банка с нещо за детето в нашата стая.
Защо го разказвам - защото не си представям как тази сестра проявява желание да отиде да помага някъде. Абсурд.
От друга болница(частна) съм много, много доволна. Сестрите са добрите феи за децата. Но имат толкова много работа, че едва ли биха ги пуснали да ходят някъде.

# 19 607
Скрит текст:
Всъщност не е съвсем така. Точно днес чух по телевизията (не мога да съм конкретна), че голямо количество (каквото и да означа това) ще бъде дарено на България.

Доколкото разбирам, всяка страна, заявила интерес и вероятно одобрена да участва в клиничните изпитания, ще получи количество за лечение на между 20 и 100 души. Така че 100 сигурно е максималното.
https://english.kyodonews.net/news/2020/05/08e02ff1a571-japan-to … rus-research.html

Някой може ли да ми обясни защо начело на НОЩ е военен лекар, коремен хирург?
Личното ми обяснение е, че това е начин правителството да се дистанцира от отговорност. Защото според националната стратегия за грипна пандемия /по която вероятно трябва да се водим с някакви корекции и сега/ Националният пандемичен комитет /които анализира, координира и предлага мерки/ трябва да се ръководи от вицепремиер, зам.председател трябва да е министърът на здравеопазването и оттам насетне трябва да участват различни зам. министри и специалисти.
Добре де - ама защо военен? Защо да не е цивилен епидемиолог?

Ми то има в щаба. Кантарджиев. Ще напиша и неговата специалност :

Професор д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия София през 1981 г., като лекар. От 1981 до 1982 г. работи в гр. Белово, от 1982 г. е научен сътрудник в Катедра военна епидемиология и хигиена на ВМА. От 1988 г. е в НЦЗПБ, последователно е ръководил лабораторен сектор, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 г. - Отдел микробиология. През 1986 г. придобива специалност Микробиология, през 2001 г. придобива специалност Клинична имунология и през 2004 г. специалност Епидемиология на инфекциозните болести.

# 19 608
  • Bulgaria
Ladybird_, защото водим война срещу невидим враг. Misc Microscope

# 19 609
Скрит текст:
Много са ми странни мерещите смъртност.  Смъртността от ковид19 е добавена. До сега я нямаше. Какво ми мерите с грип, познато заболяване срещу добиче, дето хвърля докторите в шах.

Именно.
Ако не беше този вирус, хората щяха да са живи и здрави.
Не както ги съчинява Рачо, че по 2000 умирали в сезона от грип.
Кога е било така, че не се сещам?

Това, че образно казано не са били тъпана по новините, не значи, че няма починали хиляди от грип. Тук проф. Кантарджиев го казва в началото на 2019, ако на него не вярвате, не знам на кого. И да, вероятно, ако хората не се бяха заразили с грип, щяха още да са си живи.
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/prof.-kantardzhiev-tochnat … dokazuema-2143692

Не съм наясно със статистиката за България, но за Германия мога да кажа, че през зима 2017/18 от усложненията от грип са починали 25 100 души, предишната година 22 000.

# 19 610
Ами да командироват лекари от всички градове във Видин.Командировки във Франция,Испания...може.И там опасност от зараза имаше, но ония лекари отидоха там на конференции за по седмица и се завърнаха коронясани.

# 19 611
  • Bulgaria
Аз мисля, че на всяка област трябва да се остави на местната власт възможността да решава какви мерки да се предприемат и да ги налагат. Оставам на мнението, че не е резонно мерките да са еднакви в цялата страна, с оглед на това, че ситуациите в различните области са прекалено различни. Нито здравния министър, нито Мутафчийски или Борисов знаят по-добре каква е ситуацията в дадено населено място, от местната власт. Винаги може да се дадат препоръки и насоки, но крайното решение може би трябва да е на местната власт.

# 19 612
Ако си представим, че сме на мястото на лекарите, които са избрали тази професия, когато са били в пубертета с желанието да спасяват. Както при почти всички хора, този идеализъм е с нов прочит още с раждането на децата им и осъзнаването на приоритетите. Да си представим, че с повече от 11 години учене и всяка година задължителни курсове и доучване, сме стигнали до момент, в който получаваме лев и нещо на час за нощен високоинтелектуален, изключително стресиращ труд. Че получаваме една невисока заплата за него. Но че всички ни гледат в паничката. Че децата ни страдат заради професията ни и съзнаваме това.
И сега всеки да си отговори лично за себе си.
Би ли отишъл, оставяйки децата си с възможност да останат сираци, да жертва живота си? Би ли?! Наистина?
А дори да не сме лекари. Колко от нас ще отидат и ще станат санитари в отделението във Видин?

# 19 613
  • Другата България
Скрит текст:
Скрит текст:
Аз не мисля, че човек, командирован насила и против желанието му, би бил полезен и отдаден в поверената му задача.
За да отиде някое мед.лице във Видин (или в друг град, без значение) то същия би трябвало да бъде офериран с 2, 3+ пъти по-добри условия от сегашните му.
Това е така, и не е така.
Би звучало нормално при едни нормални обстоятелства, медици, и не само сменят работа за по-добри условия, така е.
Но кое в сегашната ситуация е нормално?
Кое е познато, вече случило се, за да можем да кажем - ето ти хилядарка отгоре, отиваш на 300 км. от жилището и работата си да спасяваш хора, защото там изнемогват, няма кой и пациенти умират? Не следва ли предвид последното всеки, положил хипократова клетва, да не се замисля за пари и удобства, условия и подробности, а да отиде да помогне безрезервно, но в никакъв случай безвъзмездно?
Не мисля и че няма да им се даде нещо допълнително на всички, които отидат /ако има такива/. Не мисля и че някой ще отиде да "отчита дейност" само, проформа както казваш. Все пак проблемът стана национален за дни и надали някой ще си позволи подобно поведение и безотговорност.
Или пък съм абсолютен наивник.
Теоритично си права.
Но на практика ставаме свидетели на друга действителност. Всички лекари, които очакваме да отидат някъде от добро сърце и Хипократова клетва,
Скрит текст:
са същите, които преди 2 месеца взимаха пари под маса, изнудваха близки, искаха "такса стол", правиха фалшиви ненужни операции за да точат здравната каса, даваха фалшив ТЕЛК срещу пари, обиждаха родилки и възрастни хора, не се отзоваваха на припаднал на улицата (защото трябвало първо сигнал на 112) и т.н. до безкрай.
Това са същите хора.
За мен е наивно да очакваме от същите хора да се втурнат от добро сърце и клетва.

Разбира се, сред тях има бели лястовици, но аз съм категорична, че белите лястовици са мнооого по-малко.

Личен спам:
Скрит текст:
Имам 1 еднинствена нощ, прекарана в детското отделение на бургаската МБАЛ. Това е най-големия ужас в живота ми. На следващата сутрин подписах всичко и изкарах детето си от този кошмар. През нощта имаше дежурна сестра, която се заключваше и спеше. Майката в моята стая се умоляваше и ревеша да й помогнат. Сестрата каза "Прави компреси" (температура) и й тръшна вратата. Жената и детето бяха докарани с линейка и нямаха нищо под ръка. Правиха компреси с МОКРИ КЪРПИЧКИ. Дадох им хавлийка и казах да ходи да изкарва сестрата от стаята. Не успя. Но една циганка... Една циганка изкара сестрата с все вратата и я заплаши с бой, ако не помогне. Е, циганката взе лекарства и за нейното дете и банка с нещо за детето в нашата стая.
Защо го разказвам - защото не си представям как тази сестра проявява желание да отиде да помага някъде. Абсурд.
От друга болница(частна) съм много, много доволна. Сестрите са добрите феи за децата. Но имат толкова много работа, че едва ли биха ги пуснали да ходят някъде.
Именно на това разчитам, че не всички са такива.
И в живота си, и в практиката си съм се сблъсквала с много медицински лица, от всякакъв калибър. Наистина има и "бели лястовици", и именно те ми дават вяра и надежда в доброто. Или поне ми се иска да е така.

# 19 614
Аз също съм разколебана. Едни лекари, на които много разчитам, пътуваха в Англия у Испания на семинари и почивка точно в началото на епидемията, а сега си позволиха остри думи към пациентите,които са притеснени и нямат вина за липсата на средства и облекло. Но тъй като нямам избор,  си мълча и чакам да мине всичко. Къде да се оплача... няма къде. Те не вярват в епидемията и не се пазят, но не пазят и мен, пациента. Не знам.

# 19 615
Проф. Коста Костов пред "Дебати": Над 250 000 българи се разболяват от грип всяка година, 1 500 умират от пневмония

Коста Костов е професор по белодробни болести, консултант по белодробни болести на УМБАЛ „Св. Анна”. През 1980г. завършва хуманна медицина във Висш медицински факултет-Варна, 8 години по-късно специализира „Вътрешни болести”. Има още две специалности “Военнополева терапия” и “Пневмология и фтизиатрия “. Член на Академичния съвет на Военномедицинска Академия (2003-2019). Председател на Българското научно дружество по пулмология и фтизиатрия (2008-2012 г.). Член на Европейската респираторна асоциация (ERS) и Американската респираторна асоциация (ATS).Национален консултант по пневмология и фтизиатрия до 2019 г. През 2020г. оглави Медицинския експертен съвет за борба с коронавируса.

# 19 616
  • Bulgaria
Гледахте ли това видео? Как музикален фестивал на плажа в Панама се превръща от рай в ад.

https://www.youtube.com/watch?v=k6Al9UyW2ck&fbclid=IwAR0LvsZ … 8jXl5E1PBYsJ3S1RQ

# 19 617
А значи Бо Джо може да разбира от коронавирус, ама военен лекар, коремен хирург буди недоумение.

И в мен буди недоумение. Един лекар без пълномощия да взема решения, без поглед върху финансовите ресурси и без достъп до всички лостове на държавата може да е начело на някаква консултативна група, но в никакъв случай не е човекът, който би могъл да носи отговорност за борбата на държавата с коронавируса. Нямам нищо против човека, вероятно е прекрасен лекар и администратор, просто ми се вижда употребен.

ПП Ха, странно, коментарът ми за моя прочит на разликата между НОЩ и Пандемичния комитет, заложен в Националния план на България за готовност за грипна пандемия, е изтрит. Не знам за кого беше обиден. Всъщност, не е и въпрос на прочит, разликата е очебийна. Слагам линк към самия Национален план - има го и по-назад.
http://www.strategy.bg/StrategicDocuments/View.aspx?lang=bg-BG&Id=366

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 01:23 от Vapor

# 19 618
  • Там,където се събуждам щастлива.
  https://boliarinews.bg/2020/05/01/%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%b … %b5%d0%bd-%d0%be/

Момчето е отслабнало 15 кг от стрес, защото е имало неблагоразумието да чете коментари.

Ние нямаме нужда да дойде някой и да ни изяде. Сами се изяждаме помежду си. Примери безброй,

# 19 619
В статията доц. Добрин Василев (не ми е познат от ТВ-то) много добре описва всичко до момента за вируса. Не е добре това, което казва.
https://www.zdrave.net/%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE%20%D … 4%D0%B8---/j13029

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 01:14 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт