COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 485 250
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 21 090
  • на пъпа на Златията
==
О, такива щуротии прочетох последните дни в българската преса, че съм абсолютно съгласна с последното. За мен обаче всяка държава трябва да поеме отговорност да НЕ разпространява болестта в други държави. Ако си болен, да не напускаш страната на пребиваване, докато не се излекуваш. Всички държави в Европа трябваше да се съберат и заедно да се съгласят на общи правила още в началото на март като се заговори за това по-упорито. Дава се срок на здравите без симптоми и който се прибрал, прибрал. Болните и тези със симптоми, да чакат да оздравеят и тогава да пътуват. Това е колективна отговорност, за да не се прехвърля топката в чуждото поле, както досега. На си ви тия болни, дайте си ни нашите болни. Безумие.
==
Дори да е осигурена там , работещата която се прибра , децата и са малолетни и според  чуждото законодателство  може да ги и отнемат , защото остават сами .
Доколкото разбрах от брифинга  май тя не е казала че е болна . от корона.

Колкото до пейките , разбрах  че май искат  да проверят  в България  като отворят парковете дали заразата ще се разпространява по капков път навън .
Май минаха големите пазарувания преди карантината , но тогава нямаше толкова заразени . Мина и Цветница и тогава беше панаир ,  но явно ние по трудно се заразяваме . Тия  90 души от ония дни , може да са още от въвеждането на  карантината а да са се заразили  чак сега . Или по точно сега са ги намерили . Явно разхлабват мерките  не защото  не се заразявамеили нямаме зараза , а защото искат да изследват какпротича заразата.
За това и забраняват пейките . Да ввидят повръхностите как заразяват .
А и както каза Борисов , за психическото ви здраве .
Обстановката си остава критична , явно .
А и защо да не приберат болни от чуждите страни . Ами като се излекуват им трябва кръв да лекуват  заболели . А както казаха , най добрата кръв е  на съответната ти нация . Колкото и да сме различни по етнос  гените ни са еднакви , защото те се формират и от климатичните условия в които живееш  а и от храната която консумираш .
Що да не помолят тия хора да  продадат или дарят кръв и да спасят човешки живот??

# 21 091
  • Там,където се събуждам щастлива.
Kalinka, държавата си ги е прибрала, не са им ги качили в Мароко на самолета с нищо неподозиращи други 100 пътника и екипаж. Наистина  ли ти изглежда едно и също?
 Да си пробутваме из Европа тайно доказано болни с тестове и симптоми сред другите пътници, чудно.

Кой ги е качил? Българска авиокомпания? Да. Те качват на самолета. Защо са го направили? Ами, някой да ги пита. В линка, в който бях пуснала от в. Сега пишеше, че не са видяли нещо смущаващо. И кислородна маска не са подавали, а само захар, защото жената е с установен диабет.

Не съм била в Мароканския самолет, но предполагам, че без да казват на другите пътници, са взели предпазни мерки, защото тези хора са си казали, че са болни. Не са взимали медикамент за сваляне на температурата, което правят нашите. (Извън темата : Два пъти ми се е случвало да ходя на организирано пътуване с няколко човека в групата, които бяха умствено изостанали. Не знаех, докато не се качих на автобуса. Единствено аз бях тази, която каза, че е трябвало да ни кажат. Странно разсъждение от моя страна.) Тук не дават подобна информация. Знам, че в нашия град е имало 4 пациента, но не ги знаем. Ако беше някой починал, също нямаше да се знае. Освен от най-близките. У нас казват възрасти, градове, болести. Това е поверителна информация тук.

За много неща сме си ние виновни, но нямаме смелост да си го признаем, защото друг да ни е виновен е много типично за нас. Тези хора, които са тук явно не знаят какво и как се прави (студентите и трайно установените знаят как да намерят път до здравеопазването). Ами, да ходят от посолството да разясняват. Да оказват помощ, ако има нужда. С превод, най-малкото.  А тях никъде ги няма. Само по телефона можеш да им се обадиш по един час на ден. Отзоваха един главен, който взимал такса Корона и съвсем се покриха.

# 21 092
Нямало да има 14-дневна карантина (според немски медии) при влизане във Франция от страна от ЕС, Шенген или Великобритания. Така че май ще се възстановяват пътуванията в Европа в скоро време. Blush

# 21 093
  • Bulgaria
Чета коментарите под едно от интервютата на Мангъров, в което е казал, че 500 000 българи са изкарали КВ. В интерес на истината почти никой не е съгласен с него, доста критики отнася в коментарите, а най-колоритния коментар, който прочетох беше: "Този човек да няма траурна агенция?". Не е много долюбван май. Smile

# 21 094
Чета коментарите под едно от интервютата на Мангъров, в което е казал, че 500 000 българи са изкарали КВ.
Това няма как да е вярно защото при настоящата смъртност трябваше да са умрели 5000+ човека, дори и 0,1% да са пак са 500 човека. Като гледам и симптоматиката повечето от хората ясно разбират, че не е грип или "проста настинка" а и хипотетично болниците трябваше да са били задръстени от ковид пациенти в някакво минало време. Много митология чете Мангъров или пък вярва на колежката си политик д-р Първанова, че грип Б януари-февруари всъщност бил ковид ... което за мен лично е чиста проба фантасмагория.

# 21 095
  • Bulgaria
pehoko, на мен ми е пределно ясно, че не е вярно, но тъй като тук в темата има много подръжници, ми стана интересно какво мислят и останалите. Единици са тези, които му подкрепят тезите. Аз вече дори не му гледам интервютата, стават все по-абсурдни.

# 21 096
Докато ние се вълнуваме от "пейки, басейни, гастарбайтери, Мангъров", тук и там се прокрадват идеи за "имунни паспорти" и "здравни сертификати".
Ако това ще е "новото нормално", вече и аз съм притеснена.
Нямам предвид ходене на мол, ресторант или почивка.
Идеята да се рестартира икономиката максимално бързо и безопасно звучи добре на теория.
Тези без антитела, да ходят да се заразяват ли, пък каквото стане - стане, за да могат най-малкото да работят.
СЗО предупредиха, че подобни сертификати са безсмислени на този етап, но тяхното становище така или иначе няма отношение към етичната страна на въпроса.

# 21 097
Сертификатът е безпредметен защото може да се заразиш и по времето в което отиваш да си го вземеш. А самият тест за ковид е моментна снимка на състоянието на човека, не гарантира нищо.  В щатите сериозно се подразниха на вицепрезидента си Пенс, който влезе в болница без маска (единствен от всички) и после се оправда, че се бил тествал ... е всички "мисирки" му се нахвърлиха, че може и да се заразил след теста а в болница не се влизало така по време на пандемия.

# 21 098
  • Bulgaria
Лили, абсолютно съгласна съм. На мен също „новото нормално” не ми харесва като идея. Няма нищо нормално в цялата тази ситуация, която се случва у нас. Най-вече няма никаква логика в толкова бързо разхлабване на мерките. В интернет е пълно с реклами на хотели и къщи за гости. Всеки от нас иска да си върне старото ежедневие, но много се прибързва с всичко. Това със сертификатите е поредната недообмислена идея, която звучи добре само на думи.

# 21 099
Не мога да ви изчета, не знам дали сте коментирали. В Ню Йорк са направили масово тестване за антитела. Според резултатите около 12,3% или 2 392 000 имат антитела. Ако сега приключи всичко там и няма повече починали, смъртността ще е 1,02%. Откритите официално от тези 2 392 000 са 13,38%.
Напълно лаишки, ако приложим и при нас тази логика, че са открити 13,38% от заболелите, значи в България има над 12 040 заразени, а смъртността досега е 0,6%. Това и в двата случая - България и Ню Йорк- само, ако няма други починали.
ПП. Направените тестове в Ню Йорк са 15 000, на напълно случаен принцип, събирани от пунктове, където има поток от всякакви хора.
https://www.google.com/amp/s/www.wkbw.com/news/coronavirus/new-y … sting%3f_amp=true

# 21 100
  • София
При нас също правят нещо подобно в Пловдив, с тези т.нар. „елайза“ тестове. Ще изследват до 1000 жители на града, но случайно ще избират адреси и ще тестват всички, които живеят там - вероятно защото при нас масовият начин на заразяване е "фамилния". Интересни ще бъдат резултатите, очаквали да открият между 2 и 5-6% засегнати от болестта.

# 21 101
Тоя Мангъров ли е какъв е, не знам откъде дойде, обаче това, което казва е обществено опасно. Колективен имунитет значи няколко милиарда заразени и поне милиард починали из цял свят.  С много тежки щети - икономически освен човешки. Ама, моля ви се, има ли сериозно хора, които го подкрепят? Това не е хуманно!
Ама вие произвеждате сензации, как го измислихте милиард починали, още малко и ще го изкарате по - страшно и от чумата. То верно, че очите на страха да големи, ама чак пък толкова Close
Ами хайде пресметни. За стаден имунитет е нужно 80% от населението на Земята да се зарази. Смъртността средно е към 3.4%, но хайде да ги свалим на 2%. По научни данни въпреки достигането на стаден имунитет населението ще продължи да се заразява и ще стигне до заболеваемост към 95% от населението (разбира се, не наведнъж). Няма доказателства в историята, че стадния имунитет (непостигнат чрез ваксина) спира разпространението на вируса. Не е ясно колко време трае имунитетът от вируса. Ако трае година (горе долу като грипа) това значи, че следващата година може пак да се разболееш. А, вирусът няма да изчезне до декември месец, сори. Ако тази стратегия наистина работеше, мислиш ли, че нямаше да се приложи поне в една държава по света?
Едно разумно мнение !

# 21 102
  • В офиса
За мен е некоректно да се дава толкова голямо кредо на този вирус. Защо цялото човечество не преболедува птичия грип или свинския грип; ТОРС или някой друг съвременен вирус, изкочил от небитието в последните години?
"кредо" не знам да се дава, в какъв смисъл употребявате думата?
Птичият грип е заразен само при директен  контакт със заразени птици.
Свински грип сигурно всички сме карали. Това е А(Н1N1). Предаван от човек на човек всъщност си е най-обикновен грип и се лекува с тамифлу и реленца. Или без нищо.
ТОРС изобщо не е толкова заразен.
Гадничък е ковид, но моите очаквания бяха да е далеч по-смъртоносен. Не можем да живеем в многомесечна карантина, психичното здраве на хората е също важно. Една част от мерките бяха ненужни и излишно нагнетиха напрежение. Те отпадат масово. Друга част бяха важни. Радвам се, че за разлика от други държави не отваряме училищата, както и че у нас не се говори за отпадане на карантината на идващите от други страни. Радвам се, че отворихме парковете и Витоша. Радвам се, че ще махнат КПП-тата. Аз ще спазвам мерките, които до сега спазвах (дистанция + хигиена) Нека да си починем малко, че на есен като нищо ще играем епизод 2 на сериала карантина (като гледам италианци и испанци, пък и французите накъде вървят, те ще го играят първи)

# 21 103
Няма угодия - какви са тия мерки, ограничават ни правата, отхлабиха мерките - какво е това нещо, има нещо гнило.
Повечето българи в чужбина са черноработници. Хора, които нямат никаква квалификация, там са, защото плащат повече да им гледаш болните, кучетата, да им чистиш къщите и миеш чиниите. Рядко плащат данъци и се осигуряват. Тези, които го правят са хора, които могат да се издържат, където и да са, имат професии и спазват законите там, където са. Те обаче са около 30% от всички заминали.

# 21 104
  • София
Все повече от новите случаи прави впечатление, че са приети в болница, това означава, че късно са хвани и са общували с много хора?

Общи условия

Активация на акаунт