COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 422
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 20 910
За ваксината, която Оксфорд вече тества/вече имат и договор с AstraZeneca за производство, ако е успешна/ :
"Ваксините, направени от вируса ChAdOx1, са били дадени на повече от 320 души към днешна дата и са доказани, че са безопасни и се понасят добре, въпреки че могат да причинят временни странични ефекти, като температура, главоболие или възпалена ръка."
http://www.ox.ac.uk/news/2020-04-23-oxford-covid-19-vaccine-begi … human-trial-stage

# 20 911
Догледах брифинга на Куомо, невероятен политик е а ние ще си страдаме с нашите. Обясни, че падане на кривата на графиката се дължи единствено на дисциплината на хората а не, че вирусът искал да си заминава. Имали математически модели как ще развиват нещата и каза, че не е оптимист ако не се спазват правилата и има опасност в разгара на лятото да има същата карантина. Каза, че неносенето на маска е израз на неуважение към околните и призова всички да ги носят защото не са за тяхна защита а на околните особено за медицинския персонал. Даде интересен пример с градинска пейка - "сядам на нея и кихам без маска, след час сяда друг човек и се подпира където съм кихнал и после се пипва по лицето, ще се зарази заради мен, че не съм бил с маска". Другото важно било, че хората не могат да работят без градски транспорт и основната грижа било неговата сигурност, основно внимание е дезинфекция на метални части където казали, че вирусът живее най-дълго. Вирусът решавал как ще отваря страната а не президента или политиците  .... това е резюмирано, де да можеха така и нашите да разсъждават.

# 20 912
  • Буркина Фасо
Значи от утре ще мога да ходя да плувам. Simple Smile
в открит басейн Simple Smile
морето не беше забранено, поне в наше село Simple Smile
Абе и в закрити може, къде пише само открит?
Децата няма ли да могат да започнат тренировки?
права си. Индивидуални спортове на открито, но за басейните не се отнася. Моя грешка
закритият басейн се води като затворено помещение.
извън ресторанта/заведение може , но в него не.  и за басейните е така вероятно.

# 20 913
Айде стига глупости. За два дни знаеш ли още колко майки, съпруги и бащи са починали в България? Всеки ден умират хора. Всеки ден умират и хора които са лекари. Какво значение има ако човек умре от инфаркт или от корона вирус.
Ама как ще има значение, то всеки знае, че инфаркта е заразен и какво пък, че за два дни умират две лекарки от едно и също заболяване. И това сега започва.

Или пък да ни притеснява, че е изписана жената без симптоми на 07.04., а почти месец след това отново се влошава и почива.?
Цитат
"Този случай поставя под съмнение придобиването на имунитет", коментира още той.
  И това вече сме го чували от лекарите в почти всички страни, ама според нас тука, вероятно бъркат, не разбират или лъжат...

# 20 914
  • София
права си. Индивидуални спортове на открито, но за басейните не се отнася. Моя грешка
Прочетете новата заповед все пак, но не знам аз ли съм тъпа или пишещите заповедите на здравния министър?
-Това само за басейните:
-Допускат се и посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, без да се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти, при спазването на следните противоепидемични мерки
Откритите басейни, ако имат търговски обекти/кафета/ на открито според чл.1,а и б, могат да функционират , а според чл.5 б не могат, кой и според какво решава?
-провеждане на задължителен филтър на входа, като на всички посетители се измерва телесната температура. Не се допускат лица с повишена телесна температура;
Ако "слънчасаш" докато чакаш на опашката в къщи или в болница те пращат?
-осигуряване на условия за спазване на дистанция от 2,5 метра между чакащите да влязат;,
 а вътре като влязат, след измерена температура, какво правят, особено ако не искат шезлонг и чадър, а само да плуват?
-ползване от персонала на защитни маски за лице и ръкавици;
Спасителя, а и останалия персонал на 30 градуса с маски на открито ли ще стоят, и с ръкавици и маски ли ще спасяват давещите се?

И последно, кога ли ще бъде  коригирана и тази заповед?

# 20 915
Скрит текст:
След като не сте съгласни с тезата за стадния имунитет, как смятате да живеете и как ще се скриете от вируса?

Ами дойдохме си на думата, де. К'во ни обясняваш тук 10-тина страници за тестове и контрол над епидемията след като си за стаден имунитет и масово заразяване.

Това, което проповедниците на стадния имунитет не казват

Ако се опитаме да го постигнем без ваксина, милиони ще умрат

https://www.nytimes.com/2020/05/01/opinion/sunday/coronavirus-herd-immunity.html#click=https://t.co/XtsTuDI4Bu

Грешиш - не съм! Само дето съм наясно, че имам 3 възможности - преболедуване, ваксина, "землянка".
Тъй като ваксина ще има след година, вариантите остават 2 - преболедуване или землянка.
Тестовете и контрола са за да има място в болницата за всички нуждаеще се.
Ти как я смяташ?

Тестовете и карантинирането на болните целят да се спре разпространението на вируса в обществото, а не са просто средство за митигация. Това в момента е стратегията на почти всички държави, освен може би на Швеция.
На мен това ми е ясно. На теб ясно ли ти е, защо се стремят да намалят разпространението?
Според теб защото така ще изчезне вируса, или защото болниците ще имат капацитет?

# 20 916
  • София
Скрит текст:
Не е ли прекалено рано да мислим за задължителна ваксина и дали бихме се ваксинирали? Не мисля, че това е реална опция в близко бъдеще, а има още много вода да изтече дотогава. Въобще не се знае накъде ще се развият нещата.
Това е интересна тема за дебат, трябва ли да е задължителна ваксината. То първо не е сигурно че ще има ваксина, че за болести с много по висока смъртност няма, както например и за роднините на Ковид, Сарс и Мерс, чиято смъртност е много висока (10 и 30%). Не знам дали няма ваксина защото са изчезнали, или защото е трудно да се направи за неговите роднини, но в живота няма нищо сигурно. Но ако приемем че със сигурност ще има ваксина и то работеща, (защото ако вируса почне да мутира по бързо и значително отколкото в момента няма да е работеща.) то трябва ли да бъде задължителна. Аз не съм анти-ваксър, но смятам че не трябва. Поне в началото, докато всички се убедят че е безвредна.
[/quote]

За Сарс и Мерс няма ваксина, защото са изчезнали и няма кой да купува, доколкото знам. За ковид ще разработят сигурно, пак Мангъров обясняваше
(сигурно на някои им се изправя косата, като чуят за него, но...), че понеже има  ваксини срещу коронавируси при животните и има основа върху, която да се стъпи, не е проблем да се направи за ковид19. Проблема е изпитването, то би отнело 2-3 години, но ако се бърза много, може и да се пръкне нещо по - рано, но би било много рисково. Аз ваксина не чакам и не искам.

# 20 917
Не е ли прекалено рано да мислим за задължителна ваксина и дали бихме се ваксинирали? Не мисля, че това е реална опция в близко бъдеще, а има още много вода да изтече дотогава. Въобще не се знае накъде ще се развият нещата.
Това е интересна тема за дебат, трябва ли да е задължителна ваксината. То първо не е сигурно че ще има ваксина, че за болести с много по висока смъртност няма, както например и за роднините на Ковид, Сарс и Мерс, чиято смъртност е много висока (10 и 30%). Не знам дали няма ваксина защото са изчезнали, или защото е трудно да се направи за неговите роднини, но в живота няма нищо сигурно. Но ако приемем че със сигурност ще има ваксина и то работеща, (защото ако вируса почне да мутира по бързо и значително отколкото в момента няма да е работеща.) то трябва ли да бъде задължителна. Аз не съм анти-ваксър, но смятам че не трябва. Поне в началото, докато всички се убедят че е безвредна.
Ами и по двете причини няма. Правени са многобройни опити, но все безуспешни. После са спрели да им отпускат пари за по-нататъшно тестване и разработване. Този път пари има, но по мое мнение ваксината няма да е готова в близките 2-3 години. Затова да не разчитаме много, много на нея.

# 20 918
"Ваксини със сигурност ще има, дори повече от 10. Коронавирусът е РНК-вирус, а тези вируси мутират сезонно. Това означава, че нито една ваксина няма да е сигурна завинаги – тя ще е ефикасна срещу сегашния щам, но не е и срещу мутиралия. Но със сигурност ваксината ще има ефект върху катастрофалното нарастване на броя заболелите".

- от Националния консултант по кардиология проф. Иво Петров
https://www.dnes.bg/stranata/2020/05/03/koronavirusyt-shte-ostan … in-i-ebola.448326
Това не беше ли онзи, дето говореше за букет от вируси?

# 20 919
  • София
Скрит текст:
Длъжни са, щото са близо един до друг.

' маски и шалове на открити обществени места (паркове, улици, автобусни спирки и т.н.) ще трябва да се ползват, ако хората контактуват помежду си.'

Това дали значи, че четиримата седнали да си контактуват на маса на открито, които не са семейство - /мисля, че изразът "не повече от четири лица на маса или на едно семейство" допуска тази опция/, трябва да бъдат с маски/шалове?  Или маските/шаловете не важат за общуване в кафене?
Не важат, ако си с мъжа си, ако си с чужд - само с маска. Келнерът събира декларациите.  Mr. Green

# 20 920
Добре де - кое точно е "геноцит" в мнението на доц. Мангъров?
Това, което аз разбрах е, че -  защитаваме най-уязвимите/болни с тежки заболявания и възрастни/, останалото население продължава живота си спазвайки дистанция и хигиена, и заболеваемоста се контролира с тестване и карантиниране.

Първото е невъзможно на практика. Подчертаното е нещо срещу, което Мангъров се е изказвал, че PCR тестовете са безсмислени. Мангъров иска масово заразяване и стаден имунитет на всяка цена, а не контрол над епидемията с тестване и карантиниране.
Може ли линк към негово мнение, където "проповядва" това, че аз не намирам. Намирам точно обратното
Няма да ти даде линк защото няма, но това не пречи на лилито през една две страници да го обвинява в "геноцит". Разчита вероятно, че една лъжа повторена 100 пъти ще стане истина, но не е уцелила аудиторията.
Колко пъти ще пускаме линкове какво иска Мангъров, не е ли ясно
https://fakti.bg/bulgaria/462145-mangarov-da-izgradim-kolektiven-imunitet

# 20 921
Скрит текст:

Според мен също е рано, затова и бях много учудена, че водещи немски политици се изказаха, че според тях трябва да е задължителна. Сега ще приемат и някакъв закон за доказване на имунитет-или чрез преболедуване, или чрез ваксина. Чакат етичната комисия да се изкаже по въпроса къде и за какво може да се използва този т.нар. имунен паспорт.

# 20 922
А Тръмп също зададе интересен въпрос за техните ресторанти - "Значи вика клиентите трябва са наполовина, но наемът да си е същия ?" .... та не е само у нас чуденето, бая зор е по целия свят.

# 20 923
Догледах брифинга на Куомо, невероятен политик е а ние ще си страдаме с нашите. Обясни, че падане на кривата на графиката се дължи единствено на дисциплината на хората а не, че вирусът искал да си заминава. Имали математически модели как ще развиват нещата и каза, че не е оптимист ако не се спазват правилата и има опасност в разгара на лятото да има същата карантина. Каза, че неносенето на маска е израз на неуважение към околните и призова всички да ги носят защото не са за тяхна защита а на околните особено за медицинския персонал. Даде интересен пример с градинска пейка - "сядам на нея и кихам без маска, след час сяда друг човек и се подпира където съм кихнал и после се пипва по лицето, ще се зарази заради мен, че не съм бил с маска". Другото важно било, че хората не могат да работят без градски транспорт и основната грижа било неговата сигурност, основно внимание е дезинфекция на метални части където казали, че вирусът живее най-дълго. Вирусът решавал как ще отваря страната а не президента или политиците  .... това е резюмирано, де да можеха така и нашите да разсъждават.
И нашите разсъждават така, но не могат да се изразят така. И решенията, и мерките са правилни, но начина, по който се поднася информацията е меко казано странен. Никаква стратегия и подход в комуникацията, а журналистите, които се междинно звено, с въпросите си /които се предполага, че вълнуват хората/ създават впечатление у управляващите, че сме неуправляемо стадо. Изобщо доверие и уважение са имагинерни понятия и за двете страни.
Получава се плюене от едните, заплахи от другите, свободни интерпретации на журналистите. Като се намеси и опозицията става ....

# 20 924
Тоя Мангъров ли е какъв е, не знам откъде дойде, обаче това, което казва е обществено опасно. Колективен имунитет значи няколко милиарда заразени и поне милиард починали из цял свят.  С много тежки щети - икономически освен човешки. Ама, моля ви се, има ли сериозно хора, които го подкрепят? Това не е хуманно!

Общи условия

Активация на акаунт