COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 515 240
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 29 970
  • София
Факт е, че коефициент 3 не означава, че всеки вирусоносител заразява трима - по-скоро това е усреднен резултат. Доста доказано заразени не успяват да предадат вируса даже на членовете на семейството си, а други се разходят някъде - и след тях дузина новозаразени. Предполагам, тепърва ще търсят обяснения на тези особености в разпространението на коронавируса.

# 29 971
Склонен съм да приема изцяло твърденията на учения, има много "странности в поведението" на вируса. В щатите отвориха почти всичко, но пик и катерене има само в няколко щата а медиците експерти очакваха някакъв голям нов пик почти навсякъде. Т.е. може да се каже, че от много малко контакти се създават заразни клъстъри.

# 29 972
  • София
Точно тези "странности", които все още не могат да бъдат еднозначно обяснени, правят разбираеми и мерките, които бяха взети по времето, когато въобще не беше ясно доколко заразата е проникнала у нас и е разпространена в обществото. Всеки може да сметне разликата между това един такъв суперзаразител да си седи в къщи и да ходи само до магазина с маска, и това да се метне на колата и да отиде на село, да обиколи горната и долната махала да поздрави роднините и да седне на софра с още дузина приятели. Естествено, никой не знае кой е заразен и кой - суперзаразител, но колкото повече хора щъкат - толкова по-голяма е вероятността някой от тях да е точно такъв. Вероятност - защото заразявнето, плюс всичко друго, има и вероятностен характер. И за да не стане така, че един суперзаразител да подпали цяло село и още две махали в съседство - трябваше стотици, че и хиляди здрави хора да пропуснат гергьоввските софри.
Някои хора и до ден днешен не могат да разберат всичко това. Или просто не им пука.

# 29 973
Склонен съм да приема изцяло твърденията на учения, има много "странности в поведението" на вируса. В щатите отвориха почти всичко, но пик и катерене има само в няколко щата а медиците експерти очакваха някакъв голям нов пик почти навсякъде. Т.е. може да се каже, че от много малко контакти се създават заразни клъстъри.
Не е точно така - Испания от 10 дни отново катери в броя заразени, дори Германия има увеличение. Дано обаче излезе така, че вируса има срок на годност 70 дни, в смисъл да е опасен за популацията (ама че как звучи, все едно сме животни някакви).

# 29 974
Скрит текст:
Наистина ли? Това не го знаех, признавам си. Приблизително точни ли са ли са процентите?

Тук е цялата статия, вътре има линк към самото проучване на Кучарски
https://www.sciencemag.org/news/2020/05/why-do-some-covid-19-pat … -spread-virus-all
Благодаря! Това е обаче е ново проучване, доколкото разбирам, и не е ясно все още дали е 100% доказано.
Звучи интересно, но признавам си, трудно ми е да се ориентирам в тая обстановка сега пък, с тези нови изследвания.

Ето още 3 различни проучвания, от различни държави, които използват 3 различни метода - математически модел, генетичен анализ и проследяване на клъстърите и стигат до същия извод.
https://twitter.com/EricTopol/status/1264594385284427777?s=19

Начинът, по който Япония победи вируса също подсказва, че фокусиране върху клъстърите е ключово.
Доказателствата се трупат.

# 29 975
  • София
Писах го още в първата тема. За да се разпространи масово вируса му трябва гостоприемник. Колкото повече гостоприемници, толкова по-голямо разпространение. С ограничаването на движението и контактите, ограничихме гостоприемниците. Колкото по-малко болни, толкова по-малко заразени. Два месеца бяха напълно достатъчни за това. Нищо, че тук се чакаше двугодишен апокалипсис. Сега вече не е толкова опасно. Заразата се ограничи контролирано.

Все си мисля, че определени махали, в които никой не влиза, трябваше да са пламнали масово, клъстърно.

# 29 976
Цитат на: ColorIndex
Не е точно така - Испания от 10 дни отново катери в броя заразени, дори Германия има увеличение. Дано обаче излезе така, че вируса има срок на годност 70 дни, в смисъл да е опасен за популацията (ама че как звучи, все едно сме животни някакви).
Не виждам такова увеличение, може да са вдигнали броя тестове, по-важен показател е броят починали на ден както и излекуваните. Сигурен съм, че и в двете държави R<1, с тоя вирус работата е малко тип "вържи попа за да е мирно селото". А май точно утре стават 72 дни от началото на карантината у нас - за този период китайците затвориха Ухан.

# 29 977
Все си мисля, че определени махали, в които никой не влиза, трябваше да са пламнали масово, клъстърно.
Да, вярно. Те там мерки не спазват, никой не може да ги накара. Маски нямат или им висят под брадите.
Ръкавици, хигиена, дистанция, това е мираж. И пак нямаше затрупване с болни. С Ямбол какво стана, не съм следила? Ама щеше да се чуе ако има нещо страховито.
Поредната пробойна на теорията за великите, вездесъщи мерки, дето са ни спасили.

# 29 978
Според вас махалите обхванати ли са от БЦЖ?

# 29 979
  • Пловдив
Според вас махалите обхванати ли са от БЦЖ?
То бцж се слага в родилното, та може и да са с ваксина. А и заради детските надбавки сигурно си водят децата малко по- често при ЛЛ. Без ваксина не би трябвало да им дават бележки за пред социалните.

# 29 980
Днес Нова Зеландия изписа последния пациент с ковид-19

https://www.cbsnews.com/news/new-zealand-discharged-its-last-cor … rom-the-hospital/

# 29 981
Скрит текст:
Точно тези "странности", които все още не могат да бъдат еднозначно обяснени, правят разбираеми и мерките, които бяха взети по времето, когато въобще не беше ясно доколко заразата е проникнала у нас и е разпространена в обществото. Всеки може да сметне разликата между това един такъв суперзаразител да си седи в къщи и да ходи само до магазина с маска, и това да се метне на колата и да отиде на село, да обиколи горната и долната махала да поздрави роднините и да седне на софра с още дузина приятели. Естествено, никой не знае кой е заразен и кой - суперзаразител, но колкото повече хора щъкат - толкова по-голяма е вероятността някой от тях да е точно такъв. Вероятност - защото заразявнето, плюс всичко друго, има и вероятностен характер. И за да не стане така, че един суперзаразител да подпали цяло село и още две махали в съседство - трябваше стотици, че и хиляди здрави хора да пропуснат гергьоввските софри.
Някои хора и до ден днешен не могат да разберат всичко това. Или просто не им пука.
По-скоро хората не разбират каква  е разликата отпреди два месеца и сега. Тогава не  е трябвало да щъкат, при по-малък брой заразени дори, сега няма проблем да щъкат, свалени са ударно почти всички мерки, тук-там някой с маска и на дистанция.
Защо сега един суперзаразител не може да подпали цяло село и две махали? Какво се промени? 

# 29 982
Цитат
G.Savova, в България има доста китайци, които работят и живеят тук. Но те знаеха какво се случва, организираха се, прибраха ги сънародниците по домовете с бусчета, самокарантинираха се доброволно, сънародниците им носеха храна до вратата (това беше още през февруари, когато никой на запад не говореше за този вирус) . Махленско китайско ресторантче, което почти изцяло от край време работи основно от гише за в къщи, затвори тотално с края на февруари с надпис "ремонт до 31 март". И до сега ремонт не виждам, просто се усетиха рано да не си сринат бизнеса.
И короната не е внесена за пръв път в Бг от наши гастарбайтери, а от западноевропейски туристи. Живея в идеалния център на София. До началото на март по малките квартални улички по-често се чуваше италиански, а не български език! Немският и английският бяха по-малко.

Абсолютно същите впечатления.Даже съм го писала по онова време.Човек с лични впечатления сподели през февруари,че всички китайски магазини в Илиенци са затворени.Каза:страх ги е.Западняците идваха две поредни съботи след като въведоха ИП.Немци,британци,имаше и много французи.Х-л Св.София на ''Пиротска'' явно още работеше.Срещнах и млади испанци.Заведенията вече бяха затворени,мотаеха се улиците.Чудех се какво ще правят.Явно и те като някои нашенци,платили са си,домъкнаха се.

# 29 983
Аз лично се чудя и не знам. За мен БЦЖ или нещо подобно е най-логично, не единствено се, но определено има някакъв фактор. Честно казано иска ми се да знам какъв е, да знам имам ли го или не.
Досега спазвах много стриктна дистанция, но се налага полека да я отпускам, няма как.

# 29 984
Нямам възможност да чета назад. Може ли да ми каже някой по колко бройки на ден се тестват в последната седмица?

Общи условия

Активация на акаунт